Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Κατάργηση μνημονίων και δανειακών συμβάσεων

 

Προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου
   
Κοινοποίηση: α Δήμαρχο Ρεθύμνης
                        β Επικεφαλείς Δημοτικών παρατάξεων





 ΘΕΜΑ: Συζήτηση του ψηφίσματος υποστήριξης της πρότασης νόμου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων, των εφαρμοστικών νόμων και των δανειακών Συμβάσεων

Κύριε πρόεδρε
από τις 20 Σεπτεμβρίου η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ κατέθεσε πρόταση ψηφίσματος με το οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο (αν φυσικά το εγκρίνει) θα καλεί τα κόμματα της βουλής και τους βουλευτές να στηρίξουν την πρόταση νόμου της Κ.Ο. του ΚΚΕ με τον οποίο καταργούνται άμεσα το πρώτο και δεύτερο μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο, οι εφαρμοστικοί τους νόμοι και οι δανειακές συμβάσεις που συνοδεύουν.
Σας υπενθυμίζω ότι το ψήφισμα αυτό το έχουν ήδη εγκρίνει δεκάδες δημοτικά συμβούλια, συνδικαλιστικές και λαϊκές οργανώσεις, το ΔΣ των εργαζομένων στο νοσοκομείο ακόμα και η ΑΔΕΔΥ.
Παρ’ όλα αυτά, κύριε πρόεδρε, δεν συμπεριλάβατε στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου την συζήτηση της συγκεκριμένης πρότασης.
Προφανώς για άλλη μια φορά αξιοποιείτε τις υπερεξουσίες που σας δίνει ο νόμος για να καθορίζετε τι θα συζητηθεί και τι όχι αγνοώντας τις προτάσεις μας.
Εικάζουμε ότι θα φέρετε το θέμα στα «εκτός ημερήσιας διάταξης» για να απορρίψετε τη συζήτησή του με την τετριμμένη και έωλη επιχειρηματολογία ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν ασχολείται με θέματα κεντρικής πολιτικής.
Ας μην κρυβόμαστε όμως. Η τέτοια τοποθέτηση θα είναι κραυγαλέα και καραμπινάτη στήριξη των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων που κυριολεκτικά ρημάζουν τη ζωή του εργαζόμενου λαού, τα δικαιώματά του στην υγεία, την παιδεία, την πρόνοια για να διαφυλαχτούν τα συμφέροντα μιας ελάχιστης μειοψηφίας μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που δημιούργησαν και την κρίση και τα χρέη.
Το ζήτημα αυτό δεν είναι απλά ζήτημα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, είναι ζήτημα όλης της σκηνής.
Αφορά και το βλέπετε καθημερινά κάθε εργαζόμενο, κάθε εκδήλωση της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής.
Σεις λέγατε πριν λίγες μέρες ότι λόγω των άγριων περικοπών στην Τοπική Διοίκηση κινδυνεύουν δεκάδες δήμοι να βάλουν λουκέτο. Κι όμως ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει νέα μεγάλη μείωση. Ακόμη και για παραίτησή του έφτασε να κάνει λόγο ο Δήμαρχος. Από πού κι ως που λοιπόν είναι ζήτημα της κεντρικής πολιτικής για το οποίο μάλιστα δεν μπορεί να πάρει θέση το ΔΣ, ένα θέμα το οποίο έχουμε μπροστά μας κάθε ώρα και στιγμή και καταστρέφει τη ζωή του εργαζόμενου λαού;
Εκτός κι αν όλα αυτά δεν ήταν παρά τακτικισμοί για να αποφύγουν κάποιοι τη λαϊκή κατακραυγή ενώ στην πράξη συναινούν και στηρίζουν και τα μνημόνια και τις συνέπειές τους.
Από την πλευρά μας και χωρίς αυτό να δεσμευει όσους υποστηρίξουν το ψήφισμα, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε για να μην αποπροσανατολίζουμε το λαό ότι η συζήτηση για την επαναδιαπραγμάτευση των μνημονίων και την επιμήκυνση, το κούρεμα κλπ καμία σχέση δεν έχουν με τα λαϊκά συμφέροντα. Οι διάφορες παραλλαγές στο μείγμα διαχείρισης δεν πρόκειται να ανακουφίσουν το λαό από τα δεινά του. Είναι παραλλαγές της ίδιας συνταγής που αποσκοπούν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου και δεν πρόκειται να ανακόψουν στο παραμικρό την επίθεση στα λαϊκά στρώματα, όποιο κόμμα και αν κληθεί να τις εφαρμόσει.
Τα μέτρα εκπορεύονται από τη στρατηγική της ΕΕ, τη στρατηγική του κεφαλαίου, για να φορτωθούν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στη εργατική τάξη, στα λαϊκά στρώματα. Είναι μέτρα που προωθούνται σε όλα τα κράτη της ΕΕ ανεξάρτητα από χρέη και ελλείμματα.
Κατά τη γνώμη μας η διέξοδος για το λαό βρίσκεται στην γραμμή κατάργησης των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, της μονομερούς διαγραφής του χρέους, της αποδέσμευσης από την ΕΕ, με εργατική, λαϊκή εξουσία, με το λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει, για να αξιοποιηθούν οι μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας μας, να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες.
Η μονομερής διαγραφή του χρέους δεν έχει καμιά σχέση με τις λογικές του «τζαμπατζή» και του «μπαταχτσή», που αποδίδουν ορισμένοι. Στηρίζεται στη τεκμηριωμένη και αποδεδειγμένη διαπίστωση ότι αυτοί που εμφανίζονται ως δανειστές (κεφάλαιο και αγορές) μέσα κι έξω από την Ελλάδα, αυτοί ήταν που απομυζούσαν και τα δανεικά του κρατικού ταμείου μαζί με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και όλο τον ιδρώτα του ελληνικού λαού. Μονομερής διαγραφή λοιπόν γιατί ο λαός (οι λαοί) δεν τους χρωστά τίποτα ενώ εκείνοι του χρωστούν τα πάντα. Μόνο που αυτά δεν θα γίνουν πράξη ποτέ από κανένα «σωτήρα». Θα γίνουν πράξη μόνο όταν ο οργανωμένος και αποφασισμένος εργαζόμενος λαός τα επιβάλει.
Με αυτές τις αναγκαίες επισημάνσεις σας καλούμε για άλλη μια φορά κ πρόεδρε και την παράταξη της πλειοψηφίας να υπερασπίσετε ανοιχτά τις θέσεις σας και να μην καταφύγετε στη φυγομαχία των διαδικαστικών