Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

            Ρέθυμνο 2/9/2013

        ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΒΡΕΦΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ.

Την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία έχουν περιέλθει αρκετά νέα ζευγάρια με παιδιά σε βρεφική ηλικία εξ αιτίας της απόφασης για το κλείσιμο των βρεφικών τμημάτων των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών, επεσήμανε σήμερα με παρέμβασή του στο Δήμαρχο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης δημοτικός σύμβουλος Μανούσος Μανουσογιάννης. 
Οι τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης και δημοτικών παραγόντων ότι τάχα όλα τα παιδιά θα γίνουν δεκτά δεν ήταν παρά προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα για να κρύψουν την πραγματικότητα των δεκάδων χιλιάδων αποκλεισμών, που δεν μπορούσαν ούτε καν αίτηση να υποβάλουν ή που οι αιτήσεις τους δεν έγιναν καν δεκτές. Αλλά και από τις λεγόμενες επιλαχούσες νέες μητέρες, που εκπληρώνουν όλα τα δρακόντεια κριτήρια, οι περισσότερες δεν έχουν εξυπηρετηθεί και δεν θα εξυπηρετηθούν λόγω και της ανεπάρκειας των δομών που δεν φτάνουν για να καλύψουν τις εκρηκτικές ανάγκες.
Ειδικά στο Ρέθυμνο η απόφαση του νομικού προσώπου του Δήμου να μην λειτουργήσει φέτος βρεφικά τμήματα, επειδή απαιτούν τριπλάσιο προσωπικό από τα παιδικά (!!!), δημιούργησε αιφνιδιαστικά μεγάλη έλλειψη βρεφικών δομών. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν νέα ζευγάρια, που εκπληρώνουν τις δρακόντειες προϋποθέσεις του προγράμματος του ΕΣΠΑ, που πέρυσι είχαν ενταχθεί και φέτος, αν και η κατάστασή τους έχει επιδεινωθεί, μένουν εντελώς ακάλυπτα                                                                                                                                                                            
 Τα ζευγάρια αυτά είναι σε πλήρη απόγνωση. Συχνά ο πατέρας είναι άνεργος και η μητέρα ημιαπασχολούμενη. Τώρα μπαίνει και σε αυτήν το δίλλημα παιδί ή δουλειά. Η χαρά της τεκνοποιίας μετατρέπεται ήδη σε μαρτύριο εξ αιτίας της παραίτησης του κράτους και του Δήμου από τις υποχρεώσεις τους για την φροντίδα αλλά και την ομαλή κοινωνική ένταξη των παιδιών.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ ζήτησε από το Δήμαρχο να ανακληθεί άμεσα η απόφαση του νομικού προσώπου για το κλείσιμο των βρεφικών τμημάτων και να κινηθούν άμεσα όλες οι αναγκαίες διαδικασίες για την επαναλειτουργία τους και μάλιστα μακριά από κάθε λογική ιδιωτικοποίησης και επιχειρηματικής εκμετάλλευσης της επείγουσας ανάγκης των ζευγαριών που βιώνουν αυτή την κατάσταση.
Φυσικά μια τέτοια απόφαση μπορεί να «μπαλώνει» προσωρινά αλλά σε καμιά περίπτωση δεν λύνει το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα της προστασίας και κοινωνικής ένταξης των παιδιών, της λειτουργίας δωρεάν και σύγχρονων δημόσιων βρεφονηπιακών σταθμών, που να καλύπτουν όλα τα παιδιά όλα τα νέα ζευγάρια.           

 Πολύ περισσότερο που, όπως αποδεικνύεται καθημερινά, στρατηγική των κυβερνήσεων, της ΕΕ και των δημοτικών αρχών είναι να απαλλαγούν πλήρως και από αυτή τη λαϊκή ανάγκη και μέσω της λεγόμενης κοινωνικής επιχειρηματικότητας να την παραδώσουν στην ιδιωτικοοικονομική εκμετάλλευση. Ακριβώς γι’ αυτό είναι ανάγκη όχι μόνο αυτοί που σήμερα έχουν το πρόβλημα αλλά όλες οι λαϊκές οικογένειες, όσο γίνεται πιο οργανωμένα και μεθοδικά να παρακολουθούν και να παρεμβαίνουν με αποκλειστικό κριτήριο την υπεράσπιση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.  Σε αυτή την κατεύθυνση η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ τις αμέσως επόμενες μέρες θα καταθέσει αίτημα για ολοκληρωμένη συζήτηση του θέματος των βρεφονηπιακών σταθμών στο Δημοτικό Συμβούλιο.