Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013



Ρέθυμνο 10/9/2013

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ:ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΓΙΔΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Όπως ανακοίνωσε ο δήμος την Παρασκευή, μέχρι τις 20 Σεπτέμβρη θα πάρουν άλλα 75 παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και έτσι ισχυρίζονται θα ικανοποιήσουν όλες τις εργαζόμενες  μητέρες. Αμφιβάλλουμε αν σε τόσο λίγες γραμμές μπορούσαν να χωρέσουν περισσότερες αλχημείες  και μεγαλύτερος εξωραϊσμός των ανάλγητων αποκλεισμών εκατοντάδων παιδιών και νέων ζευγαριών. Των απολύσεων και της συρρίκνωσης των κρατικών βρεφονηπιακών σταθμών, της άγριας περικοπής πόρων και της μεθοδευμένης ιδιωτικοποίησής τους.                                                                                                                  
-   Με το έτσι θέλω κατάργησαν το ένα και μοναδικό τμήμα των 25 βρεφών, που απαιτούσε τουλάχιστον 6 παιδαγωγούς για να λειτουργεί, φέρνοντας σε κατάσταση απόγνωσης τις οικογένειές τους. Αυτό τους επιτρέπει να δημιουργούν 3 παιδικά ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ τμήματα για να μπορούν να ισχυρίζονται πως και με απολύσεις  και άγριες περικοπές πόρων μπορούν τάχατες να εξυπηρετούνται περισσότερες ανάγκες. Να βάζουν σφήνες στη συμμαχία εργαζομένων και γονιών και πλάτη στην κοροϊδία για δήθεν σπατάλες πόρων για τις λαϊκές ανάγκες.                                                                                                                                             
    Αποκλείουν ως δήθεν άνεργες εκατοντάδες νέες εργαζόμενες γυναίκες , στη δουλειά του συζύγου, όσες υποχρεώνονται να δουλεύουν ανασφάλιστες, ακόμη και ασφαλισμένες με συμβάσεις μόνο και μόνο γιατί είναι κοντά στη λήξη τους. Μας καταγγέλθηκαν απειλητικές προειδοποιήσεις ότι το παιδί θα απομακρυνθεί αν λέει ανακαλύψουν πως η εργαζόμενη μάνα του δεν έχει ένσημα. Κι όλα αυτά για να λιγοστέψουν τις αιτήσεις και να καμώνονται πως τάχατες όλους του εξυπηρετούν.  Κάνουν ύστερα πως διαφωνούν με τη συρρίκνωση των υπηρεσιών και τις απολύσεις. Αποκεφαλίζοντας  τις ανάγκες, εξωραΐζοντας τη συρρίκνωση των κοινωνικών δομών, δημιουργούν τις προϋποθέσεις και για καινούργιες διαθεσιμότητες-απολύσεις και μειώσεις των κρατικών πόρων και καρατόμηση ακόμη μεγαλύτερων αναγκών  του εργαζόμενου λαού.                                                                                                                                                             
 -   Αλλά το πιο σοβαρό είναι ότι μέσα από αυτές τις διαδικασίες, ο ίδιος ο δήμος μεθοδεύει την πλήρη ιδιωτικοποίηση και των δημόσιων βρεφονηπιακών σταθμών τους αμέσως επόμενους μήνες.  Εφαρμόζουν κατά γράμμα την στρατηγική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που τους θέλουν αντικείμενο ιδιωτικής κερδοφορίας κι όποιον πάρει ο χάρος. Τα δήθεν νέα τμήματα αυτό το σκοπό υπηρετούν. Να πως.                 
-  Το παιδαγωγικό προσωπικό (μόνιμοι και αορίστου) έχει περιοριστεί μόλις στα 12 άτομα. Αφαιρώντας τις διευθύντριες μένουν 9 για να λειτουργούν τμήματα. Πρίν 2 χρόνια για να λειτουργήσουν με μια σχετική επάρκεια τα μόλις 10 παιδικά και ένα βρεφικό και με περισσότερο σταθερό προσωπικό, χρειάστηκαν 19 συμβασιούχοι εργαζόμενοι. Πέρυσι οι συμβασιούχοι μειώθηκαν στους 9 και παρά τις ηρωικές προσπάθειες των εργαζομένων ( δεν μπορούσαν ούτε να αρρωστήσουν) στους σταθμούς γίνονταν το έλα να δεις». Παρ’ όλα αυτά φέτο συμφώνησαν με την κυβέρνηση να προσλάβουν μόλις 7 εργαζόμενες με 8 μηνες συμβάσεις. Θα λειτουργούσε δηλ. μόνο το βρεφικό και 4 -5 τμήματα παιδικά.  Για να κρύψουν αυτή τη συρρίκνωση έκλεισαν το βρεφικό αλλά και αποφάσισαν τις 7 οκτάμηνες συμβάσεις να τις μεταστρέψουν σε 14 δίμηνες, που όμως μετά δεν μπορούν να ανανεωθούν. Τι θα γίνει μετά; Τόχουν ήδη αποφασισμένο και μεθοδευμένο. Θα βάλουν τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους γονείς μπροστά στον εκβιασμό: ή κλείνουμε τα τμήματα ή αποδέχεστε να λειτουργούν ως  «κοινωνικές επιχειρήσεις». Θα καλέσουν δηλαδή τους απολυμένους εργαζόμενους να γίνουν «επιχειρηματίες».  Να ζητούν από τους γονείς να πληρώνουν από το υστέρημά τους για να λειτουργεί ο σταθμός, να πληρώνονται οι εργαζόμενοι, η ασφάλισή τους κλπ. Εργαζόμενοι και γονείς να μοιράζονται την ανέχειά τους κι όποιος αντέξει. Αυτόν τον κοινωνικό κανιβαλισμό προσπαθούν να σερβίρουν σε γονείς και εργαζόμενους τόσο η δημοτική πλειοψηφία όσο και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ που σε κάθε ευκαιρία διαφημίζει την «κοινωνική επιχειρηματικότητα»  για να αποκτά την εύνοια των μεγαλοεπιχειρηματιών. Λένε πως το κράτος  θα καλύπτει οικονομικά κι οτι είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί η απαγόρευση των προσλήψεων. Στην πραγματικότητα είναι ο τρόπος, που κυβέρνηση και ΕΕ υποδεικνύουν, για να επιβληθεί μια κι έξω και η απαγόρευση των προσλήψεων και να απαλλαγούν οριστικά από την ευθύνη τους για τη φροντίδα των παιδιών. Στην αρχή θα διαθέσουν κάποια κονδύλια αλλά μόλις πετύχουν το σκοπό τους θα κοπούν με το μαχαίρι. Εξ άλλου οι περικοπές των ΚΑΠ δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία γι’ αυτό. Οι «επιχειρήσεις» αυτές  θα βουλοπλέουν μέχρι κάποιοι μεγαλοεπιχειρηματίες, με παρόμοιους εκβιασμούς, να βάλουν στο χέρι κάποιες από αυτές και να τις μετατρέψουν σε κερδοφόρες για την τσέπη τους,  μειώνοντας κι άλλο τους μισθούς, εντατικοποιώντας τη δουλειά, αυξάνοντας την επιβάρυνση των γονιών. Αυτή τη στρατηγική υπηρετεί με έργα  και εξωραΐζει με την προπαγάνδα της η δημοτική αρχή. Οι  κορώνες για τους «ανεγκέφαλους» των υπουργείων, που κατά τα άλλα τους καθοδηγούν, είναι μόνο για να κρύψουν τις δικές τους ενοχές.                                                                                                                                                                             
 -    Οι πραγματικές ανάγκες στο δήμο Ρεθύμνης είναι για περίπου 2000 παιδιά. Το κράτος και ο δήμος ΧΡΩΣΤΟΥΝ σ’ αυτά και τις οικογένειές τους, που πληρώνουν δυσβάσταχτους φόρους και χαράτσια, τις αντίστοιχες θέσεις. Τα 270 παιδιά που παίρνουν στους σταθμούς είναι σταγόνα στον ωκεανό. Του χρόνου το πρόβλημα θα γίνει πιο εκρηκτικό. Στα νηπιαγωγεία, ήδη πήγε εγκύκλιος που από του χρόνου αποκλείει τα προνήπια.  Οι ανάγκες αυτές είναι παιγνιδάκι για μια οικονομία που αξιοποιεί τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τις τεχνολογικές δυνατότητες υπέρ του εργαζόμενου λαού. Είναι απαράδεκτες «πολυτέλειες» για την οικονομία των επιχειρηματικών ομίλων, που ανταγωνίζονται και επιβιώνουν ανάλογα με το πόσο θα ρουφήξουν τον ιδρώτα και το αίμα των εργαζομένων.                                                                                          
Τα νέα ζευγάρια, οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς, συμβασιούχοι και «μόνιμοι», δεν πρέπει να υποκύψουν στους εκβιασμούς. Η αποδοχή της ιδιωτικοποίησης μέσω των λεγόμενων κοινωνικών επιχειρήσεων θα οδηγήσει σε μια από πολύ χειρότερες θέσεις αντιμετώπιση και των λαϊκών αναγκών αλλά και των εργασιών δικαιωμάτων. Να ξεμπερδεύουν με τις αυταπάτες ότι κάποτε θα τους λυπηθούν και να βρουν τον τρόπο να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν.                                                                                        
Σύγχρονους δωρεάν δημόσιους βρεφονηπιακούς σταθμούς με μόνιμο προσωπικό για όλα τα παιδιά και τα νέα ζευγάρια. Εδώ και τώρα να προσληφτεί το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για τους υπάρχοντες και να  αξιοποιηθούν όλες οι αίθουσες που δεν αξιοποιούνται λόγω έλλειψης προσωπικού. Να προσληφτεί προσωπικό και να λειτουργήσουν άμεσα οι δυό νέοι σταθμοί στην Επισκοπή και στη Λούτρα.  Να προκηρυχθεί μελέτη από το δήμο για την γεωγραφική κατανομή των σταθμών  ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες σε όλη την έκταση του δήμου. Να προβλεφθούν στο τεχνικό πρόγραμμα επείγοντα έργα είτε με την αξιοποίησης υπαρχόντων κτιρίων είτε κατασκευής νέων για να καλύψουν τις ανάγκες αυτές, που μέρα με τη μέρα γίνονται όλο και πιο εκρηκτικές. Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ με αυτούς τους άξονες θα πορευτεί αλλά τη λύση θα τη δώσει η  οργανωμένη λαϊκή διεκδίκηση κι ο πεισμωμένος αγώνας γιατί δεν είναι θέμα πειθούς αλλά σύγκρουσης ταξικών συμφερόντων. 

Μανουσογιάννης Μανούσος
Δημοτικός Σύμβουλος του ΚΚΕ
Με το ψηφοδέλτιο της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ