Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013




Ρέθυμνο 18/9/2013

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ: ΠΑΝΗΓΗΡΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ 

Με έκπληξη διαβάσαμε και ακούσαμε τον αντιδήμαρχο οικονομικών να ισχυρίζεται ότι στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού η κατοικία πληρώνει το 1/3 περίπου και τα 2/3 η επαγγελματική στέγη και μάλιστα αυτό, υπογράμμιζε, ότι είναι κοινωνικά δίκαιο και σωστό.  Είναι προφανές ότι αυτές οι δηλώσεις ήταν μια προσπάθεια απάντησης στην πρόταση και τις θέσεις της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ.

Για να δούμε όμως αυτό τον ισχυρισμό; Αποκρούει πράγματι την πρόταση της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣή μήπως την επιβεβαιώνει; 
                                                                                                                                                    
 Ποιο είναι το ποσόν για να διατηρηθεί η ανταποδοτικότητα, όπως ρητά λέει η εισήγηση του ίδου του αντιδημάρχου; 6.100.000. Αρκετά στοιχεία που είτε έχουμε καταθέσει στην οικονομική επιτροπή είτε έχουμε και δημοσιοποιήσει (πχ ιδιωτικοποίηση, αποσπάσεις) δείχνουν ότι είναι τεχνητά διογκωμένο, αλλά για την οικονομία της συζήτησης το δεχόμαστε. Το 1/3 που θέλουμε να αναλογεί στην κατοικία είναι 6.100.000/3=2.033.333 ευρώ. Πόσα τετραγωνικά είναι αυτές; 2.337.227 λέει πάλι η σχετική εισήγηση της υπηρεσίας. Σημειωτέον δεν συμπεριλαμβάνονται δωμάτια ξενοδοχείων για να μπερδευτούμε. Πόσα λοιπόν αναλογούν στο κάθε τετραγωνικό; 2,033,333 /2,337,227 = 0,87 ευρώ ανα τετραγωνικό μαζί τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Για ποιο ζήτημα πρίν απ’ όλα «σκοτωθήκαμε» στο ΔΣ και τι ακριβώς πρότεινε η «φιλοστόκα», όπως  χαρακτήρισε ο κ δήμαρχος, την πρόταση της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ για την κατοικία; 0,80 ευρώ τέλη καθαριότητας και κατάργηση του τέλους ηλεκτροδοτούμενων, που έτσι κι αλλιώς είναι προαιρετικό. Αν μάλιστα υπολογίσουμε ότι σε αυτά τα τετραγωνικά συμπεριλαμβάνονται και οι πολυτελείς βίλες με τις πισίνες και τις άλλες πολυτέλειες, που σήμερα πληρώνουν από 1,07- 1,20 και προτείναμε να πάνε στα 2,4,  και η διαφορά των 7 λεπτών υπερκαλύπτεται. Από πού κι ως που λοιπόν οι σεισμοί, λιμοί και καταποντισμοί περί κατάρρευσης του συστήματος, βρωμίσματος της πόλης κλπ αν υιοθετηθεί η θέση της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ;                                                                                                                                                                    
 Αλλά μήπως και αυτό που αποφάσισε η πλειοψηφία με τις αδελφές πλέον παρατάξεις της ΝΔ δεν διαφέρει και πολύ, οπότε και ο αντιδήμαρχος θάχει δίκιο κι εμείς για λόγους λαϊκισμού διαμαρτυρόμαστε;  Αποφάσισαν λοιπόν για μεν τις κατοικίες στην πόλη να πληρώνουν 1,20/τετραγ. για καθαριότητα συν 0,32/τετραγ για ηλεκτροφωτισμό. Σύνολο 1,52. Ακριβώς 90% περισσότερα από το 0,80. Για τους οικισμούς και τις ΔΕ 1,07/τετραγ για καθαριότητα και 0,10/τετραγ για ηλεκτροφωτισμό. Σύνολο 1,17. Δηλαδή 46% πάνω. Στην πραγματικότητα με την απόφαση που πήραν ο δήμος θα μαζέψει από τις κατοικίες όχι 2.033.000 αλλά 3.329.000 ευρώ. Δηλαδή όχι το 1/3 ή 33% αλλά το 54,5%.!!! Με άλλα λόγια με τα κριτήρια του ίδιου του αντιδημάρχου η απόφασή τους είναι κοινωνικά άδικη και ληστρική.           
Φανταστείτε τι ανακούφιση θα έδινε στην τοπική οικονομία και στις χιλιάδες λαϊκές οικογένειες αυτό το 1.300.000 μόνο από την κατοικία και μόνο από την καθαριότητα. Στην πραγματικότητα μιλούμε για πολλά εκατομμύρια ευρώ, αν δούμε το σύνολο των δημοτικών φόρων, τελών, χαρατσιών, προστίμων κλπ.             Σε κάθε περίπτωση η «φιλοστόκα», η πρόταση δηλαδή της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ αποδεικνύεται και με την «βοήθεια» του κ αντιδημάρχου των οικονομικών, πως είναι ρεαλιστική, μελετημένη και κάθε άλλο παρά προϊόν λαϊκισμού και τυφλής αντιπολίτευσης. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα που πληρώνουν το λογαριασμό μπορούν αναλυτικά να τη μελετήσουν στο laikisyspeirosi-reth.blogspot.gr  γιατί αν δεν γίνει κτήμα τους, κοινωνική συνείδηση και αντικείμενο πάλης των εργαζομένων, όσο κι αν εμείς «σκοτωνόμαστε» στο ΔΣ, δεν θα αλλάξει τίποτε το ουσιαστικό. Θα είναι μόνιμα ευάλωτοι σε δηλώσεις που τη ληστεία του λαϊκού εισοδήματος τη σερβίρουν ως κοινωνική δικαιοσύνη και άκρη δεν θα μπορούν να βρουν.                                                                                                                                                      
Με την ευκαιρία και ανταποδίδοντας την «φιλοφρόνηση» στον κ αντιδήμαρχο, να τον ενημερώσουμε πως είμαστε σε θέση με απόλυτη ακρίβεια να λύσουμε και το άλλο θέμα για το οποίο «σκοτωθήκαμε» στο ΔΣ και «απασχολούσε» και αυτόν και τον δήμαρχο και την υπηρεσία.  Το πώς δηλαδή θα ξεχωρίσουν τα τετραγωνικά των σπιτιών από τα τετραγωνικά των δωματίων των πολυτελών ξενοδοχείων 4ων και 5 αστέρων για να επιβάλουν ένα διαφορετικό και λιγότερο προνομιακό συντελεστή, όπως προτείναμε. Τα σπίτια τα έχουν ήδη. Τα ξενοδοχεία αυτής της κατηγορίας είναι 35-40 όλα κι όλα. Διαθέτουν βέβαια περί το 50% των κλινών και άρα τους αφορά περί το 50% της επιβάρυνσης της καθαριότητας από τον τουρισμό. Είναι όλα στο grhotels.gr. με όνομα, τηλέφωνο και διεύθυνση. Σήμερα για να πληρώνουν τα ίδια με το σπίτι (1,20) και να εφαρμόζει η ΔΕΗ ένα μόνο συντελεστή (5,32), τα τετραγωνικά των δωματίων τους διαιρούνται με συντελεστή πλασματικότητας 5,32/1,20=4,43. Αν συμφωνείτε να πληρώνουν 2,40 το τετραγωνικό (που θα πεί όχι 24 όπως σήμερα αλλά 48 ευρώ το χρόνο στο δωμάτιο των 20 τετραγωνικών, που εισπράττει 80-300 ευρώ τη βραδιά), δεν χρειάζεται παρά να μεταβληθεί ο συντελεστής πλασματικότητας σε 5,32/2,4=2,22. Δηλαδή κάθε 2,22 τετραγωνικά δωματίων θα πληρώνει το χρόνο 5,32 ευρώ. Αυτό είναι το ίδιο με το να πληρώνει 2,40 για κάθε τετραγωνικό. Αυτό το δισεπίλυτο πρόβλημα που, κατά την πλειοψηφία, ήθελε τάχατες 3 χρόνια να λυθεί, λύθηκε κι όλας. Το μόνο που μένει είναι να ξαναδούμε τα πραγματικά τετραγωνικά του κάθε ενός. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Αλλά είπαμε «που δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες αναπίζει».                                                                                                       
 Γι’ αυτό και το ζύμωμα και το φούρνισμα οι εργαζόμενοι πρέπει να σταματήσουν να το αναθέτουν σε αυτόκλητους σωτήρες. Σίγουροι θάνε μόνο αν οργανωμένα ανασκουμπωθούν για να το αναλάβουν αυτοί οι ίδιοι.                                                                                                                     

Μανουσογιάννης Μανούσος
Δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ
Με το ψηφοδέλτιο της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ