Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013



Ρέθυμνο 10-9-2013
Προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου
Κοινοποίηση  Δήμαρχο Ρεθύμνης
Επικεφαλείς δημοτικών παρατάξεων


ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Κύριε πρόεδρε παρακαλώ να θέσετε υπ’ όψιν του Δημοτικού Συμβουλίου την παρακάτω πρόταση
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο να προσυπογράψει το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου σχετικά με την απειλούμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτήν                                                                                                                                                                                                      
Το ψήφισμα λέει: Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης με αφορμή την απειλούμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, εκφράζει την πλήρη αντίθεση του και καλεί την Κυβέρνηση η οποία έχει την ευθύνη της χάραξης και άσκησης της εξωτερικής πολιτικής, να μην επιτρέψει την εμπλοκή της χώρας μας στις πολεμικές επιχειρήσεις και τη χρήση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται σ΄ αυτήν.
   Οι εξελίξεις είναι πολύ σοβαρές. Οι κίνδυνοι γενικότερης ανάφλεξης στην περιοχή και εμπλοκής της χώρας μας σε αυτήν πολύ μεγάλοι.
Ιδιαίτερα επισημαίνουμε ότι:
- Το πρόσχημα για την χρήση χημικών από το καθεστώς του ¨Ασαντ δεν είναι πλέον πιστευτό ούτε  από τα μικρά παιδιά.  Είναι η πρόφαση για μια επέμβαση όπως στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Γιουγκοσλαβία κλπ για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους από τους μονοπωλιακούς ομίλους των ΗΠΑ,  της ΕΕ και των συμμάχων τους.  Το κουβάρι όμως των ανταγωνιστικών συμφερόντων μετατρέπει την περιοχή σε ένα βαρέλι γεμάτο μπαρούτι και οι κίνδυνοι για απρόβλεπτες συνέπειες από την  εμπλοκή  της χώρας μας είναι παραπάνω από ορατοί.
-Ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και στη χώρα μας προσδοκούν να συμμετέχουν στη μοιρασιά της λείας και επιδιώκουν την «αξιοποίηση» της γεωστρατηγικής  θέσής της στο πλευρό των επιτιθέμενων. Με την ίδια ευκολία και για λογαριασμό των δικών τους συμφερόντων δεν θα διστάσουν ούτε να ματοκυλίσουν  τα παιδιά μας. Έτσι κι αλλιώς ξέρουν ότι τις συνέπειες των επιλογών τους πάντα τις πληρώνει ο λαός. Η κυβέρνηση ούτε άβουλη είναι, ούτε φέρεται και άγεται όπως παραπλανητικά ισχυρίζονται ορισμένοι. Υπηρετεί αυτά τα συμφέροντα σε βάρος των λαϊκών και γι’ αυτό ετοιμάζεται να μας εμπλέξει.
Τούτων δοθέντων  τυχόν εμμονή της πλειοψηφίας στην μη έκδοση του ψηφίσματος με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση είναι αρμόδια γι’ αυτά, θα είναι πέρα για πέρα υποκριτική.  Φυσικά και η κυβέρνηση είναι αρμόδια όμως  υποχρεώνεται έτσι κι αλλιώς να παίρνει υπ’ όψιν τις λαϊκές αντιδράσεις. Το ζήτημα είναι το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνταχθεί  με το συμφέρον του λαού ή  με προφάσεις θα το αποφύγει  διευκολύνοντας τα δεδομένα σχέδια των πολεμοκάπηλων;

Μανουσογιάννης Μανούσος
Δημοτικός Σύμβουλος της
ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ