Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Για τις λεγόμενες “Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες”



Στο δημοτικό συμβούλιο συζητήθηκαν αρκετές τέτοιες ψευδεπίγραφες δράσεις και προγράμματα, που εκπορεύονται από τα επιτελεία της κυβέρνησης και της ΕΕ.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ αποκάλυψε τους στόχους τους και κατέθεσε το παρακάτω κείμενο στα πρακτικά του ΔΣ.
Για τις λεγόμενες “Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες”

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας και η ΕΕ από τη μία, διαλύουν και τις υποτυπώδεις δομές Πρόνοιας που υπήρχαν, πετσοκόβουν αναπηρικές συντάξεις κι επιδόματα. Έχουν δημιουργήσει επιτροπή για την επανεξέταση των κοινωνικών επιδομάτων με στόχο τη συρρίκνωσή τους κι από την άλλη, με το πρόγραμμα «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007-2013», υπόσχονται να δημιουργήσουν 20,000 θέσεις απασχόλησης για αυτούς. (μακροχρόνια άνεργοι άνω των 45 ετών, άτομα με αναπηρία, άστεγοι, πρώην χρήστες ουσιών, άτομα που απειλούνται από τη φτώχεια κ.ά.). Στην πράξη τους χρησιμοποιούν για να καλύψουν το κενό των χιλιάδων απολύσεων σε θέσεις μόνιμης και σταθερής δουλειάς με δικαιώματα. Και όντας πράγματι ευάλωτοι να είναι πειθήνιοι, υποτακτικοί και χωρίς απαιτήσεις.
Ιδιαίτερα στους τομείς των κοινωνικών υπηρεσιών (βοήθεια στο σπίτι κλπ) που οδεύουν σε πλήρη κατάργηση, θέλουν με σεμινάρια κλπ να τους προετοιμάσουν να μπούν μπροστά στον κανιβαλισμό της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Να στήσουν δηλαδή «επιχειρήσεις» που θα καλύπτουν το κενό των προγραμμάτων αυτών εισπράττοντας τους σημερινούς δικαιούχους. Έτσι ο ευάλωτος εργαζόμενος και ο ανήμπορος και χωρίς καμιά κοινωνική πρόνοια ασθενής θα προσπαθούν να επιβιώσουν ενώνοντας τη φτώχεια και την ευάλωτη θέση τους. Το κράτος πάντως θάχει απαλλαγεί και από τους δυό και τους πόρους, θα τους διαθέτει στα σεντούκια των μεγαλοκαρχαριών.
Σε αυτό τον κοινωνικό κανιβαλισμό στην πορεία θα μπουν οι διάφοροι επιχειρηματίες που θα αναλάβουν να γδέρνουν και τους δυό.
Για να πετύχουν τα σχέδια αυτά κυβέρνηση και ΕΕ δαπανούν προκλητικά πολλά εκατομμύρια ευρώ, που διαχειρίζονται τα τρωκτικά των ΜΚΟ, μαζί με τους κανακάρηδες του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού (εργατικό κέντρο Ρεθύμνου), εργοδοτικές οργανώσεις (σύλλογος ξενοδόχων) και τις πάντα πρόθυμες πλειοψηφίες της τοπικής κρατικής διοίκησης.
Αν όμως θέλουν την πάταξη της ανεργίας γιατί την ίδια στιγμή απελευθερώνουν τις απολύσεις, καθιερώνουν την 13 ωρη δουλειά και τον ενεργό και ανενεργό χρόνο απασχόλησης. Κόβουν το ταμείο ανεργίας, τα κοινωνικά επιδόματα κλπ
Με αυτά και μ αυτά η ανεργία φουντώνει και στην Ελλάδα και στην ΕΕ που χρόνια τώρα εφαρμόζονται τα μέτρα αυτά.
Ο πραγματικός τους στόχος δεν είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας αλλά η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΙΑ.
Η κατάργηση της ρεαλιστικής σήμερα δυνατότητας και απαίτησης για κοινωνική προστασία των ατόμων με αναπηρίες κλπ.
Το οργανωμένο ταξικό εργατικό κίνημα δεν μπορεί παρά σε συνθήκες κρίσης αυτές τις μεθοδεύσεις να τις πολεμά.
Να διεκδικεί κατοχύρωση του δικαιώματος στη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα. Μέτρα προστασίας και ουσιαστικής στήριξης των ανέργων.
Η εξάλειψη της ανεργίας είναι απόλυτα ρεαλιστική μόνο στο πλαίσιο της κοινωνικοποίησης των συγκεντρωμένων μεγάλων μέσων παραγωγής και της λαϊκής εξουσίας.