Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΕΥΑΡ: ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ ΝΕΡΟ


                                                                                                                                                                               Ρέθυμνο 23/1/2014
 



Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΕΥΑΡ σχετικά με τον νέο προϋπολογισμό της, σκοπό έχουν να δικαιολογήσουν τα πανάκριβα τιμολόγια, τέλη και χαράτσια στο νερό. Επιμένουν, στη σύνταξη των προϋπολογισμών, να χρησιμοποιούν τα ίδια βαρετά τεχνάσματα, που από τις 12/6/2013 έχουμε αποκαλύψει. Ενώ στην πραγματικότητα τα λειτουργικά έξοδα βαριά βαριά ποτέ δεν ξεπερνούν τα 6,5 με 6,7 εκατομμύρια, στον ΠΥ προβλέπουν 13 !!! Το ίδιο γίνεται και με όλα τα υπόλοιπα. Διογκώνουν προϋπολογιστικά τα έξοδα για να «δημιουργήσουν» την «ανάγκη αντίστοιχων εσόδων και να  δικαιολογήσουν τα πανάκριβα τιμολόγια.  Η δημιουργική λογιστική στην υπηρεσία της ακόμη πιο αντιλαϊκής  εφαρμογής της ανταποδοτικότητας και της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών.
Ήδη από την 1/1/2013 η ΔΕΥΑΡ έπρεπε να εφαρμόσει το νόμο 3013/2002 (άρθρο 26 παραγρ. 3) και να καταργήσει το ειδικό τέλος 80% μειώνοντας στο 55% τα σημερινά πανάκριβα τιμολόγιά της. Το 2005, όταν η προηγούμενη δημοτική αρχή, ενσωμάτωνε παράνομα στην τιμή του νερού το χαράτσι για να το εισπράττει χωρίς να φαίνεται, η σημερινή την κατάγγειλε και αποχώρησε από το ΔΣ. Σήμερα όμως συνεχίζει ακριβώς την ίδια πρακτική και ψάχνει δικαιολογίες στη δημιουργική λογιστική.
Αποδεικνύεται πως η εμπορευματοποίηση και καπιταλιστική εκμετάλλευση ακόμη και του νερού είναι κοινό χαρακτηριστικό όλων των καπιταλιστικών διαχειρίσεων είτε γίνονται μέσω του κράτους και των δήμων είτε με άμεση παραχώρηση στα ιδιωτικά συμφέροντα.  Αυτή θα είναι και η γραμμή του μπλοκ των νέων και παλιών δήθεν αντιμνημονιακών δημοτικών σωτήρων. Η κύρια συνιστώσα του μπλόκ, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ μόλις τον Ιούνη μέσα στο ΔΣ εκτιμούσε ότι στη ΔΕΥΑΡ «γίνεται καλή δουλειά», ψήφιζε μαζί με την «μνημονιακή» και «νεοφιλελεύθερη» πλειοψηφία τα ληστρικά της τιμολόγια, την αύξηση του νερού στις περιφερειακές δημοτικές ενότητες. Καταψήφιζε την πρόταση της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ για αφαίρεση του χαρατσιού του 80%. Καμώνονταν τους φιλεύσπλαχνους κάνοντας, στις πανάκριβες τιμές, κάποιες «εκπτώσεις» στα ΑΜΕΑ όχι για να τους απαλλάσσουν αλλά για να τους αφαιμάσσουν λίγο λιγότερο.
Συστατικό στοιχείο της εμπορευματοποίησης και κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης του νερού είναι και η παραμέληση των έργων διαφύλαξης, αξιοποίησης των υδατικών αποθεμάτων, εξασφάλισης εφεδρειών στην ικανοποίηση των αναγκών.  Με αυτό τον τρόπο τα περιοδικά και αναπόφευκτα φαινόμενα λειψυδρίας αξιοποιούνται για να ακριβαίνουν τις τιμές αδιαφορώντας για τις συνέπειες στον άνθρωπο αλλά και στο περιβάλλον. Τα οξυμένα φαινόμενα αντιμετωπίζουμε τώρα και με την ανεπαρκή υδροδότηση της πόλης και με τα προβλήματα στη λίμνη του Κουρνά, ήρθαν να προστεθούν στις καθυστερήσεις βιολόγησης των αποβλήτων κλπ. Είναι συνέπεια αυτών των συνειδητών ευρωενωσιακών επιλογών, που εφαρμόζονται και τοπικά. Πρέπει επειγόντως με εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης να προχωρήσουν τα έργα αξιοποίησης του φράγματος των Ποταμών αλλά και άλλων υδατικών αποθεμάτων, που υπάρχουν στην περιοχή καθώς και τα αναγκαία έργα προστασίας της ποιότητας των υπόγειων υδροφορέων.