Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2014

Ο ΜΑΥΡΟ ΑΣΠΡΟ ΜΕ ΤΗΝ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ» ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ


Οι αρμόδιοι του Δήμου Ρεθύμνης κάνουν το μαύρο άσπρο για να δικαιολογήσουν και την απευθείας ανάθεση του έργου των παιδικών σταθμών στην «κοινωνική» τους επιχείρηση. Δεν είχαν λέει χρόνο, να προκηρύξουν διαγωνισμό. Εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, «μαγειρεύουν» την ανάθεση αυτή. Από τον Αύγουστο την είχαν πλήρως σχεδιασμένη. Αλλά προκειμένου νάχουν τα χέρια τους λυτά από τυχόν ενοχλητικούς όρους και ελέγχους του ελεγκτικού, προκειμένου απρόσκοπτα να δρομολογήσουν άλλη μια αντιλαϊκή ανατροπή, προτίμησαν να αγνοήσουν και αυτές ακόμη τις διαγωνιστικές διαδικασίες. Ας μη νίπτουν τα χέρια τους. Έχουν ακέραιη την πολιτική ευθύνη για την πολύμηνη ταλαιπωρία που κινδυνεύουν να υποστούν οι εργαζόμενοι στην εξόφληση του γλίσχρου μισθού τους. Η εργοδοτική ευθύνη φυσικά, ιδιαίτερα απέναντι στους εργαζόμενους που προσλήφτηκαν με τις κατάπτυστες ατομικές συμβάσεις, ανήκει αποκλειστικά στον λεγόμενο «συνεταιρισμό». Πρέπει άμεσα να τους εξοφλήσει.

Για να εκμαιεύσει την ανοχή απέναντι στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, η δημοτική αρχή εμφανίζει την ιδιωτική επιχείρηση ως τάχατες κοινωνική. Ως ένα συμπαθητικό συνεταιρισμό, δημιούργημα αποκλειστικά πρώην εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς. Είναι εικόνα σκόπιμα ανακριβής και παραπλανητική. Στην πραγματικότητα έχουμε μια συγκαλυμμένη εργολαβία ενός δύο προσώπων, που έχουν τις δουλειές τους, εντελώς άσχετες με τους παιδικούς σταθμούς, που η μόνη «κοινωνική» τους ευαισθησία είναι η…τσέπη τους και βέβαια σε βάρος των εργαζομένων. Το ότι στην πορεία μερίμνησαν να πλαισιωθούν κι από ένα μικρό αριθμό εργαζομένων, είναι ακριβώς για να εμφανίζουν το «ιδιοτελές» και «κερδοσκοπικό» ως τάχατες «συνεταιριστικό» και δήθεν «κοινωνικό». Αυτό εξ άλλου είναι το τέχνασμα της κυβέρνησης και της δημοτικής πλειοψηφίας για να αγιοποιούν την ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών και τη σφαγή των εργασιακών δικαιωμάτων. Αδιάψευστος μάρτυρας των παραπάνω οι ατομικές συμβάσεις που η «κοινωνική» τους επιχείρηση επέβαλε στους εργαζόμενους. Είναι στυγνότερες και από αυτές των εργολάβων. Το πιο εξωφρενικό όμως είναι ότι, με το μπλοκάρισμα από το επίτροπο των ενταλμάτων πληρωμής, άρχισαν να παραπλανούν τους εργαζόμενους ότι τάχατες είναι μέλη του συνεταιρισμού και άρα θα κάνουν ζημιά στον εαυτό τους αν, άκουσον άκουσον, διεκδικήσουν την έγκαιρη πληρωμή τους. Τους θέλουν μέλη στις ζημιές και δούλους στις αποδοχές.
Την ίδια στιγμή που η δημοτική αρχή υλοποιεί κατά γράμμα τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, για ξεκάρφωμα, πετά και μια «κυβερνητική αδιαφορία». Φτηνά κολπάκια άσφαιρου «αντικυβερνητισμού» για να εφαρμόζουν ευκολότερα τις κυβερνητικές, ταξικές επιλογές. Τους ελάχιστους, υποβαθμισμένους και με απαράδεκτα τροφεία παιδικούς σταθμούς, που παρέλαβαν, τους υποβάθμισαν ακόμη πιο πολύ και σήμερα, μαζί με την κυβέρνηση, απειλούν πως για να μην τους κλείσουν τελείως πρέπει να δεχθούμε να παραδοθούν στην ιδιωτική επιχειρηματικότητα, που για ξεκάρφωμα την βάφτισαν «κοινωνική». Απογύμνωσαν τις υπηρεσίες από εργαζόμενους, δημιούργησαν στρατιές ανέργων και σήμερα με μεγάλη «φιλευσπλαχνία» τους ρωτούν: ή πεθαίνετε ως άνεργοι της πείνας ή εξαθλιώνεστε δουλεύοντας για ένα ξεροκόμματο και θυσιάζετε τα θεμελιωδέστερα δικαιώματά σας (άδειες μητρότητας, ασθένειας, επίδομα άδειας, αποζημίωση απόλυσης) στο βωμό της επιχειρηματικής κερδοφορίας.
Οι εργαζόμενοι βιώνουν ήδη αυτή την εργασιακή γαλέρα και βλέπουν τις αντιδράσεις και τις αποκαλύψεις της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ να επιβεβαιώνονται «πριν αλέκτωρ λαλείσαι».Ακόμη κι αν τους το επιβάλουν, να μην «νομιμοποιήσουν» στη συνείδησή τους το εργασιακό κάτεργο, που βάφτισαν «κοινωνική» επιχείρηση. Να μην παραιτηθούν από το δικαίωμα για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους. Ανεξάρτητα αν μπορέσουμε σήμερα ή αργότερα να το κατακτήσουμε, κάθε βήμα πίσω, κάθε παραίτηση από αυτό, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην υποταγή και την εξαθλίωση. Αλλά και για όσο αυτά τα τεχνάσματα θα υλοποιούνται δεν πρέπει να ξεχνούμε πως οι εργαζόμενοι επί της ουσίας εργάζονται με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Δεν έχουν λοιπόν δικαίωμα, κανένα από τα ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα, που απόμειναν να τους το στερήσουν. Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ θα συνεχίσει να αντιστρατεύεται τις εργασιακές αυτές αλχημείες αλλά ταυτόχρονα θα επιμείνει να προβλεφθούν και να εφαρμοστούν όλα τα έστω και ανεπαρκή προστατευτικά για τους εργαζόμενους μέτρα, που προβλέπονται για τις παρόμοιες συμβάσεις.