Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ: Νέο όργιο αντεργατικών εκβιασμών για χάρη της παράγκας του «συνεταιρισμού»

Η ηγεσία του Νομικού Προσώπου του Δήμου για τους παιδικούς σταθμούς ζήτησε από τις απλήρωτες εργαζόμενες του λεγόμενου συνεταιρισμού, υπεύθυνες δηλώσεις, πως θα δουλέψουν «εθελοντικά» (δηλαδή δωρεάν και ανασφάλιστες) για ένα περίπου μήνα. Δεν έφτανε η φτώχεια των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, η ληστεία σε βάρος των εργαζομένων και του Δήμου, που επέβαλε το συνεταιριστικό παραμάγαζό τους, τώρα οι φιλάνθρωποι και κοινωνικά ευαίσθητοι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής τους επιβάλουν την ολωσδιόλου απλήρωτη εργασία. Για να υποκύψουν στην παράνομη, εξωφρενική και αντεργατική αυτή απαίτηση, τάζουν ότι θα τους επαναπροσλάβουν μόλις η παράγκα τους πάρει το «διαγωνισμό». Για την ακρίβεια το φερετζέ του διαγωνισμού αφού μόνοι τους ομολογούν πως όλα είναι στημένα. Υπόσχονται ακόμη, λες και διαφεντεύουν του παππού τους τα αμπελοχώραφα,  πως, όσοι σκύψουν το κεφάλι, θα ξαναδουλέψουν και του χρόνου και άρα θα αποκλειστεί κάθε άλλος εργαζόμενος ανεξαρτήτως κριτηρίων, προσόντων κλπ. Έφτασαν στο σημείο να ισχυρίζονται ψευδέστατα πως έχουν τάχατες στο συρτάρι έτοιμη προκήρυξη για διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ, αλλά δεν την ενεργοποιούν για χατίρι των συγκεκριμένων εργαζομένων τους οποίους τόσο πολύ αγαπούν.
 
Το ένα όργιο πάνω στο άλλο έτσι που να μην ξέρεις με τι να πρωτοοργιστείς και τι να πρωτοπείς. Το κουρέλιασμα κάθε έννοιας νομιμότητας στη λειτουργία του δημοσίου; Την ωμότητα των εκβιασμών;. Τόχουμε ξαναπεί. Είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία για το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων. Ανοίγουν το δρόμο και στους ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες. Γι’ αυτό και οι κανακάρηδές τους του εργοδοτικού συνδικαλισμού, δεν βγάζουν τσιμουδιά.
Πού όμως αποσκοπεί η συγκεκριμένη κίνηση με τις υπεύθυνες δηλώσεις; Είναι γνωστό ότι στη βιασύνη τους με την «κοινωνική» παράγκα, να στήσουν το νέου τύπου κερδοσκοπικό φαγοπότι, «τάκαναν μούσκεμα» με τις απευθείας αναθέσεις. Προσωρινά τουλάχιστον πήγαν για μαλί και βγήκαν κουρεμένοι. Τα εντάλματα πληρωμής του παραμάγαζου απορρίφτηκαν. Θέλουν λοιπόν να ακυρώσουν προσωρινά τη σύμβαση της απευθείας ανάθεσης αλλά το πρόβλημά τους είναι πως με την απαγόρευση (ακόμη) των ομαδικών απολύσεων, οι κανακάρηδες του «συνεταιρισμού» τους δεν μπορούν να απολύσουν τους εργαζόμενους. Σκάρωσαν λοιπόν την πατέντα με τις υπεύθυνες δηλώσεις για να τις χρησιμοποιήσουν ως ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΙΚΙΟΘΕΛΟΥΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ.  Ύπουλη παγίδα σε βάρος των σκληρά και για ένα ξεροκόμματο εργαζομένων,     για χάρη των τρωκτικών και των παράσιτων, που δεν προσφέρουν καμία κοινωνικά χρήσιμη εργασία. Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες μας το ΔΣ του Νομικού Προσώπου συνεδρίασε στις 13/1 και «αποδέχτηκε» τις υπεύθυνες δηλώσεις και την προσφορά της «εθελοντικής» εργασίας για τα οποία το ίδιο εκβίαζε. Η απόφαση βέβαια αυτή όπως και οι υπεύθυνες δηλώσεις είναι 100% παράνομες όχι μόνο γιατί αποτελούν προϊόν και συναλλαγής και εκβιασμού αλλά και κυρίως τέτοιες «ευρεσιτεχνίες»  δεν αναγνωρίζονται από την εργατική νομοθεσία και την επιθεώρηση εργασίας, τουλάχιστον προς το παρόν.
Η οργή και η αγανάχτηση όπως είναι φυσικό πνίγουν τις εργαζόμενες, έκτακτες και μόνιμες, στους παιδικούς σταθμούς. Κάποιες απείχαν αυθόρμητα από τη δουλειά, Ένας μικρός αριθμός αρνήθηκε να υποκύψει στους εκβιασμούς και τις δηλώσεις. Ακόμη και αυτές που τις υπόγραψαν συνεχίζουν να διαμαρτύρονται και να απαιτούν την πληρωμή τους. Υπάρχουν όλες τις προϋποθέσεις να ανατρέψουν τον εκβιασμό. Με έναν όρο. Οι αντιδράσεις τους πρέπει να συντονιστούν και να οργανωθούν. Η κόκκινη γραμμή γι’ αυτούς είναι ότι συνεχίζουν να εργάζονται κατ’ εντολή του εργοδότη τους, που είναι ο «συνεταιρισμός» και από τον οποίο δεν έχουν απολυθεί. Να αποποιηθούν τις έτσι κι αλλιώς παράνομες υπεύθυνες δηλώσεις. Να απαιτήσουν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους. Να αποκρούσουν τις πονηριές της δημοτικής αρχής που πάει να τους μπερδέψει στις «μπουγάδες» της με τα τρωκτικά της παράγκας της.


ΥΓ   Ερώτημα: Ο κ. Β.Μ. που υπογράφει και εκπροσωπεί την επιχείρηση του συνεταιρισμού έχει καμιά σχέση με τον κ Β.Μ. εκλεγμένο στο Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας και αν ναι το ασυμβίβαστο που πάει; Περιμένουμε απάντηση.