Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Συνέντευξη τύπου


Λαϊκή Συσπείρωση
Περιφέρειας Κρήτης

ΤΗΛ.2810-240.767,  6944-71.69.48


Ηράκλειο, Τρίτη 02-07-2013


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης έρχεται θέμα η διαχείριση των απορριμμάτων στην Κρήτη, που σχολιάσαμε με χθεσινή ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Θέλουμε να τονίσουμε ότι σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο ανοίγει μια νέα επίθεση στο εισόδημα των εργαζομένων της Κρήτης από τις παρατάξεις της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.
Σε συνέχεια της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, της ληστρικής καταστροφής του περιβάλλοντος για να δοθούν επενδυτικές ευκαιρίες σε επιχειρηματικούς ομίλους, το Περιφερειακό συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι ως θεσμός κρατικής εξουσίας,  είναι αντίπαλος του λαού και υπηρέτης του μεγάλου κεφαλαίου με μοναδικό στόχο να εξασφαλίζουν την κυριαρχία και την κερδοφορία του.
Σήμερα δεν αντιπαρατίθενται απλά στο Περιφερειακό Συμβούλιο δύο διαφορετικά συστήματα επεξεργασίας απορριμμάτων : η πρόταση της πλειοψηφίας και η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, του ΚΚΕ και άλλων ειδικών επιστημόνων, όπως ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ.Οικονομόπουλος.
Αντιπαρατίθενται δύο ριζικά διαφορετικοί δρόμοι ανάπτυξης για τη χώρα και το λαό.
Από τη μια ο δρόμος που ακολουθήθηκε και ακολουθείται μέχρι σήμερα, με το κεφάλαιο στην εξουσία, που οδήγησε στην κρίση, σε τεράστια κέρδη το κεφάλαιο και στην εξαθλίωση την εργατική τάξη και το λαό.
Από την άλλη ο δρόμος που προτείνει η Λαϊκή Συσπείρωση, το ΚΚΕ, με τη συγκρότηση και το δυνάμωμα της Λαϊκής Συμμαχίας που φέρει και θα στηρίξει Λαϊκή εξουσία και Λαϊκή Οικονομία.
Σήμερα είναι τόσο τεράστια τα αδιέξοδα της καπιταλιστικής διαχείρισης που δεν υπάρχει περίπτωση ούτε το πρόβλημα των σκουπιδιών να αντιμετωπιστεί, χωρίς να επιδιώξει κέρδη η οικονομική και πολιτική εξουσία, χωρίς να ρίξει βάρη στο λαό. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι είναι επείγον θέμα να παραμεριστούν αυταπάτες για το ρόλο κυβερνήσεων, Περιφερειών και Τοπικών Διοικήσεων όπως οι σημερινές. Καμία αναμονή δεν δικαιολογείται.
Μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης με λαϊκή εξουσία, θα δοθεί λύση και στο πρόβλημα της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων, ολοκληρωμένη και μακρόπνοη, με σεβασμό στο περιβάλλον, στον άνθρωπο, στο λαϊκό εισόδημα.
Η κοινωνικοποίηση των μονοπωλιακών ομίλων θα επιτρέψει να εφαρμοστεί η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ για επιστημονικό, κεντρικό σχεδιασμό και για τα απορρίμματα, με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία και την ισόρροπη ανάπτυξη. Είναι πρόταση που διασφαλίζει την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων με την ανάπτυξη εγχώριας τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, την κατάλληλη χωροθέτηση, τη συνδυασμένη αξιοποίηση τεχνολογικών λύσεων με γνώμονα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Η Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ προβάλλουν το τρίπτυχο,
► Ο Φορέας της διαχείρισης των απορριμμάτων θα είναι δημόσιος. Θα αποκλειστεί κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης μέρους ή του συνόλου της διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένης και της ανακύκλωσης. Θα αποκλειστεί επίσης ή επιχειρηματικής δράση του δημοσίου ή της Τοπικής Διοίκησης.
Το κόστος κατασκευής και λειτουργίας των εγκαταστάσεων θα γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Παράλληλα θα καταργηθούν τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας που αποτελούν μια πρόσθετη βαριά φορολογία.
Για τους εργαζόμενους θα αναγνωριστεί ότι κάνουν Βαρύ και Ανθυγιεινό επάγγελμα ( ΒΑΕ ). Επιβάλλεται να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Με ουσιαστικά μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, σύνταξη στα 50 για τις γυναίκες, στα 55 για τους άντρες.

► Η τεχνολογία επεξεργασίας αποκλείει την καύση των απορριμμάτων με τις όποιες παραλλαγές της (είτε Βιολογική ξήρανση και θερμική επεξεργασία, είτε καύση). Θα περιλαμβάνει εφαρμογή μεθόδων και μέτρων μείωσης της ποσότητας και βλαπτικότητας των απορριμμάτων, διαλογής στην πηγή, ορθολογικής συλλογής και μεταφοράς τους με σταθμούς μεταφόρτωσης, μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, και ασφαλούς τελικής διάθεσής τους. Αποκλείει την παραγωγή δευτερογενών καυσίμων.
► Η χωροθέτηση των εγκαταστάσεων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, θα πρέπει να έχει τη συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών στη βάση της εγγύησης ότι δεν θα έχει βλαπτικές συνέπειες στην υγεία και τη ζωή των ανθρώπων και στο περιβάλλον.

Υπάρχει λοιπόν διέξοδος, υπάρχει άλλος δρόμος. Είναι ο δρόμος της μαζικής, οργανωμένης, εργατικής, λαϊκής αντίστασης και πάλης, είναι ο δρόμος της ρήξης, της ανατροπής του εκμεταλλευτικού συστήματος.
Φυσικά, άμεσα,  κανείς δεν πρέπει να μείνει με σταυρωμένα χέρια. Καλούμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους φτωχούς αγρότες, τους ΕΒΕ που νοιώθουν το άγχος της χρεοκοπίας, να αντιδράσουν σε αυτή την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και στην υλοποίησή της. Να ανατρέψουν την πολιτική που μετατρέπει τις λαϊκές ανάγκες –όπως τη διαχείριση των απορριμμάτων- σε επενδυτικές ευκαιρίες για το κεφάλαιο.
Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, να οργανωθούν και να παλέψουν για να δυναμώσει η Λαϊκή συμμαχία που θα επιβάλλει μια νέα, λαϊκή εξουσία, που θα καταργήσει το κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του.
Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας Κρήτης

1) Ορφανός Στέλιος              2) Βρύσαλης Δημήτρης             3)Νταγκουνάκης Γιώργος