Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

10-7-2013

  Με αφορμή την έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΕΔ Κρήτης, για το πολυνομοσχέδιο και τις απολύσεις στους δήμους, έχουμε να πούμε τα εξής :
  Η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε πρόταση ψηφίσματος που καταδικάζει την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, η οποία παραμένει αμετακίνητη στην υλοποίηση του στόχου για χιλιάδες απολύσεις, και ζητά την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου, καμία απόλυση εργαζομένων, κατηγορηματική αντίθεση στη διαθεσιμότητα, αξιολόγηση, κινητικότητα των εργαζομένων.
  Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΠΕΔ Κρήτης προερχόμενη από τις παρατάξεις της συγκυβέρνησης (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ)  το καταψήφισαν. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Είναι εκείνοι που χρόνια τώρα βάζουν πλάτη στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, από την εποχή των Τοπικών   Συμφώνων Απασχόλησης μέχρι και τη σημερινή γενικευμένη επίθεση σε κάθε κοινωνικό, εργασιακό δικαίωμα. Πρωτοστατούν στην ίδρυση των λεγόμενων κοινωνικών επιχειρήσεων, αξιοποιούν τη μαθητεία για να εκμεταλλεύονται χιλιάδες νέα παιδιά με “τρεις κι εξήντα”,  παραδίδουν δομές και υπηρεσίες στους ιδιώτες μέσα από εργολαβίες.
  Αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Εμφανίζονται κατά του πολυνομοσχεδίου και να κάνουν ότι νοιάζονται για τις απολύσεις των εργαζομένων στους δήμους, αλλά στην πραγματικότητα τις νομιμοποιούν, αφού αποδέχονται τη διαθεσιμότητα, κινητικότητα και αξιολόγηση των εργαζομένων στους δήμους.
  Τρανή απόδειξη, η άρνησή τους να στηρίξουν τα 4 αιτήματα που έθεσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στο ΔΣ Συντυχάκης Μανώλης (1. Απόσυρση του Πολυνομοσχεδίου, 2. Καμία απόλυση εργαζομένων, 3. Όχι στη διαθεσιμότητα - αξιολόγηση - κινητικότητα των εργαζομένων, 4. καμία ιδιωτικοποίηση δομών και υπηρεσιών των δήμων), όπου το ένα προϋποθέτει το άλλο και όλα μαζί χτυπούν την καρδιά, τη φιλοσοφία της στρατηγικής του μεγάλου κεφαλαίου που είναι η μείωση του εργατικού κόστους μέσα από απολύσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων, ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων υπηρεσιών και δομών κοινωνικού χαρακτήρα, ενίσχυση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, φόρτωμα της κρίσης και των χρεών στην πλάτη των λαϊκών νοικοκυριών.
 Εντελώς υποκριτικά αποδέχτηκαν τα δύο πρώτα με πολλούς αστερίσκους, ενώ πεισματικά αρνήθηκαν τ' άλλα δύο.
 Η απόλυτη αντίφαση, να λες όχι στις απολύσεις και ταυτόχρονα να τις νομιμοποιείς με τη δήθεν αξιοκρατική αξιολόγηση και την κινητικότητα ή την “ενδοδημοτική κινητικότητα”.
 Προς αποφυγή κάθε αλλοίωσης της θέσης της Λαϊκής Συσπείρωσης και παραπληροφόρησης για το τι ψήφισε τελικά ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης, κατέθεσε την πρόταση εγγράφως στα πρακτικά, η οποία έχει ως εξής :
Η Λαϊκή Συσπείρωση, υπερψηφίζει τα δύο σημεία που αφορούν, α) την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου και β) καμία απόλυση εργαζομένων.
Διαφωνεί με το πολιτικό σκεπτικό του Προέδρου και των μελών της πλειοψηφίας και το καταψηφίζει, αφού επί της ουσίας αναιρεί τα δύο προηγούμενα σημεία.
Πρότεινε να εμπλουτιστεί η απόφαση με επιπλέον δύο κρίσιμα σημεία, α) όχι στη διαθεσιμότητα, αξιολόγηση και κινητικότητα εργαζομένων, β) καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και δομών.
Επίσης, οι όποιες μορφές αγώνα θα πρέπει να συνοδεύονται και με τα τέσσερα σημεία που αναφέρθηκαν.”.
 Δυστυχώς, τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε αποδεκτό !
 Το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων για να μην απολυθεί κανένας, για να μη διαλυθεί καμία δομή στους δήμους.
 Τους καλεί, να βαθύνουν πολιτικά ταξικά τον αγώνα τους, να δείξουν εμπιστοσύνη στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, να πορευτούν στην κατεύθυνση ανατροπής της πολιτικής εξουσίας κυβέρνησης, ΕΕ, μονοπωλίων.

Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης
το μέλος του ΔΣ της ΠΕΔ Κρήτης

Συντυχάκης Μανώλης