Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ





Ρέθυμνο 9/7/2013

 Προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου


                                                                                 Κοινοποίηση: Δήμαρχο Ρεθύμνης
                                                                                           
  Επικεφαλείς των δημοτικών προτάξεων

ΘΕΜΑ: Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ζητά την έκτακτη σύγκληση του ΔΣ, για καταδίκη των νέων απολύσεων κα την παράδοσή των κοινωνικών αναγκών στα νύχια της «κοινωνικής» επιχειρηματικότητας και των ιδιωτικών συμφερόντων.

Κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), ΕΕ, ΔΝΤ και η οικονομική ολιγαρχία  κλιμακώνουν την επίθεσή τους  με χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο και τους δήμους (εκπαιδευτικοί, δημοτικοί αστυνομικοί, σχολικοί φύλακες, καθαρίστριες σχολείων, προσωπικό κοινωνικών δομών, καθαριότητας κλπ).                                                                                                                                      

Με το νέο νομοσχέδιο σκούπα ρημάζουν ακόμη πιο πολύ τη ζωή του λαού στο βωμό της «επανεκκίνησης της οικονομίας» των επιχειρηματικών ομίλων και της ανάκαμψης των κερδών τους. 
Είναι αισχρή απάτη ο ισχυρισμός πως οι απολύσεις στο δημόσιο ανακουφίζουν τάχατες τους  εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Το εκ διαμέτρου αντίθετο. Ενώ η λαϊκή οικογένεια έχει πανάκριβα πληρώσει στο κράτος και στους δήμους, με τις απολύσεις, τη συρρίκνωση, το κλείσιμο και την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών αναγκάζεται είτε να τις στερείται εντελώς είτε να τις πληρώνει άλλη μια φορά κι ακόμη ακριβότερα στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Είναι απάτη ότι με την ιδιωτικοποίηση οι υπηρεσίες γίνονται πιο φτηνές. Πιο φτηνοί γίνονται οι εργαζόμενοι σ’ αυτές αλλά οι υπηρεσίες γίνονται πανάκριβες για να εξασφαλίζονται τα κέρδη των επενδυτών. Αδιάψευστος μάρτυρας το ιδιωτικοποιημένο τμήμα της καθαριότητας στο Ρέθυμνο. Ούτε 700 χιλιάδες δεν θα στοίχιζε στο δήμο. 1.150 την πληρώνουμε στην μεγαλοεργολαβική εταιρεία.  
                                     
Οι παραπλανητικές «αντιδράσεις» δεν μπορούν να κρύψουν τον αντεργατικό αντιλαϊκό ρόλο της ΚΕΔΕ, των δημάρχων και των δημοτικών παρατάξεων (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ), που υπηρετούν την ανταγωνιστικότητα των μεγαλοεπιχειρηματιών. Υπερασπίστηκαν και υλοποίησαν τις ιδιωτικοποιήσεις  δημοτικών υπηρεσιών (καθαριότητα, καθαρισμός παιδικών σταθμών κλπ), τσακίζοντας τα εργασιακά δικαιώματα, ζημιώνοντας δυσβάσταχτα τα δημοτικά οικονομικά και τους δημότες, για χάρη των μεγαλοκαρχαριών. Κάλυψαν έτσι τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού ανοίγοντας το δρόμο στις σημερινές. Παρά τις δημοκοπικές τους κορώνες είναι ήδη έτοιμοι και τις σημερινές απολύσεις να τις αξιοποιήσουν με νέες συμβάσεις με εταιρείες security, καθαρισμού κτηρίων και σχολικών μονάδων κλπ. Υλοποιούν ήδη το ψευδεπίγραφο Τοπικό Σχέδιο Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) δήμου Ρεθύμνης, που κύριος στόχος του είναι να ξεφορτωθούν και να ιδιωτικοποιήσουν με τον κανιβαλισμό της «κοινωνικής» επιχειρηματικότητας τους παιδικούς σταθμούς, το «βοήθεια στο σπίτι» και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες. Ανοίγουν έτσι το δρόμο σε νέες απολύσεις. Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πρωτοστατεί στην ιδιωτικοποίηση μέσω της «κοινωνικής» επιχειρηματικότητας, ενώ είναι από τους ακραιφνείς υπερασπιστές της ανταποδοτικότητας, βγαίνει υποκριτικά στα κεραμίδια για να καταγγείλει αυτά που και με τη συμμετοχή της προετοιμάστηκαν.         
                                                  
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι είναι οι μόνοι που εναντιωθήκαμε αποφασιστικά σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης των δημοτικών υπηρεσιών, σε κάθε μορφή τσακίσματος των εργασιακών δικαιωμάτων και της σταθερής δουλειάς. Προειδοποιήσαμε εδώ και πολύ καιρό, αποκαλύπτοντας τις αλχημείες της δημοτικής αρχής για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, ότι αυτές είναι προάγγελος νέων απολύσεων και ιδιωτικοποιήσεων. Προειδοποιούμε και σήμερα ότι το ίδιο ετοιμάζουν με την «κοινωνική» επιχειρηματικότητα. Εναντιωθήκαμε στο καθεστώς εξομοίωσης της δημοτικής αστυνομίας με την ΕΛ.ΑΣ και στην εκπαίδευσή τους ως όργανα αυταρχισμού και καταστολής. Καταδικάσαμε το διαχωρισμό τους (και συνδικαλιστικά) από τους άλλους δημοτικούς υπαλλήλους. Διεκδικούμε την παραμονή τους στους δήμους με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους υπόλοιπους δημοτικούς υπαλλήλους και με σκοπό την εφαρμογή των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων, την εξυπηρέτηση των αναγκών των ασθενέστερων κοινωνικών και ειδικών ομάδων, την - όσο το δυνατό - πιο ανθρώπινη λειτουργία των πόλεων.  Οι σχολικοί φύλακες και οι καθαρίστριες είναι από τα πιο σημαντικά στηρίγματα στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Όχι μόνο δεν πρέπει να απολυθούν αλλά χρειάζεται να προσληφθούν περισσότεροι με βάση τις αυξημένες ανάγκες των σχολικών μονάδων. Να αναγνωριστούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των σχολικών φυλάκων την περίοδο 2001-2006. Να μονιμοποιηθούν οι καθαρίστριες με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να καταργηθεί η δουλειά με το κομμάτι (αίθουσες), η εντατικοποίηση και οι εξευτελιστικές αμοιβές που αποτελούν στοιχείο της υποβάθμισης της ίδιας της σχολικής υγείας.

 Σήμερα που η κατάσταση έφτασε στο μη παρέκει. Σήμερα που η απόλυση είναι πάνω από τα κεφάλια ολονών, σήμερα η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους και τους λέμε πως η κατάσταση είναι αναστρέψιμη.
Αναστρέψιμη αρκεί να συνειδητοποιήσουν την δύναμη του οργανωμένου και αποφασισμένου λαού.
Αναστρέψιμη αρκεί να απομονώσουν τις ηγεσίες του κυβερνητικού δημαρχοκεντρικού συνδικαλισμού.. Να οργανώσουν εδώ και τώρα τον αγώνα από τα κάτω, ανατρέποντας όσο γίνεται πιο γρήγορα τους αρνητικούς πολιτικούς και συνδικαλιστικούς συσχετισμούς.
Αναστρέψιμη αρκεί να βάλουν στο στόχαστρό τους όχι απλά τούτη ή την άλλη συνταγή αναζοωγόνησης της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών αλλά την ίδια τους την εξουσία και κυριαρχία, που είναι και η πραγματική αιτία για τα βάσανα και τη χρεοκοπία των λαϊκών οικογενειών.
    
Σε αυτή την κατεύθυνση η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ άμεσα προτάσσει και διεκδικεί:                                        

1. Όχι στο πολυνομοσχέδιο που επιχειρεί να δώσει ολοκληρωτικό χτύπημα σε εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις. Κατάργηση κάθε πράξης νομοθετικού περιεχομένου.                                                     

2. Καμία απόλυση εργαζομένου σε κανένα Δήμο. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους με πλήρη μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Νέες προσλήψεις με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας για να στελεχωθούν όλες οι κοινωνικές δομές, τα σχολεία με σχολικούς φύλακες, καθαρίστριες και λοιπό προσωπικό.                                                                                                                    

3. Καμία μετακίνηση εργαζομένων της δημοτικής αστυνομίας στην ΕΛ.ΑΣ.                                          

4. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας των δήμων. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι ιδιωτικοποιήσεις των δημοτικών υπηρεσιών και να καταγγελθούν οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί.

5 Καμιά «κοινωνική» επιχείρηση για το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων και την ιδιωτικοποίηση 
των δημοτικών υπηρεσιών.

6. Άμεση χρηματοδότηση των δήμων για την κάλυψη του συνόλου των λειτουργικών αναγκών υπηρεσιών και δομών. Επιστροφή του συνόλου των θεσμοθετημένων πόρων στην Τοπική Διοίκηση που αυθαίρετα παρακρατούν όλες οι δικομματικές και τρικομματικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.

 Μανουσογιάννης Μανούσος
Δημοτικός Σύμβουλος της
ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ