Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Νέο πλήγμα για τις λαϊκές ανάγκες και το περιβάλλον


Η προχθεσινή απόφαση της δημοτικής πλειοψηφίας για την τροποποίηση του σχεδίου πόλης στην Καλλιθέα με βάση τις απαιτήσεις των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων αποτελεί νέο σοβαρό πλήγμα σε βάρος των λαϊκών αναγκών και του δομημένου περιβάλλοντος.
Παρ’ όλες τις μετατοπίσεις και διευθετήσεις υπέρ της ιδιωτικής τσιμεντοποίησης και μάλιστα στην ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη και με υψηλούς συντελεστές δόμησης περιοχή της Καλλιθέας, δημιουργείται ένα έλλειμμα 4566 τετραγωνικών σε κοινωφελείς χώρους. Μάταια η δημοτική αρχή προσπαθεί να το αντισταθμίσει με ένα ελάχιστο πλεόνασμα 624 τετραγωνικών σε κοινόχρηστους χώρους.
Με απαράδεκτα τεχνάσματα το έλλειμμα αυτό των 4566 τετραγωνικών, προσπαθεί να το…εξαφανίσει. «Βαφτίζει» τον Τίμιο Σταυρό (ούτε με τα κιάλια δεν φαίνεται από την Καλλιθέα) όμορο στην Πολεοδομική Ενότητα Καλλιθέα Μασταμπάς (άλλο παλιότερο τέχνασμα κι ενότητα αυτή) και προσπαθεί να συμψηφίσει το οικόπεδο της ΧΕΝ με τους χώρους που στερείται τώρα η Καλλιθέα.
Παραγνωρίζουν σκόπιμα ότι βασικός κανόνας του πολεοδομικού σχεδιασμού είναι η δέσμευση σε κάθε γειτονιά των απαραίτητων κοινωφελών και κοινόχρηστων χώρων, ώστε αυτοί στοιχειωδώς να καλύπτουν όχι μόνο τις σημερινές αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες. Με αυτή τη λογική μπορούν να τσιμεντοποιούν ελευθέρα μεταφέροντας όλες τις κοινωνικές υποδομές στο...Βρύσινα. Εξ άλλου σε παλιότερη παρότρυνση της Λαϊκής Συσπείρωσης να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την κατασκευή του Μουσικού στο οικόπεδο Φραγάκη και πάλι το οικόπεδο της ΧΕΝ χρησιμοποίησε ο ίδιος ο Δήμαρχος, ως πιθανή εναλλακτική λύση για το Μουσικό έναντι της ισχύουσας χωροθέτησής του στο Φραγάκη…..

Ακολουθώντας την πεπατημένη των προηγούμενων δημοτικών αρχών, φουσκώνουν αυθαίρετα τα ποσά των αποζημιώσεων, δηλώνουν οικονομική αδυναμία, κωλυσιεργούν σκόπιμα, δίνοντας χρόνο στους ιδιοκτήτες να προσφεύγουν στα δικαστήρια και να αποδεσμεύουν τα επίδικα φιλέτα.
Με τον τρόπο αυτό κουρελοποιούνται τα πολεοδομικά σχέδια, εξαφανίζονται οι ελεύθεροι χώροι, το πράσινο, οι σχολικές αθλητικές κλπ εγκαταστάσεις. Υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής και οι λαϊκές ανάγκες. Με τον ίδιο τρόπο στην Καλλιθέα τη 10ετία του 80 αποχαρακτηρίστηκε από σχολικό το οικόπεδο της ΒΙΟ. Αργότερα η περιοχή δυτικά της Κόρακα Καμάρας για να εγκατασταθούν ξενοδοχειακά συγκροτήματα κοκ. Με αυτό τον τρόπο έχουν γίνει δεκάδες περιβαλλοντικά και πολεοδομικά εγκλήματα, που απέφεραν μεγάλα κέρδη στους μεγαλοϊδιοκτήτες και τεράστια και μόνιμα βάσανα στην λαϊκή οικογένεια και τον εργαζόμενο κόσμο.
Είτε σε περίοδο καπιταλιστικής ανάπτυξης είτα σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης επικαλούνται την έλλειψη χρημάτων και την ίδια στιγμή ξοδεύουν τεράστια ποσά από το «πράσινο ταμείο» (πρόστιμα από τα αυθαίρετα) από ένα σωρό εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια (αστικές αναπλάσεις, Jesica κλπ), που με πρόφαση το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής κατευθύνονται στοχευμένα στο αντίθετό τους. Την ελαχιστοποίηση και κερδοσκοπική εκμετάλλευση των ελάχιστων πλέον ελεύθερων χώρων (πχ οικόπεδο 4ων Μαρτύρων).
Λεφτά λοιπόν υπάρχουν αλλά όλοι οι κρίκοι και τα γρανάζια του συστήματος (ΕΕ, κεντρική και τοπική διοίκηση, δικαιοσύνη κλπ) λειτουργούν έτσι που μόνιμα να υπηρετούν την καπιταλιστική κερδοφορία σε βάρος και των λαϊκών αναγκών και του περιβάλλοντος.
. Οι εργαζόμενοι και για τα ζητήματα της ποιότητας της ζωής τους και του περιβάλλοντος ένα δρόμο έχουν:. Να παραμερίσουν τους κάθε λογής αυτόκλητους σωτήρες. Να πάρουν και την υπόθεση αυτή στα δικά τους χέρια διεκδικώντας σήμερα ότι τους ανήκει. Να διαμορφώνουν την προοπτική της δικής τους εξουσίας και οικονομίας, που θα λειτουργεί με αποκλειστικό κριτήριο να ικανοποιεί τις ανθρώπινες ανάγκες και μόνο αυτές.
Παρ’ όλο που η παράταξη της ΝΔ φρόντισε να «φορτώσει» στη δημοτική πλειοψηφία τις συστημικές ευθύνες ψηφίζοντας αρνητικά, αξιοσημείωτο είναι ότι η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε το κραυγαλέο «λευκό». Άλλο ένα σήμα προς τα μεγάλα συμφέροντα ότι όταν κουράζεται η «δεξιά» τους μπορούν κάλλιστα να εμπιστεύονται την «αριστερά» τους.