Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Πρόσκληση


Αγαπητέ συνδημότη
Εργαζόμενε, άνεργε, μικροεπαγγελματία, νέε, συνταξιούχε, γυναίκα
Στα 2,5 χρόνια η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καταξιώθηκε και αναγνωρίζεται από φίλους και αντιπάλους ως η πραγματική αξιωματικη - ΛΑϊΚΗ αντιπολιτευση στο ΔΗμο, με πλήθος παρεμβάσεων, αποκαλύψεων και προτάσεων για την υπεράσπιση των λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων. Τι έγινε και τι μπορεί να γίνει ας το κουβεντιάσουμε την Τετάρτη 3 Ιούλη στις 8 το βράδυ στην ανοιχτή συζήτηση, που οργανώνουμε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ξέρουμε τα βάσανα και τις έγνοιες, που σε δυσκολεύουν αλλά αν αυτοί που μοχθούν απέχουν και αφήνουν τους άλλους να αποφασίζουν για λογαριασμό τους, μόνο χειρότερα μπορούν να έρχονται.

Τετάρτη 3 Ιούλη στις 20:00 στο Δημαρχείο 
(1ος όροφος)

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Νέο πλήγμα για τις λαϊκές ανάγκες και το περιβάλλον


Η προχθεσινή απόφαση της δημοτικής πλειοψηφίας για την τροποποίηση του σχεδίου πόλης στην Καλλιθέα με βάση τις απαιτήσεις των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων αποτελεί νέο σοβαρό πλήγμα σε βάρος των λαϊκών αναγκών και του δομημένου περιβάλλοντος.
Παρ’ όλες τις μετατοπίσεις και διευθετήσεις υπέρ της ιδιωτικής τσιμεντοποίησης και μάλιστα στην ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη και με υψηλούς συντελεστές δόμησης περιοχή της Καλλιθέας, δημιουργείται ένα έλλειμμα 4566 τετραγωνικών σε κοινωφελείς χώρους. Μάταια η δημοτική αρχή προσπαθεί να το αντισταθμίσει με ένα ελάχιστο πλεόνασμα 624 τετραγωνικών σε κοινόχρηστους χώρους.
Με απαράδεκτα τεχνάσματα το έλλειμμα αυτό των 4566 τετραγωνικών, προσπαθεί να το…εξαφανίσει. «Βαφτίζει» τον Τίμιο Σταυρό (ούτε με τα κιάλια δεν φαίνεται από την Καλλιθέα) όμορο στην Πολεοδομική Ενότητα Καλλιθέα Μασταμπάς (άλλο παλιότερο τέχνασμα κι ενότητα αυτή) και προσπαθεί να συμψηφίσει το οικόπεδο της ΧΕΝ με τους χώρους που στερείται τώρα η Καλλιθέα.
Παραγνωρίζουν σκόπιμα ότι βασικός κανόνας του πολεοδομικού σχεδιασμού είναι η δέσμευση σε κάθε γειτονιά των απαραίτητων κοινωφελών και κοινόχρηστων χώρων, ώστε αυτοί στοιχειωδώς να καλύπτουν όχι μόνο τις σημερινές αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες. Με αυτή τη λογική μπορούν να τσιμεντοποιούν ελευθέρα μεταφέροντας όλες τις κοινωνικές υποδομές στο...Βρύσινα. Εξ άλλου σε παλιότερη παρότρυνση της Λαϊκής Συσπείρωσης να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την κατασκευή του Μουσικού στο οικόπεδο Φραγάκη και πάλι το οικόπεδο της ΧΕΝ χρησιμοποίησε ο ίδιος ο Δήμαρχος, ως πιθανή εναλλακτική λύση για το Μουσικό έναντι της ισχύουσας χωροθέτησής του στο Φραγάκη…..

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Για το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου για την ΕΡΤ

Η Λαϊκή Συσπείρωση, δημοτική παράταξη του ΚΚΕ, παρά την προκλητική προσπάθεια των συντακτών του ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου να αγιοποιήσουν τον ασφυκτικό έλεγχο της ΕΡΤ από τις κυβερνήσεις και την αστική τάξη, να νομιμοποιήσουν την αδιαμφισβήτητη εχθρότητα, που είχαν επιβάλλει, απέναντι στο εργατικό κίνημα και το ΚΚΕ, ωστόσο τους κάναμε καθαρό πως είμαστε διατεθειμένοι να τα παραβλέψουμε αυτά και να στηρίξουμε το ψήφισμα με έναν όρο: Να στηρίζει τους εργαζόμενους κι όχι να τους σκάβει το λάκκο.
Να ζητά ρητά και κατηγορηματικά την άμεση κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και των συνεπειών της.
Αυτή είναι η μόνη θέση για να ανακληθούν οι, με συνοπτικές διαδικασίες, απολύσεις των χιλιάδων εργαζομένων της ΕΡΤ αλλά και ο άμεσος κίνδυνος για χιλιάδες άλλους εργαζόμενους σε δημόσιους και δημοτικούς οργανισμούς και υπηρεσίες, που απειλούνται από την ΠΝΠ.
Η στρατηγική της ΕΕ και των κομμάτων της πλουτοκρατίας (μνημονιακών, αντιμνημονιακών, «αριστερών») είναι η συρρίκνωση και παράδοση όχι μόνο της ΕΡΤ αλλά και δεκάδων άλλων δημόσιων οργανισμών και αγαθών στο μεγάλο κεφάλαιο, οι μαζικές απολύσεις και το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων παντού. Μόνο έτσι μπορούν να στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του. Οι όποιες διαφορές τους αφορούν τον τρόπο και όχι τον παραπάνω δεδομένο για όλους τους στόχο.
Γι ΄αυτό και όχι μόνο ο κ Μαρινάκης και η δημοτική του πλειοψηφία αλλά και οι παρατάξεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, συμφώνησαν σε ένα ψήφισμα, που δεν βάζει το παραμικρό εμπόδιο σε αυτή τη στρατηγική επιδίωξη.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να σταματήσουν να φέρονται και να άγονται από επίδοξους σωτήρες, που στην πορεία αποδείχνονται χειρότεροι «κοπτήρες».
Να πιστέψουν στις τεράστιες και αναξιοποίητες δυνάμεις τους, τον οργανωμένο πεισματικό αγώνα με όρους λαϊκής συμμαχίας και μετωπικής σύγκρουσης με το ίδιο το κεφάλαιο και τη στρατηγική του.
Όσο για τους συντάκτες τέτοιων ψηφισμάτων, πρίν από μας τους απάντησε ο Αριστοφάνης: «Στο σπίτι λέοντες στην μάχη αλεπούδες»

Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Αγίου Βασιλείου


Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΑΛΘΗΚΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ.
ΥΙΟΘΕΤΗΣΑΝ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΠΙΠΕΡΑΚΗΣ – ΤΑΤΑΡΑΚΗΣ
Δεν μας έφταναν τα σφαγιαστικά αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα (χαράτσια, φόροι, μείωση μισθών, συντάξεων, κοινωνικών παροχών) που οι κυβερνήσεις και η τρικομματική (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ), παίρνουν για να υπηρετήσουν την κερδοφορία των μεγαλοκαρχαριών. Θέλουν τώρα να φορτώσουν στις πλάτες μας και το κόστος λειτουργίας των δήμων (τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς, την καθαριότητα) όπως έκαναν σε όλη σχεδόν την ΕΕ. Λες και δεν έχουμε χρυσοπληρωμένες στο κράτος αυτές τις απαράδεκτα υποβαθμισμένες υπηρεσίες.
Μερικά νούμερα για να καταλάβουμε τι συμβαίνει:
Η κρατική χρηματοδότηση για τους δήμους μειώθηκε από το 2009 κατά 60%. Οι πόροι για την λειτουργία των σχολείων μειώθηκαν στο 1/3. Στο Δήμο Αγίου Βασιλείου το 2012 από 1,9 εκ. που είχαν δεσμευτεί ότι θα δώσουν για λειτουργικές δαπάνες έδωσαν μόνο 1,3 εκατ. (λιγότερα και από την μισθοδοσία του προσωπικού). Ακόμη μεγαλύτερη σφαγή στις επενδυτικές δαπάνες. Από 4 εκ. μόλις 600 χιλ. Το πρώτο 3μηνο του 2013 από 701 χιλ. που έπρεπε να βάλλει το κράτος για τις λειτουργικές δαπάνες έβαλε μόλις 302χιλ. Ούτε τα μισά. Οι ίδιοι πόροι (από τους δημότες δηλαδή) την ίδια περίοδο ήταν 643.000. Με την βοήθεια των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μας φορτώνουν τα σπασμένα αυτής της βάρβαρης πολιτικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προϋπολογισμός του 2012 πρόβλεπε 3.899 εκ. πόρους από τους δημότες ενώ το 2013, 4.771 εκ.
Αυξάνουν την αφαίμαξη των λαϊκών οικογενειών ενώ την ίδια στιγμή οι υπηρεσίες που προσφέρει ο δήμος συνεχώς υποβαθμίζονται. Από 15,5 εκ. προϋπολογισμό το 2011, πήγαν στα 12,2 το 2012 και στα 10,4 το 2013 και όχι μόνο αυτό. Στο τελευταίο ΔΣ τόσο η πλειοψηφία όσο και η συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση του κ. Ταταράκη υιοθέτησαν και υπερψήφισαν τον σφαγιαστικό για τα λαϊκά νοικοκυριά μηχανισμό του Παρατηρητήριου. Ένα σύστημα για να μας γδέρνουν με το ζόρι και να λένε πως το κάνουν για το καλό μας.

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

ΜΑΣ ΓΔΕΡΝΟΥΝ ΜΕ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ!

Φανταστείτε αύριο να καταργηθεί το γνωστό χαράτσι κι όμως η ΔΕΗ να το
ενσωματώσει στα τιμολόγιά της, έτσι που να μη φαίνεται στο χαρτί αλλά εσείς να συνεχίσετε πληρώνεται τα μαλλιά της κεφαλής σας Δεν είναι τρύκ. Είναι 100% αλήθεια. Όχι με τη ΔΕΗ αλλά με το δήμο Ρεθύμνης και το νερό.
Μιλούμε για το ειδικό τέλος 80% επί της αξίας του νερού. Ο μισός λογαριασμός δηλαδή χωρίς το πανάθλιο πάγιο. Επιβλήθηκε με το άρθρο 11 του 1069/80 μόνο όπου υπήρχε ΔΕΥΑ. Για μια δεκαετία, για να φορτώσουν στις πλάτες του λαού, παρά την μόνιμα αντιλαϊκή φορολογία, ένα μεγάλο μέρος από τα έργα των ΔΕΥΑ,. Τα χρήματα έπρεπε να καλύπτουν αποκλειστικά την ίδια συμμετοχή των ΔΕΥΑ στα έργα (τότε 35-40%). Με τους νόμους 2065/1992 (άρθρο 43 παρ.3) και 3013/2002 (άρθρο 26 παρ.3) το χαράτσι πήρε δυο 10ετείς παρατάσεις. Έληξe επι τέλους με το τέλος του 2012!!
Στο Ρέθυμνο, που παρ’ όλη την ικανοποιητική επάρκεια των υδατικών αποθεμάτων, έχουμε το ακριβότερο νερό στην Ελλάδα, η αφαίρεσή του από τους λογαριασμούς, στις σημερινές τραγικές συνθήκες για τα λαϊκά νοικοκυριά είναι κατεπείγουσα ανάγκη.
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ έφερε αυτό το θέμα στη συζήτηση της νέας, και πάλι ληστρικής, τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΡ.

Επεκτείνουν και στις δημοτικές ενότητες το καταργημένο χαρατσι.

Η εισήγηση της ΔΕΥΑΡ και της δημοτικής πλειοψηφίας για την τιμολογιακή
πολιτική είναι αποκαλυπτική για τα ιδιαίτερα επαχθή για τα λαϊκά συμφέροντα σχέδιά τους.
Με τρόπο προκλητικό και κραυγαλέο αποσιώπησαν κάθε οικονομικό, κοστολογικό κλπ στοιχείο πάνω στο οποίο θα μπορούσε να γίνει μια ορθολογική κι όχι υποκριτική συζήτηση για το ύψος των τιμολογίων. Πως γίνεται το νερό της Αργυρούπολης να μπαίνει στις δεξαμενές με μόλις 0,05 ευρώ και στη βρύση μας να φτάνει 2,20.. Πως γίνεται η ΔΕΥΑ Αρκαδίου, με μεγάλο κοστολογικό μειονέκτημα (όλο το νερό από γεωτρήσεις), να είχε 4-5 φορές φτηνότερο τιμολόγιο, να δίνει εντελώς δωρεάν τα 20 πρώτα κυβικά, σαν αντιστάθμισμα στην επιβολή του χαρατσιού και παρ’ όλα αυτά να έχει 1 περίπου εκατομμύριο πλεόνασμα όταν συνενώθηκε με τη ΔΕΥΑΡ; Καμιά αναφορά στα πλεονεκτήματα του συστήματος των άλλων δήμων, που δεν είχαν ΔΕΥΑ (επιχείρηση) αλλά υπηρεσία ύδρευσης του ίδιου του Δήμου
Που στηρίχτηκε όλη τους η συλλογιστική; Σε δύο πίνακες ο ένας πιο παραπλανητικός και παράλογος από τον άλλο.