Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ


 ΡΕΘΥΜΝΟ 4/1/2024

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 







Την Δευτέρα 8/1 στις 12.30΄ έχει οριστεί η πρώτη ειδική συνεδρίαση του ΔΣ για την εκλογή του προεδρείου και της Δημοτικής Επιτροπής.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ήδη γνωστοποίησε εγγράφως στον προεδρεύοντα κ Άγγελο Μαλά ότι για την θέση του Γραμματέα του ΔΣ, που της αναλογεί θα προτείνει την κα Δακανάλη Ιωάννα. Παρά το γεγονός ότι το θεσμικό πλαίσιο συνεχίζει να μην ορίζει ουσιαστικές αρμοδιότητες στα μέλη του προεδρείου πλην του προέδρου, θα αξιοποιήσουμε την θεσμική αυτή ιδιότητα στην προσπάθεια να συμπεριλαμβάνονται στα θέματα συζήτησης και θέματα που η αντιπολίτευση προτείνει. Έχουμε την πρόθεση να ψηφίσουμε τις αντίστοιχες προτάσεις των άλλων συνδυασμών για το προεδρείο.

Στην ίδια συνεδρίαση θα εκλεγεί και η νέα Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Ρεθύμνης. Με βάση τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, θα είναι ένα υπερσυγκεντρωτικό όργανο με πάρα πολλές αρμοδιότητες που αντικαθιστά τις προηγούμενες επιτροπές Οικονομική, Ποιότητας Ζωής, Εκτελεστική. Η λειτουργία της καθίσταται αποφασιστικής σημασίας για τον δήμο και τους δημότες. Ο τρόπος συγκρότησης βάσει του νόμου εξασφαλίζει άνετη πλειοψηφία στην εκάστοτε διοίκηση του δήμου, ώστε σε καμιά περίπτωση οι αποφάσεις να μην κρίνονται από την στάση της αντιπολίτευσης. Παρ’ όλα αυτά δεν διασφαλίζει την αρχή της αντιπροσωπευτικότητας και αναλογικότητας στην εκπροσώπηση όλων των παρατάξεων, που η λαϊκή βούληση όρισε να την εκφράζουν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μια αρχή που είναι κανόνας σε όλες τις κοινοβουλευτικές επιτροπές και ακολουθείται στην μεγάλη πλειοψηφία των δήμων και περιφερειών.

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι καθαρή. Στην Δημοτική Επιτροπή πρέπει να εκπροσωπούνται αναλογικά, στο πλαίσιο του δυνατού, όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης χωρίς αποκλεισμούς. Πολύ περισσότερο στο δήμο Ρεθύμνου, με δύο όλες κι όλες παρατάξεις στην αντιπολίτευση, που εκλέγει 3 τακτικά και 3 αναπληρωματικά μέλη στην 9μελή δημοτική επιτροπή. Η αντιπροσωπευτική αναλογική εκπροσώπηση μεταφράζεται σε 2 τακτικά και 2 αναπληρωματικά μέλη για τον συνδυασμό «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ» και 1 τακτικό και 1 αναπληρωματικό για τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Με δεδομένο οτι η εκλογή γίνεται με ξεχωριστά ψηφοδέλτια για την συμπολίτευση και την αντιπολίτευση, η συνεννόηση μεταξύ των παρατάξεων της αντιπολίτευσης είναι αναγκαία.

Για τον λόγο αυτό έγκαιρα διαβιβάσαμε την πρότασή μας στον συνδυασμό της μείζονος αντιπολίτευσης. Η απάντησή του όμως κινείται στην λογική του αποκλεισμού της Λαϊκής Συσπείρωσης από την Δημοτική Επιτροπή. Αποκλεισμό δηλαδή της παράταξης που αντικειμενικά αποτελεί την  έκφραση του ριζοσπαστικού λαϊκού κινήματος στους δήμους και τις περιφέρειες.  

Επειδή η Δημοτική Επιτροπή σε καμιά περίπτωση δεν είναι ένα πεδίο προσωπικής προβολής αλλά πεδίο διατύπωσης διαφορετικών θέσεων και στρατηγικών, η απάντηση αυτή, αν τελικά υλοποιηθεί, δείχνει ότι μαζί με κάποιους άλλους και ο συνδυασμός της κας Κουτσαλεδάκη ενοχλείται βαθύτατα από την αντιπολιτευτική μας στρατηγική. Το βασικό μας σύνθημα «με τις ανάγκες των πολλών κι όχι τα κέρδη των λίγων». Ανεξαρτήτως δικαιολογιών αυτό το πολιτικό μήνυμα θα στείλουν και έχουν καιρό να το ξανασκεφτούν γιατί, κατά τη γνώμη μας, θα εκτεθούν πριν απ’ όλα σε όσους τους ψήφισαν.

Παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η στάση αυτή η Λαϊκή Συσπείρωση και στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου και στην ψηφοφορία θα κινηθεί με γνώμονα τις θέσεις αρχών που διατυπώσαμε ήδη.