Τρίτη 8 Απριλίου 2014

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ

ΜΑΝΟΥΣΟΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΟΥΣΟΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ                                       Ρέθυμνο 1/4/2014           

                                                                          




 Φίλοι και φίλες, σύντροφοι και συντρόφισσες

Και από τις 3 κάλπες που θα στηθούν το Μάη χρειάζεται ΚΑΘΑΡΗ και ΕΝΙΑΙΑ ΑΠΑσ’ αυτούς που  παίρνουν το ψωμί απ’ το τραπέζι. Που στην εποχή της αφθονίας βουλιάζουν στην χρεοκοπία, στα εργασιακά κάτεργα, στην μόνιμη ανεργία κι εμάς και τους άλλους λαούς. Και στις τρείς κάλπες να καταδικαστεί η ευρωενωσιακή πολιτική της ανταγωνιστικότητας  και της καπιταλιστικής ανάπτυξης που είτε στη μνημονιακή είτε στην αντιμνημονιακή της εκδοχή θα στηριχτεί στις στάχτες των λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων. Με ισχυρή τη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στις περιφέρειες και τους Δήμους , με ισχυρό το ΚΚΕ στην ευρωβουλή για να γίνουν οι εκλογές αφετηρία αντιστροφής των πραγμάτων και ανατροπής.
Σε αντίθεση με όλους τους άλλους δημοτικούς συνδυασμούς, εμείς, ο συνδυασμός της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, δεν έχουμε κανένα λόγο να παριστάνουμε τους ακομμάτιστους, ανεξάρτητους, τους «παρθενογεννημένους». Είμαστε ο συνδυασμός που στηρίζει το ΚΚΕ. Είναι η εγγύηση της δικής μας σταθερότητας και συνέπειας. Εμείς λέμε ευθέως πως δεν είμαστε ανεξάρτητοι από τα μεγάλα συμφέροντα. Είμαστε αντίθετοί τους.   «Μεροληπτούμε» υπέρ των λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων.
Πίσω από τους μύθους για Δήμους υπηρέτες του λαού, τις δεσμεύσεις «κατεβαίνω για  να προσφέρω», υπάρχει η αμείλικτη  πραγματικότητα των όλο και μεγαλύτερων τοπικών χαρατσιών και φόρων, των κατασχέσεων και των δεσμεύσεων του ΑΦΜ, της υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αναγκών.  Στόχος των κυβερνήσεων, της ΕΕ, των εντός των τειχών μνημονιακών και αντιμνημονιακών πολιτικών δυνάμεων είναι η απόλυτη προσαρμογή του κράτους και των δήμων στις σημερινές απαιτήσεις της ανταγωνιστικότητας και των αγορών. Η  απαλλαγή του κράτους από τις χρυσοπληρωμένες από το λαό κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες και η μεταφορά τους στους δήμους.  Η εκ νέου λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος αλλά και το «σπάσιμο» του ενιαίου και δωρεάν χαρακτήρα αυτών των υπηρεσιών με δήμους ΑΕ. Η αποφασιστική συμβολή τους στο τσάκισμα της σταθερής δουλειάς και των εργασιακών δικαιωμάτων. Η παράδοση των αυτών των αναγκών (καθαριότητα, νερό, παιδικοί σταθμοί, προνοιακές δομές, μετακίνηση, παρκινγκ, παραλίες κλπ) στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτική εκμετάλλευση. Να αποτελέσουν νέο πεδίο διευρυμένης αναπαραγωγής των συσσωρευμένων κεφαλαίων αλλά και νέα αιτία εξαθλίωσης και κοινωνικού αποκλεισμού.
Υλοποιώντας αυτήν την πολιτική ο κ Μαρινάκης και η δημοτική πλειοψηφία με την ουσιαστική συγκατάθεση των παρατάξεων της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλαν για  να κατακρημνίσουν την ήδη χαμηλή  κρατική χρηματοδότηση των τοπικών λαϊκών αναγκών. Τους ΚΑΠ από 11,7 εκατ το 2009 στα 5,6 το 2014. Τη ΣΑΤΑ από 3,33 εκατ το 2009 στα 627 χιλ το 2014. Τη χρηματοδότηση των λειτουργικών αναγκών των σχολείων από 810 χιλ στις 270 και του Νομικού Προσώπου για την κοινωνική πολιτική από 2,3 εκατ το 2011 στα 1,1 το 2014. Μοιραία συνέπεια αυτών των βάρβαρων περικοπών ήταν η συρρίκνωση των υπηρεσιών αλλά και η πρωτοφανής αφαίμαξη των λαϊκών οικογενειών. Μέσα στην καρδιά της κρίσης με κατασχέσεις, δεσμεύσεις ΑΦΜ, δεκάδες φόρους και χαράτσια η αφαίμαξη των λαϊκών οικογενειών από τα 10 εκατ το 2009 ξεπέρασε τα 13,5 το 2012, χώρια τα πανάκριβα τιμολόγια της ΔΕΥΑΡ, τα τροφεία στους παιδικούς, τα δίδακτρα για τη μουσική εκπαίδευση, τα έσοδα της ΚΕΔΗΡ και του λιμενικού. Στο όνομα της «ισότιμης αφαίμαξης» οι αυξήσεις των τελών στα χωριά έφτασε το 38%. Μπορεί οι παρατάξεις του κ Μαρινάκη και Νίνου να πλειοδοτούν σε φιλεύσπλαχνες διακηρύξεις, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ να ξεσπαθώνει στα αντιμνημονιακά της κεραμίδια, όμως όλες μαζί αρνήθηκαν στα συνέδρια της ΚΕΔΕ κάθε αίτημα για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις λαϊκές ανάγκες στους δήμους. Μαζί, πρίν ακόμη το ξέσπασμα της κρίσης , αποδέχτηκαν την ουσιαστική παραγραφή των 10 δις παρακρατηθέντων. 45 εκατ η ζημιά για το Ρέθυμνο. Μαζί μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί, στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ ψήφισαν την παράνομη αναδρομική για 5 χρόνια είσπραξη του ΤΑΠ στο Νικ. Φωκά. Είσπραξη που αποτράπηκε χάρη στην κινητοποίηση της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ και των κατοίκων. Μαζί κόντρα στη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ψήφισαν τα τιμολόγια για το μυριάκριβο νερό και την επίσης παράνομη διατήρηση του καταργημένου χαρατσιού του 80%.  Αλλά μήπως δεν κλείνουν σκόπιμα τα μάτια στο γεγονός ότι τα σπασμένα των μεγαλοεπιχειρηματιών ,που επιβαρύνουν τις κοινωνικές υποδομές (καθαριότητα, νερό, βιολογικός) τα φορτώνουν στις λαϊκές οικογένειες και αρνούνται πεισματικά την αλλαγή των συντελεστών στις μεγάλες επιχειρήσεις και την ανακούφιση των άνεργων των ΑΜΕΑ αλλά και όλων των λαϊκών οικογενειών; Και ενώ ο κ Θ. Νίνος προϊδεάζει για την πλήρη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης, που μεθοδεύουν οι κυβερνήσεις και ακολουθεί ο κ Μαρινάκη, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ δίνει εξετάσεις αντιλαϊκής εφευρετικότητας λανσάροντας τον «αποκεντρωμένο» σε γειτονιές και χωριά «συμμετοχικό προϋπολογισμό». Σαφέστατα θα πεί «βάλτε ξανά το χέρι στην τσέπη αν θέλετε να γίνει το παραμικρό. Αλλιώς μη ζητάτε για να μην ξαναπληρώνετε».
    Ο δήμος αναδείχτηκε σε βασικό παράγοντα κατακρεούργησης των εργασιακών δικαιωμάτων. Δεν είναι μόνο οι διαθεσιμότητες απολύσεις, η κατάργηση της μόνιμης και σταθερής με δικαιώματα δουλειάς, οι όλο και αθλιότερες εργασιακές σχέσεις (εργολαβικοί, εργαζόμενοι σε ΚΟΙΝΣΕΠ, 5μηνα κλπ) που αποτυπώνεται και στην κατακόρυφη μείωση του προσωπικού του δήμου. Μόνιμοι από 267 το 2011 σε 196 τώρα. Αορίστου από 229 σε 223 και ορισμένου χρόνου από 99 σε 82.
Επικαλούνται την ανεργία όχι για να την αντιμετωπίσουν ή να στηρίξουν τους άνεργους αλλά για να ισοπεδώσουν τα εργασιακά δικαιώματα. Προωθούν τις «ευάλωτες ομάδες», που οι ίδιοι δημιούργησαν,  σε θέσεις εργασίας, για να εξοστρακίζουν εργαζόμενους με δικαιώματα και να διαμορφώνουν εργασιακές γαλέρες.
Πρωτοστατούν στην υλοποίηση του ΤΟΠΣΑ, και του κανιβαλισμού της λεγόμενης κοινωνικής επιχειρηματικότητας, διακηρύσσοντας ωμά πως έτσι καταργούν το δικαίωμα για άδεια ασθένειας, άδεια τοκετού κλπ. Ανοιχτά κάλεσαν τους ξενοδόχους να αξιοποιήσουν το αντεργατικό κατασκεύασμα.  Ο ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά έπαιξε το ρόλο του διαφημιστή και αυτών των αντεργατικών επιλογών.
Επανειλημμένα αποκαλύψαμε την ανοχή και την συγκατάθεσή τους στο τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων και στα εργολαβικά συνεργεία αλλά και στους εργαζόμενους του Δήμου (απλήρωτη εργασία Γραφείο Παλιάς Πόλης, καθαριότητα, αργίες νυχτερινά κλπ) Η παρέμβαση της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ επέβαλε την επαναδιατύπωση της σύμβασης για την καθαριότητα για να προβλέπει ορισμένα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα.
Η πρόσφατη αποκάλυψη της έγκρισης για προσλήψεις, που έκρυβαν στο συρτάρι για να προχωρήσει η γαλέρα του ΚΟΙΝΣΕΠ δείχνει πως όχι μόνο δεν εξαναγκάζονται στον αντεργατικό τους ρόλο αλλά ενίοτε και πρωτοστατούν.
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ  Η ιδιωτικοποίηση των πάρκιγκ στη Μαρίνα και στο λιμάνι δείχνει πως παρά τις αντίθετες διακηρύξεις είναι στρατηγική και της δημοτικής αρχής. Με τον περιορισμό του προσωπικού, σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης είναι ουσιαστικά όλες οι δημοτικές υπηρεσίες (καθαριότητα, η φύλαξη, οι παιδικοί, οι βλάβες και η καταμέτρηση των ρολογιών στη ΔΕΥΑΡ, ακόμη και η απομαγνητοφώνηση των πρακτικών του ΔΣ).   Γίνονται πεδίο ιδιωτικής κερδοφορίας σε βάρος και του δημοτικού ταμείου και των εργασιακών δικαιωμάτων και του επιπέδου των υπηρεσιών. Πρόσφορο γήπεδο για ανθοφορία συναλλαγών και διαπλοκής. Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ έδωσε μια εξόχως αποκαλυπτική μάχη κατά τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης τμήματος της καθαριότητας. Αποκαλύψαμε με μολύβι και χαρτί ότι μια δουλειά που ο δήμος μπορούσε να την κάνει με 700 χιλ ευρώ την κοστολογούσαν επίτηδες και με σωρεία αλχημειών στα διπλά, για να τη δώσουν στην εργολαβική εταιρεία με 1 εκατ 150 χιλ ζημιώνοντας δημότες, δημοτικό ταμείο αλλά και τους εργαζόμενους. Με απίστευτα προνόμια προσπαθούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των μεγαλοκαρχαριών για να τους παραχωρήσουν την εκμετάλλευση του φιλέτου των 4ων Μαρτύρων και την είσπραξη του δικαιώματος στη μετακίνηση.
 Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει ένα απίστευτο θέατρο καταγγέλλοντας τις ιδιωτικοποιήσεις του Μαρινάκη και του ΤΑΙΠΕΔ ενώ την ίδια στιγμή εκθειάζει το JESSICA, που δεν είναι παρά χρηματοδοτικό εργαλείο ιδιωτικοποιήσεων. Ενώ έχει αποδεχθεί την ευρωενωσιακή πολιτική ιδιωτικοποίησης των λιμανιών, ενώ παρ’ ολίγο να βγάλουν κοινό ψήφισμα με τον Μαρινάκη, τώρα παίζουν ένα απίστευτο θέατρο καταγγέλλοντας όχι την πραγματική πολιτική επιλογή της σύμβασης παραχώρησης αλλά την ανύπαρκτη παρανομία μιάς ανύπαρκτης πώλησης, μόνο και μόνο για να δίνουν την εντύπωση πως είναι τάχατες κατά των ιδιωτικοποιήσεων. Ανάλογα παιγνίδια παίζουν και με τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης των αποριμάτων.
Στην κοινωνική πολιτική έγιναν οι περισσότερες περικοπές και προσωπικού (από 89 το 20011 σε 44 το 2014) και πόρων. Ουσιαστικά έχουν καταργήσει την έννοια του «κοινωνικού». Δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, που ΧΡΩΣΤΟΥΝ στο λαό δεν υπάρχουν. Υπάρχουν εμπορευματοποιημένες ανάλογα με το πορτοφόλι υπηρεσίες. Για να διευκολύνουν κι όχι να αντιμετωπίζουν τον ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ από αυτά τα δικαιώματα διαμορφώνουν τα υποκατάστατα των δομών (κοινωνικά ιατρεία, παντοπωλεία κλπ.) που επισφραγίζουν την εξαθλίωση. Τα διαβατήρια του κοινωνικού αποκλεισμού αφού οι «ασπιρίνες» που προσφέρουν είναι στη λογική όχι του δικαιώματος αλλά του ζήτουλα και της επαιτείας.
Αυτή την πραγματικότητα ο δήμαρχος προσπαθεί να την καλύψει πίσω από την κατασκευή του Κέντρου Κοινωνικής μέριμνας. Ξεχνά πως χωρίς πόρους και προσωπικό γρήγορα θα μετατραπεί σε μια καθαρά ιδιωτικοποιημένη υπηρεσία που θα προσφέρεται ανάλογα με το πορτοφόλι.
Αντί ο κ Μαρινάκης να διαμαρτύρεται για την ουσιαστική κατάργηση της ΣΑΤΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την εγκατάλειψη των χωριών, των λαϊκών συνοικιών, τη συρρίκνωση και εμπορευματοποίηση των όλων των κοινωνικών υποδομών που υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες (παιδικές χαρές, πράσινο, αγροτικοί και συνοικιακοί δρόμοι, τις αμέτρητες λακούβες στους δρόμους, τις αθλητικές υποδομές και εγκαταστάσεις, την αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση και προστασία, αντί γι’ αυτά καμαρώνει για την εξάρτηση των επενδυτικών δαπανών από τις προτεραιότητες του ΕΣΠΑ, που δεν είναι άλλες από την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών τη χρηματοδότηση έργων που υπηρετούν τους μεγαλοεπιχειρηματίες σε βάρος των λαϊκών αναγκών και των μικροεπαγγελματιών. Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ήταν η μόνη που ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ τα νέα 6 εκατομμύρια ευρώ που διαθέτουν για άλλη μια φορά στην παραλιακή και άλλα παρόμοια έργα που προκλητικά ιεραρχούνται με κριτήριο τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών. Τα ελάχιστα κονδύλια της αγροτικής ανάπτυξης του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» αντί να πάνε στο ρημαγμένο αγροτικό δίκτυο ή το αρδευτικό διατέθηκαν σε ποδηλατόδρομους, που συνενώνουν τα ξενοδοχεία με τις φάρμες μεγαλοξενοδόχων, σε περιπατητικές διαδρομές κλπ Διαθέτουν λεφτά όχι για την προστασία και την ανακούφιση του λαϊκού εισοδήματος αλλά για τη γρηγορότερη αφαίμαξή του. Κοινός παρανομαστής όλων των αναπλάσεων είναι η αριστοτεχνική εξαφάνιση των ελεύθερων χώρων και ειδικά των θέσεων στάθμευσης για να εκμαιεύουν πρόστιμα και αναπόφευκτες παραβάσεις. Συστηματικά  απομονώνουν τα μικρομάγαζα από την πελατεία τους και ευνοούν τις εμπορικές αλυσίδες και προσπάθησαν να δικαιολογηθούν με ανήκουστες προφάσεις και διαχωρισμούς για τοπικού και υποτροπικού χαρακτήρα μαγαζιά.
Αφού τσάκισαν τον κόσμο κόβοντας μισθούς συντάξεις, παίρνοντας και το ψωμί απ’ το τραπέζι,  πέταξαν και τρία σχολεία με τα οποία προσπαθεί ο κ Μαρινάκης να ξεγαλάσει. Η κατάσταση στη σχολική στέγη είναι άθλια (ΕΠΑΛ, Μουσικό, Πειραματικά κλπ) και δεν τους ξεπλένει ούτε ο Νιαγάρας.
 Βασικό μας κριτήριο για μας είναι τα έργα που υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και προφυλάσσουν το λαϊκό εισόδημα (παιδικοί σταθμοί, σχολεία, χώροι άθλησης παιδικές χαρές, έργα διευκόλυνσης των μικροεπαγγελματιών, των φτωχομεσαίων αγροτών κλπ). Σε άμεση προτεραιότητα μπαίνουν από τα πράγματα τα έργα εξασφάλισης ικανών υδατικών αποθεμάτων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας την οποία αντιμετωπίζουμε ανοχύρωτοι με ευθύνη της ευρωενωσιακής στρατηγικής εμπορευματοποίησης του νερού αλλά και των τοπικών εξουσιών που την ακολουθούν κατά γράμμα. Ιδιαίτερη πλευρά αυτής της υπόθεσης είναι η προστασία των υδατικών αποθεμάτων, η εξασφάλιση της βιολόγισης των αποβλήτων κλπ. Επείγουσας σημασίας είναι ο ουσιαστικός αντισεισμικός έλεγχος και η προστασία όλων των δημόσιων κτιρίων και πρίν απ’ όλα των σχολείων. Παρά την κρισιμότητά τους τέτοια έργα σκόπιμα παραμερίζονται γιατί δεν είναι κερδοφόρα για το κεφάλαιο. Μεγάλη εξοικονόμιση πόρων θα φέρει ο σταθμός μεταφόρτωσης των σκουπιδιών για να μην μεταφέρονται με 1-1 αποριματοφόρο στο Αμάρι.
Φίλοι και φίλες
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ πορεύεται στις εκλογές του Μάη με το κεφάλι ψηλά και ήσυχη τη συνείδηση. Αν και η τελευταία παράταξη σε ψήφους και εκπροσώπηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, σηκώσαμε όλο το βάρος της αποκάλυψης και απόκρουσης της αντιλαϊκής πολιτικής.
Κερδίσαμε με το σπαθί μας την αναγνώριση και τον σεβασμό φίλων και αντιπάλων
Αναγνωριζόμαστε ως η αξιωματική η πραγματικά λαϊκή αντιπολίτευση στο δήμο.
Πολύτιμο εργαλείο μας και οδηγός η ανάλυσή μας για την σύγχρονη πραγματικότητα, για το σημερινό ρόλο των δήμων και η οριοθέτηση ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης που φέρνει το λαό νοικοκύρη και αφεντικό του πλούτου που παράγει.
Με όλα τούτα και τη συμμετοχή μας στους καθημερινούς εργατικούς λαϊκούς αγώνες μέσα από τις γραμμές του ταξικού κινήματος, να αποτελούν χειροπιαστές εγγυήσεις της μελλοντικής μας πορείας μπορούμε να πούμε πως το ποσοστό της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ σε τούτες τις εκλογές θα είναι δείκτης χειραφέτησης του λαού και των εργαζομένων. Καταλύτης για την αντιστροφή της σημερινής πορείας προς την αντιλαϊκή βαρβαρότητα.