Τετάρτη 4 Ιουνίου 2025

ΕΞΩΔΙΚΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ. ΝΕΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

 


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΔΙΚΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ:

ΤΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΩΡΑ

Ρέθυμνο 5/6/2025

   ΣΟΚ προκαλούν στην τοπική μας κοινωνία οι καταγγελίες του εξώδικου της εργαζόμενης στη δομή στήριξης γυναικών θυμάτων βίας. Σε μια δομή για την προστασία των γυναικών θυμάτων βίας, οι ίδιες οι εργαζόμενες είναι θύματα παρατεταμένης ψυχολογικής, ηθικής εργοδοτικής βίας, απειλών απόλυσης, μέσα στην ίδια την υπηρεσία τους. Αντιμετωπίζουν μια ανήθικη απόπειρα «ψυχιατρικοποίησης» των αντιδράσεών τους στην καταπίεση που υφίστανται.. Όχι γιατί δεν κάνουν την δουλειά τους αλλά γιατί επιμένουν να σέβονται  την επιστημονική τους κατάρτιση, τα πρωτόκολλα της υπηρεσίας και αρνούνται να δεχτούν αλλότρια κριτήρια και παρεμβάσεις.

   Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην εργαζόμενη που βρήκε το ψυχικό σθένος να αντισταθεί σε όλα αυτά και σε ένα περιβάλλον που βασικό του χαρακτηριστικό είναι η συνεχής κατάχρηση εξουσίας. Δίκαια δέχεται την συμπαράσταση των συναδέλφων της, των εργατικών σωματείων, των δημοτικών παρατάξεων. Η συμπαράσταση αυτή είναι ασπίδα προστασίας όχι μόνο για την ίδια αλλά και για όλους τους εργαζόμενους, που δεν δέχονται την ισοπέδωση της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων τους.    

   Ως προς την ουσία των καταγγελιών δεν χωρούν αμφιβολίες καθώς δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Στο πρόσφατο παρελθόν έχουν αποκαλυφθεί και συζητηθεί παρόμοια περιστατικά και καταστάσεις. Στις 8/10/2024 σε δημοσίευμά μας (https://www.goodnet.gr/blog-reader/kratos-en-kratei.html) με αφορμή την άδικη τρομοκρατική απόλυση εργαζόμενης στους παιδικούς σταθμούς, προειδοποιούσαμε: «Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο. Πολύ περισσότερο σε μια πόλη σαν το Ρέθυμνο. Όσα στεγανά κι αν σκαρφιστούν, όσα προφάσεις προσωπικών δεδομένων κι αν επικαλεστούν, η αλήθεια αργά ή γρήγορα έρχεται στο φως». Δεν μας άκουσαν. Έσπειραν ανέμους για να θερίσουν θύελλες.

   Από την αναφορά μας συγκλονίζει η παράνομη και ανήθικη άρνηση της διοίκησης, σε γυναίκα που είχε καταφύγει στην δομή, να της δώσουν τον δικό της φάκελό για υπερασπίσει τον εαυτό της και δικαστικά!!! Αλήθεια ποιόν εξυπηρετούσε η παράνομη άρνηση τους αν όχι τους κατηγορούμενους ως βιαστές και τις προσωπικές στρατηγικές της ηγεσίας της υπηρεσίας? Μας εξοργίζουν οι κρίσεις ακόμη και για το ντύσιμο της εργαζόμενης, η εμπλοκή της υπηρεσίας σε απολύτως ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και υποθέσεις. Και βεβαίως η ψυχιατρικοποίηση  της αντίδρασης στην καταπάτηση θεμελιωμένων δικαιωμάτων και στην προσβολή της προσωπικότητάς της.

   Στην ουσία για άλλη μια φορά βρισκόμαστε μπροστά σε ένα συγκροτημένο ασφυκτικό, καταπιεστικό σύστημα διοίκησης με βασικό γνώρισμα την κατάχρηση εξουσίας. Το βασικό του πρόταγμα ξεχωρίζει στην εξώδικη αναφορά, που επισημαίνει πως από το 2020 διατυπώνεται ανοιχτά στους εργαζόμενους η προειδοποίηση-απειλή: «Αν δεν υπηρετήσουμε το πολιτικό όραμα (αναφέρεται το όνομα) οι συμβάσεις μας δεν θα ανανεωθούν»!!!! Ατομικό φέουδο δηλαδή. Κράτος εν κράτη πριν λίγους μήνες το είχαμε χαρακτηρίσει εμείς. Όσοι αρνούνται να προσαρμοστούν στο πλαίσιο αυτό, να εκχωρήσουν τα δικαιώματά τους. Όσοι αρνούνται να καταστρατηγούν «οικειοθελώς» το ωράριο, τις αργίες τους για να οργανώνουν εκδηλώσεις ατομικής προβολής. Επιμένουν στην λειτουργία με βάση το θεσμοθετημένο καθεστώς και τους σκοπούς των δομών γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι. Με τα ίδια κριτήρια αντιμετωπίζονται και πολίτες δικαιούχοι των υπηρεσιών, αν κρίνουμε από την προσφυγή στον συνήγορο του πολίτη ή στον εισαγγελέα κλπ για να υπερασπίσουν θεμελιωμένα δικαιώματά τους. Αυτό το καθεστώς δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.

   Ο δήμαρχος και η δημοτική πλειοψηφία έχουν ήδη πολύ μεγάλες ευθύνες. Είχαν την ευκαιρία σε όλες τις προηγούμενες υποθέσεις να χειριστούν διαφορετικά τα πράγματα. Δεν το έκαναν και το κακό παράγινε. Τώρα φοβούμαστε πως μόνο με μαχαίρι θα κοπεί. Θα το κάνουν ή θα το ρίξουν πάλι στην «ασυμφωνία χαρακτήρων» στο «δεν μπορούμε να αλλάξουμε την υπηρεσία», που σημαίνει άλλη μια εργαζόμενη στον καιάδα μέχρι το επόμενο εξώδικο? Εδώ που φτάσαμε η σιωπή, από τους συμβούλους της πλειοψηφίας μόνο χρυσός δεν είναι.. Η παραταξιακή πειθαρχία δεν δικαιολογεί τα πάντα.  

Το τοξικό κλίμα πρέπει εδώ και τώρα να ανακοπεί. Το απόστημα να σπάσει.

Είναι υπόθεση όλων μας. Των δημοτικών παραγόντων. Των εργαζομένων και των σωματείων τους, που στο πρόσωπο της προσφεύγουσας υπερασπίζουν την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων. Των δημοτών που έχουν κάθε λόγο να εξασφαλίσουν ισότιμη, διαφανή πρόσβαση χωρίς διακρίσεις στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση εδώ και πολύ καιρό και δημόσια με όλους τους τρόπους έχει δείξει μηδενική ανοχή στις πρακτικές κατάχρησης εξουσίας. Γίναμε στόχος απίστευτων ψεμάτων και κατηγοριών αλλά δεν συμβιβαστήκαμε. Σε αυτό τον δρόμο θα συνεχίσουμε.

 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπειρωσης

Μανούσος Μανουσογιάννης

Ιωάννα Δακανάλη

ΥΓ 1 Αν συμβαίνουν αυτά ενώ ισχύει ακόμη η μονιμότητα φαντάζεται κανείς τι έχει να γίνει αν επιτρέψουμε την κατάργησή της.  

ΥΓ 2 Αλήθεια το πολιτικό κόμμα που δίνει την πολιτική του στέγη σε τέτοιες πρακτικές θα δώσει κάποιες εξηγήσεις ή είναι μάταιος κόπος?

 

ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΣ 6/5/2025


ΤΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ

ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΩΔΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΚΙ ΕΝΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΡΟΧΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΟ ΔΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ.

ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΑΛΛΙΟΤΡΑΒΙΟΥΜΑΣΤΕ ΑΠΟΧΩΡΟΥΜΕ ΣΥΣΣΩΜΗ  Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΕΙΧΝΟΝΤΑΣ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ

ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΘΕΣΤΟΣ ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΦΕΟΥΔΟΥ ΠΟΥ  ΜΗΝΕΣ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΕΠΑΝΑΛΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΑΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΑΥΤΗΝ  ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.