Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Το ομόφωνο ψήφισμα και οι χάρτινες ασπίδες

Ευτυχώς που την χθεσινή ειδική συνεδρίαση του ΔΣ για τις διαθεσιμότητες την παρακολούθησαν αρκετοί. Γιατί αν πιστέψουμε την εικόνα που βγαίνει προς τα έξω, μόνο αγκαλίτσες και φιλάκια δεν ανταλλάξαμε σύσσωμοι εκεί για να σώσουμε τάχατες τους εργαζόμενους.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο δόθηκε μάχη κυριολεκτικά και ιδιαίτερα στο ζήτημα της κάλυψης της υπηρεσίας προσωπικού με εντολή του δημάρχου (περιβόητο «εντέλλεσθε»), για να μην αποστείλει στοιχεία για την διαθεσιμότητα. Απειλούνται οι άνθρωποι με πειθαρχικές κυρώσεις αν δεν παραδώσουν τα στοιχεία των προς απέλαση συναδέλφων τους. Η σήψη και ο κανιβαλισμός στο απόγειό τους.

Ενώ στην πραγματικότητα η εγκύκλιος του υπουργείου τους υποχρεώνει μέσω υπολογιστή να περάσουν τα στοιχεία, χωρίς καμιά υπογραφή οιουδήποτε, ο Δήμαρχος σπέρνοντας σκόπιμα τη σύγχυση, «διαβεβαίωνε» ότι χωρίς τη δική του υπογραφή τίποτα δεν πρόκειται να φύγει.

Άφηνε έρμαιο τους προϊσταμένους της υπηρεσίας προσωπικού στις απειλές του υπουργείου και κάλυπτε με χάρτινες ασπίδες τους εργαζόμενους.
Μόνο κάτω από την πίεση ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουμε το ψήφισμα και τον κίνδυνο να χρεωθεί προσωπικά τις απολύσεις των εργαζομένων, υπήρξε η σχετική υπαναχώρηση, χωρίς να είμαστε ακόμη σίγουροι ότι η απόφαση θα εφαρμοστεί και δεν θα αρχίσουν τα παιγνίδια με τις λέξεις.

Μάχη όμως δόθηκε και για την αιτία που οδηγεί στις απολύσεις.
Κατά περίεργο τρόπο σήμερα όλα τα τοπικά μέσα δημοσιεύουν ως ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ του ΔΣ ένα κείμενο που ΜΟΝΟ τα τελευταία σημεία του στο «δια ταύτα» (για την ακρίβεια τα 3 από τα 4) εγκρίθηκαν από το ΔΣ ως ψήφισμα.

Οι διαπιστώσεις που αναφέρονται στην αρχή είναι καλοστημένες παγίδες για να θάψουν τους εργαζόμενους και η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν τις ψηφίζει. Λένε πχ πως το μέτρο είναι «οριζόντιο». Μα με μια έννοια όλοι οι νόμοι είναι καλό να είναι οριζόντιοι, να έχουν γενική ισχύ και μην αφήνουν «παραθυράκια» και «τρύπες» για ημέτερους κλπ. Με τέτοια «επιχειρήματα» κάποιοι σκάβουν το λάκκο των άμοιρων εργαζομένων χωρίς να το καταλαβαίνουν.
 
Η ουσία είναι πως οι απολύσεις αυτές και όσες θα ακολουθήσουν, αν περάσουν τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου, είναι ενταγμένες σε ένα σχέδιο  γρήγορης ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ των έστω και ανεπαρκέστατων κοινωνικών υπηρεσιών (ΚΑΠΗ, παιδικοί σταθμοί, βοήθεια στο σπίτι, ύδρευση, διαχείριση απορριμμάτων κλπ). Θα πληρώνει η λαϊκή οικογένεια «τα μαλλιά της κεφαλής της» στους επιχειρηματίες για υπηρεσίες που έχει διπλοπληρωμένες μέσω της κρατικής φορολογίας. Η ποιότητά τους θα υποβαθμιστεί και τα δικαιώματα των εργαζομένων θα τσακιστούν. ΑΡΑ είναι μέτρα που πλήττουν καίρια το ΣΥΝΟΛΟ του λαού, υπηρετούν ελάχιστα ιδιωτικά συμφέροντα και είναι αναφαίρετο δικαίωμα των πολλών αγωνίζεται να μην εφαρμοστούν. Αυτή είναι η καθαρή επιχειρηματολογία που στηρίζει το δίκιο των εργαζομένων. Τα οριζόντια, κάθετα, διαγώνια κλπ είναι οι χάρτινες ασπίδες του Δημάρχου και των συν αυτώ.

Αυτά δεν θα μπορούσαν να αποτελούν ΟΜΟΦΩΝΟ ψήφισμα του ΔΣ παρ΄ εκτός κι αν απουσίαζε η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Αυτό προκύπτει εξ άλλου και από τα ηχογραφημένα πρακτικά του ΔΣ.  Ψήφισμα είναι τα 3 σημεία που διαβάστηκαν στο τέλος από τον γραμματέα του σωματείου των εργαζομένων. Λέξη παραπάνω ή παρακάτω.




ΥΓ. Κρίσιμα θέματα στο χθεσινό ΔΣ ήταν επίσης η συνέχιση της μεγαλοεργολαβίας στην καθαριότητα που επιβαρύνει τους δημότες με τουλάχιστον 300-350 χιλιάδες το χρόνο, όπως και ο πακτωλός του χρήματος που ξοδεύει κυβέρνηση και ΕΕ στις ΜΚΟ κλπ, για να στραγγαλίσουν το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά και χρησιμοποιώντας τις ευάλωτες ομάδες. Αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα χώρου στις εφημερίδες αλλά επειδή είναι σοβαρότατα θέματα πρέπει τουλάχιστον στα ηλεκτρονικά τους μέσα να αναρτηθούν.