Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

                   ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΑΣΤΙΛΗ 

Με αφορμή το Δημ. Συμβ. της 6/10/2021

Με την εκτός ημερήσιας διάταξης παρέμβασή μας αναδείξαμε το γεγονός οτι δεκάδες καυτά και δικαιολογημένα αιτήματα δημοτών μας για μήνες τώρα δεν συζητιούνται ούτε τους δίνεται ο λόγος στο ΔΣ. Προσπαθώντας να απαντήσει ο Δήμαρχος άρχισε να λέει τα δικά του. Ενώ ο θέμα ήταν πως θα εξασφαλιστεί το δικαίωμα δημοτών, όπως προβλέπεται από το νόμο, να φέρνουν οι ίδιοι τα θέματά τους στο ΔΣ και να τα υποστηρίζουν, το περιόρισε σε μια προσπάθεια να «απαντήσει» σε κάποιους από τους δημότες αν απουσία τους ισχυριζόμενος μάλιστα ότι με αυτό τον τρόπο, χωρίς οι ίδιοι να μπορούν να αντιπαραθέσουν το παραμικρό, τους απαντά. Σε κάθε προσπάθειά μας να επαναφέρουμε το θέμα στην πραγματική του διάσταση είχαμε να αντιμετωπίσουμε τον πρόεδρο με τον άχαρο ρόλο του στημένου οχλαγωγού να σκεπάζει ηχητικά κάθε τέτοια προσπάθεια. Εικόνα τουλάχιστον λυπηρή.

Τόχουν μετατρέψει σε μιά σύγχρονη Βαστίλη που αλληλοσυγχαίρονται για τις μεγάλες μέρες που θάρθουν (στους λίγους) με τον εργαζόμενο λαό να βουλιάζει όλο και περισσότερο. Αξιοποιούν και τον κορονοϊό για να την έχουν «οχυρωμένη» απέναντι στο λαό. Κοτζάμ δήμος δεν μπορεί να μεταφέρει σε μια αίθουσα (πχ σπίτι πολιτισμού) τις κάμερες της ζωντανής μετάδοσης για να γίνονται δια ζώσης συνεδριάσεις και τηρώντας τα μέτρα να εξασφαλίζεται και η δια ζώσης παρουσία των ενδιαφερομένων?  

Και κάτι ακόμη. Δεν ήταν αδιάβαστος ο δήμαρχος μόνο στο θέμα της δυνατότητας επαναφοράς των δια ζώσης συνεδριάσεων, που ο κέρβερος στις διακοπές πρόεδρος βιάστηκε να τον προστατεύσει διακόπτοντάς τον, αδιάβαστος έδειξε και στο θέμα των ανταποδοτικών της καθαριότητας. Βάσει της άθλιας νομοθεσίας που επανειλημμένα έχουν στηρίξει, στις δαπάνες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού δεν μπορούν να διοχετευτούν παρά μόνο τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού και, ύστερα από ειδικά αιτιολογημένη απόφαση, μόνο το 50% των εσόδων παρεπιδημούντων. 

Τώρα ανησυχεί γιατί δεν του φτάνουν τα λεφτά όμως 3 χρόνια πριν όταν αποφάσιζαν να πάρουν από τα ανταποδοτικά τον Δημοτικό Φόρο (800 χιλ ευρώ το χρόνο) που πληρώνουν οι δημότες μας μόνο η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (που κατά τον κ Μαρινάκη θα φαλίριζε το δήμο αν το διοικούσε) είχε την προνοητικότητα να αντιδράσει. Σε όλους τους τόνους προειδοποιήσαμε για τους κινδύνους που σήμερα προκύπτουν και προτείναμε την κατάργηση του ΔΦ (που είναι προαιρετικός για κάθε δήμο) με ταυτόχρονη ενσωμάτωση του τέλους στα τέλη καθαριότητας. Έτσι θα είχαμε την ίδια με σήμερα επιβάρυνση των δημοτών με 800.000 ευρώ επι πλέον στην καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό. Ο λόγος που δεν το έκαναν ήταν οτι ήθελαν αυτά τα λεφτά στο τεχνικό πρόγραμμα και στα κομπρεμί με τους εγολάβους. Να λοιπόν ποιος χρεοκοπεί όχι τον δήμο αλλά το λαό που του φορτώνουν τα σπασμένα της δικής τους πολιτικής. 

Προσπερνούμε το γεγονός οτι ΟΛΟΙ με την απελευθέρωση, την ιδιωτικοποίηση, τον ανταγωνισμό, την τζάμπα (για το κεφάλαιο) ενέργεια από τον ήλιο και τον αέρα μας υπόσχονταν φτηνή τάχατες ενέργεια ενώ από τότε έχουμε μόνο ενεργειακή φτώχεια για το λαό και τιμές φωτιά.   

Και δυστυχώς ήταν τόσο δημοκρατικός ο διάλογος που αυτά τα πολύ απλά πράγματα δεν μας άφησαν να τα ξεκαθαρίσουμε.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΤΙΣ ΥΠΕΚΦΥΓΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΧΑΡΗ ΑΛΛΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΦΙΜΩΝΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΜΑΣ ΚΙΧ