Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Καμμία σχέση με φτηνιάρικους πολιντικαντισμούς.

Η επαναδιατύπωση της σύμβασης για την καθαριότητα, για να
ισχύσουν οι προβλέψεις του 3863/10 δικαιώνει τις προσπάθειες της
ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ. Είναι ένα μικρό εργαλείο στην υπεράσπιση
των στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργολαβικών εργαζομένων, σε
πείσμα όσων μας κατηγορούν ότι τα παραπέμπουμε όλα στο σοσιαλισμό. Ταυτόχρονα η αποκάλυψη, με αυτό τον τρόπο, του ετήσιου συνολικού ποσού μισθοδοσίας και ασφαλιστικών εισφορών (527.000) έναντι του 1.152.000 που επιβαρύνεται το δημοτικό ταμείο και οι δημότες, επιβεβαιώνουν μέχρι κεραίας όλη μας την πολεμική στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και μας δίνουν νέα εφόδια να τη συνεχίσουμε.
Κατά τη συζήτηση στο ΔΣ στις 30/4, κατηγορηθήκαμε για δήθεν μικροπολιτική και καπηλεία ενός θέματος που θα μπορούσε, λέει, να είχε αντιμετωπιστεί χωρίς αναστατώσεις, αν είχαμε ενημερώσει έγκαιρα την πολιτική ηγεσία του δήμου.
Τέτοιες πρακτικές είναι παντελώς ξένες με τις αρχές και τη διαδρομή μας. Γι’ αυτό, παρά την επιτόπου κατηγορηματική αντίκρουση αυτού του ισχυρισμού, επανερχόμαστε με ημερομηνίες και αριθμούς πρωτοκόλλων, που δεν είχαμε πρόχειρα στο ΔΣ.
Κατ’ αρχήν και μόνο το γεγονός ότι επισημάναμε στην υπηρεσία το ζήτημα ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ της σύμβασης είναι αρκετό για να αποδείξει πως θέλαμε να προλΑβουμε και δεν αναζητούσαμε αφορμές για φτηνιάρικη αντιπολίτευση κατόπιν εορτής.

Αλλά και στους πολιτικούς προϊσταμένους απευθυνθήκαμε, αφού πλέον πήραμε την σύμβαση, για τη διόρθωσή της και μάλιστα όχι μια φορά.
-Στις 19/4 με ΑΠ 10540 κοινοποιούμε στο δήμαρχο και στον αντιδήμαρχο καθαριότητας την αναφορά που καταθέσαμε την ίδια μέρα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για το θέμα αυτό.
-Στις 22/4 με ΑΠ 459 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ενημερώνει τον Δήμαρχο για την αναφορά μας και παρακαλεί για τις ενέργειές του.
-Την ίδια μέρα 22/4, στη Οικονομική Επιτροπή αυτή τη φορά, υπογραμμίζουμε την ακυρότητα της σύμβασης και ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ την έγκριση της σχετικής πίστωσης. Δυστυχώς η πίστωση ψηφίστηκε από την πλειοψηφία και αυτό μεγάλωσε τις ανησυχίες μας.
-Στις 23/4 με ΑΠ 10855 κοινοποιούμε στο δήμαρχο και στον αντιδήμαρχο καθαριότητας την αναφορά μας προς το Ελεγκτικό για το ίδιο πάντα θέμα.
Όλο αυτό το διάστημα λοιπόν, αποφεύγοντας την απευθείας κατάθεση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο και την συνεπαγόμενη δημοσιότητα, χωρίς πολιτικές γενικεύσεις και παραλληλισμούς με τη Μανωλάδα, επισημαίνουμε ηχηρά και επίμονα το θέμα στην πολιτική ηγεσία του δήμου. Δεν παίρνουμε καμία απολύτως απάντηση. Έστω μια δέσμευση ότι αναγνωρίζει το θέμα και προτίθεται να το αντιμετωπίσει.
Τι άλλη ερμηνεία άραγε μπορεί να δώσει κανείς σε αυτή τη στάση, πέρα από τη εκτίμηση ότι αδιαφορεί για το θέμα και θέλει να το παρακάμψει;
Αυτή ακριβώς η εκτίμηση οδήγησε στη συνέχεια στην πράγματι οξεία και σκληρή ανακοίνωσή μας. Όμως ακόμη πιο σκληρή και τραχιά είναι η ζωή των εργαζομένων ακόμη κι όταν εφαρμόζονται τα ελάχιστα νόμιμα δικαιώματά τους. Πολύ δε περισσότερο όταν παρακάμπτονται και αυτά.
Δημοσιοποιήσαμε το θέμα, με την ανακοίνωση αυτή, κυριολεκτικά την ύστατη στιγμή 25/4 για να προλάβουμε την υπογραφή της ΗΔ του Δημοτικού Συμβουλίου (26/4).
Και μάλιστα, όπως ομολόγησε ο δήμαρχος μέσα στο ΔΣ, μετά από την ανακοίνωση αυτή έγινε η σύσκεψη (27/4) που αποφάσισε την αναδιατύπωση της σύμβασης.
Δικαιολογημένη λοιπόν η ενόχληση του Δημάρχου για την ανακοίνωσή μας αλλά τα γεγονότα δείχνουν πως την εκμαίευσε με τη στάση του. Είχε τη λύση στα χέρια του και αν έγκαιρα την ενεργοποιούσε ούτε καν δημοσιοποίηση του θέματος θα υπήρχε.
Όπως επίσης αποδείχτηκε, το καθοριστικό δεν ήταν τα ανθρώπινα λάθη στην υπηρεσία, που η επίκλησή τους μάλλον άδικες ενοχές στους εργαζόμενους δημιουργεί, αλλά η τουλάχιστον πολύ καθυστερημένη ανάληψη της πολιτικής πρωτοβουλίας για τη θεραπεία των λαθών. Άσε που σε τελική ανάλυση είναι θέμα πολιτικής ευθύνης, η ευαισθητοποίηση των υπηρεσιών στην επίμονη προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων για να προλαμβάνει τέτοιου είδους λάθη.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ σε τακτισμούς και φτηνιάρικους πολιτικαντισμούς δεν κατέφυγε και ποτέ δεν καταφεύγει. Ίσα ίσα εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια να παρέμβουμε και προληπτικά και διορθωτικά.
Ήμασταν μάλιστα αποφασισμένοι και αυτό κάναμε, να δίνουμε πίστωση χρόνου στη δημοτική αρχή μέχρι την πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ. Κι αυτό γιατί δεν θέλαμε να διακινδυνεύσουμε να παρθεί κάποια απόφαση στο ΔΣ (έγκριση δαπάνης κλπ) που ντε φάκτο θα «νομιμοποιούσε» τη σύμβαση.
Αν η πολιτική ηγεσία δεν χειρίστηκε έγκαιρα το ζήτημα, για να το αντιμετωπίσει όπως τελικά το αντιμετώπισε, η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ δεν μπορεί νάχει ευθύνη γι’ αυτό.
Εκλεγήκαμε στο ΔΣ με τη δέσμευση όχι να τους υπηρετούμε όλους (μεγαλοεοιχειρηματίες κι εργαζόμενους). Είμαστε δεσμευμένοι να «μεροληπτούμε» υπέρ των λαϊκών στρωμάτων και των εργαζομένων. Άρα ξέρουν οι πάντες από ποια σκοπιά θα έχουν και την κριτική και την πολεμική μας. Εύκολο να την αποφύγουν.
Αξιολογούμε πάντως τη δήλωση ότι δεν υπήρχε πρόθεση καθώς και τη δέσμευση ότι οι υπηρεσίες του δήμου θα ελέγχουν αυτές έστω τις ελάχιστες προβλέψεις για τους εργαζόμενους. Αρκεί βέβαια να πάρουν σάρκα και οστά.
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ κυριολεκτικά και μεταφορικά.