Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Δημοτική Αρχή: Σύμβαση για Νέες Μανωλάδες

Όλοι θυμούνται τις καταγγελίες της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ για το δράμα των για 9 πλέον μήνες απλήρωτων εργαζομένων στην μεγαλοεργολαβική εταιρεία καθαριότητας, θυγατρική της HELLESI AE, εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Τις ευθύνες που αποδίδουμε στη δημοτική αρχή για το εργασιακό Νταχάου, που επικρατεί. Την διαμετρική μας αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση. Τις αποκαλύψεις μας για το διαγωνισμό, για τα 400-500 χιλιάδες το χρόνο ληστρική επιβάρυνση των δημοτών.
Στις 11/4 η δημοτική αρχή υπέγραψε τη νέα σύμβαση με την εν λόγω εταιρεία. Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ λίγες μέρες ΠΡΙΝ την υπογραφή και προσπαθώντας να προλάβει αυτό που τελικά έγινε, επεσήμανε στις δημοτικές υπηρεσίες το άρθρο 68 του ν 3863/10.
Βάση της παραγράφου 2 «η σύμβαση είναι άκυρη και απορρίπτεται δαπάνη πληρωμής» αν δεν προβλέπει ρητά: α) αριθμό εργαζομένων β) ημέρες και ώρες εργασίας, γ) συλλογική σύμβαση υπάγονται δ) το συνολικό ποσόν για τους μισθούς, ε) το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών στ) τα τετραγωνικά μέτρα καθαρισμού ανά άτομο. Η παράγραφος 4 ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ (χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα) το δήμο να ελέγχει την εφαρμογή των ανωτέρω και σε περίπτωση παραβίασης τον ΔΕΣΜΕΥΕΙ να καταγγείλει τη σύμβαση, πληρώνοντας μόνο τους εργαζόμενους και τις ασφαλιστικές τους εισφορές αλλά όχι την εταιρεία.
Με άλλα λόγια προβλέπει ένα στοιχειώδη έστω έλεγχο, για να μην μπορεί, τουλάχιστον απροκάλυπτα, η κάθε εταιρεία να κοροϊδεύει και το δήμο και τους εργαζόμενους.

Παρ’ όλα αυτά έκαναν αυτό ακριβώς που πήγαμε να προλάβουμε. Υπέγραψαν μια σύμβαση-σκάνδαλο, που δεν αποσαφηνίζει τίποτα απολύτως σχετικά με τις απολαβές των εργαζομένων και απροσχημάτιστα παραβιάζει το νόμο.
Η εταιρεία είναι ελεύθερη «άλλα στο δήμο να δείχνει κι άλλα στους εργαζόμενους να μπήχνει». Ήδη μάλιστα από τον περασμένο Αύγουστο, εκβιάζοντας τους εργαζόμενους προχώρησε σε ατομικές συμβάσεις για ακόμα εξευτελιστικότερους μισθούς..
Κι ενώ αυτή τσάκιζε τους μισθούς, ο Δήμος σε μια μελέτη τον Οκτώβρη, που κατατροπώθηκε από την τεκμηριωμένη κριτική της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, εμφάνιζε τους εργαζόμενους στην καθαριότητα να αμείβονται με… υπουργικές απολαβές των 22-25 χιλιάδων το χρόνο.
Με άλλα λόγια κάνουν ότι μπορούν για να ευνοούν τη ληστεία των δημοτών, την Μανωλαδοποίηση των μισθών και το θησαυρισμό της μεγαλοεργολαβικής εταιρείας.
Και σα να μην έφτανε αυτό με την παρ. 11.5 της σύμβασης θεσπίζουν τα εκ διαμέτρου αντίθετα από το νόμο. Χρίζουν την εταιρεία «αποκλειστικά υπεύθυνη» για το προσωπικό «μη ευθυνομένου του δήμου κατ’ ουδένα λόγο».
Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι με τη γνωστή κολοκυθιά των ευθυνών ανάμεσα στις κρατικές υπηρεσίες και αυτή η παρανομία ως νομιμότητα θα επιβληθεί. Παρ’ όλα αυτά ήδη καταθέσαμε αναφορές και στην αποκεντρωμένη διοίκηση και στο ελεγκτικό. Η πρώτη προφορική απάντηση από την αποκεντρωμένη διοίκηση είναι αποκαλυπτική: «Οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου, δεν έχουν δικαίωμα προσφυγής κατά της νομιμότητας των αποφάσεων του δήμου». Κάτι σαν εκλεγμένες γλάστρες δηλαδή. Για να μπορεί το κράτος της δικτατορίας του κεφαλαίου και με την κοινοβουλευτική του μορφή, όποιους νόμους θέλει να εφαρμόζει κι όποιους θέλει να τσαλοπατεί. Να μην υπάρχει κανένα εμπόδιο στην αναγκαία για τα συμφέροντα των λίγων Μανωλαδοποίηση των ιδιωτικοποιούμενων δημόσιων υπηρεσιών.
Ήδη η δημοτική πλειοψηφία ισχυρίζεται πως αφού η σύμβαση πέρασε από προσυμβατικό είναι νόμιμη. Παλιές καραβάνες στη στρεψοδικία επικαλούνται την νόμιμη διαδικασία για να κουκουλώσουν το παράνομο περιεχόμενο, μίας σύμβασης που οι ίδιοι έγραψαν και εισηγήθηκαν.
Για άλλη μια φορά αποκαλύπτεται πως ο Δήμαρχος και η δημοτική πλειοψηφία με το ένα χέρι φιλοτεχνούν, μια υποκριτική προπαγανδιστική «κοινωνική ευαισθησία» και με το άλλο τσακίζουν αλύπητα κάθε εργατικό λαϊκό δικαίωμα. Επικαλούνται την ιερή τους νομιμότητα για τις κατασχέσεις ακόμη και πενιχρών συντάξεων αλλά την ίδια νομιμότητα την κάνουν κουρελόπανο όταν βάζει ένα όριο στην «Μανωλαδοποίηση» των ιδιωτικοποιούμενων δημόσιων υπηρεσιών και στην αειφόρο κερδοφορία των μεγαλοκαρχαριών. Νόμος τους είναι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη.
Αυτή την κεντρική στρατηγική υπηρετεί ο κ Μαρινάκης και ΟΛΟΚΛΗΡΗ η δημοτική του ομάδα και οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματα τους.
Διαμορφώνουν ήδη τις ιδιωτικοποιημένες Μανωλάδες και το εργασιακό Νταχάου για τα παιδιά όλων των λαϊκών οικογενειών, για τους 160.000 που απολύονται από το δημόσιο και τους δήμους αλλά και για αυτούς που θα μείνουν σε αυτό.
Κλείνουν ήδη το Νομικό Πρόσωπο για του παιδικούς σταθμούς, τα ΚΑΠΗ κλπ. Ξεκινώντας και πάλι από την καθαριότητα, το μεταβιβάζουν σταδιακά στους ιδιώτες. Στο «βοήθεια στο σπίτι» έδωσαν 6 μήνες παράταση για να προετοιμάσουν τον κανιβαλισμό της «κοινωνικής επιχειρηματικότητας», με την διατυμπανισμένη συναίνεση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο ΔΣ. Αλήθεια οι εσχάτως αυτοαποκαλούμενοι «αξιωματική αντιπολίτευση» στο δήμο δεν παίρνουν χαμπάρι τίποτα απ’ όλα αυτά; Παίρνουν και παραπαίρνουν αλλά η σιωπή τους είναι προσφορά «αριστερού χρυσού» στη ανταγωνιστικότητα των μεγαλοκαρχαριών και προοίμιο της «αντιμνημονιακής» Μανωλαδοποίησης μισθών και λαϊκών αναγκών.
Οι Μανωλάδες των εργολαβικών εργαζομένων στο δήμο, στο νοσοκομείο, στο πανεπιστήμιο κλπ αλλά και η παρεμπόδιση της ιδιωτικοποίησης είναι υπόθεση που αφορά όλο το εργατικό λαϊκό κίνημα και μόνο αυτό μπορεί να τις ανατρέψει. Όσο αυτές οι εργασιακές γαλέρες παγιοποιούνται και επεκτείνονται τόσο θα μπαίνουν στο σπίτι του καθ’ ενός μας. Γι’ αυτό και με αυτή την αφορμή πρέπει να ξεσηκωθούν διαμαρτυρίες και ισχυρή πίεση που να αναγκάσουν τον κ Μαρινάκη και τους μεγαλοεργολάβους να αναδιπλωθούν. Να τους αναγκάσει να πληρώσουν ακριβά το μίσος τους απέναντι στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα.

 
ΥΓ Επειδή το μέγα σκάνδαλο της ιδιωτικοποιημένης καθαριότητας έχει πολλά άκρως αποκαλυπτικά και εξοργιστικά επεισόδια, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να τα παρακολουθήσει στο blog της Λαϊκής Συσπείρωσης (laikisyspeirosi-reth.blogspot.gr) στις αναρτήσεις: