Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Διαφανής αδιαφάνια και στην ένδεια

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την χθεσινή (1/4/13) συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου.
Πάνε αρκετοί μήνες τώρα που ο Δήμος, μέσω της κοινωνικής υπηρεσίας και με απόφαση του Δημάρχου, διαθέτει τα λεγόμενα βοηθήματα ένδειας και άμεσων βιοτικών αναγκών. Πρόκειται για ένα μηδαμινό ποσόν των 300, το πολύ 400 ευρώ, που δίνεται μια φορά το χρόνο και σε άτομα που όχι απλά έχουν φτωχοποιηθεί, από την επίθεση που δέχονται τα λαϊκά δικαιώματα, αλλά αντιμετωπίζουν κυριολεκτικά πρόβλημα επιβίωσης. Το συνολικό ποσόν καθορίζεται από την κυβέρνηση και εγγράφεται στον δημοτικό προϋπολογισμό.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ από την πρώτη στιγμή καυτηρίασε τόσο την ευτέλεια και ανεπάρκεια του βοηθήματος, όσο και κυρίως με την υποκρισία ενός κράτους, που κάνει, για χάρη των λίγων ισχυρών, ότι μπορεί για να εξαθλιώσει το λαό, τσακίζοντας μισθούς, συντάξεις, προνοιακά επιδόματα και όταν το καταφέρνει έχει το θράσος να εξαγοράζει από τα θύματά του πιστοποιητικά φιλανθρωπίας σε τιμή ευκαιρίας των 300 ευρώ.
Δυστυχώς, στην αποκάλυψη και απόκρουση αυτής της βαρβαρότητας .δεν συμφωνήσαμε ποτέ με καμιά από τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις. Παρά τις διαφορές τους, τα παραπάνω είναι καθρέφτης και της δικής τους πολιτικής.
Διατηρώντας λοιπόν την θέση μας αυτή, εμείς οι «δογματικοί», οι «αρτηριοσκληρωτικοί», οι «πεπαλαιωμένοι», που «πετάνε τη μπάλα στην Κούβα» κλπ, είπαμε ότι τουλάχιστον θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε κάποια στοιχειώδη μέτρα, που έστω αυτό το ελάχιστο ποσόν (30 χιλ ευρώ το 2012) να διατίθεται με τη μέγιστη δυνατή αντικειμενικότητα.
Δεν ζητήσαμε λοιπόν ούτε τη λαϊκή εξουσία ή τη σοσιαλιστική επανάσταση να κάνουμε. Ούτε καν την καταγγελία της κυβέρνησής τους και της «στοργικής» ΕΕ τους για το ευτελές ποσόν, δεν τους απαιτήσαμε. Ζητήσαμε απλά αντί το ζήτημα να πηγαίνει «στο μιλητό» και στον κύκλο των γνωστών, να βγεί μια δημόσια ανακοίνωση, με όλες τις απαραίτητες διευκρινήσεις για να μην καλλιεργεί μεν ψεύτικες ελπίδες και αυταπάτες αλλά ταυτόχρονα κάθε ενδεχόμενος δικαιούχος να ενημερωθεί και να μην χρειάζεται να έχει «μπάρμπα στην Κορώνη». Το απέρριψαν.

Ζητήσαμε να έχουμε μια ενημέρωση τουλάχιστον για τις περιπτώσεις που απορρίπτονται και την αιτιολογία φυσικά, για να μπορούμε βρε αδερφέ να δικαιολογήσουμε αυτό που ψηφίζουμε και να μπορούμε να απαντήσουμε αν αύριο κάποιος μας ρωτήσει γιατί τον απέρριψαν. Σημειώνω εδώ ότι στην οικονομική επιτροπή έρχεται κάθε φορά μια λίστα με μόνο το όνομα και το ποσόν. Κανένα επι πλέον στοιχείο ή αιτιολογία. Ούτε καν αριθ. Ταυτότητας ή ΑΦΜ. Ούτε βέβαια ποιοι και γιατί απορρίφτηκαν. Εν τοιαύτη περιπτώσει είναι πιο έντιμο και καθαρό να ομολογήσουν ότι αυτό τον κωδικό τον διαχειρίζεται εν λευκώ ο δήμαρχος άντε και η κοινωνική υπηρεσία και να μην μας χρησιμοποιούν για να δώσουν δημοκρατική επίφαση στο «Γιάννης κερνά Γιάννης πίνει».
Κι επειδή επιμένουμε στα στοιχειώδη και αυτονόητα και επειδή δεν δεχόμαστε να γίνουμε στην κυριολεξία γλάστρες, δεν απαντούν καθόλου στα αδιαμφισβήτητα ζητήματα που θέτουμε αλλά πετούν τη μπάλα στην κερκίδα κατηγορώντας μας κι από πάνω για εντυπωσιασμούς και άλλα παρόμοια.
Αν είχαμε τέτοια πρόθεση δεν θα προσπαθούσαμε 6-7 μήνες τώρα μέσα στην οικονομική επιτροπή να τους πείσουμε για τα αυτονόητα. Ούτε οι αρχές μας ούτε η διαπαιδαγώγησή μας ταιριάζουν με τις πρακτικές που έχουν ψωμοτύρι. Αυτό το ξέρουν και οι πέτρες ακόμη.
Την αποχώρηση από την χθεσινή συνεδρίαση την επέβαλαν οι ίδιοι με τη στάση τους.
Μπήκαν στη συνεδρίαση αποφασισμένοι να κλείσουν το θέμα απορρίπτοντας κατηγορηματικά τα παραπάνω αυτονόητα. Έκαναν καθαρό πως μας ήθελαν γλάστρες.
Επιστρατεύτηκαν γι’ αυτό τα πιο αντιφατικά «επιχειρήματα».
Από το ότι οι υπηρεσίες γνωρίζουν όλο τον κόσμο που έχει ανάγκη και άρα δεν υπάρχει λόγος να βγει καμιά ανακοίνωση (αν είναι έτσι τότε τι θα έβλαπτε) μέχρι και το εντελώς αντίθετο. Ότι δηλαδή στην πραγματικότητα δικαιούνται τέτοιο βοήθημα 4-5 χιλιάδες δημότες και αν βγάλουμε ανακοίνωση θα πουν ότι τους κοροϊδεύουμε γιατί εμείς μπορούμε να δώσουμε μόνο σε εκατό. Που με άλλα λόγια θα πει ότι τώρα τους κοροϊδεύουμε αλλά δεν το ξέρουν.
Να σημειώσουμε εδώ ότι στον προϋπολογισμό του 2012 είχαν δοθεί από την κυβέρνηση 30 χιλ. ευρώ.
Διατηρώντας το θέμα στην αφάνεια και «στο μιλητό», διατέθηκαν μόνο τα μισά, παρά την δεινή κατάσταση που όλοι γνωρίζουν. Γι’ αυτό το λόγο, προφανώς, στο φετινό προϋπολογισμό η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία να δώσει μόνο 15 χιλ. Είναι σαφές, ότι αν από υπαρκτές ανάγκες αυτά εξαντληθούν με απόλυτη σειρά προτεραιότητας, ώστε κανείς να μην παραπονιέται, έχεις το περιθώριο να ζητήσεις από την κυβέρνηση επί πλέον ενίσχυση.
Αλλά αυτά που επικαλούνται είναι καθαρές προφάσεις.
Ας μην κρυβόμαστε πίσω από τα δακτυλάκια μας. Όποιος ανοίξει τον νόμο 3697 του 2008, βάσει του οποίου δίνεται αυτό το ευτελές ποσόν, θα καταλάβει αμέσως πως τούτα τα κονδύλια είναι η συνέχεια των περιβόητων ειδικών λογαριασμών. Τα περιβόητα μυστικά κονδύλια που διαχειρίζονταν ανεξέλεγκτα υπουργοί, νομάρχες κλπ. Με το νόμο αυτό, περί δήθεν διαφάνειας, άρχισαν μεν να εγγράφουν τα ποσά στους προϋπολογισμούς αλλά διατήρησαν ανέπαφη την αδιαφάνεια στην διαχείρισή τους.
. Αυτή την αδιαφάνεια υπερασπίζεται η δημοτική πλειοψηφία και όλα τ’ άλλα είναι φτηνές προφάσεις. Υπηρετώντας ένα σύστημα που με όλο του το είναι τσακίζει και εξαθλιώνει τους εργαζόμενους, έχουν ανάγκη να αξιοποιούν αυτή την εξαθλίωση για να δεσμεύουν, με πενταροδεκάρες, τα θύματα της πολιτικής που υπηρετούν. Βεβαίως δεν πρόκειται να το παραδεχτούν αλλά αυτό κάνουν. Καραμπινάτη αλλά και νόμιμη ρουσφετολογική διαχείριση κάνουν και θέλουν και μέσω της οικονομικής επιτροπής να εξασφαλίζουν και το άλλοθι του δήθεν ελέγχου της δήθεν αντιπολίτευσης.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ αφού εξάντλησε όλα τα μέσα, με την αποχώρησή της διαχώρισε δημόσια και παστρικά τη θέση της. Γλάστρες δεν πρόκειται να γίνουμε ο κόσμος να χαλάσει.
Κάποιοι φαίνεται το αποδέχονται και γι’ αυτό και στην οικονομική επιτροπή αλλά και στο ραδιόφωνο έσπευδαν να μεταφέρουν αλλού τη συζήτηση. Ευτυχώς ή δυστυχώς εμείς τις αρχές μας δεν τις πατσαβουριάζουμε στο όνομα της οιασδήποτε μικροκομματικής ερωτοτροπίας.
Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες.