Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Ο.Α. ΚΡΗΤΗΣ: Λαϊκή αφαίμαξη για τα μεγάλα έργα

Σήμερα η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση στη Βουλή τροπολογία για την ίδρυση Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης και στην οποία συνενώνονται ο ΟΑΔΥΚ, ο ΟΑΝΑΚ (οργανισμοί ανάπτυξης δυτικής και ανατολικής Κρήτης αντίστοιχα) και οι δύο ΕΥΔΕ (ειδικές υπηρεσίες δημοσίων έργων) με αντικείμενο τον ΒΟΑΚ και το φράγμα του Αποσελέμη. Υπηρεσίες που ανήκαν στο υπουργείο δημοσίων έργων και που θέλει να τις ιδιωτικοποιήσει..
Η κίνηση αυτή προωθεί ευθέως την ιδιωτικοοικονομική εκμετάλλευση των ήδη υπαρχόντων υποδομών, που διαχειρίζονται ο ΟΑΔΥΚ και ΟΑΝΑΚ, ώστε σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος αλλά και των εργαζομένων στους οργανισμούς αυτούς, να εξασφαλιστούν «τοπικές» πηγές χρηματοδότησης αντί της κρατικής για την πραγματοποίηση των μεγάλων έργων που προγραμματίζεται να γίνουν. Με πρόσχημα την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων (που τάχατες δεν υπάρχουν) όλες οι υπηρεσίες, που προσφέρουν ΟΑΔΥΚ και ΟΑΝΑΚ μπαίνουν στην διαδικασία αφαίμαξης του πραγματικού τους ιδιοκτήτη, που δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον εργαζόμενο λαό. Επιβεβαιώνεται η διαπίστωσή μας ότι τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, που προπαγανδιστικά αξιοποιούσαν, προ ολίγων ημερών, ο κ Σαμαράς, η τρικομματική κυβέρνηση αλλά και η τοπική εξουσία, πάνε σχεδόν εξ ολοκλήρου στα ταμεία των μεγαλοκαρχαριών και τα λαϊκά στρώματα όχι μόνο δεν ωφελούνται αλλά επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο..

Ταυτόχρονα η επιλογή της ΑΕ, δηλαδή φορέα ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, στον οποίο μεταφέρονται όλες οι κρατικές (κράτος, περιφέρεια, δήμοι) αρμοδιότητες σχεδιασμού, χρηματοδότησης, κατασκευής και διαχείρισης των μεγάλων έργων του νησιού μας, γίνεται ακριβώς για να «απελευθερωθούν» όλοι οι τρόποι και μορφές εκμετάλλευσης των έργων αυτών από το μεγάλο κεφάλαιο, ανάλογα με το τι κάθε φορά συμφέρει την κερδοφορία του.. Με άλλα λόγια τα έργα θα σχεδιάζονται, θα κοστολογούνται και θα λειτουργούν με την άμεση παρέμβαση των μονοπωλιακών ομίλων και θα κοστίζουν πανάκριβα στο λαό.
Γνωρίζοντας πως οι συνέπειες γρήγορα θα γίνουν ορατές, η περιφέρεια και οι δήμαρχοι καμώνονται πως αντιδρούν στην εξέλιξη αυτή αλλά όχι στην ουσία της. Επικεντρώνονται στο δευτερεύον ζήτημα του ποιος θα έχει την πλειοψηφία των μετοχών και του Συμβουλίου. Αυτό έτσι κι αλλιώς μπορεί εν μια νυκτί να αλλάξει. Συγκαλύπτουν την ουσία που είναι ίδια η φυσιογνωμία και οι όροι ιδιωτικοοικονομικής οικονομικής λειτουργίας του οργανισμού και φυσικά των κοινωνικών υποδομών (νερά, δρόμοι κλπ), που θα διαχειρίζεται.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ είναι κατηγορηματικά αντίθετη και με την κυβερνητική επιλογή αλλά και με την παραπλήσια θέση περιφέρειας και δημάρχων.
- Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των εργαζομένων στους οργανισμούς από τις συνέπειες της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας.
- Διεκδικούμε την ελάφρυνση των λαϊκών νοικοκυριών, των φτωχομεσαίων αγροτών και των μικροεπαγγελματιών για τις υπηρεσίες που παρέχουν μέχρι σήμερα ΟΑΔΥΚ και ΟΑΝΑΚ και θα αντιδράσουμε σε κάθε ιδέα αύξησης ή ιδιωτικοποίησής τους.
- Τη δημιουργία και ενίσχυση ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ υπηρεσιών με τις αρμοδιότητες που μεταφέρουν στην ΑΕ και την αναγκαία χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Δεν τρέφουμε αυταπάτες για το ρόλο του δημόσιου τομέα σε συνθήκες απόλυτης πλέον κυριαρχίας του μονοπωλιακού κεφαλαίου σε όλους τους τομείς. Ούτε καλλιεργούμε φρούδες ελπίδες για δήθεν «δικλείδες ασφαλείας» και «δίκαιο κράτος και τοπική διοίκηση». Αυτές κονιορτοποιούνται καθημερινά από τους σιδερένιους νόμους της καπιταλιστικής οικονομίας. Απλά αυτό είναι ένα ρεαλιστικό πλαίσιο πάλης και οικοδόμησης της λαϊκής συμμαχίας για να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να μην βρεθεί ο λαός βαθύτερα στο λάκκο.
Η ριζική αλλαγή πολιτικής, ο σχεδιασμός της οικονομίας με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, προϋποθέτει μαζικό απεγκλωβισμό από τις διαχειριστικές και εκλογικές αυταπάτες. Αποφασιστική στόχευση και προετοιμασία του λαού να πάρει ο ίδιος και να διαχειριστεί συλλογικά και προς όφελός του τα κλειδιά της οικονομίας. Να κοινωνικοποιήσει τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους.