Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Αίτημα της ΛΣ για τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στοην εργολαβία καθαριότητας

Ρέθυμνο 18/2/2013

Προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου
Κοινοποίηση: Δήμαρχο Ρεθύμνης, Επικεφαλείς δημοτικών παρατάξεων




ΘΕΜΑ: Σε απόγνωση οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στον εργολάβο καθαριότητας, με βαριές
ευθύνες της δημοτικής αρχής.

Οι εργαζόμενοι στην εργολαβική εταιρεία καθαριότητας του Δήμου για πάνω από 1,5 χρόνο αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Έγιναν κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Aσχολήθηκε η οικονομική επιτροπή και το δημοτικό συμβούλιο, αλλά πάντα δίνοντας πίστωση χρόνου στην εταιρεία, παραβλέποντας τις προτάσεις της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ.
Ξέρετε επίσης ότι εξ αιτίας των καθυστερήσεων στο διαγωνισμό για τη νέα σύμβαση (την οποία βεβαίως καταψηφίσαμε) δώσατε παράταση στην παλιά. Όμως, και εδώ η δημοτική αρχή έχει τεράστιες ευθύνες, ενώ ήξερε πως και η παράταση είναι υποχρεωτικό να περάσει από προσυμβατικό έλεγχο του ελεγκτικού συνεδρίου, αγνόησε την υποχρέωσή της αυτή, για ανεξήγητους λόγους. Έτσι από τον Ιούλιο και μετά απορρίπτονται τα εντάλματα πληρωμής για την παράταση, που διαρκεί 7 μήνες τώρα, με αποτέλεσμα και οι μισθοί των εργαζομένων να καθυστερούν αντίστοιχα. Η δημοτική αρχή ρίχνει τις ευθύνες στο ελεγκτικό, ενώ στην πραγματικότητα η ίδια αγνόησε τις υποχρεώσεις της.
Σύμφωνα με την πάγια πρακτική, δήμος και εργολαβική εταιρεία θα καταφύγουν σε ένα δικαστήριο για να βγεί από εκεί διαταγή πληρωμής, παροπλίζοντας το ελεγκτικό.
Τα δεδουλευμένα γίνονται ιδιαίτερα επισφαλή και αν καταβληθούν, αυτό δεν πρόκειται να γίνει πριν από τις χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες.

Επειδή αδυνατούμε να ερμηνεύσουμε τους χειρισμούς αυτούς ζητούμε σαφείς εξηγήσεις και για την αποφυγή του προσυμβατικού ελέγχου της παράτασης αλλά και ανάληψη των ευθυνών για τις συνέπειες, αυτών των χειρισμών, σε βάρος των εργαζομένων.
Αλλά οι ευθύνες της δημοτικής αρχής δεν τελειώνουν εδώ..
Ενώ από πέρυσι, η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ την καλεί να εφαρμόσει το άρθρο 33 του ΠΔ 28/1980, για ανεξήγητους και πάλι λόγους, αρνείται να το κάνει.
Η διάταξη αυτή (επισυνάπτεται) προβλέπει ότι αν ο εργολάβος του δήμου δεν πληρώνει τους εργαζόμενους έγκαιρα, ο προϊστάμενος της δημοτικής υπηρεσίας, αφού βεβαιωθεί για την ακρίβεια των καταγγελιών, συντάσσει καταστάσεις για την πληρωμή τους, σε βάρος την επόμενης πληρωμής του εργολάβου. Η διαδικασία αυτή, κατά τη ρητή πρόβλεψη του νόμου, είναι υποχρεωτική και δεν χρειάζεται ούτε καν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Επομένως η άρνηση υλοποίησής της, είναι παράβαση καθήκοντος και κατάφορη παραβίαση του νόμου. Υπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τις άνομες επιδιώξεις του εργολάβου και στερεί το δουλεμένο λιγοστό ψωμί απ’ το τραπέζι των εργαζόμενων και των παιδιών τους. Η δημοτική αρχή με δογματικό φανατισμό υπερασπίζεται την νομιμότητα, αλλά όταν αυτή είναι εργαλείο στην εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων και στο τσάκισμα των λαϊκών αναγκών. Την παραβιάζει όμως ωμά όταν πρόκειται για τις ελάχιστες από εργατικές λαϊκές κατακτήσεις, που έμειναν θεσμοθετημένες. Είναι κι αυτός ένας τρόπος να δείχνεις με ποιόν είσαι και εναντίον τίνος.
Αλλά ακόμη και σήμερα, που με αποκλειστική ευθύνη σας, έχετε οδηγήσει τους εργαζόμενους σε απόγνωση, συνεχίζετε την ίδια τακτική. Υπηρετείτε τις επιδιώξεις της εργολαβικής εταιρείας, που και τα δεδουλευμένα επιβουλεύεται και τους εργαζόμενους, που δεν αποδέχονται το εργασιακό Νταχάου, θέλει να εξωθεί σε παραίτηση. Να μένουν οι ευάλωτοι, οι ραγιάδες.
Πριν λίγες μέρες προχώρησαν σε στάση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα για να μπορούν να ζήσουν. Όμως ο αντιδήμαρχος καθαριότητας μαζί με υπηρεσιακό παράγοντα, αντί να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες, αντί να εφαρμόσουν το νόμο, αντί να διασφαλίσουν τουλάχιστον ένα μέρος από τα δεδουλευμένα από την διαπιστωμένη κακοπιστία του εργολάβου (όλα έτσι που τα μούσκεψαν δεν μπορούν να τα διασφαλίσουν), πίεζαν τους εργαζόμενους, με διάφορες δικαιολογίες να συνεχίσουν να δουλεύουν απλήρωτοι.
Δηλώνουμε εξοργισμένοι με τη στάση αυτή. Με αυτή την αναλγησία μπορούν να λειτουργούν στο σπίτι τους αλλά δεν έχουν αυτό το δικαίωμα εκπροσωπώντας το Δήμο και τους δημότες του.
Τουλάχιστον τώρα θα έπρεπε να κινηθούν με βάση το νόμο, αν όχι για την άμεση πληρωμή, τουλάχιστον για την διασφάλιση, με εγγύηση του δήμου, ενός μέρους από τα δεδουλευμένα.
Λέμε ένα μέρος γιατί το επίμαχο άρθρο 33, ορίζει ότι τα δεδουλευμένα πρέπει να ζητηθούν «εντός καταληκτικής προθεσμίας 3 μηνών». Τα παλιότερα δηλαδή δεν μπορούν να διασφαλιστούν με αυτή τη διαδικασία και άρα η δημοτική αρχή είναι ήδη υπόλογη γι’ αυτό.
Είναι επίσης φανερό, ότι όπως περιέπλεξε τα πράγματα, το ελεγκτικό είναι απίθανο να εγκρίνει τα εντάλματα πληρωμής των εργαζομένων σε βάρος της πληρωμής της εργολαβικής εταιρείας, αφού ήδη την έχει απορρίψει. Άρα με αυτή τη διαδικασία δεν διασφαλίζεται η άμεση πληρωμή (πάλι έκθετη η δημ. Αρχή) αλλά μετά τα δικαστήρια.
Η δημοτική αρχή ελπίζει πως με την υπογραφή της νέας σύμβασης, θα κουκουλώσει τα προβλήματα και τις ευθύνες της, αφήνοντας τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στον αέρα.
Αρνούμαστε αυτή τη λογική και ζητούμε:
1 Να ενεργοποιηθεί άμεσα το άρθρο 33 του ΠΔ 28/1980 τουλάχιστον για να διασφαλιστούν όσα από τα μέχρι σήμερα δεδουλευμένα των εργαζομένων είναι δυνατόν και να αποτελεί πάγια τακτική της υπηρεσίας σε κάθε μελλοντική διαφορά και για οποιονδήποτε εργολάβο.
2 Να δοθούν εξηγήσεις για την παράληψη του προσυμβατικού ελέγχου της παράτασης και να αναληφθούν οι ευθύνες απέναντι στους εργαζόμενους.
3 Να βρει τρόπο η δημοτική αρχή, ώστε οι εργαζόμενοι να πάρουν εντός του Φεβρουαρίου ένα τουλάχιστον μηνιάτικο. Να διασφαλιστεί αυτό και για το επόμενο διάστημα ανεξάρτητα από την υπογραφή της νέας σύμβασης.
4 Να βρει επίσης τρόπο ώστε να διασφαλιστούν τα πρό τριμήνου δεδουλευμένα.
Το πώς να το βρουν αυτοί που έχουν την ευθύνη των παραπάνω χειρισμών.