Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΩΝ ΔΗΜΑΙΡΕΣΙΩΝ

Εν όψει της εκλογής του Προεδρείου, της Οικονομικής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής στο Δήμο Ρεθύμνης την Κυριακή 6/1/2013, η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ επικοινώνησε (από τις 31/12) με τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και πρότεινε την συνεννόηση μεταξύ τους με σκοπό την αναλογική εκπροσώπηση με βάση τον συσχετισμό των δυνάμεων, στα όργανα αυτά.
Όπως είναι γνωστό οι δημαιρεσίες γίνονται με βάση την απαράδεκτη εγκύκλιο 41 ΑΠ 71351/2010 του υπουργείου εσωτερικών. Το απαράδεκτο συνίσταται στο γεγονός ότι ουσιαστικά καταργεί την αυτοτέλεια των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, με κύριο σκοπό τον αποκλεισμό από τις επιτροπές της ριζικής και συνολικής αντίθεσης προς την εφαρμοζόμενη πολιτική, που εκφράζει η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ. Ενώ επιτρέπει, και καλώς, σε μεμονωμένους συμβούλους της πλειοψηφίας να θέσουν υποψηφιότητα για τις επιτροπές, με αυθαίρετες ερμηνείες του νόμου που οι ίδιοι ψήφισαν (3852/2010), αναιρεί αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα από παρατάξεις της μειοψηφίας αν δεν έχουν την έγκριση των άλλων παρατάξεων. Αναιρεί δηλαδή το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.
Στις δημαιρεσίες του 2011 η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ αρνήθηκε να νομιμοποιήσει με τη συμμετοχή της αυτή τη διαδικασία και επιβεβαιώθηκε πλήρως με τους αποκλεισμούς που ακολούθησαν.
Για να μην επαναληφθούν τα ίδια θεωρούμε πολιτικά επιβεβλημένη την διαπαραταξιακή συνεννόηση, με σεβασμό στην αυτοτέλεια και φυσιογνωμία κάθε παράταξης, ώστε να καταστεί δυνατή η αναλογική, με βάση το συσχετισμό των δυνάμεων έκφραση όλων στις βασικές επιτροπές του δημοτικού συμβουλίου, χωρίς αποκλεισμούς. Αυτή για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ είναι θέση αρχής και την εφαρμόζει ανεξάρτητα από τους εκάστοτε συσχετισμούς. Η άρνησή της υποδηλώνει διάθεση εκμετάλλευσης της εγκυκλίου για επιβολή αποκλεισμών και τη διευκόλυνση της αντιλαϊκής επέλασης και μέσω του δήμου, που μέσα στο 2013 θα κορυφωθεί.
Την πρόσκληση που απευθύναμε άλλες μεν παρατάξεις την αποδέχτηκαν και άλλες την συζητούν.
Προς αποφυγή παρερμηνειών, κάνουμε σαφές ότι η παρέμβασή μας είναι παντελώς άσχετη με λογικές διαμοιρασμού καρεκλών και τίτλων. Γι’ αυτό εξ άλλου, ακόμη κι αν προταθούμε, θα αρνηθούμε θέσεις όπως του αντιπροέδρου ή του γραμματέα του ΔΣ, που δεν έχουν καμία απολύτως αρμοδιότητα. Δηλώνουμε μάλιστα εκ των προτέρων ότι για τις συγκεκριμένες θέσεις θα ψηφίσουμε λευκό και καταγγέλλουμε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, που θεσμοθετούν θέσεις και «αξιώματα» καθαρά διακοσμητικά.
Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τις Οικονομική και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Διεκδικούμε με αποφασιστικότητα τις όποιες θέσεις μας αναλογούν σε αυτές για να βάζουμε εμπόδια στην, μέσω του δήμου, λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, στην υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αναγκών, στο τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, στις προσοδοφόρες «ασίστ», που όλο και πιο συχνά προσφέρει ο Δήμος στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Για να συνειδητοποιείται όλο και ευρύτερα η ρεαλιστική δυνατότητα και ανάγκη του άλλου δρόμου ανάπτυξης με άξονα τις λαϊκές ανάγκες, κόντρα στην καπιταλιστική συσσώρευση ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία.
Αυτή η στρατηγική αντίθεση με τις στοχεύσεις της ευρωενωσιακής δημοτικής πολιτικής και του Καλλικράτη, είναι που ξεχωρίζει την παρέμβαση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ από όλες τις παρατάξεις της δημοτικής αντιπολίτευσης, που συμφωνώντας στη στρατηγική, έστω με κάποιες επιμέρους τακτικές διαφοροποιήσεις από την δημοτική ή την κυβερνητική πολιτική, γίνονται όχι μόνο ανεπαρκείς αλλά επιζήμιοι για τα λαϊκά συμφέροντα.
Ανεξάρτητα από την όποια εξέλιξη στις δημαιρεσίες η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση, τονίζοντας πως απαραίτητος όρος για να αναχαιτιστεί η και μέσω του Δήμου αντιλαϊκή βαρβαρότητα είναι η χειραφετημένη από την κυρίαρχη ταξική πολιτική, οργανωμένη λαϊκή διεκδικητική παρέμβαση.