Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

14 2 2024 ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ

 Από τον Απρίλιο του 2023 με δική μας απουσία από το ΔΣ είχε ΟΜΟΦΩΝΑ από όλους τους άλλους συμβούλους και παρατάξεις ψηφιστεί ένας κανονισμός και είχε συγκροτηθεί μιά επιτροπή που στην πράξη έβαζε περιορισμούς και κόφτες στην πρόσβαση των παιδιών με τέτοιες διαταραχές στους παιδικούς. 

Έλεγε ανάμεσα στα άλλα 

"Η Ειδική Επιτροπή για την οριστική έγκριση του αιτήματος, λαμβάνει υπόψη τη δυνατότητα φιλοξενίας και ένταξης του παιδιού" 

"Επίσης, η επιτροπή μπορεί να προτείνει το Σταθμό που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του παιδιού ή το Β.Σ.Ο.Φ και συντάσσει τεκμηριωμένη έκθεση για όλα τα παραπάνω,  η οποία εγκρίνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνης."

"9.5. Σε κάθε παιδικό σταθμό μπορεί να ενταχθεί ένα παιδί με αναπηρία. Οι ώρες φιλοξενίας και παρακολούθησης του εκπαιδευτικού προγράμματος ορίζονται κατά περίπτωση από την Ειδική Επιτροπή Επιλογής φιλοξενούμενων παιδιών με Αναπηρία ή Αναπτυξιακές Διαταραχές "

«6.1 Στα Κ.Δ.Α.Π. δεν γίνονται δεκτά παιδιά με αναπηρία ή αναπτυξιακές διαταραχές χαμηλής λειτουργικότητας."

6.2          Στα Κ.Δ.Α.Π. γίνονται δεκτά παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές υψηλής λειτουργικότητας και εφόσον έχουν τη δυνατότητα ένταξης σε κοινό πλαίσιο λειτουργίας Κ.Δ.Α.Π. (τυπικής ανάπτυξης)

6.5          Σε κάθε Κ.Δ.Α.Π. μπορεί να ενταχθεί ένα (1) παιδί με αναπτυξιακές διαταραχές υψηλής λειτουργικότητας

Πέραν τούτων είχαμε και συγκεκριμένη καταγγελία γονιού που είχε εξαναγκαστεί να πάρει το παιδί του από τον παιδικό, είχε προσφύγει στον συνήγορο του πολίτη, είχε δικαιωθεί αλλά ο Δήμος αρνούνταν να συμμορφωθεί. Εκμεταλλευονταν μάλιστα το γεγονός οτι η οικογένεια για ευνόητους λόγους δεν μπορούσε δημόσια να καταγγείλει το γεγονός. 

Με αφορμή την ανάγκη αλλαγών στην σύνθεση της επιτροπής το θέμα ξαναήρθε στο ΔΣ. Κάναμε επίμονες προσπάθειες να διαβουλευτούμε για να αλλάξει αυτό το καθεστώς. Δυστυχώς ήταν αμετάπιστοι. 

Δύο μέρες λοιπόν πριν την συνεδρίαση δώσαμε στην δημοσιότητα την ανακοίνωση που ακολουθεί και ταυτόχρονα στείλαμε σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους την παρέμβαση του συνήγορου του πολίτη. 

Η ανακοίνωση μας ήταν η παρακάτω: 




ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ ΑΝΤΙΕΠΙΣΗΜΟΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΣ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΜΕΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ

 

Όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφωνούν πως στις μέρες μας, οι  ανάγκες φιλοξενίας και διαχείρισης παιδιών με αναπτυξιακές διαταραχές, αυξάνονται ανησυχητικά. Είναι επίσης επιστημονικά αποδεδειγμένο πως τα παιδιά με δυσχέρειες στο λόγο, την επικοινωνία και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων κοινωνικής αλληλεπίδρασης, πρέπει έγκαιρα και στοχευμένα να υποστηρίζονται ,ώστε να αναπτύξουν τις δυνατότητες τους, να γίνουν ανεξάρτητοι, να ενταχθούν ισότιμα στην κοινωνία. Το καλύτερο «φάρμακο» γι’ αυτά (πλην λίγων εξαιρέσεων) είναι η συμπερίληψη. Η αλληλεπίδρασή τους δηλαδή με τα άλλα παιδιά παρακολουθώντας το τυπικό τμήμα του βρεφονηπιακού και του ΚΔΑΠ σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών. Είναι ρητή εντολή και του νόμου και των διεθνών συμβάσεων για τα δικαιώματα των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Ο εγκλεισμός στο σπίτι, η απομόνωση, ο στιγματισμός είναι η χαριστική βολή για τα παιδιά αυτά.

Κι όμως ο δήμος Ρεθύμνου και η κοινωνική του υπηρεσία κάνει αυτήν ακριβώς την επιλογή. Της χαριστικής βολής. Κάτω από την πίεση της κρατικής υποχρηματοδότησης, της έλλειψης προσωπικού, υποδομών, τα 25άρια τμήματα, την πίεση που υφίσταται το προσωπικό, σε απόλυτη αντίφαση με τα παραπάνω, εφαρμόζει μεθόδους αποκλεισμού των παιδιών ΑΜΕΑ από τους παιδικούς και τα ΚΔΑΠ. 

Από πέρυσι έχει συγκροτήσει μια επιτροπή, που της έδωσαν την αρμοδιότητα  να αποφασίζει για την «οριστική έγκριση του αιτήματος» φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία και ή αναπτυξιακές διαταραχές και ανάλογα να εισηγείται στο ΔΣ.  Έβαλαν μάλιστα στον εσωτερικό κανονισμό τον απαράδεκτο όρο ότι σε κάθε παιδικό σταθμό «μπορεί να ενταχθεί ένα μόνο παιδί με αναπηρία»!!! Έτυχε να απουσιάζουμε τότε από το ΔΣ αλλιώς από τότε θα είχαμε αντιδράσει αποφασιστικά. 

Στην πρώτη κιόλας συνεδρίασή της η επιτροπή περιόρισε αυθαίρετα και παρά τις αντίθετες υποδείξεις των ειδικών, το ωράριο φιλοξενίας δύο παιδιών με ειδικές ανάγκες, αναγκάζοντας τους γονείς να τα κλείσουν στο σπίτι επιδεινώνοντας την κατάστασή τους. Αγνόησαν πλήρως τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των γονέων, παροτρύνοντάς τους προκλητικά «να προσφύγουν νομικά». Η μία οικογένεια προσέφυγε στο συνήγορο του πολίτη, που αφού άκουσε τους ισχυρισμούς του δήμου έστειλε μια  έκθεση-καταπέλτη (επισυνάπτεται) για τη στάση του Δήμου. Παρ’ όλ’ αυτά ο Δήμος την αγνόησε πλήρως. 

Και σα να μην έφτανε αυτό ετοιμάζεται να επαναλάβει τα ίδια και για την φετινή χρονιά. Φέρνει στο ΔΣ την ανανέωση της σύνθεσης της επιτροπής, με τις ίδιες ακριβώς αρμοδιότητες. Αυθαίρετα θα παρακάμπτει την επιστημονική γνωμάτευση των ειδικών και θα αποφασίζει αν, πότε και για πόσο ένα ΑμεΑ  νήπιο, χωράει στα οικονομικά μεγέθη του δημοτικού προϋπολογισμού!!! Διατηρείται ο ανήκουστος περιορισμός «ένα μόνο παιδί ΑΜΕΑ σε κάθε σταθμό».  

Από την πρώτη στιγμή οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης προσπαθήσαμε να παρέμβουμε για να επανεξεταστεί η εισήγηση πριν έρθει καν στο ΔΣ. Δεν μας ενδιέφερε να δημιουργήσουμε εντυπώσεις. Το πρόβλημα θέλαμε και θέλουμε να λυθεί σε όφελος των ευάλωτων παιδιών και των αναγνωρισμένων δικαιωμάτων τους. Αν και ήταν να συζητηθεί στο προηγούμενο ΔΣ καταφέραμε την τελευταία στιγμή να αποσυρθεί για να επανεξεταστεί.  

Αμέσως μετά κάναμε συνάντηση με κλιμάκιο της Κοινωνικής Υπηρεσίας και την αντιδήμαρχο. Μετά από πολύωρη συζήτηση φάνηκε να καταλήγουμε σε χρήσιμα συμπεράσματα και εποικοδομητικές λύσεις, που σέβονται πλήρως τα δικαιώματα των παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Συμφωνήσαμε:

1 Να υπάρξει επικοινωνία με όλους τους παιδίατρους της πόλης ώστε να εξασφαλιστεί η αναλυτική παιδιατρική αξιολόγηση των νηπίων όσον αφορά υποψία για αναπτυξιακή διαταραχή.

2 Τα δικαιολογητικά για την φιλοξενία των παιδιών να αρχίσουν να συγκεντρώνονται ένα μήνα νωρίτερα ώστε να υπάρχει χρόνος για να παραπεμφθεί το νήπιο στον ειδικό γιατρό (παιδοψυχίατρο ή αναπτυξιολόγο) για διάγνωση και να εξασφαλίζεται έτσι  η ανάγκη τυχόν ειδικής στήριξης με voucher ΑΜΕΑ από την ΕΕΤΑΑ.

3 Η επιτροπή να παραμείνει αλλά ως καθαρά επιστημονική και συμβουλευτική για την στήριξη του παιδιού, της οικογένειας, την επικοινωνία με τους ειδικούς που παρακολουθούν το κάθε παιδί με ειδικές ανάγκες. Αυστηρή τήρηση του νόμου που προβλέπει ότι μόνο οι ειδικοί γιατροί αποφασίζουν για την φιλοξενία των παιδιών.

4 Μόνο αν οι γονείς αρνηθούν να συνεργαστούν, αρνηθούν, παρά τις ενδείξεις, να απευθυνθούν στους ειδικούς, αρνηθούν να κάνουν την ανάλογη αίτηση στην ΕΕΤΑΑ τότε αναλαμβάνουν ακέραια την ευθύνη καθώς βεβαίως ο δήμος, με αυτούς τους όρους, δεν μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες που έχει ανάγκη το παιδί.

5 Για την τρέχουσα περίοδο, που τα παραπάνω δεν προλαβαίνουν να εφαρμοστούν είναι αδιανόητο  να την πληρώσουν τα παιδιά. Αν και εφόσον υπάρξει ανάγκη θα πρέπει ο δήμος να αναλάβει το κόστος ιδιαίτερης φροντίδας τους.

Παρ’ όλα αυτά προς μεγάλη μας έκπληξη και απογοήτευση  όλη αυτή η δουλειά πήγε περίπατο. Η εισήγηση που έρχεται στο ΔΣ την Τετάρτη 14/2 είναι ίδια ακριβώς με την αρχική χωρίς να έχει αλλάξει ούτε ένα κόμμα. Επιμένει στην απαράδεκτη αντιεπιστημονική και παραβατική λογική του αποκλεισμού των παιδιών με ειδικές ανάγκες από τους  παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Μια λογική που μας επιστρέφει δυστυχώς σε λογικές γκετοποίησης και στιγματισμού, που προσβάλει ανεπανόρθωτα τον πολιτισμό και την ανθρωπιά μας. Εκθέτει το Δήμο μας στο πανελλήνιο και διεθνώς. 

Θεωρούμε χρέος μας να ενημερώσουμε την επιστημονική κοινότητα, τους συλλόγους των ΑΜΕΑ όλους τους φορείς και τους πολίτες με κάθε τρόπο να εμποδίσουν αυτή την, θέλουμε να πιστεύουμε, επιπόλαιη απόφαση. Η συνεδρίαση του ΔΣ είναι την Τετάρτη 14/2 στις 3μμ και είναι δημόσια. Ζητούμε από τον Πρόεδρο να δώσει ικανό χρόνο στους ενδιαφερόμενους συμπολίτες μας, για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα να τοποθετηθούν.

Μανούσος Μανουσογιάννης

Ιωάννα Δακανάλη

Δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

 Στις 13/2 παραμονή του ΔΣ δεχθήκαμε ένα απίστευτο κατεβατό ύβρεων και χαρακτηρισμών από τους πολιτικούς προϊστάμενους του δήμου και της κοινωνικής υπηρεσίας. Η υποκρισία τους δεν είχε όριο. Μας κατηγορούσαν για ανθρωποφαγία γιατί με εντολή (όχι απλώς άδεια) της οικογένειας που είχε αδικηθεί κοινοποιήσαμε την παρέμβαση του συνήγορου του πολίτη κάτι που δεν μπορούσε να κάνει η οικογένεια και αδίστακτα εκμεταλλευονταν οι εξουσιάζοντες. Ισχυρίζονταν μάλιστα ακόμη πιό αδίστακτα πως τάχατες η 2η παρέμβαση του συνήγορου δικαίωνε τον δήμο. Εξοργισμένη από τα ψέματα αυτά η οικογένεια μας ζήτησε να κοινοποιήσουμε και την 2η επιστολή που βεβαίως αποκάλυπτε το αδίστακτο ψέμα και βεβαίως το κάναμε.  

 Πρίν λοιπόν ξεκινήσει το ΔΣ η Δημοτική Αρχή βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο. Γι' αυτό και έκανε μιά πολύ προσεκτική εισήγηση που ορκίζονταν οτι δεν θέλει να αποκλείσει κανένα παιδί κλπ. 

"Εν κινήσει" λοιπόν αναπροσαρμόστηκε και η δική μας τακτική εκτιμώντας οτι το ζήτημα δεν είναι να "πάρουμε το αίμα μας πίσω" απαντώντας στους χαρακτηρισμούς που είχαμε δεχθεί αλλά αξιοποιώντας τον στιγμιαίο έστω συσχετισμό και την πανηγυρική μας δικαίωση να επιβάλουμε λύση προς όφελος των παιδιών και των λαϊκών οικογενειών. 



Η δήλωση των δημοτικών μας συμβούλων την επομένη 15/2 εξηγούσε τι έγινε στο ΔΣ σχετικά με το μείζον θέμα αυτό, που ήταν μιά πρώτη κατάκτηση για τα δικαιώματα των παιδιών με αναπτυξιακές δυσλειτουργίες και των οικογενειών τους.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

Η Λαϊκή Συσπείρωση τις προηγούμενες μέρες έφερε στην επιφάνεια το μείζον θέμα της διαχείρισης των παιδιών με αναπτυξιακές δυσλειτουργίας στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου. Έγινε κατανοητό ότι η κοινωνικοποίηση, η αλληλεπίδραση, η συμπερίληψη στα τυπικά τμήματα των δομών του δήμου σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών είναι το αποκλειστικό «φάρμακο» για αυτά τα παιδιά και αναπόδραστη υποχρέωση του κράτους και του Δήμου.

Στην χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ και ύστερα από τις εντάσεις που προηγήθηκαν, φάνηκε η διάθεση από όλες τις παρατάξεις αυτές τις αρχές να υιοθετήσουμε και ως δήμος και με αυτό το πρίσμα να διαχειριστούμε τα προβλήματα που υπάρχουν.

Η βούληση αυτή προφανώς δεν ήταν δυνατόν να αποτυπωθεί, εν μέσω της συνεδρίασης, με συγκεκριμένες τροποποιήσεις στον εσωτερικό κανονισμό και στις αρμοδιότητες της επιτροπής που έχει από πέρυσι συσταθεί για τα θέματα αυτά.

Για τον λόγο αυτό καταθέσαμε την πρόταση, που απ’ ότι φάνηκε ήταν και πρόταση του δημάρχου, να συγκροτηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα επανεξετάσει με τις παραπάνω αρχές τον εσωτερικό κανονισμό και τις αρμοδιότητες της επιτροπής.

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την απόφαση αυτή, που δεν έλυσε αλλά ανοίγει τον δρόμο σε θεσμικό τουλάχιστον επίπεδο να αντιμετωπιστούν προβλήματα που είχαν προκύψει στο παρελθόν. Όλοι βέβαια πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας και κυρίως οι συμπολίτες μας, οι οργανώσεις των γονιών, των συμπολιτών μας με ειδικές ανάγκες, ότι ταυτόχρονα πρέπει να αγωνιστούμε για την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων για να εφαρμοστούν στην πράξη οι κανόνες αυτοί.

Η Λαϊκή Συσπείρωση θα συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις η εν λόγω επιτροπή με τον καλύτερο τρόπο να επιτελέσει τον παραπάνω σκοπό.

Θα έχει μεγάλη αξία οι λαϊκές οργανώσεις, οι επιστημονικοί φορείς που έχουν σχέση με το θέμα να αποστείλουν τις παρατηρήσεις-προτάσεις τους στον πρόεδρο του ΔΣ (που θα συγκαλεί την επιτροπή).

Σημειώνουμε ότι στον δημόσιο διάλογο που προηγήθηκε δεχθήκαμε εξαιρετικά βαρείς και ατυχέστατους χαρακτηρισμούς. Είχαμε την πρόθεση να τους απαντήσουμε δεόντως. Το αποφεύγουμε για να μην επανέλθουμε σε ένα πόλεμο χαρακωμάτων. Διευκρινίζουμε μόνο ότι η κοινοποίηση των εγγράφων που κάναμε έγινε μετά από αίτημα (όχι απλώς άδεια) των άμεσα ενδιαφερομένων, που για ευνόητους λόγους δεν μπορούσαν οι ίδιοι να κάνουν.      

Ρέθυμνο 15/2/2024

 Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Μανούσος Μανουσογιάννης

Ιωάννα Δακανάλη