Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

4/11/2023 ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

 

Αγαπητοί φίλοι συναγωνιστές συναγωνίστριες σύντροφοι και συντρόφισσες.

Δεν θα ήμασταν άνθρωποι αν το πρώτο ζήτημά μας δεν ήταν να καταδικάσουμε τις κτηνωδίες, τις φρικαλεότητες που το κράτος δολοφόνος του Ισραήλ με την απροκάλυπτη στήριξη ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, διαπράττει τις μέρες αυτές σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Αν δεν καταδικάζαμε την απροκάλυπτη στήριξη της Ελληνικής κυβέρνησης με την ένοχη συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, των φασιστικών μορφωμάτων.

Παρά την άθλια προπαγάνδα των κατασκευασμένων fake news ο λαός 157 χρόνια από την ανατίναξη του Αρκαδίου, είμαστε στην ίδια πλευρά της ιστορίας. Με το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού να έχει το δικό του κράτος την δική του πατρίδα.

Καλούμε όλους τους φίλους τους συναγωνιστές να σηκώσουμε ακόμη πιο ψηλά την σημαία της αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό. Με φαντασία και πολύμορφες πρωτοβουλίες σε κάθε γειτονιά χώρο δουλειάς γειτονιά χωριό. Να συμμετέχουμε μαζικά στο μεγάλο παγκρήτιο συλλαλητήριο που καλούν οι φορείς των Χανίων την άλλη Κυριακή 12 Νοέμβρη. Να απαιτήσουμε να σταματήσει η εμπλοκή της πατρίδας μας. Να δημιουργηθεί εδώ και τώρα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατ. Ιερουσαλήμ.

Αγαπητοί συναγωνιστές και σύντροφοι

Μάθαμε μέσα στο καμίνι του πιο σκληρού αγώνα να βρίσκουμε το χρόνο να γλεντήσουμε, να γιορτάσουμε τις νίκες μικρές και μεγάλες και να συνεχίσουμε. Έτσι τόχε ο λαός μας έτσι το κρατάμε κι εμείς. 

Σήμερα λοιπόν γλεντούμε και γιορτάζουμε την μεγάλη επιτυχία που είχαμε στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. 32% αυξήθηκε το ποσοστό της Λαϊκής Συσπείρωσης στο σύνολο των 13 Περιφερειών. Επανεκλέξαμε στην Πάτρα τον Πελετίδη αλλά και μαζί του 4 ακόμη δημάρχους της Λαϊκής Συσπείρωσης. Στο Ρέθυμνο από 2,8% φτάσαμε στο 7,4% από 731 στους 1739 ψήφους. Ο λαός μετά από πάρα πολλά χρόνια μας έδωσε 3 δημοτικούς συμβούλους άσχετα ότι τον 1 μας τον έκλεψε ο εκλογικός νόμος. Ανάλογα και στους άλλους δήμους. Το περιφερειακό μας ψηφοδέλτιο από 4,58% στο νομό έφτασε στο 6,65%

Τίποτα από αυτά δεν ήταν δεδομένο όταν ξεκινούσαμε. Είχαμε να αναμετρηθούμε με τα νέα νομοθετικά εμπόδια που κινδύνευαν να μην μας επιτρέψουν ούτε καν την συγκρότηση ψηφοδέλτιου.  Είχαμε απέναντι ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, το πολιτικό τους προσωπικό, τους μηχανισμούς ενημέρωσης, ενσωμάτωσης, εξαγοράς.

Δίναμε όμως έναν αγώνα τίμιο και δίκαιο για τις ανάγκες των πολλών κι όχι τα κέρδη των λίγων. Κι αυτός ο αγώνας είτε αφορά τους δήμους είτε τις άλλες ανάγκες του λαού μας φαίνεται πως ωριμάζει στη συνείδηση του λαού μας πως πρέπει να δυναμώσει, να ριζώσει και να απλώσει παντού. Είναι η μόνη ελπίδα στη σαπίλα που μας περιβάλει.

Τα αποτελέσματα αυτά έδειξαν, λίγους μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, εκτιμά η ανακοίνωση του ΚΚΕ, ότι σταθεροποιείται και ενισχύεται το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, απεγκλωβίζονται λαϊκές δυνάμεις από τα αστικά κόμματα, ανεβαίνει το κύρος και η μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Δεν πετάμε στα σύννεφα. Όμως αυτό το ρεύμα την επόμενη περίοδο θα παίξει πολύ σοβαρό ρόλο ώστε να ενισχύεται η μαχητική αντίσταση, οι αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και στα μέτρα που ήδη έρχονται. Είναι ο μοναδικός φάρος ελπίδας για τον λαό μας σε ένα ξαναλέμε συνολικά αρνητικό συσχετισμό.

 Σ’ αυτό το αποτέλεσμα όλοι ανεξαιρέτως οι υποψήφιοι, οι δεκάδες φίλοι και συναγωνιστές που μας βοήθησαν,  όλοι είχαμε την δική μας συμβολή. Όλοι έχουμε δικαίωμα να νιώθουμε ικανοποίηση και υπερηφάνεια για αυτή μας την συμβολή.

Οφείλουμε όμως να ξεχωρίσουμε ένα παράγοντα που είχε ρόλο καθοριστικό.

Ήταν η απόφαση πολλών φίλων και συναγωνιστών από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, συλλογικότητες κλπ  με διαφορετικές απόψεις σε επιμέρους ζητήματα να ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας και να συμπορευτούν με την Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ. Αντιλαμβανόμαστε αγαπητοί συναγωνιστές πως δεν σας ήταν εύκολη αυτή η απόφαση. Παρ’ όλο που δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Αφού δώσαμε κοινούς αγώνες την προηγούμενη περίοδο, δοκιμαστήκαμε ο ένας δίπλα στον άλλο. Διαπιστώσαμε μέσα στην ίδια τη ζωή ότι είμαστε όλοι στην ίδια μεριά του ποταμού κι ας έχουμε διαφορετικές πολιτικές διαδρομές και εμπειρίες. Αυτή η συμπόρευση μέσα στο κίνημα, μας έδινε την σιγουριά ότι δεν πάμε για μια ευκαιριακή προεκλογική συγκόλληση, που μετεκλογικά θα διαλυθεί στα εξ ών συνετέθη. Τέτοιες προσφορές είχαμε από την άλλη μεριά του ποταμού. Τις προσπεράσαμε. Δεν θέλουμε να σπέρνουμε σύγχυση στο λαό. Να ακυρώνουμε το μήνυμά μας.

Η ωριμότητα η ανιδιοτέλεια όλων μας ακύρωσε στην πράξη τα ζιζάνια που πήγαν να σπείρουν ανάμεσά μας διάφοροι ψιθυριστές.

Τα λέμε αυτά γιατί σήμερα νιώθουμε ακόμη πιο κοντά ο ένας στον άλλο αλλά και γιατί θέλουμε και πρέπει να μας ακούσουν πολλοί ακόμη τίμιοι αγωνιστές που ακόμη σκέφτονται το κάλεσμά μας. Είναι όμως ανάγκη να ακολουθήσουν το παράδειγμά σας το παράδειγμα όλων μας. Πρέπει όλοι μαζί να δώσουμε ξανά κουράγιο ελπίδα προοπτική σε τούτο το λαό. Είναι χρέος μας που θα νιώθουμε περήφανοι αν το εκπληρώσουμε.

Δώσαμε την μάχη των τοπικών εκλογών ως μια κατ’ εξοχήν πολιτική μάχη σε αντίθεση με όλους τους άλλους που καλλιεργούσαν την αντίληψη πως είναι μάχη «τοπική» «αυτοδιοικητική» άσχετη δήθεν με την γενική πολιτική. Τους βολεύει βλέπετε να διαχέουν τις ευθύνες από την κυβέρνηση στην περιφέρεια στον δήμο και τελικά στο πουθενά. Να κρύβουν τον ενεργό  ρόλο της τοπικής διοίκησης στην υλοποίηση όλης της αντιλαϊκής πολιτικής.

 Εμείς τονίσαμε ότι κριτήριο ψήφου αποτελεί το σύνολο των λαϊκών προβλημάτων από την ακρίβεια τους αντεργατικούς νόμους, την διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας, την πολιτική κόστους οφέλους που αφήνει ανυπεράσπιστο το λαό μας στις φυσικές καταστροφές. Ότι στη πραγματική ζωή τα προβλήματα και οι ανάγκες των ανθρώπων δεν χωρίζονται σε τοπικά και γενικά.

Ταυτόχρονα βέβαια εξηγούσαμε πως οι δήμοι με οι περιφέρειες αυτή ακριβώς την πολιτική υλοποιούν και εξειδικεύουν και γι’ αυτό και τοπικά χειροτερεύει ραγδαία η ζωή των πολλών.

Ενώ αυτοί ένοχα τον αποσιωπούν εμείς εξηγήσαμε τον ρόλο των δήμων ως τμήμα του ενιαίου αντιλαϊκού κράτους, που είναι κλειδί για την στάση του κάθε ενός.  Ένα ρόλο που με τον Καποδίστρια, τον Καλλικράτη, τον Κλεισθένη  όλες οι κυβερνήσεις τους θωράκισαν για να εξειδικεύουν την αντιλαϊκή πολιτική σε τοπικό επίπεδο. Να υπηρετούν με κάθε τρόπο την κερδοφορία αλλά και τους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών συμφερόντων, να μετατρέπονται σε νέο φορομπηχτικό μηχανισμό, να έχουν ειδικό ρόλο στην διάλυση, την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση όλων των κοινωνικών δομών και αναγκών από την παιδεία και την προσχολική αγωγή, την προστασία των παιδιών, τις ευάλωτες ομάδες, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό.

Όπλο μας ήταν η δουλειά που όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε κάνει στο Δήμο, στο φως των συλλογικών κεντρικών επεξεργασιών του ΚΚΕ (χωρίς αυτές πιστέψτε με στα τυφλά θα βαδίζαμε). Αυτή η δουλειά μας έδινε πλούσιο υλικό και χειροπιαστά παραδείγματα να αποκαλύπτουμε την πολιτική που ακολουθούν. Να δείχνουμε ότι έχουν ένα δήμο για τα κέρδη των λίγων που είναι σε ευθεία αντίθεση με τια ανάγκες των πολλών.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Οι εκλογές τέλειωσαν αλλά η πολιτική που τσακίζει το λαό για τα κέρδη των λίγων συνεχίζει να ξεδιπλώνεται ασταμάτητα.

Σ’ αυτό το δρόμο συνεχίζει μαθημένη κι απ’ το παρελθόν η δημοτική αρχή. Το επόμενο διάστημα θα φέρουν για συζήτηση νέες αυξήσεις των δημοτικών τελών και του νερού. Οι συμβάσεις που έχουν υπογράψει, οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει δεν τους αφήνουν άλλη επιλογή. Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνει αφορμή για να εκδηλωθούν όσο γίνεται πιο έντονα οι λαϊκές αντιδράσεις.

Αν και επίσημα οι νέες δημοτικές αρχές αναλαμβάνουν απ’ τον Γενάρη η ΔΟ μας με την Ιωάννα Δακανάλη, τον Βαλάντη Μανωλεσάκη, τον Γιάννη Βασιλάκη και τον υποφαινόμενο έχει ήδη ξεκινήσει να ετοιμάζεται. Όλοι είμαστε στη διάθεσή σας να συνεννοηθούμε, να προβάλλουμε, να οργανώσουμε μαζί με το κίνημα τις διεκδικήσεις για τις ανάγκες των πολλών.

Δεν περιοριζόμαστε όμως στους 4 τοίχους του δημαρχείου. Με την συμβολή όλων μας πρέπει να προετοιμαστεί μια νέα μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση για την δημόσια υγεία και το νοσοκομείο που λόγω της υποστελέχωσης μετατρέπεται σε σταθμό Α βοηθειών.

Τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης βάζουν ταφόπλακα σε χιλιάδες ήδη καταχρεωμένους επαγγελματίες ενώ αφήνουν στο απυρόβλητο τις φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, τους αναβαλόμενους φόρους των τραπεζών. Αναστάτωση υπάρχει ήδη και στους αγροτοκτηνοτρόφους για τις άθλιες περικοπές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Και βέβαια έχουμε το χρέος να σταθούμε δίπλα στα παιδιά στον δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης.

Πάμε λοιπόν σήμερα να το γλεντήσουμε γιατί το αξίζουμε. Να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας. Να επισφραγίσουμε και στο γλέντι τις συντροφικές μας σχέσεις για να είμαστε αυριο πιο δυνατοί, πιο μαχητικοί και αποφασιστικοί στους αγώνες που έχουμε μπροστά μας.