Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ







 ΣΤΗ ΧΛΙΔΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΝΑ ΨΑΞΕΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Η ΔΕΥΑΡ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΗΣΥΧΟ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ


Τα μέτρα που ανακοίνωσε το ΔΣ της ΔΕΥΑΡ για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας είναι άδικα και αντιλαϊκά. Στο πρόγραμμά τους είναι μετά τις εκλογές η μεγάλη αύξηση της τιμής του ήδη πανάκριβου νερού με έμφαση στα χωριά. Η λειψυδρία είναι μια καλή δικαιολογία για να την προετοιμάσουν και μάλιστα παντού. 

Το νερό είναι φυσικό κοινωνικό αγαθό απολύτως αναγκαίο για την ανθρώπινη ύπαρξη. Σε συνθήκες καύσωνα είναι απολύτως φυσικό οι ανάγκες να αυξάνουν. Με τη λογική της ΔΕΥΑΡ όσοι έχουν να πληρώνουν τα πρόστιμα και τα αυξημένα τιμολόγια θα ικανοποιούν απρόσκοπτα τις ανάγκες τους και ο φτωχός λαός με το ήδη ρημαγμένο εργατικό λαϊκό εισόδημα καταδικάζεται να ξεροσταλιάζει.

Παρά τις περιορισμένες φέτος χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις τα υδάτινα αποθέματα είναι ικανά να καλύψουν τις λαϊκές ανάγκες, τις ανάγκες της γεωργικής, κτηνοτροφικής και άλλης παραγωγής.

 Η βασική αιτία της ανεπάρκειας είναι η ραγδαία επέκταση καθώς και η υπερκατανάλωση και σπατάλη που γίνεται στις μεγάλες χλιδάτες ξενοδοχειακές μονάδες με τις τεράστιες και τις ατομικές πισίνες, τα στρέμματα γκαζόν, την αλόγιστη χρήση κλπ κλπ. Είναι η άναρχη καπιταλιστική ανάπτυξη που στο βωμό του κέρδους γράφει στα παλιά της τα παπούτσια την φέρουσα ικανότητα, την επάρκεια των φυσικών πόρων, τις ανάγκες του λαού και κάθε έννοια περιβαλλοντικής ισορροπίας. Εδώ πρέπει να προσανατολιστούν τα μέτρα της ΔΕΥΑΡ και όχι στις στοιχειώδεις ανάγκες του λαού που έτσι κι αλλιώς λόγω των πανάκριβων τιμολογίων αναγκάζεται να προσέχει την χρήση του νερού. Να προσανατολιστούν στο δίκτυο «σουρωτήρι» και στις τεράστιες ποσότητες νερού που ενώ χάνονται επιβαρύνουν τα τιμολόγια των δημοτών.

Την ώρα που τα πλημμυρικά φαινόμενα πληθαίνουν, που τεράστιες ποσότητες νερού οδηγούνται στη θάλασσα, είναι πρόκληση για το λαό τα αποθέματα του νερού να περιορίζονται. Κι αυτό οφείλεται στην απάνθρωπη πολιτική της ΕΕ, που δεν θέλει έργα για την αύξηση των υδάτινων αποθεμάτων, αλλά μόνο διαχείρισης των υπαρχόντων. Τα έργα πρόληψης και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και της ερημοποίησης δεν είναι επιλέξιμα, δεν χρηματοδοτούνται. Αντίθετα αξιοποιούν την κλιματική κρίση για να εμφανίσουν ως δήθεν αναπόφευκτη την ανεπάρκεια του νερού και την κερδοσκοπική εκμετάλλευσή του από τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Την ώρα που η Περιφέρεια, ο Δήμος, ο ΟΑΚ δεν χάνουν λεπτό να τρέχουν τις μπίζνες της ΤΕΡΝΑ, το υβριδικό στο φράγμα των ποταμών, τις ανεμογεννήτριές της, την ίδια ώρα ο φάκελος για το διυλιστήριο που θα εξασφαλίσει πόσιμο νερό για το Ρέθυμνο βγάζει αράχνες. Εδώ και χρόνια αφήνουν στα αζήτητα τα έργα εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα, των γεωτρήσεων αλλά και έργα αξιοποίησης υπαρκτών και διαπιστωμένων υδάτινων αποθεμάτων.  

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ όλα τα προηγούμενα χρόνια αντιπάλεψε τις πολιτικές εμπορευματοποίησης και σχεδιασμένης ανεπάρκειας του νερού.

Καλεί τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, τους μικροεπαγγελματίες να αντιδράσουν και να απορρίψουν τα αντιλαϊκά μέτρα της ΔΕΥΑΡ. Καμιά αύξηση με καμιά δικαιολογία στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΡ. Μόνο μείωση πρέπει να γίνει.

Να απαιτήσουν περιορισμό της σπατάλης του νερού στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Ένα πρώτο μέτρο θα ήταν να κλείσουν όλες οι ατομικές πισίνες και αν χρειαστεί και οι υπόλοιπες.

Εδώ και τώρα έργα με κρατική χρηματοδότηση που θα εξασφαλίζουν επαρκή αποθέματα  νερού με προτεραιότητα  την κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών, τις καλλιέργειες τροφίμων, την οικονομική δραστηριότητα.   

Μανουσογιάννης Μανούσος

Δημοτικός Σύμβουλος εκλεγμένος με την

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Ρέθυμνο 13/7/2023