Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ Π/Υ ΤΟΥ 2021

 

ΒΑΘΙΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΚΑΙ ΑΔΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ


Οι συνέπειες της πανδημίας και της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης είναι οδυνηρές για τον εργαζόμενο λαό μας. Στην περιοχή μας χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι, άλλοι εποχιακοί εργαζόμενοι, μικροεπαγγελματίες κλπ είναι με ελάχιστο ή και καθόλου εισόδημα. Τα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα (απλήρωτες υπερωρίες και 10ωρο, 200 ευρώ μισθός, αναστολές, καταστολή κλπ) έρχονται βροχή, για να μείνουν στην μετά COVID εποχή.

Για χάρη όχι του λαού αλλά της κρατικής στήριξης σε Βασιλάκηδες, καναλάρχες, κλινικάρχες, το κεφάλαιο συνολικά με την αρωγή και του ταμείου ανάκαμψης, νεοφιλελεύθεροι και σοσιαλδημοκράτες ομονοούν στην δημοσιονομική χαλάρωση. Την αύξηση του κρατικού δανεισμού. Ο λογαριασμός ήδη ταχυδρομείται στο λαό. Το σχέδιο Πισσαρίδη, απαιτεί νέα μεγάλη μείωση μισθών και συντάξεων, ιδιωτικοποιήσεις και τον «θάνατο του εμποράκου» (βίαιο κλείσιμο χιλιάδων μικρομάγαζων σε όφελος των μεγάλων).  

Σ’ αυτό το τοπίο ψηφίστηκε την Παρασκευή ο δημοτικός Π/Υ. Δεν είχαμε την αυταπάτη ότι θα  είναι φιλολαϊκός. Θα εναντιώνεται σε αυτή την αντιλαϊκή αναδιανομή. Όταν εξ ορισμού παραβλέπει ότι ο λαός καταβάλλει το 95% της κρατικής φορολογίας και για τις ίδιες ανάγκες τον ξανα εισπράττει τοπικά για να διευκολύνει την γενναιοδωρία του κρατικού ταμείου στα συμφέροντα. Όταν τα έσοδά του δεν στηρίζονται στην φορολογία εισοδήματος αλλά στην κατ’ εξοχήν άδικη αντιλαϊκή έμμεση (κεφαλική) φορολογία για να πληρώνει ο λαός και να γλιτώνουν οι μεγάλοι. Όταν η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση μετατρέπει τα δημοτικά ταμεία σε σταθερό αιμοδότη των επιχειρηματικών συμφερόντων. Χώρος για αυταπάτες δεν υπάρχει.

Θα μπορούσε όμως να πάρει υπ’ όψιν του την δεινή κατάσταση που βιώνουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες νοικοκυριά. Την γενική μείωση του λαϊκού εισοδήματος και να προβλέψει κάποιες ανάσες ανακούφισης σε όσους αποδεδειγμένα έχουν μεγάλη ανάγκη. Πολύ περισσότερο που οι πολυδιαφημισμένες απαλλαγές του στους άπορους, πολύτεκνους, ΑΜΕΑ κλπ μετά βίας προσέγγιζαν τα μόλις 5.000 ευρώ το χρόνο!!! Ποσόν γελοίο μπροστά στην πρόκληση των 250.000 ευρώ που δόθηκαν το καλοκαίρι, κατά κύριο λόγο στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Αποκλείστηκαν τελείως οι μισθωτοί ενώ το αίτημα της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ να μπουν εισοδηματικά κριτήρια για να αποκλειστούν οι έχοντες, απορρίφτηκε από όλους τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και τους ανεξάρτητους. Απαλλάχτηκαν οι πλούσιοι για να πληρώνουν οι φτωχοί !!!  

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ συμπυκνώνοντας τα αιτήματα των σωματείων και άλλων οργανώσεων του οργανωμένου λαού κατέθεσε αίτημα για μια σειρά ελαφρύνσεις στα λαϊκά νοικοκυριά, που ήταν στην δικαιοδοσία του ΔΣ. Τις αποτιμήσαμε στα 750.000 ευρώ.   

-Mείωση του ΤΑΠ στον κατώτερο συντελεστή 106.000.

-Kατάργηση του φόρου ηλεκτροδοτούμενων στην κατοικία 446.000.

-Kατάργηση του τέλους της ελεγχόμενης στάθμευσης και εφαρμογή συστήματος δωρεάν αλλά υποχρεωτικά εναλλασσόμενης στάθμευσης 55.000.

-Kατάργηση του παράβολου πολιτικού γάμου και διατήρησή του μόνο για τους τουρίστες 15.000.

-Ειδικά για όσους πλήγηκαν από τα Lockdown (αναστολή εργασίας, κλείσιμο καταστήματος κλπ) με οικογενειακό εισόδημα κάτω από τα 12.000 ευρώ, μείωση κατά 50% των τελών καθαριότητας 135.000.

Αποδείξαμε ότι ήταν και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του Π/Υ. Γιατί παρά τις αλχημείες της δημιουργικής λογιστικής η πραγματικότητα λέει ότι κάθε χρόνο το σύνολο των εσόδων μαζί με το χρηματικό υπόλοιπο είναι 50-53 εκ. ενώ των δαπανών κυμαίνεται στα 30-31 εκ. Έτσι διατηρείται ένα χρηματικό υπόλοιπο, που μεταφέρεται από χρονιά σε χρονιά. Ακόμα και στις λειτουργικές δαπάνες, υπολογίζοντας μια αύξηση από πέρυσι 5% (1 εκατομμύριο) , που είναι για τα δεδομένα του δήμου είναι πολύ μεγάλη, με τις απαλλαγές που προτείναμε, ο Π/Υ ήταν 2 εκατ πλεονασματικός.   

Παρ’ όλ’ αυτά η πρότασή μας απορρίφτηκε. Αυτό που μένει είναι πως φοροαπαλλαγές και ελαφρύνσεις υπάρχουν μόνο για το κεφάλαιο. Ο δημοτικός αλλά και ο κρατικός Π/Υ είναι ένα σακούλι για να βάζουν οι πολλοί για να παίρνουν οι λίγοι.

Κι έχει πολλές «τρύπες» των λίγων να καλύψει. Σταχυολογούμε μερικές.

150.000 ευρώ χωρίς τα μπόνους για τον ανάδοχο του ιδιωτικοποιημένου πάρκιγκ, 51.000 ευρώ χώρια τα 100.000 που ήδη έχει πάρει, νοίκι στο ΚΤΕΛ για το παροιμιώδες άδειο λεωφορείο  που μας…εξοικειώνει στην ηλεκτροκίνηση;;; 1.592.000 για την εξωφρενικά υπερκοστολογημένη σύμβαση της καθαριότητας, με τον παροιμιώδη σπαστήρα στρωμάτων, τον ΣΜΑ κλπ. 120.000 ευρώ “έξοδα εκθέσεων προβολής και διαφήμισης” (του τουρισμού). Κι άλλα 100.000 για “υποστήριξη της διαχείρισης επικοινωνιακών δράσεων του Γραφείου Τουρισμού”. 4.900 ευρώ για “πιστοποίηση Δήμου Ρεθύμνης ως τουριστικός προορισμός φιλικός προς το ποδήλατο” 22.000 ευρώ “υπηρεσία για την διασύνδεση των περιπτέρων τουριστικής ενημέρωσης με τις εφαρμογές πληροφόρησης για τη βιώσιμη κινητικότητα  και εξοπλισμός αυτόνομων σταθμών πληροφόρησης για τα περίπτερα τουριστικής ενημέρωσης”.  

Μερικά μόνο από τα έξοδα των λειτουργικών δαπανών χωρίς τα τεχνικά έργα, με τα χοντρά ποσά. Λεφτά με τη σέσουλα για έργα και δράσεις άσχετα με τις πραγματικές ανάγκες του λαού αλλά  στοχευμένα στις πιο εξεζητημένες και παράλογες απαιτήσεις των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Προσθέστε σ’ αυτά την απαγόρευση των προσλήψεων, την αποψίλωση και απαξίωση των δημοτικών υπηρεσιών που δεν μπορούν ή και δεν τις αφήνουν να κάνουν απλά έργα όπως συντήρηση συντριβανιών, μυοκτονία, καθαρισμός παραλιών, απλές συντηρήσεις δημοτικών κτιρίων. Όλα δίνονται σε πανάκριβες εργολαβίες να «μπουκώνουν» στο χρήμα τα ιδιωτικά συμφέροντα και να ξεζουμίζουν το λαό.  Ας λέμε εμείς πως με την αξιοποίηση των υπηρεσιών, την αυτεπιστασία, το 1 ευρώ των δημοτών πρέπει να γίνεται 10 σε έργο.

Αλλά είπαμε τα δημόσια οικονομικά είναι ένα σακούλι για να βάζουν οι πολλοί και να πλουτίζουν οι λίγοι.

Αυτό για να ανατραπεί θέλει και άλλους συσχετισμούς αλλά κυρίως ακόμη καλύτερη μαζικότερη οργάνωση και παρέμβαση του ίδιου του εργαζόμενου λαού μέσα από τα σωματεία του και τις άλλες οργανώσεις του. Γιατί αν δεν αποφασίσει ο ίδιος να σηκώσει κεφάλι, αν συνεχίσει να αναθέτει την σωτηρία του σε άλλους, οι συνέπειες θα είναι ακόμη βαρύτερες.

Μανούσος Μανουσογιάννης

Δημοτικός Σύμβουλος του ΚΚΕ

  Εκλεγμένος με την ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ.