Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020


Με έγγραφό της η Περιφέρεια ζητά την δήλωση των κοινοτήτων που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα δακοκτονίας για τα επόμενα 3 χρόνια.
Η θέση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ήταν η παρακάτω:

                                                                                              
                                                                       22/1/2020

                          ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ

Για την καταστροφή της φετινής ελαιοπαραγωγής, που για την Κρήτη υπολογίστηκε στα 100 εκατ ευρώ και είχε καταστροφικές συνέπειες στο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών αλλά και στον πλούτο που παράγεται στο νησί, όσο κι αν επηρέασαν οι κλιματολογικές συνθήκες δεν φταίει «ο κακός μας ο καιρός».
Είναι κοινό μυστικό ότι φταίει το ισχύον σύστημα ψεκασμού και δακοκτονίας.
Τυπικά με το έγγραφό της η Περιφέρεια ζητά δέσμευση από κάθε δήμο για να μάθει αν όλες οι περιοχές θα συμμετέχουν για να προχωρήσει τους διαγωνισμούς των εργολάβων για την επόμενη τριετία 2020-2021-2022 με το γνωστό ισχύον καταστροφικό σύστημα
Ουσιαστικά όμως η περιφέρεια ζητά πλαγίως να δεσμευτούν όλοι ότι συμφωνούν να συνεχιστεί το ισχύον σύστημα, που έχει καθιερώσει ως τώρα, μαζί με την κυβέρνηση, τους δήμους και τους αγροτοπατέρες, για να μην έχει μόνο αυτή την ευθύνη. 
Αναζητά συνυπεύθυνους για να συνεχίσει να δίνεται η δουλειά σε εργολάβους, να πληρώνουν οι αγρότες εισφορά δακοκτονίας, να πληρώνει ελάχιστα το κράτος για τα φάρμακα και -μέσω περιφέρειας - για την πληρωμή των εργολάβων, για όσους ανεπαρκείς ψεκασμούς φτάσουν τα λεφτά, χωρίς κανένα κρατικό μηχανισμό ελέγχου των εργολάβων.
Παρά τις αντιδράσεις μας, τις διαμαρτυρίες του αγροτικού κόσμου η κρατική χρηματοδότηση της δακοκτονίας συνεχώς μειώνεται. Για την Κρήτη τα 12 εκατ ευρώ του 2012 μειώθηκαν στα 8 εκ το 2019 και όλοι πλην ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ψήφισαν την μείωση αυτή στον περιφερειακό Π/Υ
Το κράτος υποστηρίζει μάλιστα την πλήρη ιδιωτικοποίηση, λέγοντας πως η ένταξη κάθε περιοχής στο σύστημα είναι "εθελοντική" με την έννοια πως όποιοι αρνηθούν, θα κάνουν τη δακοκτονία με ιδιωτικά μέσα!
Δηλαδή λέει στους αγρότες : διαλέξετε "ή εργολάβους ή μόνοι σας" !
Και φυσικά ο πρόβλημα δεν λύνεται αν ορισμένες ενώσεις ή και δήμοι ακόμη αναλάβουν στη θέση των εργολάβων.
Η δακοκτονία πρέπει να γίνεται, με τρόπο ολοκληρωμένο, επιστημονικά άρτιο, χωρίς εργολάβους, με ευθύνη του κράτους και της κυβέρνησης κεντρικά, με την άμεση πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες όλου του απαραίτητου επιστημονικού - τεχνικού προσωπικού, με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα, με εξασφάλιση και των απαραιτήτων μέτρων προστασίας,
Επομένως εμείς συμφωνούμε να μπουν όλες οι κοινότητες χωρίς εξαιρέσεις αλλά ΟΛΟ το σύστημα δακοκτονίας πρέπει να αλλάξει ριζικά σύμφωνα με τις προτάσεις και διεκδικήσεις των αγροτών, που είναι και δικές μας προτάσεις και θέσεις και συνοπτικά αναφέρονται παραπάνω.