Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ ΣΜΑ




ΠΛΗΡΩΝΑΝ ΤΟΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΣΜΑ!!!

ΝΕΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

300 χιλ ευρώ γλίτωσε τους δημότες η αποφασιστική παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Σε μόνιμη εστία σκανδάλων εξελίσσεται η πολύκροτη εργολαβία της καθαριότητας για το δήμο. Παρά τις αποκαλύψεις μας για λάθη και υπερκοστολογήσεις η δημοτική αρχή προχώρησε τον περασμένο Ιούλη στη υπογραφή της σύμβασης χωρίς καμία αλλαγή.

Μία από τις χρυσοπληρωμένες δουλειές που ανατέθηκε στην μοναδική συμμετέχουσα εταιρεία ήταν και η λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), που ως γνωστόν δεν λειτούργησε ποτέ.
Παρ’ όλ’ αυτά η επιτροπή παραλαβής (υπηρεσία καθαριότητας) και η Οικον. Επιτροπή βεβαίωσαν ότι τον Ιούλη του 19 ο ΣΜΑ λειτούργησε και πλήρωσαν και τα 27 χιλ ευρώ που αντιστοιχούν στην μηνιαία λειτουργία του. Στη συνέχεια και ύστερα όπως φαίνεται από παρέμβαση εκτός δήμου ελεγκτικών μηχανισμών, άρχισαν να επιδίδονται σε μια άνευ προηγουμένου κοπτοραπτική και με απίστευτες δικαιολογίες, που και οι συνήγοροι του αναδόχου δεν θα ξεστόμιζαν, άρχισαν να περικόπτουν ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ του κόστους για το ΣΜΑ και να συνεχίζουν να δικαιολογούν και να πληρώνουν τις δαπάνες της ανύπαρκτης μισθοδοσίας, των ανύπαρκτων αποσβέσεων κλπ.
Κι αυτά πίσω από τις πλάτες του Δημοτικού Συμβουλίου που με βάση το κεφ 6.1.1 της σύμβασης είναι το μόνο αρμόδιο όργανο να αποφασίζει για τέτοιου είδους θέματα. Κάτω από τις συνεχείς οχλήσεις των εκτός Δήμου ελεγκτικών μηχανισμών, το θέμα τέθηκε ξανά στην συνεδρίαση της Οικον. Επιτροπής στις 4/3/2020 για να αφαιρεθεί και η μισθοδοσία αλλά να μείνουν οι αποσβέσεις. Παρά τη σοβαρότητά του τέθηκε ως εκτός ημερήσιας διάταξης με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε ότι θα συζητηθεί και ως μη μέλη της Οικ. Επιτροπής να συνεχίζουμε να το αγνοούμε. Ευτυχώς από ένα τυχαίο περιστατικό υποψιαστήκαμε ότι «κάτι συμβαίνει» και ζητήσαμε τις σχετικές εξοργιστικές αποφάσεις.
Έτσι στις 2 Απριλίου η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ κατέθεσε αίτημα στην Οικον. Επιτροπή ζητώντας να επανεξεταστεί το θέμα. Υπενθυμίζαμε ότι στο άρθρο 1.2 της διακήρυξης, που έχει γίνει ανεπιφύλακτα δεκτή από τον ανάδοχο και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της σύμβασης, η περίπτωση της ΜΗ λειτουργίας του ΣΜΑ από τον εργολάβο είχε ήδη προβλεφθεί και τα όργανα του Δήμου ήταν υποχρεωμένα να εφαρμόσουν με ακρίβεια την πρόβλεψη αυτή που λέει:
“Το κόστος δημιουργίας και λειτουργίας κινητού ΣΜΑ ανέρχεται στο ποσό των 331.117,20 €/έτος συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Σε περίπτωση που στη διάρκεια της σύμβασης ολοκληρωθεί η λειτουργία μόνιμου ΣΜΑ από το Δήμο Ρεθύμνης, η υπηρεσία μεταφόρτωσης-μεταφοράς απορριμμάτων  δεν θα παρέχεται πλέον από τον ανάδοχο και το ποσό των 331.117,20 €/έτος θα αφαιρεθεί από το συμβατικό αντικείμενο επιμερισμένο κατά τη διάρκειά του”.  
Έστω και με αυτή την καθυστέρηση η επιτρ. παραλ. και η Οικον. Επιτροπή, που εκ της θέσεώς τους είναι υποχρεωμένες να τηρούν τους όρους της σύμβασης και να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των δημοτών (αυτοί πληρώνουν το λογαριασμό) έπρεπε οπωσδήποτε να συμμορφωθούν. Όμως για άλλη μια φορά αγνόησαν την εισήγησή μας. Αναζήτησαν γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του δήμου όπως φαίνεται όχι για το συνολικό αλλά για το ειδικό των αποσβέσεων. Η γνωμοδότησή του όμως ήρθε να καταλήξει στην ίδια επισήμανση που είχαμε κάνει καιρό πριν και εμείς.
Πάλι όμως τα όργανα του δήμου δεν συμμορφώθηκαν με τις παραπάνω υποδείξεις. Με τη δικαιολογία ότι είχαν κάνει λάθος στην διακήρυξη (!!!) με την 239/5-5-2020 απόφαση της Οικον Επιτρ. ΔΕΝ ΑΦΑΙΡΕΣΑΝ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟΝ (331.117,20 – έκπτωση 1,4%) από την ετήσια αμοιβή του αναδόχου αλλά 73.950 ευρώ λιγότερα.
Ύστερα από αυτό η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ κατέθεσε την 11666/12-5-2020 επιστολή της (οργισμένη είναι αλήθεια) όπου κάνει απολύτως σαφές ότι οι αποφάσεις αυτές είναι πέρα για πέρα παράνομες. Ότι κανείς τους και για κανένα λόγο  δεν έχει το δικαίωμα να αλλάζει τους όρους της σύμβασης. Ότι δεν μπορούν συστηματικά να εναντιώνονται στο συμφέρον των δημοτών που με αυτή την απόφαση στην 4ετία της σύμβασης θα ζημιωθούν 295.800 ευρώ. Ότι όλα αυτά αν άμεσα δεν ανακληθούν θέτουν θέμα απιστίας κατά την τέλεση του καθήκοντος. Η αποφασιστικότητά μας ταρακούνησε φαίνεται τα λιμνάζοντα νερά. Ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής ύστερα από κάποιες τηλ. συνομιλίες μαζί μας έδωσε την υπόσχεση ότι θα εφαρμοστεί η πρόβλεψη της διακήρυξης. Μένει να το δούμε στην πράξη.
Οι ανησυχίες όμως και τα ερωτηματικά παραμένουν και είναι πολλά.
Γιατί η υπόθεση αυτή κρατήθηκε επτασφράγιστο μυστικό από το ΔΣ?
Με ποια ερείσματα, με τίνος τις ανοχές εντεταλμένα όργανα του Δήμου λειτουργούν σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που εκ της θέσεώς τους επιβάλλεται?
Ποιοι έχουν την πολιτική ευθύνη για την υπόθεση αυτή? Τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής είναι δυνατόν τόσους μήνες να μην αντιδρούν αποφασιστικά σε μια τέτοια υπόθεση?
Είναι δυνατόν ο Δήμαρχος νάχει χάσει σε τέτοιο βαθμό των έλεγχο των υπηρεσιών και να αγνοεί μια τόσο σοβαρή υπόθεση? Κι αν δεν την αγνοούσε γιατί δεν την αντιμετώπισε?
Αλλά και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, που έχουν λάβει και τις παλιότερες καταγγελίες μας και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας είχαν εμπλοκή και στην υπόθεση αυτή, ως πότε θα παρεμβαίνουν νουθετιθετικά και πυροσβεστικά? Πότε θα λειτουργήσουν παραδειγματικά?
Δυστυχώς λέμε εμείς η παρέμβασή τους περιορίζεται μέχρι του σημείου που δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στο σύστημα της εξουσίας. Ο εργαζόμενος λαός είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει τη λύση αρκεί να το αποφασίσει. 
13-5-2020
Μανουσογιάννης Μανούσος
Δημοτικός Σύμβουλος του ΚΚΕ
Εκλεγμένος με την ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ