Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΤΟΥ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥ ΣΜΑ



                                                                                              Ρέθυμνο 12/5/2020


                ΠΡΟΣ: Την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ρεθύμνης



Με μεγάλη αγανάχτηση (είναι η επιεικέστερη έκφραση) παρακολουθούμε από τα μέσα Μαρτίου, που λάβαμε γνώση της υπόθεσης, την απίστευτη διελκυστίνδα γύρω από τα πρωτόκολλα παραλαβής της υπηρεσίας «καθαριότητα-οδοκαθαρισμός».
Το τμήμα της υπηρεσίας αυτής που αφορά την λειτουργία του κινητού ΣΜΑ, για τους λόγους που γνωρίζουμε δεν λειτούργησε ποτέ.
Για καλή μας τύχη το κόστος του τμήματος αυτού της συνολικής υπηρεσίας είναι σαφέστατα συμβασιοποιημένο στα 331.117,20 ευρώ (μείον την έκπτωση 1,4%) και ανεπιφύλακτα έχει γίνει αποδεκτό από τον ανάδοχο.
Συγκεκριμένα στο  κεφ 1.2 της διακήρυξης με τίτλο Στοιχεία διαδικασίας-Χρηματοδότηση αναφέρεται επι λέξει:
«Το κόστος δημιουργίας και λειτουργίας κινητού ΣΜΑ ανέρχεται στο ποσό των 331.117,20 €/έτος συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Σε περίπτωση που στη διάρκεια της σύμβασης ολοκληρωθεί η λειτουργία μόνιμου ΣΜΑ από το Δήμο Ρεθύμνης, η υπηρεσία μεταφόρτωσης-μεταφοράς απορριμμάτων  δεν θα παρέχεται πλέον από τον ανάδοχο και το ποσό των 331.117,20 €/έτος θα αφαιρεθεί από το συμβατικό αντικείμενο επιμερισμένο κατά τη διάρκειά του».
Με άλλα λόγια το ζήτημα είναι ήδη λυμένο και η εκδοχή αυτή ήδη συμβασιοποιημένη.
Παρ’ όλ’ αυτά 10 μήνες τώρα (από τον Αύγουστο του 2019) η επιτροπή παραλαβής και η οικονομική επιτροπή μόνο την σύμβαση δεν εφαρμόζουν.
Τον πρώτο μήνα παραλαμβάνουν και πληρώνουν την υπηρεσία στο σύνολό της παραβλέποντας εντελώς τη μη λειτουργία του ΣΜΑ. Στη συνέχεια περικόπτουν ένα μέρος του κοστολογίου της υπηρεσίας αλλά συνεχίζουν να αποζημιώνουν για την μισθοδοσία και τις αποσβέσεις. Με την 87/4-3-20 απόφαση αφαιρείται η μισθοδοσία αλλά υπάρχει ακόμη συζήτηση για τις αποσβέσεις.
Στις 2/4/20 κατατίθεται η εισήγηση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, που υπενθυμίζει την συμβατική πρόβλεψη της διακήρυξης αλλά μέχρι σήμερα ουδεμία απάντηση υπάρχει επ’ αυτού!!! Η επιτροπή παραλαβής δεν απαντά στην πρότασή μας και ζητά γνωμοδότηση του νομικού  συμβούλου κ Κουτσουράκη. Ο οποίος απαντά στο θέμα των αποσβέσεων, που όπως φαίνεται τον ρώτησαν αλλά στην τελευταία παράγραφο της γνωμοδότησής του επισημαίνει το αυτονόητο. Ότι πρέπει δηλ να αφαιρεθεί το ΣΥΝΟΛΟ του ποσού που έχει συμβασιοποιηθεί για την λειτουργία του ΣΜΑ, χωρίς βεβαίως να το αναφέρει, αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχει στη διακήρυξη και στον Π/Υ.
Όμως και από την γνωμοδότηση του κ Κουτσουράκη η επιτροπή παραλαβής παίρνει μόνο εκείνο που βολεύει την κοπτοραπτική της.
Έτσι εισηγείται στην Οικον. Επιτροπή (απόφ. 239/5-5-2020) την αφαίρεση των αποσβέσεων αλλά όχι στο ύψος που συμβασιοποιήθηκαν αλλά σε ένα πολύ χαμηλότερο ποσόν ζημιώνοντας τον δήμο 73.950 ευρώ το χρόνο και ευνοώντας για άλλη μια φορά τον ανάδοχο.
Με την απόφαση αυτή όπως και όλες τις προηγούμενες η επιτροπή παραλαβής αν και υποχρεωμένη εκ της θέσεως της να τηρεί τους όρους της διακήρυξης και να υπερασπίζει τα συμφέροντα του δήμου το αποφεύγει συστηματικά και, μετά την υπενθύμιση εκ μέρους μας και εκ μέρους του κ Κουτσουράκη, και συνειδητά. Σε αυτό το δρόμο παρασέρνει και την Οικονομική Επιτροπή.
Ακόμη και λάθος να έγινε στην διακήρυξη στον υπολογισμό των αποσβέσεων και του κόστους του ΣΜΑ (αυτός φαντάζομαι είναι ο ισχυρισμός) δεν έχουν από κανένα νόμο το δικαίωμα να αλλάξουν τα συμβασιοποιημένα ποσά. Αν ο ανάδοχος θεωρεί ότι αδικείται από την εφαρμογή της σύμβασης έχει όλη την ευχέρεια με τα νόμιμα μέσα να υπερασπίσει τα συμφέροντά του. Είναι δική του δουλειά αυτό και όχι της επιτροπής παραλαβής.
Η χαρακτηριστική επιμονή και ευκολία με την οποία υπερβαίνουν τις αρμοδιότητές τους και απέχουν από το καθήκον υπεράσπισης των συμφερόντων του δήμου στοιχειοθετούν κατά τη γνώμη μας πολύ σοβαρά αδικήματα σχετικά με την τέλεση του καθήκοντος.
Για όλους αυτούς τους λόγους ζητούμε οι παραπάνω αποφάσεις να αποσυρθούν και επι τέλους να εφαρμοστεί κατά γράμμα η πρόβλεψη της διακήρυξης περί μη λειτουργίας του ΣΜΑ.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από κάθε μηνιαίο πρωτόκολλο παραλαβής θα πρέπει να αφαιρεθεί τελικά το 1/12 του 331.117,20 (ποσόν διακήρυξης για ΣΜΑ) μείον 1,4% η έκπτωση. Δηλ 1/12 του 326.481,56. Δηλ. 27.206,80 κάθε μήνα. Αυτό είναι το τελικό ποσόν αφαίρεσης από κάθε πρωτόκολο παραλαβής 30 ημερών.
Αν τα πράγματα μείνουν ως έχουν ο Δήμος και στην ουσία οι δημότες μας που καταβάλλουν το 100% των ανταποδοτικών, στην διάρκεια της 4ετίας που διαρκεί η σύμβαση θα ζημιωθούν 295.800 ευρώ.
Καθήκον δικό μας αιρετών και προσωπικού του δήμου είναι η με νόμιμα μέσα προστασία των δικών τους συμφερόντων. Κάθε άλλη επιλογή είναι ελεγκτέα  για το αδίκημα της απιστίας κατά την τέλεση του καθήκοντος μας.    

Μανουσογιάννης Μανούσος
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ