Κυριακή 26 Απριλίου 2020

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ


ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Ενώ η πανδημία του COVID-19 με πολύ επιτακτικό τρόπο έφερε στην επιφάνεια την δεινή κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας, αποτέλεσμα των διαχρονικών πολιτικών όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ενώ στο Ρέθυμνο συνεχίζεται το ανακάτεμα της τράπουλας των ελλείψεων για να μπαλωθούν τα τεράστια κενά ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ενώ λίγες μέρες πριν τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου καταθέσαμε αίτημα για συνεδρίαση-τηλεδιάσκεψη με θέμα ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ και πρώτο απ’ όλα ιεραρχούσαμε το ζήτημα της στελέχωσης του δημόσιου συστήματος υγείας και του Νοσοκομείου. Ενώ και κατά την έναρξη της συνεδρίασης επαναφέραμε το θέμα αυτό, η δημοτική πλειοψηφία, με την ανοχή όλων των άλλων παρατάξεων, επέλεξαν το «μοιραίοι και άβουλοι αντάμα περιμένουμε ίσως κάποιο θάμα» που λέει κι ο ποιητής. Επέλεξαν την εύγλωττη σιωπή της ανοχής ή και της συνενοχής. 
Ο δήμαρχος για άλλη μια φορά προσπάθησε να δικαιολογήσει την αποσιώπηση του θέματος λέγοντας πως θέλει σε μια τέτοια συζήτηση να πάρει μέρος και ο διοικητής του νοσοκομείου. Λες και ήταν δύσκολο να τον έχουν καλέσει ήδη. Θυμίζουμε ότι και σε ανάλογη πρόταση που η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ κατέθεσε το 2016, «έστριψε δια του αρραβώνος». Με την δικαιολογία ότι θέλει να καλέσει τον τότε υπουργό και τον κ βουλευτή, η μια αναβολή διαδέχτηκε την άλλη και συζήτηση δεν έγινε ποτέ.
Χθές προσπάθησε μάλιστα να δικαιολογήσει τις δεκάδες ελλείψεις γιατρών λέγοντας πως η κυβέρνηση με τις προσωρινές συμβάσεις που προκήρυξε, δεν βρήκε γιατρούς να φέρει. Λες και δεν ήξεραν ότι με τέτοιους όρους το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο. Για να μας καθησυχάσει μάλιστα είπε πως ο δήμος είναι έτοιμος αν χρειαστεί να βοηθήσει το νοσοκομείο!!! Προφανώς δεν εννοεί ότι θα προσλάβει ο δήμος γιατρούς. Αλλά και κάποια μέσα αν εννοεί, η «προσφορά» αυτή αντιφάσκει με την δεινή κατάσταση των οικονομικών του δήμου που ο ίδιος αμέσως μετά επικαλέστηκε. Κυρίως όμως όταν συνδυάζεται με την συνεχιζόμενη σιωπή είναι μια λογική επικίνδυνη και αντιλαϊκή. Προσαρμόζεται πλήρως σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας «φτωχό συγγενή» που οι κυβερνήσεις και το κράτος συνεχίζουν να το υποχρηματοδοτούν και χρησιμοποιούν τους δήμους για να μπαλώνουν κάποιες από τις τρύπες του από τις τσέπες και των δημοτών και των λαϊκών οικογενειών.
Αποδεικνύεται με πράξεις πολιτικές και διοικητικές πως οι «όρκοι πίστης» του πολιτικού συστήματος κεντρικά και τοπικά, στο δημόσιο σύστημα υγείας, δεν είναι παρά ένας τακτικός ελιγμός για «να περάσει η μπόρα». Καμιά πρόθεση δεν έχουν ούτε μετά την δεινή για το λαό εμπειρία του κορονοϊού να αλλάξουν τη στρατηγική της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης. Να παραδίδουν την υγεία μας στα ιδιωτικά συμφέροντα και να την εκθέτουν σε λογής λογής κορονοϊούς. «Ο λύκος κι αν εγέρασε…». Εμείς θα επιμείνουμε έστω και στα λόγια να πάρουν θέση. Γιατί δεν μπορεί η ζωή και η υγεία μας να είναι πάντα εκτεθειμένη σε τεράστιους κινδύνους, όπως σήμερα.
Οι εργαζόμενοι όμως και ο λαός μας πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα και πολύ περισσότερο να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους κόντρα σε κάθε κορονοϊό, υγειονομικό, κοινωνικό, εργασιακό. Δεν μπορούν να ανέχονται οι ζωές μας να παίζονται στη ρουλέτα των κερδών.
Μανουσογιάννης Μανούσος
Δημοτικός Σύμβουλος του ΚΚΕ
εκλεγμένος με την ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  


Σάββατο 18 Απριλίου 2020

ΠΑΣΧΛΙΝΕΣ ΕΥΧΕΣ

Σε όλους εσάς με την απόφαση να ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ

και με τι χρώμα της ελπίδας για την ΑΝΑΣΤΑΣΗ των ΛΑΩΝ

                             ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

                               ΚΑΛΗ

                          ΑΝΑΣΤΑΣΗ


                          

Τρίτη 14 Απριλίου 2020

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΔΣ


                                                                         



             Ρέθυμνο 14/4/2020
                                                    Προς τον πρόεδρο του ΔΣ
                                                        Κοινοποίηση: Δήμαρχο Ρεθύμνης
                                                        Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων.
Κε Πρόεδρε
Με την πανδημία του COVID 19 ο λαός και οι δημότες μας βρίσκονται μπροστά σε μια νέα πρωτόγνωρη κρίση με πολύ βαριές και όχι και τόσο προσωρινές, συνέπειες στη ζωή τους. Ζητούμε λοιπόν να προγραμματίσετε άμεσα συνεδρίαση με θέμα ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ. Η συζήτηση αυτή, στο πλαίσιο των μέτρων φυσικής απόστασης, για να είναι ουσιαστική και παραγωγική πρέπει να γίνει με τηλεδιάσκεψη. Σχετική πρόβλεψη υπάρχει και στην ΠΝΠ. Σας καταθέτουμε μάλιστα τους βασικούς άξονες και τις βασικές θέσεις μας για τη συζήτηση αυτή.
Α  Κατεπείγοντα μέτρα στελέχωσης του δημόσιου συστήματος υγείας στο νομό. Σήμερα η ανακύκλωση των γνωστών τραγικών ελλείψεων στο νοσοκομείο και στα ΚΥ είναι πλέον τζόγος με τις ίδιες μας τις ζωές. Ο δήμος δεν μπορεί να αναβάλλει άλλο τη συζήτηση αυτή. Εδώ και τώρα πρέπει να παρέμβει στην κυβέρνηση αποφασιστικά, χωρίς μισόλογα και ενδεχόμενους άλλους υπολογισμούς.
-Να γίνουν με επείγουσες διαδικασίες οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλύπτονται με επάρκεια και δωρεάν όλες οι σύγχρονες ανάγκες του λαού μας
-Να μονιμοποιηθούν άμεσα όλοι οι επικουρικοί, οι συμβασιούχοι και ελαστικά εργαζόμενοι
-Να στελεχωθούν με επάρκεια οι δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας του Νομού για να αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο αλλά να εξασφαλίζεται και η άμεση κι όχι τηλεφωνική ιατρική παρακολούθηση των άλλων περιστατικών.
-Να ανοίξουν τώρα όλες οι ΜΕΘ με τον εξοπλισμό τους (αναπνευστήρες κλπ) και το αναγκαίο προσωπικό.
- Να εξασφαλιστούν όλα τα αναγκαία Μέσα ατομικής προστασίας του προσωπικού και των γιατρών και ο εξοπλισμός τους για να μπορούν με ασφάλεια να νοσηλεύουν το λαό.
Β  Ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών στην εξ αποστάσεως διδασκαλία, που ναι μεν δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ζωντανή διδασκαλία είναι όμως για σήμερα λύση ανάγκης. Είναι καίριο πρόβλημα για χιλιάδες γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες τους στις πλατφόρμες του υπουργείου δεν εξασφαλίζει πρόσβαση πάνω από το 20-25% των μαθητών. Το πλεόνασμα ατομικής ευθύνης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την χρόνια τεχνολογική υστέρηση του εκπαιδευτικού μας συστήματος και το έλλειμα κρατικής ευθύνης. Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει τις αλληλοαναιρούμενες εγκυκλίους. Να εξασφαλίσει ότι όλοι οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί θα έχουν δωρεάν internet, tablet, laptop και χρηστικές ικανής χωρητικότητας πλατφόρμες, που να «σηκώνουν» όλο το μαθητικό δυναμικό. Ειδική μέριμνα χρειάζεται για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, που είναι πρακτικά αδύνατον να συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή.
Γ Μέτρα ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών, (εργαζόμενους, νοικοκυριά, μικροεπαγγελματίες). Σ’ αυτούς πρέπει να είναι στοχευμένα τα μέτρα ανακούφισης και όχι στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που βλέπουν στην νέα κρίση άλλη μια ευκαιρία να γονατίσουν κι άλλο το λαό. Η κυβέρνηση κάνει υποχρεωτική την αναστολή είσπραξης του τέλους επιτηδεύματος και παρεπιδημούντων, καλύπτοντας κυρίως τους μεγαλοξενοδόχους και προαιρετικές για τα ΔΣ τις απαλλαγές που αφορούν κυρίως τους μικροεπαγγελματίες.
Να ενεργοποιηθούν άμεσα με απόφαση του ΔΣ οι δυνατότητες απαλλαγής των μικρών επιχειρήσεων που πλήγηκαν, από δημοτικά τέλη, τέλη κατάληψης, ενοίκια δημοτικών ακινήτων, κυλικείων κλπ.
-     Πέραν τούτου είναι ανάγκη όλες οι μικρές επιχειρήσεις με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη για το επόμενο 6μηνο.
-     Πλήρης απαλλαγή  ή έστω μεγάλη ελάφρυνση, τουλάχιστον για 6 μήνες, από δημοτικά τέλη και  για εργαζομένους  που έχασαν την δουλειά τους ή αναστάλθηκε η σύμβαση τους, καθώς και επιστήμονες που παίρνουν τα 800 ΕΥΡΩ και  έχουν εισόδημα μέχρι 12χιλιαδες ευρώ .
-     Απαλλαγή από τα τροφεία στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμων για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστοί.
-     Η κυβέρνηση να διασφαλίσει έγκαιρα και με συγκεκριμένα μέτρα  ότι όλα τα βρέφη και τα νήπια  εργαζομένων νοικοκυριών, ανέργων φτωχών επαγγελματιών και αγροτών  θα έχουν  θέση στους παιδικούς σταθμούς από τον Σεπτέμβρη    
-    Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Καμιά διακοπή νερού λαϊκής οικογένειας από την ΔΕΥΑΡ.
-    Η Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε σχετική νομοθετική ρύθμιση, ώστε να είναι δυνατή, με ευθύνη των δημοτικών συμβουλίων, η διαγραφή χρεών προς τους Δήμους, όλων όσοι αποδεδειγμένα έχουν οικονομική αδυναμία.
Ταυτόχρονα το ΔΣ πρέπει να εκφράσει την υποστήριξή του σε όλα τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. Των οικοδόμων, που αποκλείονται από το επίδομα των 800 ευρώ, των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των εργαζομένων στα SM, των αγροτοκτηνοτρόφων, που δέχονται το ένα πλήγμα μετά το άλλο. Την νέα κρίση δεν μπορούν να την πληρώσουν πάλι αυτοί.
Δ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥΣ. Οι δήμοι και ο Δήμος Ρεθύμνης φυσικά επωμίζεται τεράστιο ρόλο στις συνθήκες αυτές. Το ίδιο και οι εργαζόμενοι και οι υπηρεσίες του. Κρίσιμο ζήτημα είναι και η οικονομική τους λειτουργία, που στηρίχτηκε όλα αυτά τα χρόνια στην ανταποδοτικότητα και την αφαίμαξη των δημοτών. Για το ζήτημα αυτό δεσμευόμαστε να καταθέσουμε τις θέσεις μας εντός των αμέσως επόμενων ημερών. Προκαταβολικά όμως υπογραμμίζουμε ότι μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους η λογική των δανεισμών ή των προεισπράξεων της λιγοστής κρατικής χρηματοδότησης των επόμενων ετών, που προκρίνει η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Μανούσος Μανουσογιάννης.
Δημοτικός Σύμβουλος του ΚΚΕ
εκλεγμένος με την ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ





COVID 19 ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΥΚΙΣΜΟ ΤΩΝ ΡΟΜΑ


http://www.902.gr/sites/default/files/styles/902-grid-8/public/laikh_syspeirosh.jpg?itok=h2LgOj2c
                                                                                                                                  






ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Με αφορμή την εμφάνιση κρουσμάτων κορονοϊού σε καταυλισμούς των Ρομά στην ηπειρωτική Ελλάδα,
ο δημοτικός σύμβουλος της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Μανούσος Μανουσογιάννης επικοινώνησε σήμερα 
με τον Δήμαρχο κ Μαρινάκη ζητώντας να ενημερωθεί για τα μέτρα που έχουν παρθεί στον καταυλισμό των
Ρομά στον Τσεσμέ. Ο κ Μαρινάκης καθησύχασε τον κ Μανουσογιάννη ότι έχουν ληφθεί όλα τα
ενδεικνυόμενα μέτρα. Έχουν γίνει ήδη δύο ψεκασμοί απολύμανσης και προγραμματίζεται και τρίτος.
Έχουν διατεθεί ήδη οι αναγκαίες ποσότητες τροφίμων από τον Δήμο και είναι προς διάθεση και άλλα, τόσο
 από τον Δήμο όσο και από την Περιφέρεια.
Θα διατεθούν επίσης μόλις ολοκληρωθεί η σχετική παραλαβή, υλικά ατομικής απολύμανσης (αντισηπτικά
κλπ)
Τον διαβεβαίωσε επίσης ότι οι ίδιοι οι Ρομά και ο πρόεδρός τους είναι πολύ συνεργάσιμοι και τηρούν με
αίσθημα ευθύνης τα μέτρα περιορισμού στον καταυλισμό τους αντιλαμβανόμενοι ότι δεν πρέπει να θέσουν
σε κίνδυνο την ζωή και την υγεία τους όμως και των άλλων.
Ο κ Μανουσογιάννης ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την ενημέρωση και εξέφρασε την ικανοποίησή του
για τα μέτρα που έχουν ληφθεί.  


Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

ΣΠΑΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ Η ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgY0bTo9dkd45iWGuzJkP4nXRE8GHjlW2jpg08EDYaLqqM104OGF1PwGnerxwe2HcEb9Q7BjT0HC2-eU7obbaBqHwTKQkcbFpMGNpQNQ_d3AQgKwEAj3Olr42hcJcfmIYc1sUoxIZ8mh5PJ/s1600/logolsrethsquere.pngΗ ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ
ΟΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΟ ν. ΡΕΘΥΜΝΗΣ

Σήμερα 7/4 Παγκόσμια Ημέρα της Υγείας και ο covid-19 θερίζει ανθρώπινες ζωές σε όλο τον πλανήτη και στη χώρα μας. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που κάτω από δύσκολες συνθήκες δίνει τον πόλεμο αυτό. Μαζί τους, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, διεκδικούμε την επείγουσα ανόρθωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Και γιατί τίποτα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο έξαρσης της πανδημίας αλλά και γιατί σήμερα είναι περισσότερο παρά ποτέ φανερός ο αναντικατάστατος ρόλος ενός αποκλειστικά δημόσιου, επαρκούς και υψηλού επιπέδου δημόσιου συστήματος υγείας. Η πανδημία προκάλυψε εμφαντικά πως ο πολυδιαφημισμένος ιδιωτικός τομέας όχι μόνο δεν συμπληρώνει αλλά υποσκάπτει το δημόσιο σύστημα και ακόμη και σε κρίσιμες στιγμές όπως αυτή που βιώνουμε αισχροκερδεί στον ανθρώπινο πόνο χρεώνοντας 300 ευρώ εξετάσεις και αντιδραστήρια που κοστίζουν μόλις 9.5 ευρώ. 
Για την υποχρηματοδότηση, τις τεράστιες ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας, για τις ελάχιστες ΜΕΘ, αναλώσιμα, γιατρούς, νοσηλευτές,  για τα ελλειπή μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και του λαού μας συνολικότερα, έχουν τεράστιες ευθύνες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, που ακολούθησαν πιστά την πολιτική της ΕΕ και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.
Έχουμε χρέος τώρα να τα τονίσουμε αυτά. Να μην τα αφήσουμε για μετά. Γιατί ακόμη και σήμερα, παρά την αναγκαστική φραστική αναγνώριση  του ρόλου του δημοσίου συστήματος, η διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση και όλες αυτές τις δυνάμεις γίνεται με τον ίδιο γνώριμό τους προσανατολισμό και στρατηγική.
Ανακατεύουν την τράπουλα των ελλείψεων, μπαλώσουν με προσωρινά ημίμετρα κάποια κενά ίσα ίσα για να περάσει η κρίση και να ξαναέρθουμε στα ίδια.  Ο νομός μας, το νοσοκομείο Ρεθύμνου, τα ΚΥ και τα αγροτικά ιατρεία είναι αδιάψευστος μάρτυρας αυτής της στρατηγικής.
Ακόμη και ο ελλειπέστατος Οργανισμός του νοσοκομείου, παραμένει ακόμη και τώρα φτερό στον άνεμο των ελλείψεων ιατρονοσιλευτικού προσωπικού αφού από τους 91 ειδικευμένους γιατρούς λείπουν οι 31 και μάλιστα σε κρίσιμες ειδικότητες για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στους ειδικευόμενους αφού από τις 53 θέσεις κενές είναι οι 38 !!! Δεν μπαλώνεται βέβαια η κατάσταση με τους ελάχιστους επικουρικούς με ολιγόμηνες συμβάσεις ούτε βέβαια με τις αποσπάσεις αγροτικών γιατρών. Και την εικόνα αυτή συμπληρώνουν τα 81 κενά λοιπού προσωπικού απ’ τα οποία 31 νοσηλευτών, οι 2 από τις 9 κλίνες ΜΕΘ που είναι κλειστές κοκ. Την τραγικότητα της κατάστασης αποκαλύπτουν και οι εκκλήσεις των γιατρών στο λαό να συνδράμει με ότι μέσα μπορεί τα ανεπαρκή μέσα του Νοσοκομείου. 
Να γιατί σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι επιβεβλημένη ανάγκη να δυναμώσει η λαϊκή διεκδίκηση, να ενώσουμε τις φωνές μας με την ΟΕΝΓΕ, τα σωματεία υγειονομικών και εργαζομένων σε όλη τη χώρα. Να γιατί 
ΣΠΑΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ
ΤΑ ΚΑΛΥΜΕΝΑ ΣΤΟΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΦΩΝΗ
Η ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΙΝΑΙ
Γι’ αυτό απαιτούμε
-Να γίνουν με επείγουσες διαδικασίες οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλύπτονται με επάρκεια και δωρεάν όλες οι σύγχρονες ανάγκες του λαού μας
-Να μονιμοποιηθούν άμεσα όλοι οι επικουρικοί, οι συμβασιούχοι και ελαστικά εργαζόμενοι
-Να στελεχωθούν με επάρκεια όλες οι δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας του Νομού για να αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο αλλά και να εξυπηρετούνται με επάρκεια οι ανάγκες των κατοίκων.
-Να ανοίξουν τώρα όλες οι ΜΕΘ με τον εξοπλισμό τους (αναπνευστήρες κλπ) και το αναγκαίο προσωπικό.
- Να εξασφαλιστούν όλα τα αναγκαία Μέσα ατομικής προστασίας του προσωπικού και των γιατρών και ο εξοπλισμός τους για να μπορούν αποτελεσματικά να νοσηλεύουν το λαό.
- Να επιταχθούν ξενοδοχεία για τη διαμονή του προσωπικού στη διάρκεια της πανδημίας για να προστεθούν τις οικογένειες τους.
- Να αυξηθεί η χρηματοδότηση από τον κρατικό Π/Υ για να καλύπτονται με επάρκεια οι ανάγκες αυτές.
ΓΙΑΤΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΑΓΑΘΟ.
Οι εκλεγμένοι με την ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΟ ν ΡΕΘΥΜΝΗΣ
Μανουσογιάννης Μανούσος Ρέθυμνο
Χαριτάκης Θανάσης Αη Βασίλης
Βρυλάκη Χαρίκλεια  Αη Βασίλης
Μαρκίδης Νίκος Αμάρι
Σταυρακάκης Στέλιος Ανώγεια.



Σάββατο 4 Απριλίου 2020

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

                                        Ρέθυμνο 2/4/2020

          ΠΡΟΣ: Την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ρεθύμνης.

ΘΕΜΑ: Τροποποίηση σύμβασης «καθαριότητα οδοκαθαρισμός» βάσει του άρθρου 132 του ν 4412/16 και ρητής πρόβλεψης της διακήρυξης.

Όπως γνωρίζετε ο Δήμος έχει υπογράψει την 19323/5-7-2019 σύμβαση με τον παραπάνω τίτλο. Στη σύμβαση αυτή, πέραν των άλλων, προβλέπεται η λειτουργία κινητού ΣΜΑ από την ανάδοχο εταιρεία και μάλιστα η κοστολόγησή του ορίζεται διακριτά και ρητά στην διακήρυξη και επομένως στην σύμβαση.
Γνωρίζετε επίσης ότι ο ΣΜΑ δεν στάθηκε δυνατόν να λειτουργήσει ποτέ. Ο Δήμος συνεχίζει να μεταφέρει τα απορρίμματα στη ΧΥΤΑ με δικά του μέσα και κόστος. Παρ’ όλ’ αυτά για μισό περίπου χρόνο συνεχίζαμε να πληρώνουμε στον ανάδοχο το κόστος μιας υπηρεσίας που γνωρίζαμε ότι δεν εκτελούσε. Η οργάνωση ουσιαστικού και συστηματικού ελέγχου της παραλαβής της υπηρεσίας αυτής είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, που δεν αναδεικνύεται πρώτη φορά. Ενδεχομένως  η διάθεση ενός επόπτη αποκλειστικά για το σκοπό αυτό να άμβλυνε το πρόβλημα αυτό. 
  Η έγκριση των ενταλμάτων πληρωμής από την Οικονομική Επιτροπή και όχι το ΔΣ οδήγησε στην πολύ καθυστερημένη «αντίδραση» του συστήματος στο πρόβλημα αυτό. Με την 87/4-3-2020 απόφασή της η οικονομική επιτροπή αποδέχτηκε την εισήγηση της Επιτροπής Παραλαβής της ανωτέρω υπηρεσίας η οποία τέθηκε ως εκτός ΗΔ θέμα στην συνεδρίαση. Η εισήγηση, που έγινε και απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής διόρθωσε τις προηγούμενες πληρωμές του εργολάβου περικόπτοντας το μεγαλύτερο μέρος αλλά όχι όλο το ποσόν που αντιστοιχεί στην κοστολόγηση του ΣΜΑ. Δεν αφαιρέθηκε το ποσόν που αντιστοιχεί στις αποσβέσεις του εξοπλισμού με το αιτιολογικό ότι ο εξοπλισμός αυτός αγοράστηκε από τον ανάδοχο αν και δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία και στη διάθεση του Δήμου.
Κατά την άποψή μας η απόφαση αυτή δεν είναι σωστή και προφανώς ζημιώνει τον Δήμο.
Η αγορά των μηχανημάτων ελέγχεται μόνο και μόνο για να διασταυρωθεί η δυνατότητα του αναδόχου να εκτελέσει την υπηρεσία με τα κατάλληλα τεχνικά μέσα σύμφωνα με τους όρους της διακήρυξης. Αυτή καθ’ εαυτή όμως ως αγορά δεν προσφέρει από μόνη της κάποια υπηρεσία στο Δήμο, ο οποίος πληρώνει την εκτέλεση και παραλαβή συγκεκριμένων εργασιών και υπηρεσιών και στην περίπτωσή μας την μεταφορά των απορριμμάτων η οποία δεν γίνεται από τον ανάδοχο. Εξ άλλου οι αποσβέσεις των μηχανημάτων λογίζονται με βάση τον χρόνο λειτουργίας τους. Δεν αλλάζει η διάρκεια ζωής τους αν για ένα διάστημα παραμένουν σε ακινησία.
Το κυριότερο όμως είναι ότι η ίδια η διακήρυξη προβλέπει ρητά τι θα γίνει στην περίπτωση μη λειτουργίας του κινητού ΣΜΑ από τον εργολάβο.
Στη σελ 6 στο κεφάλαιο «Χρηματοδότηση της σύμβασης» αναφέρεται:
«Το κόστος δημιουργίας και λειτουργίας κινητού ΣΜΑ ανέρχεται στο ποσό των 331.117,20 €/έτος συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Σε περίπτωση που στη διάρκεια της σύμβασης ολοκληρωθεί η λειτουργία μόνιμου ΣΜΑ από το Δήμο Ρεθύμνης, η υπηρεσία μεταφόρτωσης-μεταφοράς απορριμμάτων  δεν θα παρέχεται πλέον από τον ανάδοχο και το ποσό των 331.117,20 €/έτος θα αφαιρεθεί από το συμβατικό αντικείμενο επιμερισμένο κατά τη διάρκειά του».
Επί της ουσίας εδώ προβλέπεται η δυνατότητα τροποποίησης της σύμβασης κατά την διάρκειά της χωρίς να παρίσταται ανάγκη σύναψης νέας σύμβασης, όταν ο Δήμος δεν θα έχει ανάγκη ή δεν θα μπορεί να απολαμβάνει τις υπηρεσίες του κινητού ΣΜΑ και της αποκομιδής των απορριμμάτων. Ακριβώς ότι συμβαίνει σήμερα.  Είναι ακριβώς η πρόβλεψη του άρθρου 132 1 α του ν 4412/16 και νομίζουμε ότι λανθασμένα έγινε χρήση του άρθρου 219, που αφορά την παραλαβή της υπηρεσίας. Στο 219 καταφεύγεις όταν είναι αντικειμενικά δυνατόν να παρασχεθούν οι συμφωνημένες υπηρεσίες αλλά για κάποιους λόγους (συνήθως υποκειμενικούς του αναδόχου) δεν παρασχέθηκαν ή παρασχέθηκαν ανεπαρκώς. Εδώ όμως δεν υπάρχει η δυνατότητα ή η ανάγκη να παρασχεθεί η επι μέρους αυτή υπηρεσία και μάλιστα το ενδεχόμενο αυτό έχει ήδη προβλεφθεί από την διακήρυξη, πράγμα που διαλαμβάνεται το άρθρο 132 1 α. Η δυνατότητα μάλιστα αυτή ρητά προβλέπεται στην διακήρυξη της σύμβασης σελ 41.
«4.5  Τροποποίηση σύμβασης κατά τη διάρκειά της
Η σύμβαση μπορεί να τροποποιείται κατά τη διάρκειά της, χωρίς να απαιτείται νέα διαδικασία σύναψης σύμβασης, μόνο σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του άρθρου 132 του ν. 4412/2016 και κατόπιν γνωμοδότησης της καθ’ ύλην αρμόδιας υπηρεσίας ή άλλως της υπηρεσίας η οποία ορίζεται με απόφαση της Α.Α».
Άρα είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα της υπηρεσίας καθαριότητας και της αναθέτουσας αρχής (Δήμος) η τροποποίηση της σύμβασης για όσο διάστημα δεν μπορούν να παρασχεθούν οι υπηρεσίες αυτές.
Αυτές επομένως ήταν οι προβλέψεις έπρεπε να ενεργοποιηθούν και όχι αυτές που ενεργοποιήθηκαν.
 Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι δύσκολο η τροποποίηση να γίνει για το διάστημα που προηγήθηκε. Πρέπει όμως το συντομότερο δυνατόν να ληφθεί νέα απόφαση για την ενεργοποίηση αυτής της δυνατότητας και την τροποποίηση της σύμβασης μέχρι τουλάχιστον να καταστεί δυνατή η λειτουργία του κινητού ΣΜΑ. Αυτό θα επιτρέψει και στον ανάδοχο να αξιοποιήσει τον εξοπλισμό που προορίζεται για τον κινητό ΣΜΑ, σε άλλες εργασίες και υπηρεσίες και να μην τον έχει (αν τον έχει) σε αναμονή.
Στο ενδεχόμενο επιχείρημα ότι ο ΣΜΑ δεν λειτουργεί με ευθύνη του Δήμου και όχι του εργολάβου υπενθυμίζουμε την πρόβλεψη στη σελ 33 της διακήρυξης: «Ο ανάδοχος θα έχει την απόλυτο ευθύνη για τήρηση όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων για την τήρηση της καθαριότητας του οριοθετημένου χώρου του  σύμφωνα με την έγκριση των όρων λειτουργίας ΣΜΑ, και σε περίπτωση που θα επιβληθεί πρόστιμο από την Δ/νση Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας θα είναι αποκλειστικά αυτός υπεύθυνος για την πληρωμή του».
Σημειώνουμε επίσης ότι οι επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού στα οικονομικά του Δήμου και της καθαριότητας προβλέπονται ήδη πολύ σοβαρές και η υποχρέωση της ορθολογικής και συνετής χρήσης τους γίνεται ακόμη πιο επιτακτική. Από την κρίση αυτή ο ανάδοχος της υπηρεσίας αυτής βγαίνει πολλαπλά κερδισμένος αν αναλογιστούμε ότι στο εμπορικό κέντρο, που εξυπηρετεί οι όγκοι των απορριμμάτων έχουν μηδενιστεί, ότι η τιμή του πετρελαίου αγγίζει το 1,2 ευρώ κι εμείς το έχουμε κοστολογήσει στο 1,70, ότι οι ποσότητες που χρειάζεται έχουν κατά πολύ περιοριστεί κοκ. Ο πολλαπλά χαμένος είναι ο Δήμος και οι δημότες μας.
Μανουσογιάννης Μανούσος
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
        






Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΣΤΙΣ 24/3/2020


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
(Αύξων αριθμός 5/20)

Έχοντας υπόψη :
1.     Τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 67 του Ν.3852/10, όπως συμπληρώθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 184 του Ν.4635/19.

2.     Τις διατάξεις του άρθρου 10 της από 11 Μαρτίου 2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 55/20, τ.  Α΄).
3.     Το υπ’ αρ. 18318/13.03.20 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών (ΑΔΑ 9ΛΠΧ46ΜΤΛ6-1ΑΕ).
4.     Την συνέχιση της ομαλής και απρόσκοπτης λειτουργίας των Υπηρεσιών του Δήμου Ρεθύμνης.

Σας προσκαλώ σε δια περιφοράς συνεδρίαση  του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνης, η οποία θα γίνει την Τρίτη 24.03.2020,  με τα ακόλουθα θέματα ημερήσιας διάταξης :

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
Συμφωνήσαμε εξ αρχής με το μέτρο της δια περιφοράς λήψης των αποφάσεων στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού. Επειδή όμως αυτές οι συνεδριάσεις έχουν πρακτικές δυσκολίες θεωρούμε ότι πρέπει η χρήση τους πρέπει να γίνεται με πνεύμα οικονομίας και κυρίως για να ληφθούν αποφάσεις που έχουν να κάνουν πριν απ’ όλα με την αντιμετώπιση της πανδημίας και αποφάσεις που είναι ανάγκη να ληφθούν για να μην μπλοκάρεται η εξέλιξη αναγκαίων εργων, υπηρεσιών κλπ.
Με το πνεύμα αυτό διαφωνήσαμε με ορισμένα μη αναγκαία (χρησιμοποιώ σκόπιμα διαφορετικό όρο από το επείγοντα για αποφυγή συγχίσεων.) θέμτα της ΗΔ στα οποία αναφέρομαι πιο κάτω.

Το κύριο αυτή τη στιγμή είναι το κράτος, οι δήμοι κλπ να αξιοποιήσει τον χρόνο που κερδίζουμε από τα μέτρα ατομικής ευθύνης και αυτοπεριορισμού του λαού μας παρά τις λίγες εξαιρέσεις. Να πάρει όλα τα μέτρα που σήμερα μπορεί να παρθούν για να αρθεί όσο είναι δυνατόν στο ύψος των περιστάσεων και η ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ.
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως ούτως ή άλλως θα έχουμε εξαρση των κρουσμάτων. Με τα μέτρα περιορισμού κερδίζουμε χρόνο ΓΙΑ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΜΕ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΣΠΑΤΑΛΑΜΕ.
Ο δήμος δεν μπορεί να περιορίζεται στα στενά όρια των νομικά θεσμοθετημένων αρμοδιοτήτων του.
Δεν μπορούμε να μην πιέσουμε κι εμείς για να στελεχωθεί και να εξοπλιστεί το σύστημα ΥΓΕΙΑΣ. Να έχει εφεδρείες ικανές να δώσει την μάχη. Να έχει μέσα προστασίας των ίδιων των γιατρών, νοσηλευτών κλπ. Υπάρχουν προτάσεις (επίταξη ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, θεραπευτηρίων, ΜΕΘ, ένταξης στον κεντρικό υγειονομικό σχεδιασμό των ιδιωτών γιατρών, συνταξιούχων γιατρών, τελειόφοιτων των ιατρικών σχολών κλπ) που έστω και τώρα μπορούν να αυξήσουν τις αποκαρδιωτικές δυνατότητες του δημόσιου συστήματος υγείας.
Πρέπει ΤΩΡΑ να δημιουργηθούν μηχανισμοί ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ. Η ενίσχυση του «βοήθεια στο σπίτι» όπως και η πρωτοβουλία με τους εθελοντές είναι σωστή αλλά πρέπει ακόμη καλύτερα να οργανωθεί και να δικτυωθεί. Ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται φροντίδα στο σπίτι μπορεί απότομα να αυξηθεί και πρέπει από τώρα να εξασφαλιστεί και ο μηχανισμός και ο σχεδιασμός τροφοδοσίας με φάρμακα, τρόφιμα κλπ. Να υπάρξει από τώρα πρόβλεψη για τις άδειες μετακίνησης των εθελοντών αλλά και των μέτρων προστασίας που θα παίρνουν αυτοί. Όπως βέβαια και οι άλλες υπηρεσίες του δήμου που είναι στην πρώτη γραμμή όπως η καθαριότητα. Σε όλες αυτές τις υπηρεσίες πρέπει να υπάρχουν ΙΚΑΝΕΣ ΕΦΕΔΡΕΙΕΣ γιατί κάποιοι θα προσβληθούν.
Να ελέγξουμε συστηματικά τα μέτρα ατομικής προστασίας. Να προφυλάσσουμε όσο γίνεται καλύτερα τους εργαζόμενους. Πολύ ωραίες οι φόρμες στην καθαριότητα αλλά σήμερα αυτό που νομίζω πως χρειάζονται όλα τα συνεργεία σε εξωτερικές δουλειές είναι οι φόρμες ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ. Φυσικά μαζί με τις μάσκες, τα γάντια, τα αντισηπτικά κλπ.
Όλοι ευχόμαστε και περιοριζόμαστε να μην γίνουμε ποτέ Ιταλία, Ισπανία. Πρέπει όμως να προετοιμαζόμαστε σαν να μας χωρίζουν ελάχιστες μέρες από την κατάσταση που βιώνουν εκεί.
.

1.     Τροποποίηση τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Με αρκετές από τις επιμέρους αναμορφώσεις δεν διαφωνούμε. Πλην όμως και ο αναμορφωμένος Π/Υ δεν διαφοροποιείται όσον αφορά την στρατηγική (περικοπή κρατικής χρηματοδότησης, στήριξη όλο και περισσότερο στην τοπική φορολογία και στην αφαίμαξη του λαού κλπ) από τον αρχικό. Επομένως τον καταψηφίζουμε για τους ίδιους λόγους που καταψηφίσαμε τον αρχικό.

2.     Αναμόρφωση του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (ΟΠΔ) του Δήμου Ρεθύμνης για το έτος 2020.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Το ΟΠΔ δεν είναι τίποτε άλλο από τον χρονικό προγραμματισμό υλοποίησης του Π/Υ. Τι δηλαδή θα υλοποιείται στα έσοδα και στα έξοδα κάθε μήνα με βάση τον συνολικό Π/Υ. ψηφίστηκε ήδη ένα με βάση τον αρχικό Π/Υ και τώρα ζητούν την αναμόρφωσή του με βάση την υποχρεωτική αναμόρφωση του Π/Υ που έγινε για να ενσωματώσει τα πραγματικά δεδομένα όπως διαμορφώθηκαν στις 31/12/2019.
Εννοείται ότι έχοντας καταψηφίσει τον Π/Υ καταψηφίζουμε και το ΟΠΔ.
Επισημαίνουμε όμως ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα με τον κορονοϊό και τις επιπτώσεις του στην κοινωνική και οικονομική ζωή, είναι σίγουρο ότι όλα όσα έχουν προβλεφθεί θα υποστούν μεγάλες ανατροπές. Ποιος αλήθεια πιστευει ότι δεν θα μειωθούν σημαντικά οι εισπράξεις από την Φορτέτσα, τα τέλη παρεπιδημούντων, τα τραπεζοκαθίσματα, το πάρκιγκ κλπ? Ποιος δεν βλέπει πως αν δεν αυξηθεί σημαντικά η κρατική χρηματοδότηση ούτε ο δικός μας δήμος ούτε οι άλλοι θα μπορέσουν να βγάλουν το πρόγραμμα και τις υποχρεώσεις τους. Επομένως η συζήτηση του θέματος υπο το φώς αυτών των εξελίξεων είναι μια διαδικασία καθαρά γραφειοκρατική και αποπροσανατολιστική. Την ώρα που θα έπρεπε να ασχολούμαστε με τα προβλήματα διαχείρισης αυτής της κρίσης, τις συνέπειές της στους εργαζόμενους, στους επαγγελματίες κλπ ασχολούμαστε με θέματα εκ των πραγμάτων ξεπερασμένα.

3.     Κατάρτιση Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2021-2024.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Σήμερα που με αφορμή τον κορονοϊό είμαστε στα πρόθυρα ανακύκλωσης της κρίσης η συζήτηση του μεσοπρόθεσμου στερείται κυριολεκτικά κάθε λογικής. Καμιά ουσιαστική πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει πριν κατασταλάξει αυτή η αναστάτωση. Ακόμη και το γιουρογκρουπ, για τους δικούς του λόγους βέβαια, αποφάσισε να αναστείλει έστω και προσωρινά το σύμφωνο σταθερότητας. Παρ’ όλ’ αυτά το ΔΣ στο Ρέθυμνο συζητά την εφαρμογή του!!!  Βασιλικότεροι του βασιλέως για άλλη μια φορά. Βεβαίως οι οδηγίες το προβλέπουν αλλά κι αυτές εκδόθηκαν πριν το κορονοϊό.
Εμείς προτείναμε το θέμα αυτό να αποσυρθεί αλλά για άλλη μια φορά δεν εισακουστήκαμε απλά και μόνο «για να μην μας περάσει». Ας είναι Εμείς θα τοποθετηθούμε από δύο σκοπιές. Και από τη σκοπιά των δεδομένων πριν τον κορονοϊό και των πρώτων εκτιμήσεων μετά από αυτόν.

Α Με τα προ κορονοϊού δεδομένα. Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι τα μνημόνια ήρθαν για να μείνουν. Η κρίση ήταν η πρόφαση. Η ουσία ήταν πως ήθελαν να τονώσουν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου με βίαιη αναδιανομή του πλούτου υπέρ τους, με μέτρα που υλοποιούσαν σταδιακά και πριν την κρίση. Η κρίση ήταν η ευκαιρία επιτάχυνσης τους.
Οι οδηγίες και το βασικό σενάριο για το νέο ΜΠΔΣ 2021-2024, δόθηκαν σε φάση ανάκαμψης (αναιμικής και επισφαλούς υποστηρίζαμε εμείς αλλά ανάκαμψης) της ελληνικής οικονομίας. Παρ’ όλ’ αυτά οι οδηγίες που δόθηκαν για την σύνταξη των προβλέψεων ήταν εξίσου περιοριστικές με όλα τα τελευταία χρόνια. Διατηρείται η δέσμευση για πλεόνασμα 3,5%, η αποψίλωση των υπηρεσιών με προσλήψεις λιγότερες από τους αποχωρούντες, οι περικοπές στους μισθούς, στις κοινωνικές υπηρεσίες (βλέπε την δεινή κατάσταση του δημοσίου συστήματος υγείας. Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων έχει ήδη φτάσει στα όρια του ενώ ακόμη καταφέρνουμε ευτυχώς να κρατάμε πολύ χαμηλά τα κρούσματα).
Παρά την προσπάθεια να «χρυσωθεί το χάπι», από τον πίνακα που με βάση τις οδηγίες επεξεργάστηκε η υπηρεσία, προκύπτει με σαφήνεια μείωση της κρατικής και ενωσιακής χρηματοδότησης ιδιαίτερα στις χρηματοδοτήσεις του ΠΔΕ και του ΕΣΠΑ. Βέβαια με βάση την υλοποίηση τα νούμερα είναι ακόμη πιο αποκαρδιωτικά όπως φαίνεται στις κλεισμένες χρήσεις του 2018 και 2019 που επιβεβαιώνουν τις παλιότερες τοποθετήσεις μας. Αυτή η μείωση δεν αντισταθμίζεται ούτε από την φαινομενική αύξηση των χρηματοδοτήσεων του τακτικού Π/Υ, που αφενός είναι πολύ μικρότερη αλλά αν κρίνουμε από τις γενικότερες δεσμεύσεις και τα πλαφόν που έχουν ψηφιστεί το πιθανότερο είναι να είναι εικονική. Επομένως το βάρος θα πέφτει ακόμη μεγαλύτερο στους ίδιους πόρους και στους δημότες.
Στους ίδιους πόρους που η υπηρεσία για να έχει κάποιο μαξιλάρι κάνει μια προσπάθεια να υποεκτιμήσει την είσπραξη τους (μόνο τα ανταποδοτικά φαίνεται να αυξάνονται ως συνολική είσπραξη). Αυτό όμως δεν εξαρτάται τόσο από τις εκτιμήσεις όσο από την εφαρμοζόμενη δημοτική εισπρακτική πολιτική. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι ανάγκες και τα κόστη θα αυξηθούν, με δεδομένες τις ανοδικές τάσεις των τελευταίων ετών  οι δημότες (οι εργαζόμενοι και ο λαός δηλ γιατί τα συμφέροντα έχουν ασυλία έτσι κι αλλιώς) θα κληθούν να πληρώσουν τα σπασμένα είτε με ακόμη μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση είτε με στέρηση υπηρεσιών και έργων που τα έχουν πληρώσει διπλά και τρίδιπλα.

Β  Το σίγουρο είναι πως σε όλες τις οικονομίες θα έχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις μετά τον κορονοϊό. Ένα παραπάνω στις λεγόμενες εξωστρεφείς, όπως η δική μας που στηρίζεται στον τουρισμό, τις μεταφορές κλπ.
Το καλό σενάριο είναι η κρίση αυτή να σημάνει μια τεράστια καταβαράθρωση για κάποιους μήνες το 2020 και με πολύ γρήγορους ρυθμούς ύστερα να ανακάμψει. Το κακό αλλά διόλου απίθανο είναι να έχει πιο μακροπρόθεσμες συνέπειες. Το πιθανότερο είναι να συμβούν και τα δύο.
Εξ άλλου ήδη και οι οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού αξιοποιούνται στο κουβάρι των διεθνών ανταγωνισμών με σκοπό ο κάθε ένας να ενισχύσει τη θέση του και να αποδυναμώσει τις θέσεις των ανταγωνιστών του. Το σίγουρο είναι ότι οικονομίες όπως η ελληνική θα είναι ευάλωτες σε τέτοιο περιβάλλον.
Το αναπόφευκτο πάντως της κρίσης (βραχύβιας ή πιο σταθερής) το αναγνώρισε και το πρόσφατο γιουρογκρουπ, Τα μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης που αποφάσισε  και εξειδικεύουν οι κυβερνήσεις δεν είναι βέβαια στροφή σε φιλολαϊκή πολιτική αλλά αναγκαία μέτρα στήριξης του κεφαλαίου.
Οι εργαζόμενοι θα κληθούν αργά ή γρήγορα να πληρώσουν το μάρμαρο για να κερδηθεί ο χρόνος που χάθηκε στη κούρσα των ανταγωνισμών των καπιταλιστικών οικονομιών.  Και αυτό το μάρμαρο θα περνά και μέσα από τα οικονομικά των δήμων όπως πάντα.
Καταψηφίζουμε επομένως τις δεσμεύσεις και τους σχεδιασμούς που προκύπτουν από το εκκολαπτόμενο νέο μεσοπρόθεσμο και αντιπαραθέτουμε σε αυτό όλα εκείνα τα μέτρα που εξασφαλίζουν ο τεράστιος πλούτος που παράγεται σήμερα να αξιοποιείται για την ικανοποίηση των μεγάλων λαϊκών αναγκών σε όλους τους τομείς.


4.     Έγκριση της 2ης Τροποποίησης της Απόφασης Υλοποίησης με Ίδια Μέσα του Υποέργου (1) «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ρεθύμνης» της Πράξης «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ρεθύμνης»  με κωδικό ΟΠΣ 5002176.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ   Δύο εισαγωγικές επισημάνσεις-παρατηρήσεις. Καταπολέμηση της φτώχειας σε ένα οικονομικό-κοινωνικό σύστημα που γενά και αναπαράγει την φτώχεια δεν μπορεί να υπάρξει. Εξ άλλου και οι δικαιούχοι αυτών των δομών ακόμη κι όταν ολοκληρώνεται η υποστήριξή τους δεν γίνονται πλούσιοι. Παραμένουν φτωχοί. Απλά εξασφαλίζουν τα στοιχειώδη (‘όπως το κράτος τα αντιλαμβάνεται κάθε φορά). Για να ακριβολογούμε λοιπόν μιλάμε για ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ κι ΌΧΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ όχι της φτώχειας γενικά αλλά των πιο ακραίων εκφάνσεών της και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Η δεύτερη παρατήρηση έχει να κάνει με την εκτεταμένη πλέον και συνειδητή επιβολή από το κράτος και την ΕΕ του όρου «Ωφελούμενοι» αντί του όρου «δικαιούχοι». Ουσιαστικά θέλουν να περάσουν την βαθιά αντιδραστική λογική ότι το κράτος και η οργανωμένη πολιτεία δεν έχουν καμιά υποχρέωση στήριξης αυτών των κατηγοριών των συνανθρώπων μας, ότι η κατάσταση που βρίσκονται (ανεργία κλπ) δεν είναι αποτέλεσμα κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων αλλά ατομική τους ευθύνη. Ότι δεν υπάρχει κοινωνία αλλά άθροισμα μεμονωμένων ατόμων κλπ. Ότι αυτά τα υποτυπώδη μέτρα υποστήριξης παίρνονται από «την καλή τους την καρδιά» και οι δικαιούχοι δεν πρέπει να διεκδικούν αλλά να λένε και ευχαριστώ αφού βαφτίστηκαν «ωφελούμενοι». Καλούμε τους εργαζόμενους να συνειδητοποιήσουν αυτή τη διαφορά και όπου μπορούν να μην χρησιμοποιούν τον όρο αυτό, διευκολύνοντας άθελά τους αυτή την λοβοτομή.
Επί της ουσίας τώρα. Τα Κέντρα Κοινότητας είναι μια ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ δομή όπως κάθε πρόγραμμα και δομή που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Σε μια εποχή έντασης των κοινωνικών ανισοτήτων, απίστευτης συγκέντρωσης του πλούτου και μαζικής περιθωριοποίησης τμημάτων του εργαζόμενου λαού ενώ ήταν ανάγκη να ενισχυθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους και των δήμων, να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό με δικαιώματα κλπ επιλέχτηκε η δημιουργία αυτών των δομών με ημερομηνία λήξης για να επισφραγίζει το ότι δεν είναι υποχρέωση του κράτους αυτή, για να διατηρεί το αίσθημα ανασφάλειας και στους εργαζόμενους αυτών των δομών αλλά και στους δικαιούχους των προγραμμάτων αυτών.
Βέβαια η δημιουργία των Κέντρων Κοινότητας ως κέντρων συντονισμού και καθοδήγησης της πρόσβασης στα επιμέρους προγράμματα (επισιτιστική βοήθεια, ΚΕΑ κλ) είχε και άλλο ένα σκοπό που ελπίζουμε  να μην τον έχει επιτελέσει στην πράξη. Να περιορίσει την στήριξη αυτή στα απολύτως απαραίτητα ψίχουλα που προβλέπει ο κρατικός σχεδιασμός για να μην καταφέρνουν κάποιοι απευθυνόμενοι στα διαφορετικά κέντρα και υπηρεσίες να ξεπερνούν το όριο αυτό.
Σε κατακλείδα λοιπόν. Εμείς θεωρούμε υποχρέωση του κράτους την ουσιαστική στήριξη των κατηγοριών αυτών των συμπολιτών μας και μάλιστα σε πολύ υψηλότερο βαθμό απ’ ότι σήμερα. Δεν είναι ατομική τους ευθύνη η θέση τους αλλά παράγωγο των σχέσεων του εκμεταλλευτικού οικονομικοκοινωνικού συστήματος. Θεωρούμε πως οι δομές αυτές πρέπει να είναι μόνιμες και ενσωματωμένες στις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων με μόνιμο προσωπικό. Για τους λόγους αυτούς ψηφίζουμε στο συγκεκριμένο θέμα ΠΑΡΟΝ.

5.     Ορισμός ελεγκτών για διενέργεια τακτικού διαχειριστικού ελέγχου στην ΚΕΔΗΡ για τα έτη 2016, 2017, 2018 και 2019.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Κατά την συζήτηση διαμόρφωσης της Ημερήσιας Διάταξης προτείναμε να κρατηθεί αυτό το θέμα και να συζητηθεί σε «διά ζώσης» συνεδρίαση, παίρνοντας υπ’ όψιν ότι γύρω από το θέμα του ελέγχου της ΚΕΔΗΡ έχουν δημιουργηθεί κατ’ επανάληψη εντάσεις στο ΔΣ.
Κι αυτό παρ’ όλο που εμείς είμασταν εκείνοι που ασχοληθήκαμε ελάχιστα ή και καθόλου με τα ζητήματα των προσώπων και των ελεγκτών και κυρίως με πιο «θεσμικά» ζητήματα. Πολύ φοβούμαστε πως ο τρόπος λήψης της απόφασης θα διευκολύνει να συνεχιστούν οι όχι και τόσο παραγωγικές αντιπαραθέσεις για να κρύβεται η κατά τη γνώμη μας ουσία των πραγμάτων. Κοντός ψαλμός αλληλούια.

Για τον ίδιο τον ορισμό.  Η πρόταση για τον ορισμό της GRANT THORNTON και της κας Χρυσανθοπούλου είναι βεβαίως νόμιμη. Το ζήτημα είναι κατά πόσο είναι σκόπιμη. Δεν έχουμε κανένα θέμα με την κα Χρυσανθοπούλου ή την  GRANT THORNTON και το υπογραμμίζουμε αυτό προς αποφυγή παρανοήσεων και παρεξηγήσεων. Μας προβληματίζει όμως το γεγονός ότι η ίδια εταιρεία και ο ίδιος ελεγκτής επί πολλά έτη (πριν από το 2010, που θυμάμαι εγώ) ελέγχει τους ισολογισμούς του Δήμου, ήταν ένας από τους δύο ελεγκτές στον έκτακτο διαχειριστικό και τώρα υπάρχει απόφαση να αναλάβει και τον τακτικό της ΚΕΔΗΡ. Σημειώνουμε ότι η νομοθεσία πριν μερικά χρόνια απαγόρευε ο ίδιος ελεγκτής να ελέγχει περισσότερες από 3 χρήσεις στην ίδια εταιρεία ιδιωτική ή δημόσια. Καταργήθηκε βέβαια κακώς κατά τη γνώμη μας αυτός ο περιορισμός αλλά δεν σημαίνει πως πρέπει να γίνεται κατάχρηση της τροποποίησης αυτής. Στο κάτω κάτω άνθρωποι είναι και οι ορκωτοί και δεν μπορεί παρά να κάνουν κάποτε και λάθη. Η εναλλαγή τους μπορεί να προστατεύει αποτελεσματικότερα από αυτά. Για το λόγο αυτό θα ψηφίσουμε ΠΑΡΟΝ.
Επισημαίνουμε ξανά πως δεν υπάρχει κανένα θέμα προσωπικό. Εξ άλλου εμείς θεωρούμε ότι ούτε και το ίδιο το πλαίσιο ελέγχου όπως είναι θεσμοθετημένο μπορεί να λύσει τα ουσιαστικά προβλήματα τα οποία έχουν να κάνουν πριν απ’ όλα με τις πολιτικές αποφάσεις και στρατηγικές και ειδικά στην περίπτωση των ΝΠΙΔ όπως η ΚΕΔΗΡ με την αντίφαση το δημόσιο χρήμα να διαχειρίζεται με κανόνες ιδιωτικούς.


6.     Έγκριση διενέργειας δημοπρασίας αγοράς ακινήτου – οικοπέδου για την τοποθέτηση προκάτ αιθουσών για την στέγαση του 3ου νηπιαγωγείου Ατσιποπούλου.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  Οι ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από τον κ Φουρφουλάκη ήταν και δικές μου και κυρίως σε ότι αφορά την θέση του ακινήτου σε σχέση με τα όρια του οικισμού. Περίμενα πως θα απαντηθούν από τον εισηγητή αλλά δεν ξέρω γιατί δεν έγινε.
Πέραν τούτου Για μια κόμη φορά φαίνεται να έχουμε ποικνοκατοικημένες περιοχές με ελάχιστους ΚΦ αλλά και κοινόχρηστους χώρους. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι υπάρχουν και τα επιστημονικά εργαλεία και οι νομοθετικές προβλέψεις μαζί με τα σχέδια πολεοδόμησης να δεσμεύονται οι απαραίτητοι χώροι για να στεγαστούν οι ΚΦ υπηρεσίες (σχολεία, νηπιαγωγεία κλπ) και να υπάρχει η απαραίτητη επάρκεια ΚΧ χώρων για τους οποίους μάλιστα πληρώνει ο λαός κατά το στάδιο της πολεοδόμησης. Στην πορεία όλα αυτά καταστρατηγούνται αφού έρχονται σε αντίφαση με την κυριαρχία των ισχυρών κυρίως συμφερόντων και την πολιτική εμπορευματοποίησης της γης. Αυτή κατά τη γνώμη μας είναι η ρίζα του κακού, που για άλλη μια φορά δείχνει πως οι τυφλές δυνάμεις της αγοράς (ο καπιταλισμός δηλ) δεν μπορεί, παρά τους περι του αντιθέτου ισχυρισμούς, να λύνει τέτοια προβλήματα σε όφελος των λαϊκών αναγκών.
Η επείγουσα ανάγκη εξεύρεσης χώρου αναγνωρίζεται πλήρως και από εμάς και προφανώς συμφωνούμε στην εκκίνηση της διαδικασίας αγοράς αφού εδώ που φτάσαμε δεν υπάρχει άλλη λύση. Επισημαίνουμε την εκφρασμένη διαφωνία μας με τις ΠΡΟΚΑΤ κατασκευές ως στοιχείο παρα πέρα υποβάθμισης των σχολικών υποδομών. Μπορεί να εμφανίζονται ως προσωρινές όμως η εμπειρία λέει πως όταν έχουμε να κάνουμε με τις λαϊκές ανάγκες «ουδέν του προχείρου μονιμότερο».

7.     Παραχώρηση δικαιώματος χρήσης οικοπεδικών χώρων στα νεκροταφεία των Κοινοτήτων Ρεθύμνης και Επισκοπής για κατασκευή οικογενειακών τάφων.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ   ΝΑΙ
Επισημαίνουμε όμως για μια ακόμη φορά την ανάγκη μέτρων για αλλαγή της νοοτροπίας αυτής σε σχέση με την ταφή και την δρομολόγηση διαδικασιών για την αποτέφρωση των νεκρών. Είμαστε πολύ τυχεροί που τουλάχιστον μέχρι στιγμής η πανδημία του κορονοϊού δεν παίρνει στη χώρα μας τις τραγικές διαστάσεις που παίρνει σε άλλες χώρες. Στην Ιταλία με πάρα πολλά αποτεφρωτήρια βλέπουμε τι γίνεται. Στην Ελλάδα με ένα μόνο και την κοινωνική συνείδηση πολύ διαφορετική αλήθεια ποια διαχείριση θα μπορούσε να γίνει;