Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

Για το τεχνικό πρόγραμμα του 2020


ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΑΜΜΑ
ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ 2020
Το Τεχνικό Πρόγραμμα Έργων (ΤΠΕ) της δημοτικής αρχής είναι μια απέραντη «μυθοπλασία» με νούμερα, που προσπαθούν να εντυπωσιάσουν αλλά πολύ μακριά τόσο από την πραγματικότητα όσο και από τις πραγματικές ανάγκες του λαού του δήμου μας. Αντικατοπτρίζει τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής για το αμέσως επόμενο έτος. Προτεραιότητες δεμένες με την ανάπτυξη για τους λίγους, που πληρώνουν οι πολλοί.
Εμείς λέμε στους Ρεθεμνιώτες πως το «καλό της πόλης» που του πλασάρεται είναι καλό μόνο για μερικούς. Παλεύουμε και θέλουμε ένα Δήμο που θα αγωνίζεται για τις ανάγκες του λαού μας. Ένας δήμος που αγωνίζεται πραγματικά για το καλό της πόλης πρέπει να ενδιαφέρεται πρώτα από όλα για αυτά που δικαιούνται οι δημότες, γι’ αυτά που δικαιούται ο λαός. Όχι να κάνει τα χατίρια των συμφερόντων και της κυβέρνησης. Επομένως θέλουμε και ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που θα βάζει σε πρώτη προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες, δεν θα είναι συμπλήρωμα, «πατερίτσα», του αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού, όπως αυτό που προτείνει η Δημοτική Αρχή.

Μιλάτε για 29,5 εκ εύρω σε έργα και μελέτες, την ώρα που για το 2019 με τα δικά σας νούμερα μέχρι 30/9 από τα 23,5 εκ του ΤΠΕ έχουν πληρωθεί όλα κι όλα 3,3 εκ. μόλις το 14%. Και για να μην νομίσει κανείς ότι σας αδικούμε κι ότι θα γίνουν θαύματα μέχρι το τέλος του χρόνου να πούμε ότι το 2018 υλοποιήθηκε το 26% και το 2017 το 14%. Μιλούμε λοιπόν για προγράμματα, που κατά 70-75% είναι αέρας κοπανιστός. Κι ένας σοβαρός λόγος που είναι αέρας κοπανιστός είναι ότι εναρμονίζεστε πλήρως με την πολιτική των ματωμένων πλεονασμάτων και των δήθεν ισοσκελισμένων Π/Υ. Ενώ τα έσοδα εισπράττονται σε ποσοστά της τάξης του 71% τα δήθεν έξοδα υλοποιούνται από το 2016-2017 σε ποσοστά μόλις του 42%. Τέτοια ισοσκέλιση έχουν οι Π/Υ σας. Στερούνται έργα και υπηρεσίες οι δημότες για να αδειάζουν οι τσέπες τους σε χρηματικά υπόλοιπα που εκτινάσσονται από 5,5 εκατ το 2013 στα 21,8 το 2019. Κι αυτό το παρουσιάζετε και ως κατόρθωμα.
Ισχυρίζεστε πως θα ρθούν 19,2 εκ (12 εκ από εθνικούς και άλλα 7,2 εκ από τους λεγόμενους ευρωενωσιακούς). Μα για το 2019 προβλέπατε να ρθρούν 17 εκ και στο 9μηνο έχουν έρθει μόλις 2,2 εκ το 13%. Μάλιστα από τα 7,2 εκ ευρωενωσιακής χρηματοδότησης το 1,3 εκ δεν θα διατεθούν ούτε στο Ρέθυμνο ούτε καν στην Ελλάδα. Θα πάνε στη Λετονία, στην Βουλγαρία, στη Γερμανία μέσω του προγράμματος plasteco. Τους κάνουν ταξιδάκια για να φαίνονται πολλά.
Πίσω από αυτά τα εικονικά νούμερα προσπαθείτε να κρύψετε ότι στην τσέπη του Ρεθεμνιώτη έχετε βρεί τον καλύτερο χρηματοδότη των όποιων επενδύσεων του δήμου. Αν συμπεριλάβουμε το σύνολο των επενδύσεων το πρώτο 9μηνο του 2019 είναι η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, που οι δημότες σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος όχι μόνο των λειτουργικών αλλά και των επενδυτικών δαπανών. Από τα 5,4 εκ που φέτο έχουν διατεθεί τα 3,2 εκ (το 59%) προέρχονται από τους ίδιους πόρους και τους δημότες και μόλις τα 2,2 από κρατικές και ενωσιακές χρηματοδοτήσεις. Από το 2016 είχαμε κάνει την πρόβλεψη αυτή προσπαθώντας να κρούσουμε το καμπανάκι στους συνδημότες μας.
Αυτό είναι που προσπαθείτε να αποκρύψετε εσείς αφού συμφωνείτε και ενεργητικά υλοποιείτε στο δήμο την κεντρική πολιτική, ανεξάρτητα ποιος την εφαρμόζει. Πολιτική που φορτώνει ξανά και ξανά τους εργαζόμενους για να στηρίζει πλουσιοπάροχα τα ισχυρά συμφέροντα. Αρνείστε και αποπαίρνετε κάθε αγώνα και κάθε διεκδίκηση, που αμφισβητεί αυτή την πολιτική. Θυμάστε την υποχρηματοδότηση, την αποψίλωση των υπηρεσιών, την μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους φυσικά, μόνο όταν θέλετε να αποποιηθείτε τις ευθύνες σας και κυρίως να περάσετε στους εργαζόμενους την υποταγή του δεν γίνεται αλλιώς. Ακόμη και στην επιτροπή διαβούλευσης που υποτίθεται πρέπει να ακουστούν αιτήματα, παράπονα κλπ αντιμετωπίσατε απαξιωτικά και επιθετικά όχι την κριτική αλλά απλές επισημάνσεις και ερωτήσεις επί οξύτατων προβλημάτων.
Στο πρόγραμμα που εκτελείτε είχατε 197 έργα. Απ’ αυτά στο 9μηνο κινήθηκαν μόλις τα 74. Στα υπόλοιπα 123 δεν διατέθηκε ούτε ευρώ. Στα 6 διατέθηκαν ποσά άνω των 100 χιλ ευρώ, ενώ στα υπόλοιπα 68 ποσά πολύ κάτω από αυτό συνήθως της τάξης των 10-30 χιλ ευρώ. Έργα δηλ μικροσυντηρήσεων και μπαλωμάτων όπως στο ΕΠΑΛ, που χρειάζεται μια συνολική παρέμβαση για να ανταποκρίνεται στοιχειωδώς στις σύγχρονες ανάγκες. Στον ίδιο αστερισμό και το καινούργιο πρόγραμμα.
Είπαμε πως είναι ανάγκη για το ένα ευρώ που πληρώνει ο δημότης να προσπαθήσουμε να επιστρέφουμε 10 σε έργα και υπηρεσίες. Γι’ αυτό ζητήσαμε και ζητούμε να ανασυγκροτηθούν και να στελεχωθούν τα συνεργεία του δήμου. Να κάνετε προσλήψεις ακόμη και με ΣΟΧ, που δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, για να περιορίσουμε τις εργολαβίες. Με πολύ λιγότερα λεφτά να συντηρούμε τα σχολεία μας, τα κτίριά μας, τις υποδομές μας. Να παρεμβαίνουμε άμεσα πριν το μικρό πρόβλημα γίνει μεγάλο. Να μην βασανιζόμαστε απ’ τις προχειρότητες, τις καθυστερήσεις, τις διενέξεις των εργολαβιών.
Με τον ίδιο στόχο, να πιάνουν τόπο τα λεφτά του δημότη αλλά και να μην εξαρτιόμαστε από τις μοναδικότητες και τις μανούβρες των εργολάβων ζητήσαμε να εξοπλίσουμε την καθαριότητα με το δικό της πλυντήριο κάδων, τα δικά της μικρά οχήματα για την παλιά πόλη, να γλιτώσουμε, έστω και σταδιακά, από την πανάκριβη εργολαβία. Να εξοικονομήσουμε άμεσα σημαντικούς πόρους. Τέτοιο εξοπλισμό έχουν οι όμοροι δήμοι, έχει το Κιλελέρ, η χρεοκοπημένη Γόρτυνα. Δεν έχει το Ρέθυμνο με ένα πλεόνασμα μαμούθ στην ανταποδοτικότητα.
Λέτε πως δεν έχετε χώρους για την σχολική στέγη στην πόλη. Το οικόπεδο Φραγάκη έχει χαρακτηριστεί σχολικό. Παγώσατε την ανέγερση του Μουσικού που δεινοπαθεί. Ίσως και κάποιο νηπιαγωγείο ή δημοτικό. Προσπαθείτε να το εξοστρακίσετε στου Γάλλου γιατί το οικόπεδο Φραγάκη το προορίζετε για την υποστήριξη τουριστικών και επιχειρηματικών σκοπών.
Ξεκίνησε το πρόγραμμα της υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής χωρίς την παραμικρή προετοιμασία για τις αναγκαίες υποδομές. Αναγκάστηκαν οι γονείς να στέλνουν τα παιδιά τους στα νηπιαγωγεία των οικισμών και το μόνο που σχεδιάζετε στο τεχνικό σας πρόγραμμα είναι τα κοντέινερ στις αυλές των σχολείων.
Παραχωρήθηκε στο Δήμο το ΚΕΓΕ για να δοθεί μια λύση στην απαράδεκτη κατάσταση στην ειδική αγωγή. Αν και η υπόθεση είναι κατεπείγουσα η τοποθέτησή σας στην επιτροπή διαβούλευσης έδειξε πως κινείστε στη λογική του αραμπά. Που η κατάσταση στα ειδικά σχολεία δεν υποφέρεται. Που παρά τα μπαλώματα το ΕΠΑΛ, το μουσικό και άλλα σχολεία έχουν τεράστια προβλήματα.
Παρά τα κονδύλια που υπήρχαν και πέρυσι και φέτος για τις παιδικές χαρές, παρά το πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε, αυτές παραμένουν ελάχιστες γιατί υλοποιείται με ρυθμούς χελώνας και βάλε. Όπως ελάχιστοι είναι και οι μικροί αθλητικοί χώροι της γειτονιάς, που θα δίναν την ευκαιρία στα μεγαλύτερα παιδιά μας να παίξουν να ξεκολλήσουν απ’ την εξάρτηση των ηλεκτρονικών. Αλλά και για τους ίδιους τους μεγαλύτερους συμπολίτες μας υπάρχει η ανάγκη για μια αίθουσα με κάποια βασικά όργανα γυμναστικής. Εκατοντάδες καταφεύγουν σε φυσιοθεραπείες για να αντιμετωπίσουν προβλήματα της σύγχρονης ζωής. Μετά όμως αν δεν μπορούν να συνεχίσουν στα ιδιωτικά γυμναστήρια επανέρχονται στα ίδια.
Κεφαλαιώδες ζήτημα είναι τα έργα που αφορούν την προστασία της ζωής και της περιουσίας των συμπολιτών μας από τις φυσικές καταστροφές. Κι εδώ αν δεν υπάρχει πρόληψη όταν ξεσπάσουν τα φαινόμενα είναι πολύ αργά. Από το 2011 είχαμε φέρει το θέμα της διευθέτησής του Πλατανιανού ποταμού. Θάφτηκε μέσα στο πιγκ πόγκ των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στο δήμο, την περιφέρεια. Πέρυσι πλημύρισε ολόκληρη η περιοχή και αναγκαστήκατε να την εκκενώσετε. Άραγε μετά από αυτό δεν έπρεπε ήδη να τρέχει τουλάχιστον η μελέτη διευθέτησης του ποταμού; Έστω η μελέτη για να εξασφαλιστούν στη συνέχεια οι πόροι. Ακόμη κι αν είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας δεν πρέπει να ενεργήσουμε για να αντιμετωπιστεί?
Οι σύλλογοι γονέων σε κάθε ευκαιρία εκφράζουν την ανησυχία τους για την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων. Η ένωση γονέων Κρήτης επαναφέρει το θέμα με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό. Οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα έχουν σταματήσει στο 2005. Είπατε στην επιτροπή διαβούλευσης ότι δεν σας παραδόθηκαν από τον τέως ΟΣΚ ούτε καν τις οικοδομικές άδειες πολλών σχολείων. Θα μείνουμε σε αυτό ή θα καταρτίσουμε ένα πρόγραμμα ελέγχου και πιστοποίησης όλων των σχολείων και των δημοτικών κτιρίων; Κι όμως χρόνια τώρα τέτοια πρόβλεψη δεν υπάρχει, παρά τα τραγικά περιστατικά που συμβαίνουν στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια. Είναι η εφαρμογή στην πράξη της πολιτικής κόστους οφέλους της ΕΕ, που θεωρεί κόστος την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού και όφελος τα διόδια και τα χαράτσια που εισπράττουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Και σ’ αυτά τα έργα δεν βρήκαν ακόμη τον τρόπο να επιβάλουν τέτοια χαράτσια.
Κατά συνέπεια η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψηφίζει το τεχνικό πρόγραμμα και καλεί τον Ρεθεμνιώτη να παλέψει με όλη του τη δύναμη για έργα και υποδομές που είναι πραγματικά αναγκαία και χρήσιμα για την καθημερινότητα του. Να διεκδικήσει κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει αυτές τις ανάγκες ώστε να σταματήσει να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη.