Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΕΣ ΣΟΦΙΣΤΕΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ ΝΕΡΟ Απάντηση στην ΔΕΥΑΡ και τον κ Μαλά



  Ρέθυμνο 4/2/2014











Ο τίτλος εκλογές είναι θα περάσουν, της απάντησης της ΔΕΥΑΡ και του κ Μαλά είναι, νομίζουμε, τουλάχιστον ατυχής. Τις ίδιες καταγγελίες έχουμε κάνει επανειλημμένα και μόνο τις εκλογές δεν περιμέναμε. Ατυχής και η  πρόσκληση να πάμε να μας ενημερώσουν και να τους πούμε τις προτάσεις μας. Πάνω από 15 φορές έχουμε πάει και προτάσεις τους είπαμε αλλά αυτοί θέλουν το νερό πανάκριβο εμπόρευμα κι εμείς φτηνό κοινωνικό αγαθό. Ξεχνούν άραγε πώς αντιμετώπισαν το αίτημά μας να παρακολουθούμε τις συνεδριάσεις του ΔΣ μιας δημοτικής επιχείρησης, στο οποίο συμμετέχουν (και καλώς) και απλοί δημότες; Ξεφούρνισαν κάποιο ΠΔ για να μας το απαγορεύσουν. Άφθονη «ενημέρωση» μας έδινε και η άλλη δημοτική υπηρεσία, που τώρα μόνο τον Σέρλοκ  Χολμς δεν κάλεσε για να ανακαλύψει ποιος μας ενημερώνει για τα πραγματικά τεκταινόμενα που πρόσφατα αποκαλύψαμε!!!  

Για το χαράτσι του 80%. Τι φωνάζουμε εμείς εδώ και ένα χρόνο; Ότι με βάση το νόμο 3013/2002 από τις 31/12/2012 έχει λήξει η 30χρονη ισχύς του στη ΔΕ του Ρεθύμνου και πρέπει να αφαιρεθεί. Τι απαντούν; Στην αρχή ότι «δεν έχουμε τέτοιο πράγμα εμείς εδώ».  Τώρα, κι αφού το πρώτο ψέμα κατέρρευσε, απαντούν ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ αλλά στο αν μπορει να καταργηθεί. Από τη μια θέση στην άλλη για να μην συνεννοηθούμε ποτέ. Αλλά για σταθείτε κύριοι. Σεις δεν επικαλείστε την υποχρεωτικότητα των νόμων για να κατάσχετε την μικροκατάθεση του άνεργου, να βεβαιώνετε δεκάδες φόρους και χαράτσια; Από πού κι ως πού τώρα, που πρόκειται για την ελάφρυνση των υποζυγίων, η εφαρμογή τους γίνεται προαιρετική;
 
 Διατηρούν, λέει, το χαράτσι για να μπορούν «να δαπανούν 11,8 εκατομμύρια ευρώ σε έργα». Εδώ  η παραχάραξη ξεπερνά τα όρια. Το 2012 προϋπολόγισαν πράγματι 12.7 εκατ. ευρώ σε έργα. Υλοποίησαν όμως μόλις 930 χιλιάδες. Δέκα χρονιές να ψάξουμε την ίδια απόκλιση θα βρούμε. Δεν αξίζει νομίζω σε κανένα, όσο σκληρή κι αν είναι η αντιπαράθεσή μας, να παίρνει τις «ζωγραφιές» των έργων του ΠΡΟυπολογισμού και να τις «πουλά» πολιτικά ως πραγματοποιημένο έργο…. Να σημειώσουμε ακόμη ότι σήμερα ο κύριος όγκος των έργων των ΔΕΥΑ γίνονται πλέον χωρίς την υποχρεωτική συμμετοχή του 40%. Ότι χρηματοδοτούνται είτε από εθνικά είτε από ευρωενωσιακά προγράμματα για τα οποία έχει ήδη πληρώσει τα μαλλιά της κεφαλής του ο εργαζόμενος.
Κινδυνολογώντας ισχυρίζονται οτι με την αφαίρεση του χαρατσιού, τα έσοδα της ΔΕΥΑΡ θα μειωθούν κατά 4,4 εκατ. Αλχημεία. Παίρνουν το ΣΥΝΟΛΟ των εσόδων και το μειώνουν κατά 45% ενώ ξέρουν πολύ καλά ότι τα μόνα έσοδα που θα μειωθούν θα είναι της ύδρευσης και της αποχέτευσης (όχι το πάγιο, όχι τα τέλη σύνδεσης, δικαιώματα τομής κλπ κλπ) και ΜΟΝΟ στον πρώην Καποδιστριακό Δήμο. Το πραγματικό 1,8 εκατ. ευρώ το εμφανίζουν 4,4 για να τρομοκρατήσουν. Τα συνολικά έσοδα από τα 10 εκατ θα περιοριστούν στα 8,2, που είναι υπεραρκετά ακόμη και με το σημερινό χιλιοτρύπητο λαήνι της ΔΕΥΑΡ.
Δεν ανακουφίζουν, λέει, το λαό απ’ το χαράτσι για να μην ωφεληθούν οι ομάδες που κερδίζουν από την κατανάλωση του νερού!!! (οι επιχειρηματίες).  Αυτό πια θα το ζήλευε το παλιότερο «αντικαπιταλιστικό» σαΐνι της Wall Street. Γδέρνουν τους εργάτες για να μην πάρει ανάσα το κεφάλαιο!!! Που είσαι Μαρξ να βρεις το δάσκαλό σου. Ας σοβαρευτούμε. Εκείνο που θέλουν είναι να πληρώνει ο λαός για να αυγαταίνουν τα κέρδη. Αλλιώς θα είχαν δεχθεί την πολύ συγκεκριμένη πρόταση που καταθέσαμε. Με βάση τo κοστολόγιο (5 λεπτά το κυβικό) των νερών της Αργυρούπολης,  να διαμορφωθεί ένα φτηνό οικιακό τιμολόγιο για όλο το δήμο. Με βάση τα νερά των γεωτρήσεων, που κοστίζουν κάπως περισσότερο, να διαμορφωθεί ένα επαγγελματικό ΚΛΙΜΑΚΩΤΟ τιμολόγιο. Αλλά με ανοιχτά χαρτιά κι όχι αλχημείες. Τα άλλα είναι χαριτωμένες σοφιστείες για να δικαιολογούν τη λαϊκή αφαίμαξη.
Τα οικονομικά στοιχεία της ΔΕΥΑΡ. Καθαρά και παστρικά εδώ και καιρό υποστηρίζουμε ότι στον προϋπολογισμό προβλέπουν πολύ περισσότερα έξοδα από αυτά που γίνονται. Ενισχύουν έτσι ακόμη περισσότερο την επιχειρηματική εκμετάλλευση του νερού. Παρασέρνουν τα τιμολόγια προς τα πάνω. Προετοιμάζουν την ακόμη πιο άμεση ιδιωτικοποίηση του νερού παρά τις περί αντιθέτου διακηρύξεις. Πρόκειται για μια καθαρά πολιτική και όχι βέβαια σκανδαλοθηρική καταγγελία. Άλλωστε είναι ένα από τα συνηθισμένα τεχνάσματα της δημιουργικής λογιστικής στα δημόσια οικονομικά. Αντί όμως να μας διαψεύσουν παρουσιάζοντας ΤΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, με την «γρήγορη αναδρομή στον προϋπολογισμό»   μας εμπαίζουν σερβίροντας και πάλι τις φούσκες που ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ, ανακατεμένες με ρητορικά ερωτήματα μπάς και μας μπερδέψουν.  Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να μας επιβεβαιώσουν. Για να διαλυθεί όμως και η τελευταία αμφιβολία εμείς θα ανοίξουμε τα στοιχεία που έχουμε. Αν και φαίνεται ότι δεν «έπρεπε» να τα έχουμε. Με βάση λοιπόν τα απολογιστικά  στοιχεία του 2012 και ημερομηνία εκτύπωσης 16/5/2013 (που θα πεί ότι οι εκκρεμότητες της προηγούμενης χρήσης είναι πλέον μηδαμινές) η χρηματική αξία των έργων που πραγματοποιήθηκαν ήταν 930 χιλ έναντι πρόβλεψης 12,7 εκατ. Τα λειτουργικά έξοδα είναι 6,775 εκατ έναντι πρόβλεψης 14,081 εκατ. Τα έσοδα είναι 10,176 εκατ. έναντι πρόβλεψης για 13,31 εκατ. Η διαφορά στις αποκλίσεις είναι παραπάνω από προφανής. Κι όμως στον ΠΥ του 2013 ξαναπρόλεψαν λειτουργικά έξοδα 13,5 εκατ.  Δηλαδή διπλάσια από την προηγούμενη χρονιά. Τι περισσότερο ή τι λιγότερο καταγγείλαμε εμείς πέρα από αυτό που λένε τα δικά τους νούμερα, που όμως δεν δημοσιοποιούν;
Πέρα όμως από όλα τα τεχνάσματα και τις αλχημείες η δημοτική πλειοψηφία και η διοίκηση της ΔΕΥΑΡ οφείλουν μια απλή και καθαρή εξήγηση στην κάθε λαϊκή οικογένεια στον κάθε απλό δημότη. Πως στην οργή γίνεται σε όλες τις άλλες Δημοτικές Ενότητες, πως γίνεται στον τέως Δήμο Αρκαδίου, που μάλιστα λόγω των γεωτρήσεων είχε υψηλότερο αρχικό κόστος, που λόγω της μεγάλης διασποράς είχε μεγαλύτερο κόστος διαχείρισης, πως γίνεται εκεί να έχουν το νερό  3-4 φορές φτηνότερο, να αφαιρούν και 20 κυβικά στο κάθε σπίτι σε αντάλλαγμα για την υποχρεωτική επιβολή του χαρατσιού, να έχουν και κερδοφορία στην ΔΕΥΑ Αρκ. και εδώ να ισοδυναμεί με καταστροφή η εφαρμογή ενός νόμου, που επιτέλους καταργεί και ένα χαράτσι;
Σημειώνουμε τέλος ότι η συζήτηση αυτή υποχρεωτικά γίνεται στο έδαφος της ήδη εμπορευματοποιημένης διαχείρισης του νερού. Εμείς προσπαθούμε να εμποδίσουμε την ακόμη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και ακρίβεια όχι για να μείνουμε εδώ αλλά για μα περάσουμε στην αντιμετώπιση του νερού ως πραγματικά κοινωνικό φυσικό αγαθό απολύτως αναγκαίο για την ανθρώπινη ύπαρξη. Στην πλήρη αποεμπορευματοποίησή του, που όμως θα είναι μέρος ριζικών αλλαγών και κοινωνικών ανατροπών που έχουν προ πολλού ωριμάσει.