Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΙΣ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ


Δήμος: σε ειδική αποστολή επιστροφής στον εργασιακό
μεσαίωνα.
Η δημοτική αρχή, σε πλήρη συντονισμό με την κυβέρνηση, την τρόικα και την ΕΕ αλλά και τη συγκάλυψη και των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο, προχώρησε τελικά στην εκβιαστική καθιέρωση του κανιβαλισμού της «κοινωνικής» επιχειρηματικότητας αρχικά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Με δεκάδες εύηχες φιοριτούρες (αλληλέγγυα οικονομία, συλλογική κλπ) πάνε να κρύψουν τη βαρβαρότητα που καθιερώνουν. Να κρύψουν πως είναι από τα βασικά εργαλεία για να προωθήσουν ταυτόχρονα δύο βασικούς άξονες της στρατηγικής «ΕΕ 2020» για την εξαθλίωση των λαών και την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων της. Την ριζική ανατροπή όλου του πλαισίου διαπραγμάτευσης της τιμής της ικανότητας για εργασία και ταυτόχρονα την απαλλαγή του κράτους από όλες τις δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες, που χρωστά στο λαό, για να ξεκοκαλίζουν ανενόχλητοι και αυτό τον πλούτο οι μεγαλοκαρχαρίες και να ξαναπληρώνουν οι εργαζόμενοι και τον αέρα που αναπνέουμε..

Το σχέδιο είναι απλό. Με απολύσεις, διαθεσιμότητες, μη ανανέωση συμβάσεων, οδηγούν σχεδιασμένα τις υπηρεσίες στα όρια του οριστικού κλεισίματος και τους άνεργους σε απόγνωση. Τους εκβιάζουν ύστερα πως μόνος τρόπος για να μην πεθάνουν της πείνας είναι να υποδηθούν τους επιχειρηματίες. Να αποποιηθούν την εργασιακή τους ιδιότητα, άρα και τα όποια συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα απόμειναν και να κάνουν τη δουλειά ως δήθεν εργοδότες του εαυτού τους. Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και παρά τις προσπάθειες «να χρυσώσουν το χάπι», ο δήμαρχος ήταν αποκαλυπτικότατος. Μίλησε για κάποιους «κηφήνες», που έπαιρναν άδειες τοκετού, ασθένειας ή ακόμη και αναπηρίας, με αποτέλεσμα να οδηγούν κάποια τμήματα σε αδυναμία λειτουργίας. Εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι δηλαδή. Αυτοί απολύουν τα θύματά τους φταίνε. «Κηφήνες» η ηρωική δουλειά των 19 εργαζομένων, που πέρσι κράτησαν ανοιχτούς τους παιδικούς σταθμούς ενώ η κανονική σύνθεση ήταν για πάνω από 35!!! Θάπρεπε, μήπως να κάνουν στείρωση, να δουλεύουν ακόμη και άρρωστοι, για να ξεκοκαλίζει τον ιδρώτα του λαού ανενόχλητη η τάξη, που ο κ Μαρινάκης και το πολιτικό τους σύστημα υπηρετεί; Συνεχίζοντας υπερηφανεύτηκε ότι με την «κοινωνική» επιχείρηση, το σύστημα απαλλάσσεται από αυτά. Όσες μείνουν έγκυες (στην Ελλάδα της υπογεννητικότητας, των νέων ζευγαριών που δεν τολμούν να παντρευτούν), όσοι αρρωστήσουν, θα απολύονται από τους ίδιους τους συναδέλφους τους, γιατί βεβαίως η συμφωνία της «επιχείρησής» τους με τον πραγματικό εργοδότη δεν προβλέπει τέτοιου είδους δικαιώματα, κρατισμούς (είπε ένας άλλος) λες και αυτό που κάνουν τώρα δεν είναι μια ωμή κρατική παρέμβαση για χάρη της εργοδοσίας. Αλλά, αποκαλύπτοντας για ποιόν δουλεύουν, έκαναν ένα βήμα πάρα πέρα. Κάλεσαν ευθέως και ανοιχτά τους μεγαλοξενοδόχους να εκμεταλλευτούν το δημιούργημά τους, τσακίζοντας ακόμη πιο πολύ τους εργαζόμενους για να αυξήσουν κι άλλο την κερδοφορία τους. Επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι οι δήμοι, στο σημερινό πολιτικό σύστημα, ιδιαίτερα μετά τον Καλλικράτη, όχι μόνο δεν είναι αρωγοί του λαού, όπως για να μας πιάνουν στον ύπνο υποκρίνονται, αλλά εκτελούν «διατεταγμένη υπηρεσία» να ανοίξουν νέους δρόμους σάρωσης των εργασιακών δικαιωμάτων. που στη συνέχεια θα τους εκμεταλλευτεί η πλουτοκρατία. Αυτή η πραγματικότητα είναι «ξύλινη» και βάρβαρη κι όχι η γλώσσα που την αποκαλύπτει. Εξυπακούεται ότι οι συνεχείς περικοπές των ΚΑΠ, γρήγορα θα οδηγήσουν σε δραστική μείωση της αμοιβής των «επιχειρήσεων» αυτών. Θα αρχίσει «μοιραία» ο δεύτερος κύκλος κανιβαλισμού μεταξύ των εργαζομένων και των ήδη χρεωκοπημένων γονιών. Οι γονείς θα υποχρεωθούν να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη γι’ αυτά που τους χρωστούν και οι εργαζόμενοι να σφίγγουν όλο και περισσότερο το ζωνάρι και επίσης να χρεοκοπούν.
Αν και όλ’ αυτά ανοιχτά ειπώθηκαν μέσα στο ΔΣ, στις «ενημερώσεις» που κάνουν στα ΜΜΕ, τα αποκρύπτουν όπως ο διάβολος το λιβάνι. Παραπληροφορούν και εξαπατούν. Καταγγέλλουν τάχατες το υπουργείο γιατί τους επέβαλε λέει 2μηνες συμβάσεις και τους εξανάγκασε να πάνε στην «κοινωνική» επιχείρηση, που κατά τα άλλα διαφημίζουν.. Μα το Σεπτέμβρη πανηγύριζαν για αυτές ακριβώς τις 2μηνες συμβάσεις και όταν τους επισημάναμε πως δεν γίνεται να ανανεωθούν και είναι και αντιπαιδαγωγικές, μας απάντησαν ευθέως ότι σχεδιάζουν «κοινωνική» επιχείρηση αμέσως μετά..Τώρα και πολλούς μήνες υλοποιούν, μαζί με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό και άλλες ατσίδες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, το περίφημο ΤΟΠΣΑ, που μόνο στο Ρέθυμνο ξοδεύει 600.000 ευρώ για να στήσει αυτό το κελεπούρι. Ανοιχτοχέρηδες όταν είναι για έργα και δράσεις που τσακίζουν το λαό. Εξαγοράζουν ουσιαστικά συνειδήσεις και υποστηρικτές. Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του δήμου αλλά και στο ετήσιο πρόγραμμα δράσης υπάρχει ρητή αναφορά για να υλοποιηθεί αυτό το εργασιακό και κοινωνικό τερατούργημα. Ας αφήσουν λοιπόν τα φτηνά παραμύθια της δήθεν «αντιπαράθεσης» με το υπουργείο. Μαζί τα σχεδιάζουν τα υλοποιούν κι όταν με απύθμενη υποκρισία μας ρωτούν «και τι να κάνουμε δηλαδή» ξεπερνούν και κείνον που αφού σκότωσε τον πατέρα του ζητούσε επιείκεια γιατί είναι…ορφανός. Η στήριξη των παρατάξεων της ΝΔ σε αυτό το ανοσιούργημα ήταν βεβαίως δεδομένη αλλά εκείνη που διέπρεψε ήταν η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ και μήνες, λες και ήξεραν τους σχεδιασμούς της δημοτικής πλειοψηφίας, διαφημίζουν την «κοινωνική» επιχειρηματικότητα και ανοίγουν το δρόμο στον κ Μαρινάκη. Για να σκεπάσουν τις σπονδές τους, και να σερβίρουν για αντιπολίτευση την συμπολίτευσή τους, όταν το θέμα ήρθε στο ΔΣ επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στο κάτεργο αλλά «διαφώνησαν» στην υπηρεσία που θα εφαρμοστεί. Προτιμούσαν λέει την καθαριότητα κι όχι τους παιδικούς. Δεν είναι Γιάννης είναι Γιαννάκηε δηλαδή. Αυτογελοιοποιούνται για να κρύψουν ότι μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ υπηρετούν τη στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου και οι διαφορές τους είναι στον τρόπο και όχι στον σκοπό.
Με λόγο καθαρό κι ακόμη πιο καθαρή συνείδηση απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους, που μη έχοντας άλλη επιλογή υποχρεώνονται να συμμετέχουν σ’ αυτό το εργασιακό κάτεργο. Ανεξάρτητα από τη μορφή, στην ουσία προσφέρουν εξαρτημένη εργασία. Τους καλούμε να μην παραιτηθούν λοιπόν από κανένα εργασιακό τους δικαίωμα (άδεια μητρότητας, ασθένειας, αποζημίωση απόλυσης κλπ). Να οργανώσουμε μαζί την πάλη για να προβλέπεται στις συμβάσεις η κάλυψη όλων των εργασιακών δικαιωμάτων από τον πραγματικό εργοδότη είτε είναι το κράτος και ο δήμος είτε είναι ιδιώτης. Η δύναμή τους είναι στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Στη συμπόρευση με το ΚΚΕ, για τη συγκρότηση μιας ισχυρής λαϊκής αντιπολίτευσης, ικανής να ακυρώνει τα μέτρα της εργασιακής και κοινωνικής Μανωλάδας. Την προοπτική μιας ισχυρής λαϊκής συμμαχίας, που θα επιβάλει έξοδο από την κρίση και ανάπτυξη σε όφελος του εργαζόμενου λαού κι όχι των εκμεταλλευτών του.