Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ: Οι δημότες πληρώνουν, οι μεγαλοεπιχειρηματίες θησαυρίζουν, οι απολύσεις μεθοδεύονται και οι μισθοί Βουλγαρίας νομιμοποιούνται


Κάποιοι τα υποτιμούν αλλά τα σκουπίδια για τους μεγαλοκαρχαρίες της «πράσινης ανάπτυξης» είναι τεράστια φλέβα χρυσού. Παράδειγμα η HELESI ΑΕ, που μέσω της θυγατρικής της ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΕ είναι ο εργολάβος της καθαριότητας και στο Ρέθυμνο και που για μήνες αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους. Μέσα σε 15 χρόνια διακλαδώθηκε με θυγατρικές της στην Κύπρο, την Ιταλία, την Αγγλία. Εισήχθη στο χρηματιστήριο (PLS) του Λονδίνου. Ακόμη και αεροπορική εταιρεία πήγαν να στήσουν, με τα τεράστια κέρδη από τη διαχείριση των απορριμάτων, αλλά τους εκτόπισαν τα ισχυρότερα βουβάλια του κλάδου.
Και για να μην προσωποποιούμε τα πράγματα πολλοί ακόμη μεγαλοκαρχαρίες (Αλαφούζος, Μπόμπολας, Κοπελούζος κλπ) συσσωρεύουν τεράστιο πλούτο εκμεταλλευόμενοι την ιδιωτικοποίηση και ξεκοκαλίζοντας τα πανάκριβα δημοτικά τέλη και τις απλόχερες κρατικές και ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, πάντα σε βάρος του λαού.
Και τι δεν τους προσφέρει η προκήρυξη του διαγωνισμού για την καθαριότητα του Δήμου Ρεθύμνης (http://www.rethymno.gr/information-services/competitions/14-03-12prokhrykseis.html). Τι κι αν το λαϊκό εισόδημα σφαγιάζεται. Τι κι αν λόγω της κρίσης, ο όγκος των σκουπιδιών μειώνεται ραγδαία. Ο δήμος αυξάνει πάνω από 20% (3.564.000 ευρώ για τους επόμενους 36 μήνες) αυτά που προσφέρει στους μεγαλοεπιχειρηματίες της ιδιωτικοποιημένης καθαριότητας.
Προϋπόθεση, επί ποινή αποκλεισμού, για το σκούπισμα των Ρεθεμνιώτικων δρόμων είναι να έχεις ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001. Πως αλλιώς θα πάει η δουλειά συστημένη στους ισχυρούς και ακριβοπληρωμένη; Ξέρουν ότι αυτές οι πιστοποιήσεις σε τίποτα δεν τους εμπόδιζαν να υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν χωρίς γάντια, γιλέκα και άλλα μέσα προστασίας. Χωρίς τα αναγκαία εργαλεία και να μετατρέπουν ακόμη και τα ΙΧ τους σε σκουπιδιάρικα και υγειονομικές βόμβες. Κατά τα άλλα πληρώνουμε σαν τους ηλίθιους τα ISO και την γκλαμουριά αυτών που μας κρεμάνε.
Κι ενώ οι πολύ αυστηρές τυπικές και τεχνικές προϋποθέσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό αποκλείουν εξ αρχής τους τυχόν ανεπαρκείς, δεν προχωρούν στη συνέχεια στην επιλογή της οικονομικότερης προσφοράς. Πρέπει να βρουν ένα τρόπο που θα τους ΑΠΟΤΡΕΠΟΥΝ ΑΠΌ ΤΟ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΦΤΗΝΟΤΕΡΗ ΤΙΜΗ. Τα μεγάλα βουβάλια πρέπει να ξεφορτώνονται κάποια μικρότερα που μπερδεύονται στα πόδια τους και τους υποχρεώνουν να ρίχνουν την τιμή.
Με ένα τύπο έκτρωμα βαθμολογούν με 70% το πρεστίζ των υποψηφίων (μεθοδολογία, την αποτελεσματικότητα, την εμπειρία, την οργάνωση, την τεχνική επάρκεια) και μόλις με 30% την διαφορά στην οικονομική προσφορά. Αυτό θα πεί πως θα απορρίψουμε μια προσφορά ακόμη και 850 χιλιάδες χαμηλότερη (-24%) μόνο και μόνο γιατί κάποιος άλλος κρίθηκε μόλις 10% πιό έμπειρος στο… σκούπισμα των δρόμων. Πληρώνουμε δηλαδή τα «μαλλιά της κεφαλής μας» για αέρα κοπανιστό.
Τώρα με ποιο αντικειμενικό μέτρο θα ζυγίσουν την εμπειρία κι όλες αυτές τις πονηριές, μόνο στα μαγειρεία της πλουτοκρατίας και του πολιτικού της προσωπικού μπορεί κανείς να το διδαχθεί. Η ουσία είναι ότι με αυτά τα κόλπα μας γδέρνουν στο βωμό της πράσινης ανάπτυξής τους.
Μην βιαστείτε να μου πείτε για εισαγγελείς και τα ρέστα. Οι ληστείες σε βάρος των πολλών είναι πάντα νόμιμες. Στο ΠΔ 28/80 προβλέπονται τέτοιες διαδικασίες για κάποια «ειδικής φύσης» έργα. Κάτι τέτοιες πονηρές διατάξεις υπαγορεύουν οι μεγαλοκαρχαρίες στο πολιτικό τους προσωπικό για να τις αξιοποιούν στη συνέχεια όπου βρίσκουν το λαό ανοργάνωτο και τα συνδικάτα του χεριού τους.
Τώρα για το αν το σκούπισμα των δρόμων είναι «ειδικής φύσης» έργο, αυτό είναι όπως το πάρει κανείς. Το ίδιο ακριβώς έργο πρίν 3 μήνες προκηρύχτηκε στα Χανιά αλλά με αναλυτικότατη περιγραφή των εργασιών, με αναλυτικό κατά εργασία προσδιορισμό του προσωπικού και του ωραρίου του, με σαφή και επιμερισμένο προϋπολογισμό και με επιλογή της οικονομικότερης προσφοράς. Για τους δύσπιστους ο συγκρινόμενος διαγωνισμός είναι στο http://www.chania.gr/press-release/2012/kathariothta.html.
Αλλά στα Χανιά υπάρχει ένα πολύ ισχυρότερο εργατικό λαϊκό κίνημα, ένα σωματείο εργαζομένων του Δήμου με ισχυρή παρουσία του ΠΑΜΕ, που αρνείται κατηγορηματικά την ιδιωτικοποίηση αυτή καθ’ εαυτή και που μάλιστα απέτρεψε την πραγματοποίηση του διαγωνισμού. Κάτω από αυτή την πίεση οι μεγαλοκαρχαρίες και το πολιτικό τους προσωπικό, αναγκάζονται, εμμένοντας στο στόχο της ιδιωτικοποίησης, να είναι πιο συμμαζεμένοι σε σχέση με το Ρέθυμνο που ξεσαλώνουν. Έμπρακτη απάντηση κι αυτή στους καλοθελητές που λένε πως η ισχυροποίηση του εργατικού κινήματος και του ΚΚΕ, η αμφισβήτηση της εξουσίας της πλουτοκρατίας, δεν προσφέρει τάχατες τίποτα στο σήμερα του λαού.
Λένε πως ιδιωτικοποιούν την καθαριότητα γιατί ο δήμος δεν έχει τα μηχανήματα του εργολάβου.
Μα μόνο μέσα στην ερχόμενη τριετία θα πληρώσουμε 410.000 σε ΦΠΑ για τα τιμολόγια του εργολάβου που αλλιώς θα τα γλιτώναμε. Πληρώνουμε για κάθε μηχάνημα χιλιάδες ευρώ το μήνα. Τα χρήματα αυτά είναι υπεραρκετά για να αγοραστούν τα δύο σάρωθρα, τα 2-3 μικρά απορριμματοφόρα που χρησιμοποιούνται στην παλιά πόλη και ένα πλυστικό των κάδων που σήμερα το ψάχνουμε να γυρνά από πόλη σε πόλη ανά την Ελλάδα. Μπορούν επί πλέον να αγοραστούν 1-2 τράκτορες που πολύ οικονομικότερα θα μεταφέρουν τα απορρίμματα στο ΧΥΤΑ. Μπορεί να στηριχτεί η γενική αναδιοργάνωση της υπηρεσίας καθαριότητας, που κατά τη γνώμη μας σκόπιμα περιορίζεται και απαξιώνεται. Γίνεται όλο και πιο κοστοβόρα σήμερα για να μετατραπεί σε πολύ κερδοφόρα στα χέρια των ιδιωτικών μεγαλοσυμφερόντων.
Αλλά το ακόμη μεγαλύτερο δώρο της προκήρυξης στους μεγαλοκαρχαρίες είναι το τσάκισμα και το μίσος απέναντι στα στοιχειωδέστερα εργασιακά δικαιώματα.
Στις σελ. 59 και 89 ανοίγουν διάπλατα την πόρτα των ασφαλιστικών (άρα και μισθολογικών) δικαιωμάτων με ΒΑΣΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ. Παρά τις υποκριτικές τους διακηρύξεις, ρητά επιτρέπουν στον ανάδοχο να δουλέψει με προσωπικό και δικαιώματα Βουλγαρίας. Στις σελ 58 και 88 μιλούν για «περιοχές που καλύπτει και που δεν καλύπτει το ΙΚΑ». Και επειδή και άσχετοι γνωρίζουν ότι το ΙΚΑ καλύπτει όλη τη χώρα, κάποιος θα τους περάσει για τρελούς. Λάθος. Σφαγιάζουν κάθε εργασιακό δικαίωμα στο βωμό των κερδών των αφεντικών τους. Προετοιμάζουν τις εργασιακές γαλέρες των ειδικών οικονομικών ζωνών. Τα ELDORADO των χρυσοφόρων για το κεφάλαιο περιοχών, που οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν σε συνθήκες μεσαιωνικού κάτεργου χωρίς κανένα κυριολεκτικά δικαίωμα και ασφάλιση. Με απέραντη θρασύτητα απαγορεύουν ουσιαστικά (σελ 93) το δικαίωμα στην απεργία. Απαιτούν από τον εργολάβο να έχει έτοιμο απεργοσπαστικό μηχανισμό, την ώρα που με θράσος μας εγκαλούν να σεβόμαστε το σύνταγμά τους που οι ίδιοι κουρελιάζουν.
Καλοπιάνουν τους δημοτικούς υπαλλήλους στην καθαριότητα την ώρα που ύπουλα τους σκάβουνε το λάκκο. Ήδη ετοιμάζουν τις απολύσεις τους (σελ 93) και για να τις σερβίρουν, «δεσμεύουν» από τώρα τον εργολάβο να τους προσλαμβάνει, εννοείται με βουλγάρικους μισθούς. Για όλα τούτα ένα θα τους πούμε κι ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους. Σπέρνουν ανέμους και θα θερίσουν θύελλες. Θα σπάσουν τα δόντια τους και θάναι ντάλα μεσημέρι.
Απέναντι στην ληστεία της ιδιωτικοποίησης και των αμαρτωλών συμβάσεών τους, απέναντι στα χαράτσια τους και τη σφαγή των εργασιακών δικαιωμάτων, αντιπαραθέτουμε ένα ενιαίο δημόσιο φορέα για τα απορρίμματα με περιφερειακή και τοπική διακλάδωση, με λαϊκό έλεγχο. Αυτός θα ερευνήσει και θα κατασκευάσει τις κατάλληλες για την Ελλάδα τεχνολογίες και υποδομές διαχείρισης των απορριμμάτων. Με προστασία του λαϊκού εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων που θάναι τα πραγματικά αφεντικά του.


ΥΓ Ας μην αναρωτιούνται οι Σύμβουλοι, πλειοψηφίας και μειοψηφίας, πότε ψήφισαν αυτά τα εκτρώματα.
Δεν τους ρώτησαν. Τους τα πέρασαν απ’ το παράθυρο. Κι εμείς για να τα βρούμε έπρεπε να είμαστε υποψιασμένοι. Ξέρουμε για ποιόν δουλεύουν και γι’ αυτό μπορούμε να τους αποκαλύπτουμε.