Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Για την απευθείας ανάθεση έργου


Με αφορμή την απόρριψη από το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Βασιλείου, της πρότασης της Δημοτικής Αρχής για απευθείας ανάθεση (χωρίς διαγωνισμό) έργου 100.000 ευρώ για τον καθαρισμό δρόμων, ρεμάτων κλπ από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, τα σχετικά δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ έχει να δηλώσει:
1 Καμία πρόταση του κ Ταταράκη δεν ψηφίσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως παραπλανητικά διαρρέει ο κ Ταταράκης, αφού τέτοια πρόταση ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ. Η μόνη πρόταση ήταν αυτή της Δημοτικής Αρχής για απευθείας ανάθεση, την οποία καταψηφίσαμε με βάση την πάγια θέση μας ότι δεν είναι δυνατόν έργα τέτοιου μεγέθους να δίνονται χωρίς διαγωνισμό.
2 Είναι βάσιμος ο ισχυρισμός ότι τα αναγκαία έργα καθαρισμού δεν μπορούσαν να καθυστερούν, όπως και ότι δεν μπορούσε να προκηρυχθεί διαγωνισμός χωρίς τις απαραίτητες πιστώσεις. Αυτά όμως τα αδιέξοδα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής ΚΑΙ του ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ της ΝΔ που φορτώνουν στους Δήμους ευθύνες χωρίς την αναγκαία χρηματοδότηση στη διάθεσή τους. Ενώ για τους μεγαλοεπιχειρηματίες ενεργοποιούν διαδικασίες fast track, για τις κατεπείγουσες λαϊκές ανάγκες κινούνται στο ρυθμό του αραμπά. Οι πυρκαγιές έγιναν το καλοκαίρι και η πίστωση έφτασε μόλις τώρα.
3 Αυτή την πολιτική στηρίζουν τόσο η παράταξη του κ Πιπεράκη, όσο και του κ Ταταράκη. Τα αδιέξοδα που δημιουργούν προσπαθούν να τα εκμεταλλεύονται μικροπολιτικά και ανάλογα με το αν είναι πλειοψηφία ή μειοψηφία, είτε για να διαθέτουν κατά το δοκούν το μόχθο του εργαζόμενου λαού είτε για να καμώνονται τις «Οσίες Μαρίες».
Την πρακτική του κ Πιπεράκη ακολουθούσε και ο κ Ταταράκης όταν ήταν δήμαρχος, επαναλαμβάνοντας τις ίδιες ακριβώς δικαιολογίες και απλά σήμερα διαμαρτύρεται γιατί δεν είναι χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Τις ίδιες διαμαρτυρίες θα διατυπώνει και ο κ Πιπεράκης όταν θα βρεθεί στην αντιπολίτευση. Οι ρόλοι θα αλλάξουν. Το επιβεβαιώνει η πρακτική όλων των επικεφαλής των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε όλη την Ελλάδα. Το μόνο που δεν θα κάνουν είναι να αντιπαρατεθούν με τον Καλλικράτη, την πολιτική εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αναγκών και πτώχευσης του λαού στο βωμό των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.
Συμφωνούν στη στρατηγική και δεν τους μένει παρά να τσακώνονται στη μικροπολιτική.
4 Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι τα περί αντικειμενικότητας, διαφάνειας, αξιοκρατίας, σε ένα καθεστώς κυριαρχίας και ανταγωνισμού των λογής λογής οικονομικών συμφερόντων είναι για τους αφελείς. Μεγάλα περιθώρια για «μαγειρέματα» υπάρχουν και με τους διαγωνισμούς. Τους προκρίνουμε έναντι της απευθείας ανάθεσης γιατί δίνεται η δυνατότητα ενός τυπικού έστω ελέγχου, αλλά δεν είμαστε και αφελείς.
Μόνο ριζικές ανατροπές στην κατεύθυνση της λαϊκής οικονομίας και της λαϊκής εξουσίας μπορούν να δώσουν ριζική λύση στη γάγγραινα της διαχείρισης του μόχθου του εργαζόμενου λαού..



ΥΓ Πάει πολύ πάντως ο κ Ταταράκης να παριστάνει τον αρχάγγελο της διαφάνειας. Δεν πάνε ούτε δυό μήνες από τότε που ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ κ Πιπεράκη έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια το Δημοτικό Συμβούλιο και ΔΙΟΡΙΣΑΝ τους εκπροσώπους στην ΠΕΔ.
Καλά είναι να θυμούνται και οι δυό τους πως στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί.