Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011

Μέτρα ανακούφισης των ανέργων


Προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου 
 
Κοινοποίηση: α Δήμαρχο Ρεθύμνης
                        β Επικεφαλείς Δημοτικών παρατάξεων
                              γ Δημοτικούς Συμβούλους

Θέμα: Άμεσα μέτρα ανακούφισης και στήριξης των άνεργων, χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων και
γενικά των συνδημοτών μας που απειλούνται από τη φτώχεια και την περιθωριοποίηση. Πρόταση
για επείγουσα συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Είναι γνωστό ότι και στο Δήμο Ρεθύμνης, λόγω της καπιταλιστικής κρίσης, χιλιάδες συμπολίτες μας βιώνουν μέρες μεγάλης φτώχειας και συχνά απελπισίας. Αναφερόμαστε στους αμέτρητους πλέον ανέργους, προσωρινά απασχολούμενους, χαμηλόμισθους, συνταξιούχους, μετανάστες, φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους.
Τα πρόσφατα δημοσιεύματα για τους δείκτες της ανεργίας φέρνουν την Κρήτη στους πρωταθλητές και όσον αφορά τους ρυθμούς αύξησης αλλά και τα ποσοστά των ανέργων στο νησί.
Πολλοί από τους συμπολίτες μας είναι μακροχρόνια άνεργοι και ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι είναι σε απόγνωση για τις εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων τους, οι οποίες δεν καλύπτουν καν το κόστος παραγωγής. Εκατοντάδες μικροκαταστηματάρχες και αυτοαπασχολούμενοι αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο αφού δεν αντέχουν τον ανταγωνισμό των πολυεθνικών και τη βαριά φορολογία που τους έχει επιβληθεί.
Η ακρίβεια στα τρόφιμα, στα είδη πρώτης ανάγκης, στους λογαριασμούς του ρεύματος και του νερού, στα καύσιμα κ.α., που εξελίσσεται απ' την αρχή του 2011, φέρνει απόγνωση χιλιάδες οικογένειες.
Όλα αυτά εξαιτίας των συνεπειών της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, η οποία έχει ως αποκλειστικό σκοπό της τη στήριξη των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Επομένως η ανάγκη λήψης μιας σειράς άμεσων μέτρων οικονομικής ανακούφισης του λαού, τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης, όσο και από την πλευρά του δήμου μας, είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική. Δικαιολογίες για την άρνηση αυτών των μέτρων εύκολο είναι να βρεθούν. Μόνο που οι αρνητές τους θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αναλάβουν και τις συνέπειες της άρνησης αυτής.

Γι αυτό η Λαϊκή Συσπείρωση προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου να αποφασίσει τα παρακάτω άμεσα μέτρα ανακούφισης και ελάφρυνσης των συνδημοτών μας αυτών.

 • Απαλλαγή από 1/4/2011, όλων των ανέργων, των προσωρινά απασχολούμενων, των χαμηλόμισθων, των συνταξιούχων, των φτωχών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων που έχουν μηνιαίο εισόδημα κάτω των 1.000 ευρώ, των πολύτεκνων, τρίτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών, από την υποχρέωση της πληρωμής πάσης φύσεως δημοτικών τελών.
 • Μείωση κατά 30% των τιμολογίων της ΔΕΥΑΡ, από 1/1/2011, με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ιδιαίτερα σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους και χαμηλοσυνταξιούχους.
 • Να παραμείνει η ίδια τιμολογιακή πολιτική στην ύδρευση – άρδευση για τους κατοίκους των δημοτικών ενοτήτων Αρκαδίου, Νικηφόρου Φωκά και Λαπαίων και να μην εξισωθεί με τα ισχύοντα τιμολόγια της ΔΕΥΑΡ. Διαγραφή των χρεών για τους αγρότες που δεν έχουν την δυνατότητα αποπληρωμής τους.
 • Καμία απόλυση συμβασιούχου από το δήμο και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις. Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Να γίνουν δεκτά στη δύναμη των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών του δήμου όλα τα παιδιά των οικογενειών που έχουν κάνει αίτηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή για όλους τους γονείς και να χρηματοδοτηθούν οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να γίνουν προσλήψεις προσωπικού με σταθερή και μόνιμη δουλειά. Να δημιουργηθούν και νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν το σύνολο των αναγκών.

Επιπλέον, ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να στηρίξει τα αιτήματα που αφορούν στην κυβέρνηση, όπως :

 • χορήγηση μηνιαίου επιδόματος ανεργίας 1.100 ευρώ, σε όλους τους ανέργους και για όσο διαρκεί η ανεργία. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς προϋποθέσεις.
 • Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριόριστων διαδρομών στις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες στους ανέργους και τις οικογένειές τους, μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ.
 • Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος, απλήρωτος από τη δουλειά του, καθώς και για εργαζόμενους, συνταξιούχους, φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους με μηνιαίο μεικτό εισόδημα κάτω των 1.500 ευρώ.
 • Κρατική αγορά, συγκέντρωση και διάθεση τροφίμων σε ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους, δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, ατομικής υγιεινής σε τιμές κόστους.
 • Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων.
 • Πλήρης κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι, επίδομα θέρμανσης σε όσους έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ, επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του.

Καλούμε επίσης το δημοτικό συμβούλιο να εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του στην απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει νέο χαράτσι 5 ευρώ στον κάθε ασθενή που επισκέπτεται τα εξωτερικά ιατρεία στα νοσοκομεία και να αξιώσει:

 • Την άμεση κατάργηση του χαρατσιού των 5 ευρώ και κάθε άλλης πληρωμής στα Δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.
 • Αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, με ολοκληρωμένες δομές ΠΦΥ, που θα παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες σε όλο το λαό.
 • Την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της υγειονομικής και ιατρικής περίθαλψης.
 • Άμεση πρόσληψη οικογενειακών γιατρών στο ΙΚΑ.


ΥΓ. Κε Πρόεδρε, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, παρακαλώ να αποφύγετε τον πειρασμό εμπλοκής στα θέματα της διαδικασίας που «πνίγουν» τη συζήτηση επί της ουσίας. Το θέμα παρότι δεν είναι ψήφισμα, μπορεί να τύχει μιας πρώτης συζήτησης στην άτυπη διάσκεψη των επικεφαλής των παρατάξεων, έτσι ώστε να κερδίζεται χρόνος στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μπορείτε επίσης, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητά του, να το συμπεριλάβετε στην ημερήσια διάταξη αποφεύγοντας τις ανούσιες διαδικαστικές συζητήσεις ώστε το Δημοτικό Συμβούλιο με μια σύντομη αλλά περιεκτική συζήτηση να τοποθετηθεί επί της ουσίας.