Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024

ΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ

 

ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗ «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»

Στο δίλημμα «πτώχευση ή στραγγαλισμός του λαού» απαντάμε με διεκδίκηση!

Το διεκδικητικό πλαίσιο που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Ρόδο, 7 - 9 Νοέμβρη

 

Το διεκδικητικό τους πλαίσιο παρουσίασαν στο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στη Ρόδο οι εκλεγμένοι δήμαρχοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο των 6 δημάρχων της «Λαϊκής Συσπείρωσης»: Πατρέων Κώστα Πελετίδη, Καισαριανής Ηλία Σταμέλου, Πετρούπολης Βαγγέλη Σίμου, Ικαρίας Φανούρη Καρούτσου και Τυρνάβου Στέλιου Τσικριτσή.




Εμείς που αναλάβαμε δημοτικές αρχές από την 1η Ιανουαρίου 2024 με την ψήφο των δημοτών μας, δεν υποσχεθήκαμε μια ακόμα θηλιά στον λαιμό τους. Αρνούμαστε να κάνουμε τον εισπράκτορα για το κεντρικό κράτος, να βγάζουμε στο σφυρί τα σπίτια των δημοτών μας, να υπολογίζουμε βρέφη και νήπια ως voucher, να βάζουμε λουκέτο σε σχολεία και αθλητικούς χώρους, να βγάζουμε τη δημόσια περιουσία σε πλειστηριασμό και να χορεύουμε στο ρυθμό κάθε μεγαλοεργολάβου ή ΜΚΟ που λυμαίνεται το δημόσιο χρήμα.

Η πραγματική μας ευθύνη δεν είναι προς το κεντρικό κράτος, που μας ζητά να βάλουμε πλάτη στην παραπέρα διάλυση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, Κοινωνικής Πρόνοιας, που νομοθετεί πώς θα υπηρετούμε πιο γρήγορα τα επιχειρηματικά συμφέροντα των μεγάλων αστικών αναπλάσεων, του τουριστικού θαύματος ή των ΑΠΕ, σε βάρος του φυσικού κάλλους.

Η πραγματική μας ευθύνη δεν είναι να απογράφουμε καταστροφές κι απώλειες από σεισμούς, βροχές και φωτιές, συνέπεια μιας πολιτικής του κεντρικού κράτους που δεν θέλει και δεν μπορεί να προλάβει, να εξοπλίσει και να δαπανήσει για την Πολιτική Προστασία, που δεν υπολογίζει την ανθρώπινη ζωή και τη λαϊκή περιουσία.

Η δική μας ευθύνη μετριέται με την ικανοποίηση των αναγκών που έχουν οι πολλοί, τα λαϊκά στρώματα των δήμων μας. Για να πάρει ανάσα ο λαός από την ακρίβεια, για την υπεράσπιση της ζωής και της περιουσίας του, για το μέλλον της νέας γενιάς.

Κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι από την περίοδο των μεγάλων τομών και αναδιαρθρώσεων της περίφημης «Αποκέντρωσης», με τους νόμους «Καποδίστριας», «Καλλικράτης», «Κλεισθένης» και με τις περαιτέρω αντιδραστικές αλλαγές της κυβέρνησης της ΝΔ. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τώρα πια ότι όλα έγιναν για να επιταχυνθεί το μοντέλο του δήμου - εισπράκτορα, του δήμου - κυματοθραύστη της λαϊκής οργής, του δήμου - εντολοδόχου Περιφερειών, κυβέρνησης και ΕΕ.

Τι ταμείο κάνουμε;

Η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί πάνω από 60% από το 2009, με συνέπεια να μην καλύπτεται ούτε η μισθοδοσία του τακτικού προσωπικού, ενώ ο μεγαλύτερος οφειλέτης είναι το ίδιο το κεντρικό κράτος (παρακρατηθέντα, πρώην δημόσιες εταιρείες) και ενώ τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα προικοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια για να επενδύσουν με ασφάλεια (το 30% του προηγούμενου ΕΣΠΑ δόθηκαν σε επιχειρηματικούς ομίλους).

Οι δήμοι και οι κοινωνικές τους δομές αντιμετωπίζονται ως ιδιώτες από τις εταιρείες Ενέργειας, ύδρευσης και δικτύων επικοινωνίας. Το κράτος εξασφάλισε μηδενικά τιμολόγια για εφοπλιστές και βιομήχανους αλλά όχι για τους δημόσιους παιδικούς σταθμούς, τα σχολεία, τα ΚΔΑΠ, τα γηροκομεία, ΚΑΠΗ - ΚΗΦΗ, τις αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις. Ανά διετία, μάλιστα, έρχεται και επιχορηγεί απευθείας και αδρά τις εταιρείες Ενέργειας, ύδρευσης και δικτύων επικοινωνίας στο όνομα της ανακούφισης των δήμων από τα χρέη που - με μαθηματική ακρίβεια - ξαναδημιουργούνται.

Πλήθος αρμοδιοτήτων «πετάχτηκαν» στους δήμους χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό και πόρους, απαλλάσσοντας το κεντρικό κράτος από την ευθύνη του να στελεχώνει τις υπηρεσίες του με επάρκεια μέσων και προσωπικού, να καταρτίζει κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό (π.χ. Πολιτική Προστασία, σχολική στέγη, Κοινωνική Πρόνοια, Υγεία, διαχείριση απορριμμάτων, κτηνιατρικές υπηρεσίες, μεταφορές, περιβαλλοντικές μελέτες, χρήσεις γης).

Η πολυδιαφημιζόμενη ανταποδοτικότητα οδήγησε σε επιβολή νέων δημοτικών χαρατσιών και αύξηση των παλιών για κάθε υπηρεσία που παρέχει ο δήμος στον λαό του, για να έχει προσωπικό, χωρίς να διαταραχτεί η δημοσιονομική σταθερότητα.

Αυτό έχει οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό των οφειλετών στους δήμους, αυτών που αντικειμενικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν, και συνεχίζεται η πίεση για τη λεγόμενη εισπραξιμότητα, για μέτρα που οδηγούν ακόμα και σε πλειστηριασμούς κατοικιών.

Μετράμε λιγότερους μόνιμους δημοτικούς υπαλλήλους, πιο κακοπληρωμένους και στοχοποιημένους, ζούμε την έφοδο εργολαβικών σχέσεων εργασίας και ΜΚΟ.

Αρκετοί από τους ελάχιστους επιτυχόντες σε δημόσιους διαγωνισμούς αρνούνται να παραλάβουν τη θέση τους ή και τις εγκαταλείπουν κάτω από το βάρος των διάχυτων ευθυνών και των προβλημάτων επιβίωσης. Στις ορεινές και νησιωτικές περιοχές το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο και οι αιτίες δεν αντιμετωπίζονται με ποινές ή με fast track διαδικασίες ανάθεσης σε ιδιώτες καθημερινών λειτουργιών των δήμων.

Απαιτούνται μαζικοί διορισμοί μόνιμων υπαλλήλων, γενναία αύξηση των μισθών με αντίστοιχη αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, πολιτική στήριξης της λαϊκής στέγης.

Μετράμε 2.000 εργαζόμενους στην Τοπική Διοίκηση που έχουν πεθάνει εν ώρα δουλειάς την τελευταία 20ετία, είτε από εξάντληση, είτε από κακοσυντηρημένους στόλους, είτε κι από ελλειπή σχέση με το αντικείμενό τους!

Μηχανισμός προσέλκυσης επενδύσεων

Κανένας προγραμματισμός, κανένα ολοκληρωμένο χρηματοδοτικό εργαλείο για ουσιαστική ανάπτυξη στους δήμους προς όφελος των πολλών. Συνεχίζεται η χρόνια εγκατάλειψη των υποδομών μας, η ασφυξία των πόλεών μας από τα αναπτυξιακά μοντέλα του υπερτουρισμού, η μαζική έκθεση ανθρώπων, ζωικού κεφαλαίου και αστικών - αγροτικών υποδομών σε φυσικά φαινόμενα και καταστροφές. Τι έμεινε στους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες από τον πακτωλό χρημάτων του λαού που δαπανήθηκαν σε φασόν προτάσεις για «έξυπνες πόλεις», για «βιώσιμη ανάπτυξη»;

Τι υπόσχεται τώρα κυβέρνηση και ΕΕ με τα εργαλεία της «πράσινης ανάπτυξης», της «περιβαλλοντικής ουδετερότητας» κ.ο.κ.; Στο όνομα της κλιματικής αλλαγής θα γίνουμε ένας μηχανισμός προσέλκυσης επενδυτών και αξιοποίησης κονδυλίων που είναι προκαθορισμένα ποιοι θα τα επωφεληθούν. Θα ενταθεί το άρπαγμα της δημόσιας περιουσίας, των ελεύθερων χώρων, η καταστροφή ορεινού, παραθαλάσσιου και ενάλιου πλούτου για να ανθίσουν οι μπίζνες των ΑΠΕ και σε μας ίσως να δώσουν ένα ακόμα ειδικό τέλος, δήθεν για το «περιβαλλοντικό ισοζύγιο»;

Πού οδήγησε το «ο πληρώνων ρυπαίνει» και η λογική «τα σκουπίδια είναι χρυσός» στη διαχείριση των απορριμμάτων; Οι δημότες πληρώνουν πανάκριβα και να οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε καύση και ιδιωτικοποίηση. Είναι μονόδρομος η δημιουργία ενιαίου δημόσιου κρατικού φορέα, με πολιτικές πρόληψης της παραγωγής απορριμμάτων, ανακύκλωσης, διαλογής στην πηγή, κομποστοποίησης. Με χωροθέτηση των μονάδων διαχείρισης με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια.

Το ταμείο είναι μείον με κάθε έννοια, σε βάρος αυτών που εμείς λογοδοτούμε. Η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, οι διακηρύξεις για μια νέα χάρτα στους ΟΤΑ δεν είναι παρά το παλιό αφήγημα με νέο περιτύλιγμα.

Οι υπογράφοντες το παρόν κείμενο δεν μένουμε άπραγοι. Στο δίλημμα που ανακύπτει καθημερινά, πτώχευση ή στραγγαλισμός των δημοτών μας, ιδιωτικοποίηση ή εγκατάλειψη, εμείς απαντάμε με διεκδίκηση.

Τι διεκδικούμε από την κυβέρνηση

Διεκδικούμε από την κυβέρνηση:

- Εκτακτα να δοθούν τρεις δόσεις ΣΑΤΑ για τις άμεσες ανάγκες των δήμων.

- Κατάργηση του τέλους ταφής που έχει επιβαρύνει υπέρογκα τους προϋπολογισμούς των δήμων.

- Να αποδοθούν στους δήμους το σύνολο των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που έχουν θεσμοθετηθεί με τον Ν. 3852 και να επιστραφούν οι παρακρατηθέντες πόροι και τέλη.

- Να θεσμοθετηθεί μηδενικό τιμολόγιο από τους παρόχους Ενέργειας για τους δήμους και τις ΔΕΥΑ. Απαλλαγή από τον ΦΠΑ όλων των συναλλαγών του δήμου που αφορούν κοινωνικές υπηρεσίες και δομές.

- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για το σύνολο των αναγκών που υπάρχουν στους δήμους και τα ΝΠ αυτών, χωρίς τους περιορισμούς της ανταποδοτικότητας, με παράλληλη από την κρατική χρηματοδότηση του 100% της μισθοδοσίας του προσωπικού, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων.

- Ολοκληρωμένο πρόγραμμα τεχνικών έργων με χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, χωρίς ΣΔΙΤ και συμβάσεις παραχώρησης, για τη διεύρυνση του σχολικού δικτύου, του δικτύου Προσχολικής Αγωγής, την απομάκρυνση των κοντέινερ της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, για την κατασκευή έργων ύδρευσης - αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας, για υποδομές Αθλητισμού, Πολιτισμού και ελεύθερων χώρων, για την αντισεισμική, αντιπλημμυρική, αντιπυρική θωράκιση, την πρόληψη μεγάλης έκτασης βιομηχανικών και άλλων ατυχημάτων, μολυσματικών εστιών.

- Δεσμεύσεις - απαλλοτριώσεις και αξιοποίηση κάθε ελεύθερου χώρου ως κοινόχρηστου για πράσινο και λαϊκές υποδομές. Αμεση νομοθέτηση για τη νομιμοποίηση και κτηματογράφηση για όλη τη δημόσια περιουσία χωρίς όρους.

- Διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία, στους φυσικούς πόρους και όχι με κριτήριο την επιχειρηματική κερδοφορία.

- Πρόγραμμα λαϊκής, ασφαλούς, σύγχρονης κατοικίας για τα νέα ζευγάρια. Εξασφάλιση στέγης για κάθε νέο δημοτικό υπάλληλο, αλλά και για κάθε εκπαιδευτικό, υγειονομικό για να μπορέσει να υπηρετήσει μακριά από τον τόπο καταγωγής του.

- Ενίσχυση, στελέχωση των κοινωνικών δομών για την τοξικοεξάρτηση, την ενδοοικογενειακή βία, την παιδική / εφηβική ηλικία στο πλαίσιο ολοκληρωμένου συστήματος του δημόσιου συστήματος Υγείας και Πρόνοιας, το οποίο θα μελετά, θα σχεδιάζει την πρόληψη και την κάλυψη έγκαιρα των πραγματικών αναγκών σε όλη την επικράτεια και υπό την αιγίδα του θα εμπλέκονται κι όλες οι βαθμίδες διακυβέρνησης και κοινωνικής δραστηριότητας με έμφαση τις τοπικές κοινότητες, τους χώρους δουλειάς και Εκπαίδευσης.

- Να μη συγχωνευθούν οι ΔΕΥΑ και να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση, η οποία θα καλύπτει την οικονομική επιβάρυνση των ΔΕΥΑ από την αύξηση του ενεργειακού τους κόστους, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως σήμερα. Να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και να ενταχθούν οι ΔΕΥΑ στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ. Να μην πληρώσουν οι δημότες τις αυξήσεις αυτές. Κατάργηση όλου του πλαισίου εφαρμογής της κοινοτικής Οδηγίας για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

- Εκτακτη χρηματοδότηση των τοπικών δομών για την προστασία των αδέσποτων και δημιουργία δημόσιου δικτύου περίθαλψης, φροντίδας και εκπαίδευσης, με περιφερειακά και δημοτικά κτηνιατρεία και κλινικές.

- Κρατική χρηματοδότηση για τους φορείς και τα σωματεία που οργανώνουν αναγκαίες δραστηριότητες στον Πολιτισμό και τον μαζικό αθλητισμό, στις γειτονιές και τις πόλεις.