Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ Π/Υ "ΜΑΝΤΑΤΟΦΟΡΟΣ" ΝΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΧΑΡΑΤΣΙΩΝ

 


Στις 31/8/2023 έγινε αναμόρφωση του Π/Υ του Δήμου που έχει σημασία. Διαβάζοντας θα καταλάβετε.

Ο Π/Υ βγαίνει οριακά παρά τις αυξήσεις που έγιναν στα δημοτικά τέλη σε προεκλογική χρονιά. Όμως η "ματζαδούρα" των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων δεν έχει τελιωμό. Το 2024 οι δαπάνες που ξεκοκαλίζουν θα αυξηθούν 3,5-4 εκ ακόμη. ( Η ιδιωτικοποιημένη μηχανική διαλογή απορριμμάτων θα ανεβάσει το κόστος διαχείρισης από 800 χιλ στα 2-2,1 εκατ. Το μνημονιακό χαράτσι ταφής θα προσθέσει 700 χιλ χωρίς να καλύπτει ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΓΚΗ, το απαράδεκτο δάνειο για τον ηλεκτροφωτισμό από 500 χιλ και πάνω ανάλογα και με τα επιτόκια, η ιδιωτικοποιημένη εργολαβία της HELLESI στην καθαριότητα πήγε από το 1,4 στα 2 εκατ ευρώ). 

ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ κ ΜΑΡΙΝΑΚΗ και από την κ ΚΟΥΤΣΑΛΕΔΑΚΗ 

Και βέβαια ετοιμάζουν μεγάλες αυξήσεις στο νερό και κυρίως στα χωριά.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

Κατά τη γνώμη μας η προτεινόμενη αναμόρφωση του Π/Υ προσπαθεί να συγκαλύψει την ένδεια του Π/Υ που αποτυπώνεται με την ύπαρξη ενός αποθεματικού μόλις  99.460 ευρώ πριν την αναμόρφωση. Με αυτό το ποσόν ήταν αδύνατον  να καλυφτούν επείγουσες «τρύπες» (αγορά Μέσων Ατομικής Προστασίας, τακτικές αποδοχές ΙΔΟΧ που ο κωδικός είχε μηδενιστεί, επείγουσας συντήρησης, επισκευής και ανταλλακτικών μεταφορικών μέσων) αλλά και η περιττή προσθήκη  15 χιλ ευρώ στα ήδη 2 χιλ προϋπολογισθέντα  για την… Παγκόσμια μέρα Τουρισμού.

Για να τα καταφέρει συγκαλύπτοντας ταυτόχρονα την διαχρονική πολιτική υποχρηματοδότησης των δήμων, η δημοτική αρχή επιδίδεται στην κοπτοραπτική.  Ψαλιδίζει 495 χιλ ευρώ από 22 κωδικούς, παίρνει και 87.460 από το αποθεματικό για να καλύψει τους «στεγνωμένους» από χρήματα κωδικούς. 

Βεβαίως όλα αυτά νόμιμα είναι αλλά προκαλεί μεγάλη ανησυχία το γεγονός ότι μετά από όλα αυτά το αποθεματικό (όχι το χρηματικό υπόλοιπο)  που μένει για την κάλυψη ανεπαρκών ή νέων κωδικών είναι μόλις 12 χιλ ευρώ. Το χαμηλότερο που θυμόμαστε ποτέ. Ούτε στην καρδιά της κρίσης δεν ήταν τόσο χαμηλό.  Εδώ μάλλον βρίσκεται και η εξήγηση στην άρνηση της δημοτικής αρχής να βάψει τις φθαρμένες διαγραμμίσεις στους δρόμους θεωρώντας για άλλη μια φορά κόστος την προστασία της ζωής.

Όλα αυτά γίνονται για να συγκαλυφτεί για άλλη μια φορά η διαχρονική υποχρηματοδότηση όλων των δήμων από τον κρατικό Π/Υ με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, της δημοτικής αρχής του κ Μαρινάκη με την σύμπλευση και των άλλων παρατάξεων και της κ Κουτσαλεδάκη. Υποχρηματοδότηση που καταλήγει να επιβαρύνει τους εργαζόμενους και την μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών είτε σε χρήμα, είτε σε στέρηση ποιοτικών υπηρεσιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι με βάση την ίδια την νομοθεσία τους οι κρατική πόροι (ΚΑΠ) για το σύνολο των δήμων θα έπρεπε να είναι 5 δις ευρώ το χρόνο και είναι μεταξύ 1,8 με 1,9 κάθε χρόνο (μόλις το 38-40%). Με άλλα λόγια οι δημότες του Ρεθύμνου στερούνται ακόμη και με τους ανεπαρκείς θεσμοθετημένους πόρους περί τα 13 εκατομμύρια κάθε χρόνο χωρίς να υπολογίζουμε τις 200 περίπου αρμοδιότητες που έχουν μεταφερθεί χωρίς χρήματα.

Όλη λοιπόν αυτή η «κοπτοραπτική» γίνεται στο πλαίσιο της συγκάλυψης αυτής της αντιλαϊκή πολιτικής και γι’ αυτό την καταψηφίζουμε και αγωνιζόμαστε να την αντιπαλέψουμε και μέσα και έξω από το ΔΣ.