Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ





Ένα αποκαλυπτικό έγγραφο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που πριν λίγες μέρες έφερε στο φως τοπικό site, επαναφέρει στο προσκήνιο την υπόθεση του περιβόητου διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση μεγάλου τμήματος των υπηρεσιών καθαριότητας του Δήμου.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ μετά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της στο Δημοτικό Συμβούλιο, την Οικονομική Επιτροπή, τις αποκαλύψεις στα ΜΜΕ για τις εξόφθαλμες υπερτιμολογήσεις σε βάρος των δημοτών και υπέρ της εργολαβικής εταιρείας και βλέποντας ότι είναι «φωνή βοώντος», έκανε προσφυγή για έλεγχο της υπόθεσης αυτής.
Ύστερα από ανταλλαγές εγγράφων και στοιχείων με το δήμο, που κράτησαν 1 χρόνο, η Εθνική Αρχή καταλήγει σε συμπεράσματα φωτιά, που επιβεβαιώνουν τις πριν 1,5 χρόνο καταγγελίες μας.
Θέλοντας, φαίνεται, να μας κάνει πιο προσεκτικούς, παραγγέλλει το έγγραφό της, να τεθεί υπ’ όψιν όλων των αιρετών, που πήραν μέρος στη λήψη των αποφάσεων αυτών.
Παρ’ όλ’ αυτά και για ευνόητους λόγους το έγγραφο κρατήθηκε κρυφό από όλους τους δημοτικούς συμβούλους. Αλλά και αφού είδε το φως της δημοσιότητας κατά περίεργο τρόπο «εξαφανίζεται» από τα ηλεκτρονικά μέσα που αναρτήθηκε.
Στο ΔΣ της 3/6/20, που ζητήσαμε εξηγήσεις για την απόκρυψή του από τους δημοτικούς συμβούλους, ήταν εντυπωσιακή η ευκολία με την οποία η δημοτική αρχή περνούσε από την μια «γραμμή άμυνας» στην άλλη. Όταν καταρρίφτηκε η πρώτη δικαιολογία ότι τάχα δεν ήταν υποχρεωμένοι, έριξαν την πρωτοφανή βόμβα:
Ο πρόεδρος του ΔΣ, από τους πρώτους παραλήπτες του εγγράφου και  υπεύθυνος για την ενημέρωση των συμβούλων, δεν πήρε, λέει, το έγγραφο!!! Από υπηρεσιακό δήθεν λάθος, το πήρε ο… προηγούμενος πρόεδρος!!!
Η ιστορία «μπάζει» από παντού. Δεν είμαστε αφελείς.
Η επιχείρηση συγκάλυψης είναι ήδη σε πλήρη εξέλιξη.
Το μαρτυρά η προσπάθεια της δημοτικής αρχής να καταστήσει συνυπεύθυνη την αξιωματική αντιπολίτευση. Οι χαρακτηρισμοί περί «ατυχούς» εγγράφου. Οι αναφορές «σε τηλε δίκες που πρέπει να αποφευχθούν» και είναι το ιδεολογικό πολιτικό προκάλυμμα της ενοχοποίησης της δημοσιότητας και της ενημέρωσης των δημοτών.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ είναι κατηγορηματικά αντίθετη σ’ αυτή τη λογική. Η υπόθεση αυτή αφορά την διαχείριση των ανταποδοτικών, που προέρχονται κατ’ ευθείαν απ’ τις τσέπες των δημοτών. Είναι δικαίωμά τους να γνωρίζουν πως βγαίνει ο λογαριασμός που βαραίνει αποκλειστικά αυτούς.
Γι’ αυτό στην επιχείρηση αποσιώπησης εμείς αντιπαραθέτουμε την θέση:
ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ.
Κι η θέση αυτή σε καμιά περίπτωση δεν παραπέμπει ούτε σε τηλε δίκες, ούτε σε κανονικές δίκες. Από θέση αρχής είμαστε αντίθετοι στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής.
Άλλο όμως αυτό και άλλο η συγκάλυψη και των πολιτικών ευθυνών. Των ευθυνών που «επιδικάζει» ο ίδιος ο λαός. Για να το κάνει πρέπει όλα να είναι στο φως.
Ρέθυμνο 5/6/2020
Μανουσογιάννης Μανούσος
Δημοτικός Σύμβουλος του ΚΚΕ
Εκλεγμένος με την ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ