Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

29 4 2024 ΓΙΑ ΤΗΝ 2Η ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 Δύο πολύ κρίσιμα θέματα έφερε η Λαϊκή Συσπείρωση στην 2η ειδική συνεδρίαση του ΔΣ.

Το πρώτο ήταν η πλήρης εγκατάλειψη και απαξίωση της περιουσίας του κληροδοτήματος Τρανταλίδη με εισηγητή την Μανούσο Μανουσογιάννη 

Το δεύτερο ήταν η ανάγκη αναστροφής της σχεδιασμένης απαξίωσης των δημοτικών ΚΔΑΠ, οι οξυμένες ανάγκες φροντίδας των παιδιών των εποχιακά εργαζομένων και η πρόταση διεκδίκησης ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΘΕΡΙΝΩΝ ΚΔΑΠ με κρατική χρηματοδότηση, με εισηγητή την Ιωάννα Δακανάλη.

Στο μεν πρώτο η δημοτική αρχή επιβεβαιώνοντας την πλήρη εγκατάλειψη του κληροδοτήματος ζήτησε αναβολή για να ετοιμαστεί (σα να λέμε έριξε ¨λευκή πετσέτα"). Υπάρχει σχετική ανακοίνωση της ΛΑ.ΣΥ.  

Στο δε δεύτερο η αρμόδια αντιδήμαρχος αρκέστηκε να περιγράφει την κατάσταση, την ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ επισφάλεια και προσωρινότητα των δομών χωρίς καμιά ουσιαστική πρόταση και κυρίως διεκδίκηση για το τι πρέπει να γίνει.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 



ΝΑ ΑΝΑΣΤΡΑΦΕΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ.

Φέρνοντας αυτό το θέμα στην ειδική συνεδρίαση, δεν έχουμε την αυταπάτη ότι τα συσσωρευμένα εδώ και 77 χρόνια προβλήματα δια μιας θα λυθούν. Δεν δεχόμαστε όμως να μένουν κάτω από το χαλί. Στόχος μας είναι να έρθει στην επιφάνεια η υπόθεση. Το ίδρυμα να αναδιοργανωθεί, να στελεχωθεί, να στηριχθεί και οικονομικά, να συνεργαστεί με ειδικούς, ώστε μακριά από προχειρότητες και ερασιτεχνισμούς ότι σώζεται να σωθεί. Το συντομότερο να προσφέρει στις κοινωνικές ανάγκες των δημοτών.

Βάση για την παρέμβασή μας είναι η έκθεση ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης δημοσιονομικών ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στο κληροδότημα «Γεώργιος Τρανταλίδης», για την περίοδο 1995-2015. Είναι στα χέρια του δήμου από το 2017. Αν και είναι το μόνο έγγραφο που αποτυπώνει την κατάσταση, δεν έχει αξιοποιηθεί ούτε στο ΔΣ του ιδρύματος. Καταλογίζει σοβαρές ευθύνες στο ΔΣ του ιδρύματος και στο δήμο. Για ευνόητους λόγους δεν μπορεί να αναφερθεί στον πολύ αρνητικό ρόλο της πολιτικής υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης και στο ασφυκτικό νομικό πλαίσιο που διέπει τα κληροδοτήματα.  

Ο ρεθεμνιώτης γιατρός Γ. Τρανταλίδης πριν τον θάνατό του (9/7/1947) άφησε όλη την ευρισκόμενη στο νομό Ηρακλείου περιουσία του στο (ΝΠΔΔ) δημοτικό νοσοκομείο Ρεθύμνης (Δ.Ν.Ρ.). Παρά το γεγονός ότι σήμερα δομή δημοτικού νοσοκομείου δεν υπάρχει, με επανειλημμένες δικαστικές αποφάσεις έχει κριθεί ότι το ΝΠΔΔ του ιδρύματος συνεχίζει να υφίσταται και  παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της τροποποίησης της βούλησης του διαθέτη καθώς σήμερα δεν μπορεί αυτή επακριβώς να υλοποιηθεί. Οι σχετικές όμως προσπάθειες του δήμου για την τροποποίηση αυτή σταματούν στο μακρινό 2006.

Τα ακίνητα του κληροδοτήματος.

Α Ιστορικό διατηρητέο στο κέντρο του Ηρακλείου (Μιλάτου και Αγίου Τίτου) έκτασης 820 τμ, με ερειπωμένα ή υποσυντήρητα σήμερα 2όροφα κτίρια 1024 ή1204 τμ. (1024 δίνει η τεχνική μελέτη του δήμου Ηρακλείου και 1204 η μελέτη μισθωτικής αξίας). Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το Ίδρυμα διαπραγματεύεται την αξιοποίηση του χωρίς να έχει την δική του αποτύπωση. Βασίζεται στις μελέτες και τα στοιχεία του αντισυμβαλλόμενου.

Β Ιστορικό διατηρητέο της οδού Ιδομενέως έκτασης 941 τμ με ερειπωμένο πλέον 2όροφο κτήριο 350 τμ. Τα δύο αστικά ακίνητα μέχρι το 1993 απέδιδαν έσοδα ενοικίων στους επικαρπωτές και αργότερα στο ίδρυμα. Από τότε δεν έγινε καμιά προσπάθεια αξιοποίησής τους και πρακτικά εγκαταλείφθηκαν στην αχρηστία και στην φθορά του χρόνου.

Γ Το Μετόχι «Κρύα Βρύση» με 2.196 στρέμματα που μετά από πρωτόκολλο κατάληψης 712 στρεμμάτων από το ελληνικό δημόσιο!!! (1961) έμειναν 1484. Η κατάχρηση των δικαιωμάτων επικαρπίας, οδήγησε σε περιπέτειες και  ατέρμονες δικαστικές διενέξεις. Ο κύριος όγκος της έκτασης διεκδικείται από εμφυτευτές ελαιοδέντρων που ο επικαρπωτής εγκατέστησε. Θεωρούμε ότι πρέπει σοβαρά να εξεταστεί σε συνεννόηση με τους νομικούς, η διατύπωση συμβιβαστικής πρότασης, που θα άρει το καταστροφικό αδιέξοδο. Πρότασης που έναντι ευλόγου τιμήματος θα μεταβιβάζει την κυριότητα στους εμφυτευτές. Σήμερα μόνο 29,5 στρέμματα δεν έχουν καταληφθεί.

Δ Το μετόχι «Κορακοβούνι» με 1000 περίπου στρέμματα. Το 1958 το ίδρυμα τα χώρισε σε 32 κληροτεμάχια και άρχισε να τα πουλά μέχρι το 1974, για να αντιμετωπίζει, όπως φαίνεται, τις ανάγκες του ιδρύματος. Από τότε έχουν μείνει απούλητα 4 κληροτεμάχια συνολικής επιφάνειας 92,9 στρεμμάτων. Εύλογα η ελεγκτική ομάδα ρωτά γιατί δεν αξιοποιήθηκαν ώστε να αποφέρουν έσοδα στο Ίδρυμα.

Η έκθεση (σελ 40) ζητά έρευνα στο αρχείο κοινωφελών περιουσιών της Αποκεντρωμένης για να εντοπιστούν και άλλα ακίνητα που ενδεχομένως δόθηκαν στο ΔΝΡ από άλλους δωροθέτες. Τέτοιο πρέπει να είναι ένα ακίνητο στην οδό Μικράς Ασίας 33 στην Αθήνα, για το οποίο δεν έχουμε αποτύπωση. Η υπόδειξη των ελεγκτών πρέπει να εισακουστεί. Το ΔΣ του ιδρύματος να έχει ακριβή εικόνα του τι διαχειρίζεται.

Από τις αναφορές της έκθεσης προκύπτει ότι τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του ιδρύματος οι έχοντες την ευθύνη της λειτουργίας του έκαναν κάποιες προσπάθειες να το επιμεληθούν (εξαγορά επικαρπίας στην Ιδομενέως, τοπογραφικά διαγράμματα, τεμαχισμός και πώληση κληροτεμαχίων στο Κορακοβούνι, προσφυγές για αλλαγή της βούλησης κλπ).  Μέχρι το 1992 υπάρχει υπάλληλος Γραμματέας και ταμίας του ιδρύματος (ο αείμνηστος κ Αστρινός) και όπως φαίνεται μια ορισμένη οργάνωση, αρχειοθέτηση, οικονομική παρακολούθηση και εποπτεία. Στην πορεία το ενδιαφέρον της διοίκησης ατονεί. Με την συνταξιοδότηση Αστρινού δεν ορίζεται ούτε αντικαταστάτης. Χάνεται και η στοιχειώδης οργάνωση που μέχρι τότε υπήρχε. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτά συμπίπτουν με την διακοπή μίσθωσης της κλινικής Τρανταλίδη που είναι το τελευταίο έσοδο του ιδρύματος.

Προηγούμενη έκθεση του 2008 για τις χρήσεις 1995-2004 καταλήγει στην διαπίστωση ότι «κανείς δεν ασχολείται με την διαχείριση της περιουσίας του κληροδοτήματος». Όμως ούτε αυτή οδήγησε σε αφύπνιση με αποτέλεσμα η φθίνουσα πορεία να συνεχιστεί και τα προβλήματα να διογκωθούν. Τις φάσεις πλήρους αδράνειας κατά καιρούς διαδέχθηκαν και περίοδοι με ατομικές πρωτοβουλίες προέδρων του ιδρύματος, που παρά τις καλές προθέσεις, δεν μπορούσαν να αποδώσουν. Έλειπε η οργανωμένη υποστήριξη του δημοτικού συστήματος, η μεθοδολογία και η αξιοποίηση των ειδικών.  


Η έκθεση αναφέρει πολλά δείγματα αμέλειας και ανοργανωσιάς στις υποχρεώσεις του ΔΣ του ιδρύματος. Σημειώνουμε μόνο τρία:

-Δεν τηρείται κανένα από τα προβλεπόμενα βιβλία και στοιχεία (βιβλίο εσόδων εξόδων, διπλότυπο γραμματίων είσπραξης, διπλότυπο ενταλμάτων πληρωμής, πρακτικών συνεδριάσεων εκτελεστικής επιτροπής, συνεδριάσεων και αποφάσεων ΔΣ, ούτε καν βιβλίο εισερχομένων και εξερχομένων).

-Το ΔΝΡ αν και ειδοποιήθηκε από την Αποκεντρωμένη, δεν εφάρμοσε την διάταξη του αρ. 15 παρ 1 του ν 4182/13, να αναγγείλει τα περιουσιακά στοιχεία του ιδρύματος στην αρμόδια για την τήρησή τους αρχή. Ευτυχώς το έπραξε αυτεπάγγελτα η εποπτεύουσα αρχή. Τα μέλη του ΔΣ ποτέ δεν μάθαμε την εκκρεμότητα αυτή.

-Έπρεπε να έρθει η ελεγκτική ομάδα, να ανατρέξει στα αρχεία της αποκεντρωμένης, για να πληροφορηθούμε την ύπαρξη  τραπεζικού λογαριασμού του ιδρύματος στην ΕΤΕ (31-12-2016 υπόλοιπο 6.297,55). Με δική της υπόδειξη ο λογαριασμός έγινε έντοκος αναδρομικά.

Ύστερα από όλα αυτά το συμπέρασμα πως η διοίκηση του κληροδοτήματος και ο δήμος δεν άσκησαν την διαχείριση της περιουσίας του με την δέουσα επιμέλεια, είναι παρα πολύ επιεικές. Δεν είναι όμως επιεικής η πρόταση προς την Αποκεντρωμένη. Την καλεί να εξετάσει την ενεργοποίηση του  αρ. 76 ν 4182/2013 που αφορά κληροδοτήματα σε αδράνεια πέραν της πενταετίας. Αυτό σημαίνει διάλυση του κληροδοτήματος με δικαστική απόφαση και διάθεση της περιουσίας «για την εκπλήρωση του ίδιου ή άλλου κοινωνικού σκοπού». Μια τέτοια εξέλιξη πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί.

Κατά την άποψή μας το ΔΣ του κληροδοτήματος με τους όρους που έχουν διαμορφωθεί είναι αδύνατον να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Είναι απολύτως απαραίτητη η ολόπλευρη υποστήριξή του από τον Δήμο, που εδώ και πολλά χρόνια περιορίζεται μόνο στην δικαστική συνδρομή έναντι αμφισβητήσεων της περιουσίας του, που είναι δημοτική περιουσία. Επομένως χρειάζεται:

-Να μπει τάξη με την εξασφάλιση γραμματέα και ταμία από το προσωπικό του δήμου (πρακτικά συνεδριάσεων, αρχεία κλπ).

-Να εξασφαλιστεί η υποστήριξη και της τεχνικής υπηρεσίας και πιθανόν άλλων υπηρεσιών του δήμου.

-Μέχρι να εξασφαλιστούν πόροι από την περιουσία του ιδρύματος ο δήμος να στηρίξει το ίδρυμα και οικονομικά.

-Να λυθούν οι εκκρεμότητες με τον τραπεζικό λογαριασμό ώστε να βρίσκεται στον έλεγχο του ταμία και του ΔΣ του ΔΝΡ.

-Να γίνει πλήρης και όσο γίνεται πιο ακριβής καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του ΔΝΡ. Για να μπει σε μια λογική σειρά και ιεράρχηση ο τρόπος αξιοποίησης του κάθε ενός (πώληση; των αδόμητων και εξέταση εναλλακτικών για τα δομημένα). 

-Ειδικά στην αξιοποίηση των ακινήτων είναι απολύτως απαραίτητη η αξιοποίηση εξωτερικών συνεργατών ειδικών στο αντικείμενο αυτό. Οι υποκειμενισμοί και ερασιτεχνισμοί κινδυνεύουν να κοστίσουν πάρα πολύ.

-Το γεγονός ότι δεν είναι σαφής ο σκοπός του κληροδοτήματος είναι τροχοπέδη για τον όλο σχεδιασμό. Είναι επομένως ανάγκη να ανοίξει ξανά η συζήτηση αυτή, να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο, που θα πρέπει να έχει τον τελικό λόγο και να κινηθούν εκ νέου οι διαδικασίες σε δικαστικό επίπεδο.

ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ.

Η αναφορά στο ζήτημα αυτό γίνεται κυρίως για να θεμελιώσουμε μέσω του συγκεκριμένου παραδείγματος την ανάγκη συνολικά άλλης οργάνωσης και αξιοποίησης των ειδικών.

Η σκέψη της μακροχρόνιας μίσθωσης με ανακατασκευή των κτηρίων, περιλαμβάνεται στις εναλλακτικές της έκθεσης. Σωστά νομίζουμε το ΔΣ του ιδρύματος προχώρησε στην πρόσκληση ενδιαφέροντος. Το θέμα όμως είναι ότι το ίδρυμα δεν έχει ούτε την τεχνογνωσία, ούτε τα στοιχειώδη δεδομένα (πόσα τετραγωνικά θα είναι τα ανακατασκευασμένα κτίρια; Ποιό είναι το κόστος; Ποια η διάρκεια της κατασκευαστικής περιόδου; Ποια είναι η μισθωτική αξία των ακινήτων στην εμπορικότερη περιοχή της Κρήτης;). Πήγαινε «ξυπόλυτο στα αγκάθια». Μόνο με την οικονομική και τεχνική υποστήριξη του δήμου (στον οποίο ανήκει το ίδρυμα) τα ελλείμματα αυτά μπορούν να καλυφθούν. Όσο δεν καλύπτονται το ΔΣ του ιδρύματος κάτω από το βάρος της πολιτικής ευθύνης για την αδράνεια του κληροδοτήματος κινδυνευει να κάνει «άλματα στο κενό». Να αποδεχθεί όρους ετεροβαρείς και επιζήμιους.

Ο δήμος Ηρακλείου πχ κατέθεσε 2 οικονομοτεχνικές μελέτες (Μάϊος 2021 και Ιούνιος 2022). Στην πρώτη (σελ 31) προβλέπεται κατασκευαστική περίοδος 24 μήνες και κόστος ανακατασκευής 1.875.000 ευρώ. Στην 2η (πάλι σελ 31) κατασκευαστική περίοδος 6 ολόκληρα χρόνια και κόστος 2.257.974 ευρώ!!!. Η οικονομοτεχνική μελέτη μιλά για 1024 τμ και η μελέτη της μισθωτικής αξίας για 1204. Εμείς όμως δεν είχαμε τίποτα.

Η συλλογιστική του δήμου Ηρακλείου, όπως σαφώς προκύπτει από τις μελέτες του,  κινείται στην λογική να αποκτήσει μια εμβληματική εγκατάσταση στο εμπορικότερο σημείο της πόλης, να την διαθέσει σε πολιτιστικές λειτουργίας που από τη φύση τους δεν παράγουν έσοδα και πολύ περισσότερο κέρδη και παρ’ όλα αυτά το εγχείρημα να είναι κερδοφόρο γι’ αυτούς και επομένως εξόφθαλμα ζημιογόνο για μας.

Ενώ η δική τους μελέτη εκτιμά την μισθωτική αξία του ακινήτου σε 21.000 ευρώ το μήνα πρότειναν:

Σε περίπτωση χρηματοδότησης από πόρους του δήμου Ηρακλείου, περίοδο παραχώρησης 50 χρόνια. Κατασκευαστική 6!!! χρόνια και λειτουργίας 44.

Μίσθωμα για 6 χρόνια 100 ευρώ το μήνα!!! Για τα υπόλοιπα 44 χρόνια 1.350!!! με αναπροσαρμογή 1,5% το χρόνο. Σε ότι μας αφορά ζητήσαμε η «πρόταση» αυτή να επιστραφεί ως απαράδεκτη.

Η 2η πρόταση με ΔΗΜΟΣΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ, άρα μηδενικό κόστος για τον δήμο Ηρακλείου. Προβλέπει τα ίδια διαφοροποιώντας μόνο το μίσθωμα που στα 6 (!!!) χρόνια ανακατασκευής το «ανεβάζουν» στα 500 (από 100) ευρώ και για τα υπόλοιπα 44 στα 6.150 (από 1.350) ευρώ (με ετήσια αναπροσαρμογή 1,5%).

Αναρωτούμαστε γιατί αυτή την δημόσια χρηματοδότηση να μην την εξασφαλίσει ο δήμος Ρεθύμνης μαζί με το ίδρυμα;

Αλλά για να κρίνουμε και την 2η πρόταση του δήμου Ηρακλείου. Ακόμη κι αν για την ανακατασκευή καταφύγουμε σε τραπεζικό δανεισμό 20ετίας με δεδομένη την μισθωτική αξία (21.000) θα έχουμε καθαρά έσοδα στα 50 χρόνια 2-2,5 φορές περισσότερα από αυτά που το Ηράκλειο μας προσφέρει. Και ναι να κάνουμε κάποιες αβαρίες υπερ της κοινωφελούς χρήσης του ακινήτου αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αβαρίες αυτές σημαίνουν και λιγότερους πόρους για  τους κοινωφελείς σκοπούς του ιδρύματος στο Ρέθυμνο. Επισημαίνουμε τα παραπάνω για να θεμελιώσουμε ακόμη πιο πειστικά την ανάγκη αξιοποίησης και των ειδικών. Την ανάγκη το ΔΣ του ΔΝΡ

1 Να στηριχθεί ουσιαστικά από τον δήμο και τις υπηρεσίες του (τεχνική, νομική) για να μην αυτοσχεδιάζει.

2 Να εξασφαλίσει εξωτερικό συνεργάτη για τα ζητήματα της διαχείρισης και εκμετάλλευσης ακινήτων για να αποφεύγει υποκειμενισμούς και ερασιτεχνισμούς.

Αν επομένως η διοίκηση του δήμου έχει την πολιτική βούληση να αξιοποιηθεί η περιουσία του ιδρύματος, τότε πρέπει να δημιουργήσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις και την αναγκαία στήριξη στο ΔΣ του ΔΝΡ για να ανταποκριθεί. Αλλιώς η φθίνουσα πορεία με γεωμετρική πρόοδο θα συνεχιστεί και οι ευθύνες θα έχουν ονοματεπώνυμο.

Γιατί τώρα παίρνουμε την πρωτοβουλία αυτή.

Συμμετέχουμε από το 2011 στο ΔΣ του ιδρύματος. Κάποιες από τις παραπάνω προτάσεις τις καταθέταμε κατά καιρούς χωρίς όμως αποτέλεσμα. Λόγω του τρόπου λειτουργίας του ΔΣ (μη σύνταξη προϋπολογισμών έστω και μηδενικών, περιουσιακής κατάστασης κλπ) ποτέ δεν καταφέραμε να έχουμε σχετικά ολοκληρωμένη εικόνα των θεμάτων του κληροδοτήματος. Την αποκτήσαμε μελετώντας την έκθεση, που όμως ακόμη δεν έχει γίνει αντικείμενο ολοκληρωμένης συζήτησης ούτε στο ΔΣ του κληροδοτήματος, ούτε και στο Δήμο. Ενόψει λοιπόν της νέας δημοτικής περιόδου θεωρήσαμε πως είναι από τα θέματα που πρέπει να συζητηθούν. Να γίνουν οι αναγκαίες τομές ώστε η κατάσταση να αναστραφεί.

Μανούσος Μανουσογιάννης

                                                                                Δημοτικός Σύμβουλος με την ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ 


Το μεγάλο θέμα της αντιμετώπισης των συσσωρευμένων προβλημάτων στην διαχείριση της περιουσίας  του ιδρύματος Τρανταλίδη, που η Λαϊκή Συσπείρωση έφερε στην ειδική συνεδρίαση ελέγχου της Δημοτικής Αρχής, δεν συζητήθηκε τελικά στο ΔΣ.

Η διοίκηση του δήμου, από την παραμονή, επικοινώνησε μαζί μας δηλώνοντας ότι ετοιμάζει σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης αλλά χρειάζεται μια αναβολή και μικρή πίστωση χρόνου.

Το αίτημα αναβολής στην πραγματικότητα επιβεβαιώνει τις εκθέσεις των ελεγκτών. Ότι κανείς δεν ασχολούνταν εδώ και πάρα πολλά χρόνια με την περιουσία του ιδρύματος. Εφτά χρόνια μετά την τελευταία έκθεση κόλαφο για τον δήμο, ακόμη δεν έχουν έτοιμο σχέδιο διαχείρισης. Επιβεβαιώνει την ορθότητα της πρωτοβουλίας μας να φέρουμε στην επιφάνεια το θέμα αυτό.  

Επειδή σκοπός μας δεν είναι να κερδίσουμε κάποιες εντυπώσεις αντιμετωπίζοντας μια απροετοίμαστη δημοτική αρχή. Είναι να αναστραφεί  επι τέλους η καταστροφική πορεία του κληροδοτήματος. Γι’ αυτό αποδεχθήκαμε το αίτημα της αναβολής που όμως δεν θα παραταθεί πέραν του Μαΐου. Οι δικές μας θέσεις είναι έτσι κι αλλιώς διατυπωμένες και δημοσιευμένες. Ελπίζουμε η διοίκηση του δήμου να κάνει το ίδιο. Να φέρει ένα σοβαρό και επεξεργασμένο σχέδιο και όχι κανένα γονατογράφημα ή ένα πυροτέχνημα εντυπωσιασμού.      Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συζήτησης, πριν το δημοτικό συμβούλιο, σκόπιμο είναι να συνεδριάσει και το ΔΣ του ιδρύματος, ώστε τα μέλη του να έχουν την ευκαιρία να διατυπώσουν τις σκέψεις τους για τα θεμελιώδη ζητήματα που το ταλαιπωρούν. Να συμβάλουν κι εκείνα στις αποφάσεις που θα πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Χαιρόμαστε γιατί με την παρέμβασή μας ήρθε στην επιφάνεια άλλη μια παθογένεια.  Αποδεικνύεται ότι η αντιπολίτευση από την σκοπιά των λαϊκών αναγκών, που κάνει η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, είναι ταυτόχρονα πολύ παραγωγική. Η αποκάλυψη της αντιλαϊκής πολιτικής, που έχουν «κορώνα στο κεφάλι» οι άλλες παρατάξεις του ΔΣ, είναι καταλύτης για να δρομολογούνται επιμέρους μεν αλλά κρίσιμες λύσεις για τις ανάγκες του λαού και των δημοτών.

29/4/2024


    


  ΑΝΑΓΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΔΑΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ.

Βρισκόμαστε ήδη μέσα στην διαδικασία έναρξης της νέας τουριστικής σεζόν. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και άλλοι εποχιακοί εργαζόμενοι αποτελούν στον δήμο μας ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Μαζί όμως με την έναρξη της σεζόν, ιδιαίτερα για τα νέα ζευγάρια, έρχεται για άλλη μια φορά η αγωνία της φροντίδας και της φύλαξης των παιδιών. Ειδικά μάλιστα μετά το κλείσιμο των σχολείων και την σταδιακή κορύφωση της τουριστικής κίνησης με την εντατικοποίηση, τα σπαστά ωράρια, τον δραστικό περιορισμό των ρεπό, το πρόβλημα της φροντίδας των παιδιών παίρνει δραματικές διαστάσεις.

Στη χώρα μας το θέμα της φροντίδας των παιδιών, όπως και πολλές άλλες κοινωνικές ανάγκες, οι κυβερνήσεις και το κράτος διαχρονικά, για να αποφεύγουν το κόστος αυτών των αναγκών, το φόρτωναν στις πλάτες της οικογένειας και κυρίως της γυναίκας. Με την μαζική όμως εργασιακή ένταξη των γυναικών, την εντατικοποίηση των ρυθμών και για αυτές, το πρόβλημα πήρε εκρηκτικές διαστάσεις με παρενέργειες στο δημογραφικό και σε άλλους τομείς. Γι’ αυτό έγιναν παρεμβάσεις (προσχολική αγωγή, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΜΕΑ) για την εκτόνωση και διαχείριση του προβλήματος αλλά όχι για την πλήρη αντιμετώπισή του ως κοινωνική ανάγκη και αποκλειστικά κρατική ευθύνη. Στην πραγματικότητα η ευθύνη συνεχίζει να πέφτει στην οικογένεια, που πρέπει να πληρώνει κυρίως σε ιδιωτικές δομές για την φροντίδα των παιδιών. Επειδή όμως βλέπουν ότι για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα αυτό είναι φύση αδύνατον και με την πίεση των λαϊκών διεκδικήσεων, ενεργοποιήθηκαν τα πρόγραμμα των ΚΔΑΠ. Γι’ αυτό εξ αρχής απευθύνεται μόνο στις ευάλωτες ομάδες, που κινδυνεύουν με κοινωνικό αποκλεισμό. Που τα εισοδήματά τους είναι κάτω από τα σημερινά όρια της επιβίωσης. Γι’ αυτό έχουν πρόσκαιρο χαρακτήρα και ως προς την χρηματοδότηση, που είναι ευκαιριακή  και ότι περισσέψει από τις πλουσιοπάροχες παροχές των ομίλων. Δεν έχουν μόνιμο προσωπικό κλπ. Γίνεται συστηματική προσπάθεια και η ανάγκη αυτή να γίνει αντικείμενο κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης. Γι’ αυτό η όποια κρατική χρηματοδότηση δεν διοχετεύεται σε κρατικές-δημοτικές δομές αλλά δίνεται με την μορφή του voucher, που ο δικαιούχος γονιός την χρησιμοποιεί και σε ιδιωτικές δομές.

Έστω κι έτσι οι δομές αυτές δίνουν μια κάποια ανακούφιση στα νέα ζευγάρια, στους εργαζόμενους γονείς. Συμβάλλουν έστω και με ελλείψεις στην κοινωνικοποίηση των παιδιών και στην ομαλή ψυχοσωματική τους ανάπτυξη. Είναι θέμα οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων και του λαού που θα κατακτήσουν η προστασία και φροντίδα των παιδιών να κατοχυρωθεί στην πράξη ως κοινωνική ανάγκη και κρατική ευθύνη.

Είτε έτσι είτε αλλιώς το θέμα της φροντίδας των παιδιών την καλοκαιρινή περίοδο, που η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων υποχρεώνεται να εργάζεται με φρενήρεις ρυθμούς, που τα σχολεία είναι κλειστά, είναι πολύ οξυμένο και πρέπει ειδικά να αντιμετωπιστεί με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους.

Με το πρόγραμμα που τώρα εφαρμόζεται, οι αιτήσεις κατατίθενται αυτή την περίοδο για να ξεκινήσουν τα τμήματα τον Σεπτέμβριο μέχρι τέλος Ιουλίου της επόμενης χρονιάς. Δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και γι’ αυτό οι αιτήσεις δεν είναι πολλές. Το 2023 -2024  στο δήμο μας, λειτούργησαν 3 τμήματα ΚΔΑΠ (Πόλη, Ατσιπόπουλο, Σταυρωμένο). Με την αναπλήρωση των παιδιών που αποχωρούσαν σταδιακά απορροφήθηκαν όλες οι αιτήσεις. Μάλιστα το ΚΔΑΠ Ατσιποπούλου που το παρακολουθούσαν 3 μόλις παιδιά, έκλεισε και  μεταφέρθηκαν στην πόλη με 17 παιδιά, 22 του Σταυρωμένου. Όπως πληροφορηθήκαμε η κοινωνική υπηρεσία, που κι αυτή βλέπει τις οξυμένες ανάγκες την καλοκαιρινή περίοδο, προγραμματίζει κάποιες προσλήψεις για την λειτουργία ενός επί πλέον τμήματος. Φαίνεται να προκύπτουν προβλήματα αφού δεν προβλέπονται νέα voucher άρα και νέα χρηματοδότηση αυτή την περίοδο, αδυναμία των οικογενειών στις συνθήκες της σημερινής ακρίβειας να ανταποκριθούν στα τροφεία κλπ. Θεωρούμε ότι η προσπάθεια αυτή είναι σε θετική κατεύθυνση αλλά αδυνατεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα τουλάχιστον σε όλη του την έκταση.

Η πρόταση που καταθέτουμε είναι με ευθύνη του κράτους και της ΕΕΤΑΑ  να καταρτιστεί ειδικό πρόγραμμα φροντίδας των παιδιών την καλοκαιρινή περίοδο στις τουριστικές τουλάχιστον περιοχές. Να εξασφαλιστεί ειδική χρηματοδότηση από τα συναρμόδια υπουργεία στα οποία θα μπορεί να συμπεριλαμβάνεται και το υπουργείο τουρισμού. Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα να κατατίθενται τον Γενάρη, που κατατίθενται και οι αιτήσεις επαναπρόσληψης στα ξενοδοχεία και τα αποτελέσματα να βγαίνουν Απρίλη ή Μάη. Η φιλοξενία των παιδιών να καλύπτει τουλάχιστον την περίοδο από το κλείσιμο έως το άνοιγμα των σχολείων. Η χρηματοδότηση να είναι αποκλειστικά για τις δομές των δήμων για να μπορέσουν να κάνουν ένα πιο ολοκληρωμένο και σχεδιασμό. Να υπάρξει ειδική αυξημένη χρηματοδότηση για ΚΔΑΠ, που θα λειτουργήσουν (όπου φυσικά ο δήμος το επιλέξει) με την μορφή ημερήσιας κατασκήνωσης από την οποία θα περάσουν ανα 15νθήμερο (;) όσα παιδιά το αιτηθούν. Πρέπει να αναλογιστούμε πως ενώ ο τόπος μας φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες για διακοπές, υπάρχουν εκατοντάδες δικά μας παιδιά, που δεν τις έχουν γευτεί.

Εννοείται ότι το σχέδιο αυτό φέτος δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Πρέπει όμως έγκαιρα να υποβληθεί στην κυβέρνηση και στα αρμόδια υπουργεία και με επιμονή να απαιτήσουμε να ικανοποιηθεί στην ουσία του. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αποδοχή του από την δημοτική αρχή.

Πολύτιμη μπορεί να είναι η συμβολή των εργατικών σωματείων (Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων) των Συλλόγων Γυναικών, της Ένωσης Γονέων Ρεθύμνου, που βεβαίως μπορούν και να το επεξεργαστούν καλύτερα με βάση τις ανάγκες τους. Για τον λόγο αυτό φροντίσαμε η πρόταση αυτή να τους κοινοποιηθεί.

Ιωάννα Δακανάλη

                                                           Δημοτική Σύμβουλος με την ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΡΩΣΗ     

Κατά την ανάπτυξη του θέματος η Ιωάννα Δακανάλή έφερε κι ένα νέο πολύ χαρακτηριστικό στοιχείο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ το 2023 κατατέθηκα στο δήμο Ρεθύμνης 810 αιτήσεις ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΦΑΚΕΛΟ από τις οποίες πήραν voucher 315 και έμειναν επιλαχούσες 495.  ΟΜΩΣ η συντριπτική πλειοψηφία οδηγήθηκε στα ιδιωτικά αφού ο Δήμος ξεκίνησε με μόλις 3 τμήματα για να κλείσει το ένα (Ατσιπόπουλο) και να μείνουν μόλις 2 με 39 μόλις παιδιά. Κι όμως η δημοτική αρχή περιορίζεται στο να περιγράφει την κατάσταση. Δεν διατύπωσε ούτε καν το αίτημα της χρημαστοδότησης απο το κράτος αποκλειστικά των δημόσιων ΚΔΑΠ, της μονιμοποίησης του προσωπικού κλπ.