Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΩΓΕΙΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΑ




                                      Χ Α Ι Ρ Ε Τ Ι Σ Τ Η Ρ Ι Ο
            Για τον δίκαιο αγώνα του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων του
                Δημοτικού σχολείου Ανωγειων με αφορμή τις τραγικές εκλείψεις
                          σε μέσα και διδακτικό προσωπικό . 

 Η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Ανωγείων συμπαραστέκεται και χαιρετίζει τον δίκαιο αγώνα του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού σχολείου Ανωγείων με τον οποίο αναδεικνύουν και διεκδικούν την επίλυση βασικών εκπαιδευτικών αναγκών που αντιμετωπίζουν στην ομαλή λειτουργία του Δημοτικού σχολείου.
Η κατάσταση αυτή με τις τραγικές ελλείψεις σε υλικοτεχνικά μέσα και εκπαιδευτικό προσωπικό δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία» αλλά είναι ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα σε βάρος της Δημόσιας εκπαίδευσης και η φυσική κατάληξη όλων των εφαρμοζόμενων αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται μέχρι σήμερα σε πλήρη εναρμόνιση των συνθηκών του Μάαστριχτ ,της Λισαβόνας, της Λευκής Βίβλου και γενικά των εντολών της ΕΕ. Η εμπορευματοποίηση της παιδείας που έχει ήδη υλοποιηθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, είναι σύμφωνη με όσα προβλέπονται από αυτές τις συνθήκες και στην χώρα μας εξιδανικεύτηκαν σε τοπικό επίπεδο στην αρχή από το σχέδιο «Καποδίστριας» και ολοκληρώθηκαν με το «Καλλικράτη».


Αυτή η κατάσταση είναι κόλαφος γι’ αυτούς που μόλις πριν λίγα χρόνια μας «νουθετούσαν» για τα οφέλη δήθεν του «Καλλικράτη». Τώρα αλήθεια τι έχουν να πουν; Εμείς ούτε μάντεις είμαστε, ούτε διαθέτουμε ανάλογες ικανότητες. Είχαμε όμως προβλέψει επακριβώς αυτήν την κατάσταση και επιβεβαιωθήκαμε στο ακέραιο . Απλά γιατί όλη αυτή η κατάληξη είχε αφετηρία τις συνθήκες της ΕΕ και συγκεκριμένο στόχο την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Παιδείας Υγείας Πρόνοιας κτλ. Άλλωστε και ο κ Δήμαρχος σε πρόσφατο « κάλεσμα » του, το αναφέρει ωμά  «….Τα επόμενα χρόνια θα επιχειρηθεί ένας νέος τρόπος χρηματοδότησης των Δήμων . Η χρηματοδότηση θα προέρχεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από ΤΟΠΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ….» . Αλήθεια τι λέει ο κ Δήμαρχος τώρα για αυτήν την εξέλιξη?  όταν στην αρχή της σχολικής χρονιάς σε Δημοτικό συμβούλιο μας καθησύχαζε « ότι όλα βαίνουν καλώς και ότι προβλήματα σχετικά με εκλείψεις στο εκπαιδευτικό προσωπικό δεν υπάρχουν «?   



Στους Δήμους  έχουν μεταφερθεί όλες αυτές οι υπηρεσίες με το νόμο «ΚΑΛΙΚΡΑΤΗ» . χωρίς βέβαια την αναγκαία χρηματοδότηση όπως τους είχαν υποσχεθεί

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΕΥΑΡ: ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ ΝΕΡΟ


                                                                                                                                                                               Ρέθυμνο 23/1/2014
 



Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΕΥΑΡ σχετικά με τον νέο προϋπολογισμό της, σκοπό έχουν να δικαιολογήσουν τα πανάκριβα τιμολόγια, τέλη και χαράτσια στο νερό. Επιμένουν, στη σύνταξη των προϋπολογισμών, να χρησιμοποιούν τα ίδια βαρετά τεχνάσματα, που από τις 12/6/2013 έχουμε αποκαλύψει. Ενώ στην πραγματικότητα τα λειτουργικά έξοδα βαριά βαριά ποτέ δεν ξεπερνούν τα 6,5 με 6,7 εκατομμύρια, στον ΠΥ προβλέπουν 13 !!! Το ίδιο γίνεται και με όλα τα υπόλοιπα. Διογκώνουν προϋπολογιστικά τα έξοδα για να «δημιουργήσουν» την «ανάγκη αντίστοιχων εσόδων και να  δικαιολογήσουν τα πανάκριβα τιμολόγια.  Η δημιουργική λογιστική στην υπηρεσία της ακόμη πιο αντιλαϊκής  εφαρμογής της ανταποδοτικότητας και της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών.
Ήδη από την 1/1/2013 η ΔΕΥΑΡ έπρεπε να εφαρμόσει το νόμο 3013/2002 (άρθρο 26 παραγρ. 3) και να καταργήσει το ειδικό τέλος 80% μειώνοντας στο 55% τα σημερινά πανάκριβα τιμολόγιά της. Το 2005, όταν η προηγούμενη δημοτική αρχή, ενσωμάτωνε παράνομα στην τιμή του νερού το χαράτσι για να το εισπράττει χωρίς να φαίνεται, η σημερινή την κατάγγειλε και αποχώρησε από το ΔΣ. Σήμερα όμως συνεχίζει ακριβώς την ίδια πρακτική και ψάχνει δικαιολογίες στη δημιουργική λογιστική.
Αποδεικνύεται πως η εμπορευματοποίηση και καπιταλιστική εκμετάλλευση ακόμη και του νερού είναι κοινό χαρακτηριστικό όλων των καπιταλιστικών διαχειρίσεων είτε γίνονται μέσω του κράτους και των δήμων είτε με άμεση παραχώρηση στα ιδιωτικά συμφέροντα.  Αυτή θα είναι και η γραμμή του μπλοκ των νέων και παλιών δήθεν αντιμνημονιακών δημοτικών σωτήρων. Η κύρια συνιστώσα του μπλόκ, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ μόλις τον Ιούνη μέσα στο ΔΣ εκτιμούσε ότι στη ΔΕΥΑΡ «γίνεται καλή δουλειά», ψήφιζε μαζί με την «μνημονιακή» και «νεοφιλελεύθερη» πλειοψηφία τα ληστρικά της τιμολόγια, την αύξηση του νερού στις περιφερειακές δημοτικές ενότητες. Καταψήφιζε την πρόταση της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ για αφαίρεση του χαρατσιού του 80%. Καμώνονταν τους φιλεύσπλαχνους κάνοντας, στις πανάκριβες τιμές, κάποιες «εκπτώσεις» στα ΑΜΕΑ όχι για να τους απαλλάσσουν αλλά για να τους αφαιμάσσουν λίγο λιγότερο.
Συστατικό στοιχείο της εμπορευματοποίησης και κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης του νερού είναι και η παραμέληση των έργων διαφύλαξης, αξιοποίησης των υδατικών αποθεμάτων, εξασφάλισης εφεδρειών στην ικανοποίηση των αναγκών.  Με αυτό τον τρόπο τα περιοδικά και αναπόφευκτα φαινόμενα λειψυδρίας αξιοποιούνται για να ακριβαίνουν τις τιμές αδιαφορώντας για τις συνέπειες στον άνθρωπο αλλά και στο περιβάλλον. Τα οξυμένα φαινόμενα αντιμετωπίζουμε τώρα και με την ανεπαρκή υδροδότηση της πόλης και με τα προβλήματα στη λίμνη του Κουρνά, ήρθαν να προστεθούν στις καθυστερήσεις βιολόγησης των αποβλήτων κλπ. Είναι συνέπεια αυτών των συνειδητών ευρωενωσιακών επιλογών, που εφαρμόζονται και τοπικά. Πρέπει επειγόντως με εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης να προχωρήσουν τα έργα αξιοποίησης του φράγματος των Ποταμών αλλά και άλλων υδατικών αποθεμάτων, που υπάρχουν στην περιοχή καθώς και τα αναγκαία έργα προστασίας της ποιότητας των υπόγειων υδροφορέων. 


ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ κ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ



Ρέθυμνο 24/1/2014


 


Ευχαριστούμε τον κ Παπαδουράκη για την ταχύτατη «απάντηση» στο σχόλιό μας για τα δημοσιεύματα σχετικά με  την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων του Δήμου.  Το πρόβλημα όμως είναι ότι η «απάντησή του» για άλλη μια φορά είναι κλασικό παράδειγμα στρεψοδικίας. Απαντά σε άλλα ζητήματα όχι όμως στα ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, που θέτουμε. Κατ΄ αρχήν το ότι πληρώθηκαν οι άνθρωποι, που για χρόνια περίμεναν τα χρήματά τους είναι απ’ ότι φαίνεται το μόνο που συμφωνούμε. 

Σχολιάζοντας όμως τα εγκωμιαστικά έως πανηγυρικά δημοσιεύματα σημειώσαμε τΡΕΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ζητήματα.  Ο κ Αντιδήμαρχος μας κατηγορεί για στρεβλή παρουσίαση χωρίς να απαντά κυριολεκτικά σε κανένα..  1ον Είναι αλήθεια ή ψέματα ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη έγινε στη βάση ενός προγράμματος που αφορούσε δεκάδες δήμους κι όχι μόνο το Ρέθυμνο; 2ον Είναι αλήθεια ή ψέματα ότι οι οφειλές αυτές δημιουργήθηκαν από τις άγριες κρατικές περικοπές για τις τοπικές λαϊκές ανάγκες ΚΑΙ ΠΡΙΝ και μετά την κρίση;  Παράδειγμα: Πληρώνονται τώρα δεδουλευμένα των υπαλλήλων στο Γραφείο Παλιάς Πόλης ακόμη από το 2005 (στο ζενίθ της «ανάπτυξης»). Μάλιστα ως ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ είχαμε φέρει το θέμα στο ΔΣ απαιτώντας την εξόφλησή τους. Πως δημιουργήθηκε αυτό το χρέος;  Από την άρνηση των υπουργείων να τηρήσουν τις προγραμματικές συμβάσεις εκατομμυρίων ευρώ, που υπέγραψαν με το Δήμο.  Άλλο παράδειγμα, πάλι πριν την κρίση. Η ουσιαστικά παραγραφή, το 2009, των 9,5 δις παρακρατηθέντων με τη σύμφωνη γνώμη των Δημάρχων (και του δικού μας) της τότε ΚΕΔΚΕ. Περί τα 45 εκατ ευρώ έχασε τότε το Ρέθυμνο. Λεφτά με την ουρά που ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΑ ΧΡΩΣΤΟΥΣΑΝ στους δημότες, που τα είχαμε πληρώσει και τα παρέγραψαν για να πάνε στους μεγαλοκαρχαρίες. 3ον Είναι αλήθεια ή ψέματα

ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΑΠΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟ ΟΦΕΙΛΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ






                                                                Ρέθυμνο 20/1/2014

Με αφορμή δημοσιεύματα περί απαλλαγής του Δήμου από οφειλές εκατομμυρίων ευρώ,  η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ έχει να κάνει την ακόλουθη δήλωση.
Διοχετεύοντας στα ΜΜΕ ανακριβείς πληροφορίες, η δημοτική αρχή, προσπαθεί να ωραιοποιήσει την αντιλαϊκή πραγματικότητα και των δημοτικών οικονομικών. Τα περί απαλλαγής του Δήμου από βάρη και μάλιστα εκατομμυρίων ευρώ, που είδαν το φως της δημοσιότητας, μόνο ως προϊόντα ανακριβούς πληροφόρησης  μπορούν να θεωρηθούν.  Η αλήθεια είναι ότι ο Δήμος, όπως και δεκάδες άλλοι δήμοι, συμπεριλήφθηκε σε ένα πρόγραμμα αντιλαϊκής δημοσιονομικής προσαρμογής, για να αντιμετωπιστούν οι εντελώς απαραίτητες ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ οφειλές (τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, τιμολόγια προς άμεση εξόφληση), που η περαιτέρω καθυστέρησή τους οδηγούσε ακόμη και σε αναγκαστικά μέτρα. Αποσιωπάται ότι οι οφειλές αυτές είναι δημιούργημα των άγριων κρατικών περικοπών για τις τοπικές λαϊκές ανάγκες. Μόνο οι οφειλές των υπουργείων από τις (προ μνημονίων) προγραμματικές συμβάσεις του Γραφείου Παλιάς Πόλης,  ξεπερνούν το ύψος όλων των ληξιπρόθεσμων. Αλλά σύγχυση δημιουργείται και στο ποιος πληρώνει το λογαριασμό. Τα 3,9 εκατ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων εμφανίζονται ως «επιχορήγηση», ως δωρεάν χρηματοδότηση δηλαδή, ενώ στην πραγματικότητα, για να καλυφτεί αυτό το ποσόν, παρακρατούνται ήδη 980 χιλ. το χρόνο σε βάρος του δημοτικού ταμείου  Οι πιστωτές και δικαιούχοι πληρώθηκαν και βέβαια έπρεπε να πληρωθούν. Το βάρος όμως των οφειλών δεν εξαλείφτηκε. Μεταχρονολογήθηκε. Αλλά κυρίως μεταφορτώθηκε από τους υπόλογους γι’ αυτές τις οφειλές, στους ανυποψίαστους δημότες. Εξαναγκάζονται ήδη να το πληρώνουν, είτε με στερήσεις υπηρεσιών που τους ΧΡΩΣΤΑ το κράτος και ο Δήμος, είτε με νέες εισπράξεις από τα διαλυμένα πορτοφόλια τους.  Εκτός κι αν αποφασίσουν «να το πάρουν αλλιώς».

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ: Νέο όργιο αντεργατικών εκβιασμών για χάρη της παράγκας του «συνεταιρισμού»

Η ηγεσία του Νομικού Προσώπου του Δήμου για τους παιδικούς σταθμούς ζήτησε από τις απλήρωτες εργαζόμενες του λεγόμενου συνεταιρισμού, υπεύθυνες δηλώσεις, πως θα δουλέψουν «εθελοντικά» (δηλαδή δωρεάν και ανασφάλιστες) για ένα περίπου μήνα. Δεν έφτανε η φτώχεια των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, η ληστεία σε βάρος των εργαζομένων και του Δήμου, που επέβαλε το συνεταιριστικό παραμάγαζό τους, τώρα οι φιλάνθρωποι και κοινωνικά ευαίσθητοι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής τους επιβάλουν την ολωσδιόλου απλήρωτη εργασία. Για να υποκύψουν στην παράνομη, εξωφρενική και αντεργατική αυτή απαίτηση, τάζουν ότι θα τους επαναπροσλάβουν μόλις η παράγκα τους πάρει το «διαγωνισμό». Για την ακρίβεια το φερετζέ του διαγωνισμού αφού μόνοι τους ομολογούν πως όλα είναι στημένα. Υπόσχονται ακόμη, λες και διαφεντεύουν του παππού τους τα αμπελοχώραφα,  πως, όσοι σκύψουν το κεφάλι, θα ξαναδουλέψουν και του χρόνου και άρα θα αποκλειστεί κάθε άλλος εργαζόμενος ανεξαρτήτως κριτηρίων, προσόντων κλπ. Έφτασαν στο σημείο να ισχυρίζονται ψευδέστατα πως έχουν τάχατες στο συρτάρι έτοιμη προκήρυξη για διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ, αλλά δεν την ενεργοποιούν για χατίρι των συγκεκριμένων εργαζομένων τους οποίους τόσο πολύ αγαπούν.

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Ο ΜΑΥΡΟ ΑΣΠΡΟ ΜΕ ΤΗΝ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ» ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ


Οι αρμόδιοι του Δήμου Ρεθύμνης κάνουν το μαύρο άσπρο για να δικαιολογήσουν και την απευθείας ανάθεση του έργου των παιδικών σταθμών στην «κοινωνική» τους επιχείρηση. Δεν είχαν λέει χρόνο, να προκηρύξουν διαγωνισμό. Εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, «μαγειρεύουν» την ανάθεση αυτή. Από τον Αύγουστο την είχαν πλήρως σχεδιασμένη. Αλλά προκειμένου νάχουν τα χέρια τους λυτά από τυχόν ενοχλητικούς όρους και ελέγχους του ελεγκτικού, προκειμένου απρόσκοπτα να δρομολογήσουν άλλη μια αντιλαϊκή ανατροπή, προτίμησαν να αγνοήσουν και αυτές ακόμη τις διαγωνιστικές διαδικασίες. Ας μη νίπτουν τα χέρια τους. Έχουν ακέραιη την πολιτική ευθύνη για την πολύμηνη ταλαιπωρία που κινδυνεύουν να υποστούν οι εργαζόμενοι στην εξόφληση του γλίσχρου μισθού τους. Η εργοδοτική ευθύνη φυσικά, ιδιαίτερα απέναντι στους εργαζόμενους που προσλήφτηκαν με τις κατάπτυστες ατομικές συμβάσεις, ανήκει αποκλειστικά στον λεγόμενο «συνεταιρισμό». Πρέπει άμεσα να τους εξοφλήσει.

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Ευχετήριο Μήνυμα



Ευχετήριο Μήνυμα
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στο Δήμο Ρεθύμνης απευθύνεται με ελπίδα, αισιοδοξία αλλά και απαιτητικότητα στις λαϊκές οικογένειες και τη νεολαία της πόλης μας. Το 2014 φιλοδοξούμε και αγωνιζόμαστε να γίνει και ο χρόνος αντιστροφής των πραγμάτων. Ο χρόνος αγωνιστικής ανάτασης, που θα ισχυροποιήσει το μπλόκ αμφισβήτησης και ανατροπής. Της λαϊκής συμμαχίας για την κατάκτηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, η λαϊκή αντιπολίτευση στο Δήμο, δεσμεύεται να βρίσκεται και πάλι στην πρώτη γραμμή, χωρίς συμβιβασμούς και μισόλογα. Να «μεροληπτεί» υπέρ των λαϊκών αναγκών και συμφερόντων. Να είναι, όχι απλά ανεξάρτητη, αλλά αντίθετη στα μεγάλα συμφέροντα του τοπικού κατεστημένου και στις εντός των τειχών επιλογές του κυρίαρχου πολιτικού και οικονομικού συστήματος.
Αυτά ήταν, είναι και θα είναι τα τα αναμφισβήτητα διαπιστευτήριά μας..
Με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους συνδημότες (εργαζόμενους, άνεργους, μικροεπαγγελματίες, πολύτεκνους,  τρίτεκνους, ΑμΕΑ και νεολαία), δημιουργούμε το δικό μας λαϊκό μπλοκ, κόντρα στα κατεστημένα συμφέροντα. Διεκδικούμε την πολιτιστική και οικονομική αναγέννηση της πόλης σε όφελος του εργαζόμενου λαού της. Τα χωριά μας να βρουν τη χαμένη τους αίγλη, να αναζωογονηθούν οικονομικά και παραγωγικά σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτών.
·     Για έργα που πραγματικά υπηρετούν τις ανάγκες του λαού, ανακουφίζουν την καθημερινότητά του, εξοικονομούν το λαϊκό εισόδημα αντί να το εισπράττουν γρηγορότερα, να εμπορευματοποιούν τις κοινωνικές ανάγκες να κατασπαταλούν τον ιδρώτα του λαού για τα σχέδια και τους αδιέξοδους ανταγωνισμούς μιας δράκας μεγάλων συμφερόντων.
·     Για ριζική αντίθεση και αντίσταση στην απάτη της ανταποδοτικότητας, που υποχρεώνει το λαό να ξαναπληρώνει τοπικά όσα πανάκριβα έχει πληρώσει κεντρικά. Για πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των τοπικών λαϊκών αναγκών από τον κρατικό προϋπολογισμό με κατάργηση των προνομίων και των φοροαπαλλαγών των επιχειρηματικών ομίλων.
Για δραστική μείωση έως και κατάργηση των τοπικών χαρατσιών τελών και φόρων στην κατοικία και τις άλλες λαϊκές ανάγκες. Κατάργηση των προνομίων των πολυκαταστημάτων και των πολυτελών ξενοδοχείων.
·     Άμεση και δραστική μείωση των τιμολογίων της ΔΕΥΑΡ με αφαίρεση του παράνομου τέλους 80% στην τιμή του νερού.
·     Με παιδικούς – βρεφικούς σταθμούς χωρίς τροφεία για όλα τα παιδιά.
·     Αθλητικούς και πολιτιστικούς χώρους, παιδικές χαρές ελεύθερους για όλους τους νέους.
·     Ενισχυμένες κοινωνικές δομές, ανοιχτές, δημόσιες και δωρεάν για όλους τους συνδημότες.
·     Για την σταθερή υπεράσπιση όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
·     Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους του δήμου, καμία απόλυση – διαθεσιμότητα – κινητικότητα.
Καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δήμου, ενίσχυσή τους με προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές.