Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Ληστρική για το δημοτικό ταμείο η παράταση των δανείων.

Η Δημοτική πλειοψηφία με τη συμβολή και των παρατάξεων της ΝΔ, ενέκρινε τελικά την 8ετή παράταση των δανείων του Δήμου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σύμφωνα με τους επαχθέστατους κυβερνητικούς όρους.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ αρνήθηκε ρητά και κατηγορηματικά αυτή την πρόταση και γιατί μεταφέρει στις πλάτες των δημοτών τα βάρη των απαράδεκτων κρατικών περικοπών και γιατί τους επιβαρύνει διπλά στηρίζοντας απροκάλυπτα την κερδοφορία των τραπεζών.
Τα νούμερα είναι εξόχως αποκαλυπτικά.
Άληκτο κεφάλαιο 1,032,478 ευρώ.
Ο Δήμος χωρίς την παράταση θα πλήρωνε σε τόκους 534,922 ευρώ. Με την παράταση θα πληρώσει μόνο για τόκους 1,632,496 ευρώ. Τα ΤΡΙΠΛΑΣΙΑ και βάλε δηλαδή. Μια απλή σύγκριση με τους όρους του δανείου, που στην ακριβώς προηγούμενη συνεδρίαση ενέκριναν, δείχνει ότι για νέο δάνειο 25ετίας και όχι 8ετίας για 1.032.478 το σύνολο των τόκων θα ήταν 761.092 ευρώ!!! Κι όμως ψήφισαν να δώσουν για λιγότερο χρόνο 2,5 φορές περισσότερα λεφτά.
Η τράπεζα, χωρίς να εκταμιεύει ούτε ένα ευρώ, ενισχύει το χαρτοφυλάκιό της με πολλά εκατομμύρια, αφού το μέτρο απευθύνεται σε όλους τους δήμους. Σε μια περίοδο μεγαλύτερης συγκεντροποίησης και εξαγορών γίνεται πιο ελκυστική για τους μεγαλοεπενδυτές. Ο δήμος, στην πλάτη των δημοτών, καθημερινά πλέον μοιράζει απίθανες «ασίστ κερδοφορίας» στους μεγαλοκαρχαρίες είτε με ρυθμίσεις σαν κι αυτή, είτε με τα 7 εκατομ. από το Jesica κατευθείαν για το ταμείο του μεγαλοκατασκευαστή του πάρκιγκ, είτε με συμβάσεις σαν αυτή στην καθαριότητα.

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Δελτίο Τύπου για την ημερήσια διάταξη του ΔΣ στις 21/12/12


Από τις 31/10/12 η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ έχει καταθέσει πρόταση για την ανάρτηση των ηχογραφημένων πρακτικών των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο site του Δήμου, με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση των δημοτών και την αποκάλυψη των «χειρουργικών επεμβάσεων», που δέχονται αυτά (τα πρακτικά) από ορισμένα, φίλα προσκείμενα προς τη δημοτική αρχή, τοπικά ΜΜΕ.
Παρ’ όλα αυτά ούτε στην προηγούμενη συνεδρίαση (19/11) ούτε σε αυτήν της 21/12/12 ο πρόεδρος του ΔΣ, που καταρτίζει την ΗΔ, συμπεριέλαβε το θέμα σε αυτήν.
Η δημοτική αρχή δεν έχει κανένα επιχείρημα για να αρνηθεί την πρόταση. Θέλει όμως να την απορρίψει. Θέλει η ουσιαστική αντιπαράθεση που αναπτύσσεται μέσα στο ΔΣ, να κρατιέται στους 4 τοίχους του δημαρχείου. Έξω, με την «κοπτοραπτική» των ηχητικών αποσπασμάτων, να σερβίρεται το στημένο παραμύθι ότι στο «δήμο δεν υπάρχει αντιπολίτευση». Οτι δεν υπάρχει άλλη πρόταση, που να αντιστρατεύεται την πολιτική αφαίμαξης των δημοτών και εξυπηρέτησης των μεγάλων συμφερόντων, από τη σκοπιά των λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων.
Κι αφού δεν έχουν επιχειρήματα θα καταφύγουν, όπως φαίνεται, στο αίσχος της απαγόρευσης να συζητηθεί (η πρόταση) επιστρατεύοντας προς τούτο την παραταξιακή πειθαρχία. Αναρωτιούμαστε οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας ως πότε θα ακολουθούν τον ολισθηρό αυτό δρόμο; Οι ευθύνες τους πλέον γίνονται και προσωπικές. Η κατάσταση έφτασε στο «μη παρέκει» και η σιωπή μόνο χρυσός που δεν είναι. Σε κάθε περίπτωση και σε κάθε εξέλιξη οι δημότες πρέπει να κρίνουν και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.
Σοβαρό όμως θέμα προκύπτει και με την παντελή απουσία από την ΗΔ οποιασδήποτε αναφοράς στα επίκαιρα και ζωτικής σημασίας θέματα (διαθεσιμότητα-απολύσεις, πράξη νομοθετικού περιεχομένου, παρατηρητήριο, οικονομικός στραγγαλισμός) μέσω των οποίων η κυβέρνηση εκμαιεύει και προωθεί την πλήρη συστράτευση των Δήμων στην πολιτική φτωχοποίησης του λαού, εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αναγκών και παραχώρησής τους στην κερδοσκοπία των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Η τραγική κατάσταση των οικονομικών των Δήμων, παρά την άγρια φοροαφαίμαξη των δημοτών, η επαπειλούμενη αδυναμία πληρωμής των μισθών ή αναστολής στη λειτουργία κρίσιμων υπηρεσιών κλπ (αποτέλεσμα των άγριων περικοπών της κρατικής χρηματοδότησης) προετοιμάζουν συστηματικά το έδαφος για να πέσει βαρύς και ο τοπικός πέλεκης στις λαϊκές οικογένειες και τις ανάγκες τους.
Για όλα αυτά στο δημοτικό συμβούλιο επιφυλάσσουν το ρόλο της επικύρωσης των τετελεσμένων και των μονοδρόμων. Ξέρουν αυτοί.
Ο συνειδητά αδιέξοδος «θεσμικός χαρτοπόλεμος» στον οποίο ασκείται η μεγάλη πλειοψηφία των δημάρχων και ο κ Μαρινάκης μαζί, δεν έχει άλλο σκοπό από το να ξεγελάσει το λαό και να κρύψει οτι στήριξαν και στηρίζουν με κάθε τρόπο αυτή την πολιτική.

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Πρόταση της ΛΣ για τα δημοτικά τέλη


Εν όψει της επανεξέτασης των δημοτικών φόρων και τελών και μπροστά στις σημερινές δύσκολες συνθήκες για τους συνδημότες μας, και ιδιαίτερα για τους ανέργους, τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, μικροεπαγγελματίες και έμπορους, τους αγρότες, τις πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, τα ΑμεΕΑ, υπάρχει ανάγκη για αναπροσαρμογή φόρων και τελών και ουσιαστική ανακούφισή τους.
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ανταποκρινόμενη σε αυτή την ανάγκη καταθέτει τις θέσεις της:
κατεβάστε ολόκληρο το κείμενο της πρότασης σε pdf από εδώ.


Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Να καταργηθεί η διαθεσιμότητα

Η κυβέρνηση με την άθλια πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που εξέδωσε σήμερα, επιχειρεί να παρακάμψει την ανυπακοή στις απολύσεις που βάφτισε διαθεσιμότητα και να περάσει την ντε φάκτο απόλυσή τους. Επιχειρεί παράλληλα να παραπλανήσει το λαό και τους εργαζόμενους, ότι τάχατες δεν τους απολύει αλλά τους…μεταθέτει. Να διαβάλει τον αγώνα τους με το άθλιο ψέμα ότι τάχατες πρόκειται για κάποιους υπεράριθμους, που αρνούνται να μετακινηθούν για να μη «χάσουν τη βολή τους».
Εξέδωσε μάλιστα και εγκύκλιο ζητώντας από τους δήμους να συμπληρώσουν έντυπο με τις κενές θέσεις. που μπορούν να καλυφτούν.
Από ότι φαίνεται, ρόλο αρωγού της προσπάθειας αυτής αποφάσισε να παίξει και ο Δήμαρχος Ρεθύμνης. Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα κάλεσε τους εργαζόμενους να καταθέσουν υπόμνημα «με τις πραγματικές ανάγκες της δημοτικής αρχής» συνδέοντας μάλιστα την πρόταση αυτή με την εγκύκλιο του υπουργείου.
Δεν ξέρει άραγε ο κ Μαρινάκης ότι εδώ κι ένα μήνα ο κ Στυλιανίδης υπόγραψε 58 ΚΥΑ που αφορούν στην κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων στους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα ΝΠΔΔ σε εφαρμογή του ν 4024/11 (μνημόνιο 2), άρθρο 33 παρ. 1 και υλοποιώντας τις επιταγές του για μαζική εκκαθάριση των εργαζομένων στο δημόσιο και τους δήμους και κατάργηση κάθε έννοιας που παραπέμπει σε σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
Γιατί δεν αποκαλύπτει ο κ Μαρινάκης ότι οι μοναδικές προσφερόμενες «θέσεις» είναι σαν αυτές της 5μηνης απασχόλησης μέσω των δουλεμπορικών ΜΚΟ, οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι και γενικά ο εργασιακός μεσαίωνας;
Ότι ο δημότης δεν πρόκειται να γλιτώσει δεκάρα τσακιστή αλλά θα πληρώνει τριπλά χαράτσια και φόρους για να αυγαταίνουν τα κέρδη των επιχειρηματιών, που για λογαριασμό του Δήμου ΑΕ θα αναλάβουν την εκμετάλλευση των αποψιλωμένων και ιδιωτικοποιημένων κοινωνικών αναγκών.
Κανείς εργαζόμενος να μην πέσει στην παγίδα της παραπλάνησης και της «διαπραγμάτευσης» του τρόπου της σφαγής.
Να βάλουν φρένο στις φωνές της μοιρολατρίας. Να κλιμακώσουν τον αγώνα κι όχι να αναδιπλωθούν.
Παρά τα προβλήματα και τα εμπόδια τόσο μαζική συμμετοχή των εργαζομένων του δήμου στον αγώνα είχε πολλά χρόνια να υπάρξει. Αποτέλεσμα αυτών των αγώνων ήταν και η δικαστική απόφαση που κρίνει παράνομη τη διαθεσιμότητα που μπορεί, χωρίς αυταπάτες, να αξιοποιηθεί.
Τώρα είναι ανάγκη να εισακουστούν οι θέσεις των ταξικών δυνάμεων στην ΑΔΕΔΥ για πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία ΤΩΡΑ. Να αποκρουστεί από όλους η πρώτη φάση της επίθεσης και να μην περιμένει ο κάθε ένας τη σειρά του. Να καταργηθεί η διαθεσιμότητα και όλα τα μέτρα που οδηγούν στον εργασιακό μεσαίωνα για να αναζωογονηθούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας.

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Για την Χρυσή Αυγή

Με αφορμή τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη σε ερώτηση της Χρυσής Αυγής, ζητά στοιχεία από τους Δήμους για τους μετανάστες που έχουν άδειες υπαίθριου εμπορίου κλπ, η ΛΑΙΚΗ ΣΥΠΕΙΡΩΣΗ κατέθεσε την παρακάτω δήλωση.

Το φασιστικό θρασύδειλο μόρφωμα της Χρυσής Αυγής υπηρετώντας με απίστευτη θρασύτητα και δουλικότητα το σύστημα και τα μεγάλα συμφέροντα που εξαθλιώνουν το λαό, τα βάζει με τα θύματα και γλείφει τους θύτες. Στοχοποιούν τους εργαζόμενους μετανάστες και την ίδια στιγμή με τα δουλεμπορικά τους γραφεία τροφοδοτούν τους μεγαλοεπιχειρηματίες με ντόπιους εξαθλιωμένους εργαζόμενους των 15 ευρώ. Γάντι δηλαδή στην επιδίωξη της πλουτοκρατίας, της ΕΕ και του πολιτικού συστήματος να γενικεύσουν και στους Έλληνες την εργασιακή γαλέρα.
Με την ίδια δουλικότητα και θρασύτητα υπηρετούν την απελευθερωμένη αγορά των LIDL, ΜΑΚΡΟ, CARRFOUR ντόπιων και ξένων, την άγρια κρατική φοροληστεία των μικρών επαγγελματιών που οδηγούν στο κλείσιμο των μικρομάγαζων και στοχοποιούν, ως βολικά θύματα, τους ήδη εξαθλιωμένους μετανάστες. Την ίδια στιγμή, με τους μπράβους της νύχτας και τα άλλα κοινωνικά αποβράσματα που στρατολογούν, επιχειρούν, όπου μπορούν να τσακίσουν κάθε φωνή ταξικής αντίστασης και πάλης με ιδιαίτερη μανία απέναντι στους κομμουνιστές. Φιλοδοξούν να γίνουν «η σιδερένια γροθιά του συστήματος», που θα επιβάλλει ως συνέχεια της επίσημης κρατικής βίας, τον απόλυτο σκασμό. Έτσι που να σε οδηγούν στην πείνα και την εξαθλίωση και να μην μπορείς ούτε να μιλήσεις, ούτε να διαμαρτυρηθείς.
Η «ευαισθησία» που δείχνει η κυβέρνηση και ο επίσημος κρατικός μηχανισμός, να τους τροφοδοτεί με «στοιχεία» για την άθλια προπαγάνδα τους, την ώρα που μέσα στη βουλή συνεχώς αναβάλλονται επίκαιρες ερωτήσεις του ΚΚΕ, για απολύσεις και άλλα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα είναι ομολογία συνενοχής.
Απαιτούμε κανένα απολύτως στοιχείο και με οποιαδήποτε δικαιολογία να μην δοθεί από το Δήμο Ρεθύμνης, που να διευκολύνει την εμετική αντεργατική αντιλαϊκή προπαγάνδα της Χρυσής Αυγής.
Ο κρητικός λαός και η νεολαία δεν ξεχνούν τις προδοσίες των ιδεολογικών προγόνων της Χρυσής Αυγής στο πλευρό του χιτλεροφασισμού. Των καταδοτών, των γερμανοτσολιάδων, των ταγματασφαλιτών. Όσο κι αν τους θρέφει το καπιταλιστικό σύστημα που υπηρετούν, δεν ξεχνά το ολοκαύτωμα των Ανωγείων, της Βιάνου, της Κανδάνου. Θα τους απομονώσει όπως ήδη κάνουν οι υγειονομικοί της Μυτιλήνης, έκαναν οι εργάτες της ΑΓΝΟ, του Παπουτσάνη, οι μαθητές σε πολλά σχολειά.
Και θα τους απομονώσει όχι για να δεχθεί τον άλλο τρόπο της σφαγής αλλά για να απαλλαγεί από κάθε σφαγή των δικαιωμάτων του

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης στο συνέδριο της ΚΕΔΕ




Καταγγέλλουμε τη συγκυβέρνηση ΝΔ –ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και τους συμμάχους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης με «Μνημόνια Διαρκείας» που οδηγεί τα πλατιά λαϊκά στρώματα στην εξαθλίωση, υποτάσσοντας τα πάντα στη εξυπηρέτηση των στρατηγικών επιδιώξεων των επιχειρηματικών ομίλων, για την αύξηση της κερδοφορίας τους.
Οι αποφάσεις της συγκυβέρνησης για την άμεση εφαρμογή ακόμα πιο επαχθών μέτρων που θα υλοποιούνται με “ρήτρες αυτόματης διόρθωσης” κάθε φορά που θα υπάρχει απόκλιση από τους αντιλαϊκούς στόχους, αποσκοπεί στην ενίσχυση του νομικού της οπλοστασίου για την απρόσκοπτη εφαρμογή του πακέτου με τα αντιλαϊκά μέτρα του "Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής".
Με την πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου στους ΟΤΑ που θα αποκλίνουν από τους στόχους του προϋπολογισμού, τους επιβάλλεται υποχρεωτικό ψευδεπίγραφο πρόγραμμα «εξυγίανσης» που το πραγματικό του περιεχόμενο είναι: παραπέρα μείωση των Κρατικών πόρων για υπηρεσίες και έργα που έχει ανάγκη ο λαός, απολύσεις εργαζομένων, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, ανταποδοτικότητα και μάλιστα πανάκριβη για το λαό, ιδιωτικοποίηση και ξεπούλημα στο κεφάλαιο υπηρεσιών και έργων και της περιουσίας των Δήμων.

Το Μεσοπρόθεσμο (ΜΠΔΣ) μεταξύ άλλων αναφέρει: