Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Κυριάνα-Παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης


-->
Κύριε διευθυντά,
φωτογραφίες σαν κι αυτές προφανώς και δεν υπήρχαν στο ιλουστρασιόν πρόγραμμα της «Νέας Αντίληψης». Αποτυπώνουν όμως και μάλιστα με μεγάλη επιείκεια την κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι της Κυριάνας. Εδώ και μήνες μια μικρή κατολίσθηση έσπασε τις σωλήνες της αποχέτευσης ακριβώς στο κέντρο του χωριού κυριολεκτικά δίπλα στα καφενεία και τα σπίτια. Η τέντα της φωτογραφίας μάταια προσπαθεί να εμποδίσει τις αναδυόμενες οσμές. Η ΔΕΥΑΡ υπόσχεται πως θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα εντάσσοντάς το σε μια εργολαβία (ζήσε Μάη μου δηλαδή) και δεν παίρνει ΚΑΝΕΝΑ ΕΚΤΑΚΤΟ ΜΕΤΡΟ, τουλάχιστον για την προσωρινή σύνδεση των σωλήνων. Οι κάτοικοι δικαιολογημένα οργισμένοι ζήτησαν, όπως μας είπαν, να τους δώσουν τις σωλήνες να τις συνδέσουν οι ίδιοι αλλά τίποτα. Ούτε και η παρέμβαση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ φαίνεται να συγκίνησε το Δήμο και τη ΔΕΥΑΡ.
Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι ολοφάνερος. Η αμέλειά τους εγκληματική.
Τα αντανακλαστικά που έδειξαν (και καλά έκαναν) στις μεγάλες ζημιές του αποχετευτικού στην παραλία δείχνουν πως όταν θέλουν μπορούν πάρα πολύ γρήγορα να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Φαίνεται όμως πως θέλουν μόνο εκεί που η μεγάλη επιχειρηματικότητα προστάζει και αδιαφορούν μπροστά στις ανάγκες του λαού..
Προτείνουμε δημόσια στους κατοίκους της Κυριάνας να πάρουν τα αντίμετρά τους. Μια οργανωμένη στάση πληρωμών στη ΔΕΥΑΡ θα είναι πέρα για πέρα δικαιολογημένη.
Οι φωτογραφίες απευθύνονται και στο υγειονομικό, που οφείλει άμεσα να πάρει τα προβλεπόμενα μέτρα.



Τελειώνοντας τις παραπάνω γραμμές διάβασα και για την νέα γραμμή 24ωρης επικοινωνίας με τις βλάβες της ΔΕΥΑΡ. Άραγε η ενημέρωση τους λείπει ή μήπως ζήλεψαν την εφευρετικότητα του ΕΟΠΥΥ και προετοιμάζονται να χαρατσώνουν κι αυτοί όποιον τολμά να ζητήσει τις υπηρεσίες τους;

Δημοσίευση Τρίτη 11/9/2012
Κρητ. Επ και ΡΝ

Επόμενη το πρωί έστειλε η ΔΕΥΑΡ συνεργείο να δει τι θα κάνει

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Λιμάνι-παραλιακό μέτωπο: Το Ναι που φαίνεται ´Οχι

Διαβάζοντας το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για την κυβερνητική απόφαση παραχώρησης των δικαιωμάτων διοίκησης, διαχείρισης, χρήσης και εκμετάλλευσης του λιμανιού (και άλλων 22), της μαρίνας και όλου του παραλιακού μετώπου (χερσαία ζώνη λιμανιού) σε εταιρεία ιδιωτικών συμφερόντων, η εντύπωση που μένει είναι πως τουλάχιστον για την χερσαία ζώνη ο κ Μαρινάκης, οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας και των παρατάξεων της ΝΔ, είναι τάχατες αδιαπραγμάτευτοι και αποφασισμένοι να δώσουν μάχες για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης.
Κι όμως το συμπέρασμα αυτό δεν είναι παρά μια καλοστημένη οφθαλμαπάτη, αποτέλεσμα της αδιαμφισβήτης ικανότητας των αστών πολιτικών «άλλα να δείχνουν και άλλα να μπήχνουν» για να κοροϊδεύουν το λαό. Να «αντιπολιτεύονται» σκληρά και με ομηρικούς καυγάδες εκεί που συμφωνούν απόλυτα..
Ακριβώς τέτοια είναι και η «αντιπολίτευση» του ψηφίσματός τους.
- «…θεωρεί αδιαπραγμάτευτο τον κοινόχρηστο χαρακτήρατης χερσαίας ζώνης» κλπ. Μα η στρατηγική της ΕΕ, των κυβερνήσεών της, το νομικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει είναι ακριβώς η παραχώρηση κοινόχρηστου χαρακτήρα υποδομών. Για να εξασφαλίζουν την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου υποχρεώνουν τους λαούς όλης της ΕΕ να πληρώνουν ολοκάθαρο «νταβατζηλίκι» στις κοινόχρηστες υποδομές (δρόμοι, πλατείες, λιμάνια κλπ) που οι ίδιοι οι λαοί πλήρωσαν και είναι οι φυσικοί τους ιδιοκτήτες. Είναι μια νέα φλέβα σίγουρης κερδοφορίας και σκληρής λαϊκής αφαίμαξης, Τις υποδομές τις πληρώνει ο λαός καθώς και τις νέες επενδύσεις, κοινόχρηστες γαρ, κι εκείνοι, κυριολεκτικά ως «νταβατζήδες» παντελονιάζουν τα κέρδη. Τα σαΐνια της λαϊκής εξαπάτησης εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι για τον κοινό νου οι έννοιες «κοινόχρηστο» και «ιδιωτικοποιημένο» είναι ασύμβατες. Πετούν και ένα «αδιαπραγμάτευτο» και ενώ υποκλίνονται στην κυβέρνηση δημιουργούν την εντύπωση πως «είναι στα μαχαίρια»
- «Δεν διαπραγματεύεται και δεν συναινεί στη μεταβίβαση σε επενδυτή ιδιωτικών συμφερόντων της έκτασης….κλπ » Μα ούτε η κυβέρνηση μιλά για ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ (πώληση). Ποιος τρελός εξ άλλου θα έδινε ένα σωρό δισεκατομμύρια για να την αγοράσει; Μεταβίβαση του «αρμέγματος» θέλουν να κάνουν. Για σύμβαση παραχώρησης μιλούν «κάθε δικαιώματος ΧΡΗΣΗΣ, ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ» έτσι που το κεφάλαιο να βγάζει εύκολα και γρήγορα κέρδη χωρίς να ξοδευτεί και να ρισκάρει. Ενώ πολύ καλά τα ξέρουν αυτά ΣΚΟΠΙΜΑ χρησιμοποιούν το «μεταβίβαση έκτασης» κι όχι «εκμετάλλευσης» κλπ ντουφεκώντας κάτι που δεν γίνεται για να αποδεχθούν αυτό που πραγματικά γίνεται.
- «Απαιτούν» να παρίστανται στις διαβουλεύσεις «για θέματα αξιοποίησης του λιμανιού, της μαρίνας ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΕΡΣΑΙΑΣ ΖΩΝΗΣ». Όπα. Την ιδιωτικοποίηση εδώ και καιρό την βάφτισαν αξιοποίηση.. Ιδιωτικοποίηση λοιπόν και της χερσαίας ζώνης. Σαφέστατα δεν μπερδεύτηκαν με τις λέξεις. Αλλιώς με ποιόν θα διαβουλευτεί το λιμενικό ταμείο και μάλιστα ως προσκεκλημένο; Όσο για την απαίτηση να παρίστανται, αυτή είναι πρίν απ’ όλα, απαίτηση της κυβέρνησης και των μεγαλοκαρχαριών. Για να νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους την παράδοση της λαϊκής περιουσίας, την εγκαθίδρυση και δικτύωση του νέου αφεντικού όλου του παραλιακού μετώπου.
- Θα προσφύγουν «νομικώς και αρμοδίως» να ακυρώσουν «κάθε μη νόμιμη απόφαση που προσβάλει την συνταγματικά κατοχυρωμένη καθολική αρμοδιότητα των Δήμων στις τοπικές υποθέσεις». Με τα «μπαζούκας της αστικής νομιμότητας» κοροϊδεύουν το λαό σερβίροντας εντυπωσιακές κενολογίες μηδενικής αξίας. Λες και δεν ξέρουν πως αυτοί που κυβερνούν, είναι οι ίδιοι που ψηφίζουν και αλλάζουν τους νόμους στα μέτρα της στρατηγικής και των ταξικών συμφερόντων που εξυπηρετούν. Στο κάτω κάτω οι αρμοδιότητες του λιμενικού ταμείου μεταφέρονται κι όχι του Δήμου που στη συγκεκριμένη περιοχή είναι σχεδόν ανύπαρκτες.
-Εκεί βέβαια που ανοιχτά τοποθετούνται υπέρ της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού είναι το σημείο ΣΤ του ψηφίσματος που ισχυρίζονται, όπως ακριβώς η κυβέρνηση, πως γίνονται «στο πλαίσιο της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας». Υιοθετούν το μόνιμο παραμύθι της αστικής τάξης να βαφτίζει «εθνικό» το συμφέρον της τσέπης της.
Όλος λοιπόν ο κουρνιαχτός των δήθεν διαφωνιών για τη χερσαία ζώνη κλπ δεν είναι παρά μια καλοστημένη οφθαλμαπάτη για να αποφύγουν τις ευθύνες των συνεπειών. Εξ άλλου οι ίδιοι, χρόνια τώρα προετοιμάζουν το έδαφος της ιδιωτικοποίησης με την παραχώρηση των πάρκιγκ, τις καγκελόφραχτες, για το λαό κι όχι τους ανύπαρκτους τρομοκράτες, λιμενικές εγκαταστάσεις, με την ανταποδοτικότητα, την εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου, την υφαρπαγή (από το 1990) της πρασιάς των καταστημάτων και την αιχμαλωσία τους στον διαχειριστή του δημόσιου χώρου.
Δεν μας εντυπωσιάζει το ότι η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή της, «καταπίνει» και μάλιστα θεωρεί θετική (αλλά περιορισμένη) την δήθεν αντίθεση της πλειοψηφίας στην ιδιωτικοποίηση της χερσαίας ζώνης. Δεν είναι πως δεν κατάλαβαν. Δεν θέλουν να αποκαλύπτουν στο λαό «τα μυστικά», την «τεχνική» της εξαπάτησής του. Στην ίδια μέθοδο καταφεύγουν και οι ίδιοι και μάλιστα με αξιώσεις που ενίοτε τις ζηλεύουν και οι πρώτοι διδάξαντες.
Κάνουν πως αντιτίθενται στις ιδιωτικοποιήσεις ενώ πρωτοστατούν σε ότι τις προετοιμάζει (ανταποδοτικότητα, εμπορευματοποίηση δημόσιων χώρων κλπ). Ενώ δική τους θέση είναι η ιδιωτικοποίηση με σύμπραξη του κράτους (ΣΔΙΤ).
Συστηματικά κρύβουν από το λαό ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι στρατηγική της ΕΕ και «οργανική» αναγκαιότητα του κεφαλαίου. Τις αποδίδουν σε μια δήθεν «νεοφιλελεύθερη βουλησιαρχία και δογματισμό» της εκάστοτε κυβέρνησης ή ακόμη σε δήθεν προσωπικές εξυπηρετήσεις. Έτσι όμως αφήνουν τα χέρια τους ελεύθερα να επαναλάβουν τα ίδια ακριβώς με αριστερό τάχατες περιτύλιγμα και δήθεν αντικειμενικότητα. Δεν είναι τυχαίο που αρχικά κινήθηκαν στην υιοθέτηση του παραπλανητικού ψηφίσματος του Δημάρχου με την προσθήκη κάποιας συμπλήρωσης. Ύστερα «μετάνιωσαν» και ψήφισαν το ψήφισμα της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ. Αυτή η «ταλάντευση» μόνο τυχαία δεν είναι. Στέλνει εύγλωττο μήνυμα στην πλουτοκρατία, που ξέρει απ’ αυτά τα κόλπα. «Δεν θέλω να σας πάω κόντρα αλλά προς το παρόν αναγκάζομαι». Κάτι σαν τις αντιμνημονιακές κορώνες της ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση.
Ο λαός μας έχει πληρώσει και πληρώνει πανάκριβα την ευπιστία του απέναντι στα λογής λογής σαΐνια του αστικού πολιτικού συστήματος και της ΕΕ, τους ταχυδακτυλουργούς του «άλλα δείχνουμε και άλλα μπήχνουμε». Είναι και δική του ευθύνη να μην παραπλανάται.
Οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού και όλου του παραλιακού μετώπου θα είναι πανάκριβες για τον ίδιο αν συντονισμένα και μαχητικά δεν την αποτρέψει.
Τα τέλη ελλιμενισμού και όλες οι λιμενικές υπηρεσίες θα ανέβουν κατακόρυφα επιβαρύνοντας επιβάτες, εμπορεύματα, ψαράδες κλπ. Τα κέρδη θα φουσκώνουν τα θησαυροφυλάκια του ιδιώτη ενώ οι τυχόν ζημιές και οι επενδύσεις, το κρατικό ταμείο και το δημόσιο χρέος που αυξάνει ιλιγγιωδώς μαζί με τις ιδιωτικοποιήσεις της τελευταίας 20ετίας. Οι υπηρεσίες θα οργανωθούν στη λογική της ολοκληρωτικής εκμετάλλευσης (ol inglusive) της μαρίνας και του θαλάσσιου τουρισμού. Οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζομένων στις λιμενικές εγκαταστάσεις θα τσακιστούν χωρίς οίκτο.
Ο συγκριτικά τεράστιος τομέας της εστίασης και της αναψυχής, που κατά κανόνα αναπτύσσεται στην χερσαία ζώνη του λιμανιού, κινδυνεύει να μπει στο χέρι της εταιρείας διαχείρισης και των πιθανών συνεργατών της, με όπλο τις εξουσίες που σήμερα, ελέω εμπορευματοποίησης του δημόσιου χώρου, έχει το λιμενικό ταμείο και θα περάσουν σε αυτήν.
Δεν υπερασπιζόμαστε ούτε σπέρνουμε διαχειριστικές αυταπάτες για την κρατική διαχείριση στον καπιταλισμό. Την αναπαραγωγή του κεφαλαίου σε βάρος του λαού υπηρετεί. Αναμφισβήτητα όμως με την ιδιωτικοποίηση τα περιθώρια παρέμβασης και υπεράσπισης των λαικών δικαιωμάτων γίνονται πολύ πολύ στενότερα.