Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Νομοσχέδιο για αυθαίρετα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Νομοσχέδιο για αυθαίρετα
Η κυβέρνηση, από τον επόμενο μήνα, εγκαινιάζει ένα νέο φοροεισπρακτικό σαφάρι για την είσπραξη των προστίμων από την «τακτοποίηση» για 20 έως 40 χρόνια των αυθαιρέτων, με βάση το σχετικό νομοσχέδιο που κατατίθεται στη βουλή. Στόχος η είσπραξη αρκετών δισ. ευρώ από τους ιδιοκτήτες τους μέσα στα επόμενα χρόνια. Από το νομοσχέδιο απουσιάζει οποιαδήποτε πολιτική που θα διευκόλυνε τη λαϊκή οικογένεια να αποκτήσει μια αξιοπρεπή κατοικία.

Το αποτέλεσμα αυτών των ρυθμίσεων θα είναι να «στεγνώσει» κι άλλο τις τσέπες των λαϊκών οικογενειών χωρίς τελικά να νομιμοποιεί τις κατοικίες τους, ενώ μετατρέπει χιλιάδες κόσμου σε ομήρους της πολιτικής αυτής.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση που τάχα μου κόπτεται για το περιβάλλον και την πάταξη της διαφθοράς, νομιμοποιεί και τη διαφθορά και τα περιβαλλοντικά εγκλήματα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

  • ικανοποιεί στο σχετικό νομοσχέδιο ένα πάγιο αίτημα του μεγάλου κεφαλαίου για αδειοδοτήσεις - εξπρές με όρους «fast track», σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και της υγείας των εργαζομένων. Διευκολύνει το ξεπούλημα της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, προκειμένου οι μεγάλες επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν σ' αυτήν τις κερδοφόρες επενδύσεις τους. Παραδίδει σε ιδιώτες τόσο τον έλεγχο των περιβαλλοντικών μελετών, όσο και τον έλεγχο τήρησης των περιβαλλοντικών όρων από τους επιχειρηματίες κατά την περίοδο λειτουργίας των εγκαταστάσεων! Η πλήρης ασυδοσία δηλαδή και μάλιστα και με τη βούλα του νόμου

  • καταργεί τα πολεοδομικά γραφεία με τη μορφή και τις αρμοδιότητες που γνωρίζουμε και δημιουργεί σε κάθε καλλικρατικό δήμο Υπηρεσία Δόμησης. Τον έλεγχο για την εφαρμογή της οικοδομικής άδειας κατά τα στάδια ανέγερσης μιας οικοδομής, αναλαμβάνει το Σώμα Ελεγκτών Δόμησης, που θα αποτελείται από ιδιώτες μηχανικούς. Δηλαδή, τους ιδιώτες μηχανικούς θα ελέγχουν ιδιώτες μηχανικοί. Ερωτηματικό παραμένει αν το κόστος του ελέγχου που θα πληρώσει ο ιδιοκτήτης της οικοδομής θα συμπεριλαμβάνεται στο κόστος της οικοδομικής άδειας ή θα αποτελεί ένα ξεχωριστό χαράτσι.

 Απ’ όπου και να το πιάσει κανείς το νομοσχέδιο μόνο τα λαϊκά συμφέροντα δεν εξυπηρετεί. Στόχος, κυβέρνησης – ΕΕ είναι η αρπαγή της μικροϊδιοκτησίας και η συγκέντρωσή της στο μεγάλο κεφάλαιο. Οι χωροταξικοί και πολεοδομικοί σχεδιασμοί μέσα από τις αλλαγές στις χρήσεις γης αυτό το σκοπό υπηρετούν.

 Τώρα χρειάζεται αγώνας για να μην περάσουν τα νέα μέτρα. Είναι η ώρα οι εργαζόμενοι να ανατρέψουν τις πολιτικές αυτές και να διεκδικήσουν άλλου τύπου εξουσία με κεντρικό σχεδιασμό, όπου η γη θα αποτελεί λαϊκή περιουσία και θα εξασφαλίζει φτηνή κατοικία για όλο το λαό.


Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Ερώτηση για απόφαση ΔΣ νομικού προσώπου


  
ΑΡ.ΠΡΩΤΟΚ. 16393/28-7-11



ΠΡΟΣ τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου




ΘΕΜΑ: Ενημέρωση για απόφαση ΔΣ νομικού προσώπου


Όπως πληροφορούμαστε το ΔΣ του νομικού προσώπου για τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου (ΚΑΠΗ κλπ) έλαβε πρόσφατα απόφαση για την τράπεζα με την οποία θα συνεργάζεται, αφού πρώτα παρέλαβε προσφορές από τις ενδιαφερόμενες τράπεζες.
Παρακαλούμε να ενημερωθούμε
Α. Για τα ακριβή πρακτικά της ή των σχετικών συνεδριάσεων του ΔΣ του νομικού προσώπου καθώς και για οποιοδήποτε έγγραφο, πρόσκληση κλπ εγκρίθηκε για το σκοπό αυτό.
Β. Τα αντίγραφα των προσφορών που κατατέθηκαν από τις ενδιαφερόμενες τράπεζες.
Γ. Το ακριβές περιεχόμενο της συνεργασίας
Δ. Τον τρόπο εμπλοκής (αν πράγματι εμπλέκεται) της ασφαλιστικής εταιρείας INTERAMERICAN, στο συγκεκριμένο ζήτημα.